Results 1 to 28 of 28

Thread: bungur?

  1. #1

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default bungur?

    To je onaj stari specijalitet od psenice.
    Jel ga smijem Editi dati? Iduce sedmice idemo kod sveki, a ona toga ima na izvoz. Sigurno ce Editi nutkat, pa me zanima jeste li vi to svojoj djeci od 11-12 mjeseci davali?

  2. #2
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    nemam pojma što je to, daj nam objasni! zvuči zanimljivo za velike, ako već ne za malene.

  3. #3

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    ne znam recept, jer nikad bungur nisam pravila. Znam samo da je to procedura pranja psenice, susenja od nekoliko dana i da je strasno zdravo.
    sad sam gledala na netu, ali recept nisam nasla. Samo sam nasla da se pravo od "prebijene" psenice. :/
    Evo cekam ne bi li se Wewa ili Apricot oglasile. Mozda one znaju recept?

  4. #4

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,948

    Default

    jel to koljivo?'
    pšenica s medom i orasima

    onda NE za Editu (bar joj ja ne bih to dala)

  5. #5

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by maria71
    jel to koljivo?'
    pšenica s medom i orasima

    onda NE za Editu (bar joj ja ne bih to dala)
    ma neeeeeee. Nema tu meda i oraha. To se samo skuha. Pitam veceras sveki pa javim.

  6. #6
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Smiješ, to je pšenična prekrupa - način "obrade" pšenice.

  7. #7
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    nešto kao kuskus? 8)

  8. #8
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    MA baš tako!

  9. #9

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    MA baš tako!
    Moram prizanti da kus-kus nikada nisam jela. A ono sto me je zainteresovalo jeste recept kus-kusa sa foruma, koji se potpuno razlikuje od tunezanskog tradicionalnog kus-kusa. Ovaj tunezanski se pravi sa mesom. Znam da ga je mama jednom prilikom pravila, ali ja nisam bila tu da probam.
    Jesam li ja to nesto zbrkala, ili... Ja se uglavnom drzim bosanske i italijanske kuhinje, iako sam kupila desetak svjetskih kuhara

  10. #10
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    kus kus ti je pšenica u formatu kuglica.
    Nije to onaj tunežanski koji se sprema u onim dubokim i uskim loncima. I jede prstima.
    Kus-kus je ovdje baš bungur!

  11. #11

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    kus kus ti je pšenica u formatu kuglica.
    Nije to onaj tunežanski koji se sprema u onim dubokim i uskim loncima. I jede prstima.
    Kus-kus je ovdje baš bungur!
    Mislis kod vas u Hrvatskoj, ili...
    na temu sam dosla jer me MM sad zove sa pauze i kaze da je za rucak jeo bungur. ja se iznenadila da Austrijanci znaju za bungur. Bas me interesuje kako ga pripremaju. da li kao vi u HR ili na tunezanski nacin?

  12. #12
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    kus-kus je tamo vrsta jela, a ovdje način prerade pšenice!
    I ne treba ih uopće spominjati jedno uz drugo jer nemaju veze jedno s drugim.

  13. #13
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Hm, ja mislim da se to zove bulgur, i nije isto što i kuskus

  14. #14
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Bulgur (bungur u nekim krajevima) je djelomično kuhana, sušena i krupno mljevena pšenica.

  15. #15

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by Mima
    Hm, ja mislim da se to zove bulgur, i nije isto što i kuskus
    U kraju odakle je MM kaze se bulgur ( na granici sa HR), a ja sam opet iz centralne Bosne i kod nas se kaze bungur.

  16. #16
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    sa psenicom ima ovaj slatkis:

    VARENO ŽITO
    Potrebno: 25 dkg pšenice, 25 dkg oraha, 10 dkg meda, 15 dkg šećera, 50 g maslaca.
    Priprema: Operite pšenicu i izručite je u lonac u koji dodajte vodu i šećer. Kuhajte 2 sata. Procijedite. Jedan dio stavite u plitku tepsiju, premažite medom i pospite orasima. Odozgo stavite ostatak pšenice, pomastite i zapecite. Kada je gotovo i ohlađeno, pospite orasima.

    a za slano jelo sa psenicom u bosanskoj kuhinji, cula sam jedino za keške, potrazicu recept

  17. #17
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    evo našla sam izvorni bosanski recept iz Vranja :D :D :D

    Vranjansko keške

    Potrebno je: 100 gr crnog luka, 100 gr šargarepe, 100 gr bele zeleni, 200 gr pilece džigerice, 200 gr oraha, 300 gr pirinca, 500 gr pileceg belog mesa, beli luk, peršunov list, so biber i vegeta. Povrce upržiti, dodati pilecu džigericu i dinstati zajedno. Kada džigerica omekša staviti orahe i pirinac. Pri kraju kuvanja dodati piletinu, zaciniti i zapeci u rerni.

    preuzeto sa www.tvnovosti.co.yu

  18. #18
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    nasla sam i ovo:

    Zucchini blossoms stuffed with bulgur

    1 cup olive oil
    1 cup chopped onion
    1 cup chopped scallions
    3 cloves garlic, minced
    1 cup grated zucchini (1-2 zucchini)
    1 cup bulgur (cracked wheat)
    2/3 cup raisins (optional)
    1/2-1 teaspoon finely chopped fresh chili pepper, or 1/3-1/2 teaspoon dried red pepper flakes
    1 1/2 cups water
    1/2 cup pine nuts (optional)
    3 tablespoons chopped fresh mint
    1/2-1/3 cup chopped fresh dill
    sea salt and freshly ground pepper
    20-25 zucchini blossoms
    3 cups strained plain yogurt




    Preheat the oven to 375° F. In a deep skillet, heat half the oil over medium heat and sauté the onion, scallions, and garlic until soft, about 5 minutes. Add the zucchini, bulgur, raisins, chili pepper, and 1 cup water. Reduce the heat and simmer for 10 minutes. Add a little more water if all is absorbed. Turn off the heat and add the pine nuts, mint, and dill to the stuffing. Season with salt, stir, and taste. Add more salt and pepper if needed.

    Using a spoon, carefully stuff each blossom. Fold the top over and place on their sides, very closely together, in an earthenware casserole. Pour in the remaining olive oil and 1/2 cup water. Cover the dish and place in die oven. Bake for about 1 hour, checking periodically to see if a little more water is needed, until most of the liquid has been absorbed. Serve hot or cold, accompanied by yogurt.

  19. #19

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    Ovo mi je poznato samo iz maminih prica (doduse ne po imenu bu(l/n)gur) i ako je to to onda bas i nije kao kus kus i mislim da je za klince malo teze probavljivo pa ne vjerujem da bih davala manjem djetetu. Sa godinu mozda i da, morala bih ga dobro izvidjeti. :D

    Rijec keske mi je poznata i u to ide (prije skuhana) piletina a psenica nije mljevena nego 'lomljena'. Mislim da su sastojci iz wewinog recepta ti, iako ne kuzim sta je 'bela zelen'. Kupus? Celer? A postupak tek nikako ne kuzim, ali dobro.

  20. #20
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Keške svakao nije za tako malo dijete, ali je za nas

  21. #21
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    a ne kuzim ni ja sta je "bela zelen", bila sam pocela ispravljati, pa skontala da i nije tako lako :D sad se patite zajedno sa mnom

    ja ipak mislim da su to celer i persun...

    kus-kus je prije svega zitarica, a onda i nacin njene pripreme, dok je keske bas jelo...

  22. #22

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    412

    Default

    Keske je meni katastrofa... samo sam jednom u zivotu vidjela kako izgleda i kako se sprema i to mi je bio horor... ne bih preporucila.

  23. #23
    Frida's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Loch Bundek
    Posts
    5,532

    Default

    Quote Originally Posted by vrboska
    pretraživala sam po forumu i našla sam raspravu o bulguru,ali nitko nije napisao od kad se ta žitarica može uvesti u prehranu.
    Moja Nina ima 8 mjeseci i od žitarica jede proso,kukuruznu i pšeničnu krupicu,rižu,amaranth,quinoju i sve joj paše.Htjela bih Nini ponuditi i bulgur pa me zanima ima li itko iskustva s tom žitaricom u bebinoj dohrani.
    Ja ga osobno obožavam i često ga pripremam u kombinacijama sa salatom,lešadama i raznim varivima,često ga koristim umjesto krumpira.

  24. #24

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Podižem, jer mislim da će nekome zatrebati ove informacije:

    Bulgur (negde i Bungur):

    Da bi se dobio bulgur, pšenica se pari dok ne postane poluskuvana, zatim se suši i na kraju mrvi fino ili na krupno.

    Kuskus:
    Grubo zdrobljena i mlevena sirova pšenica meša se u širokoj ravnoj posudi visokih stranica, prska se vodom i pri tom kružnim pokretima dlanom trlja kako bi se napravila sićušna zrna. Onda se ona proseju da bi bila iste veličine. Zatim se takva zrnca pare iznad kipuće vode, rasprostire na platnu i suši na suncu. Ovakvim postupkom veliki broj Afričkih porodica ga priprema u svojim kućama i tako spremljena pšenica može da se održi do sledeće žetve.

    Naravno, danas se kuskus i bulgur dobijaju industrijski.

    Kuskus je takođe i naziv vrste jela koja se priprema sa kuskusom.

    Dakle, bulgur i kuskus je način obrade pšeničnog zrna i mogu se dati detetu/bebi onda kada se preporučuje uvođenje pšenice u ishranu, a to je , koliko me sećanje služi, negde sa 8-9 meseci.

  25. #25
    Osoblje foruma krumpiric's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,835

    Default


    eto fino sažeti odgovor

  26. #26
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Da, bulgur je parboiled pšenica.

  27. #27

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Da, bulgur je parboiled pšenica.
    Bravo Davore. Uvek uletiš kad treba Ta reč mi je falila, ali mi uopšte nije pala na pamet (čitaj: na moj dojiljski mozak) 8)

  28. #28
    abonjeko's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    1,120

    Default

    Da, odmah mi je bulgur pao na pamet! Ja ga jedem često ujutro kao doručak uz jogurt! Iato kao i kuhanu pšenicu! Nila ga voli!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •