To je onaj stari specijalitet od psenice.
Jel ga smijem Editi dati? Iduce sedmice idemo kod sveki, a ona toga ima na izvoz. Sigurno ce Editi nutkat, pa me zanima jeste li vi to svojoj djeci od 11-12 mjeseci davali?
To je onaj stari specijalitet od psenice.
Jel ga smijem Editi dati? Iduce sedmice idemo kod sveki, a ona toga ima na izvoz. Sigurno ce Editi nutkat, pa me zanima jeste li vi to svojoj djeci od 11-12 mjeseci davali?
nemam pojma što je to, daj nam objasni! zvuči zanimljivo za velike, ako već ne za malene.![]()
ne znam recept, jer nikad bungur nisam pravila. Znam samo da je to procedura pranja psenice, susenja od nekoliko dana i da je strasno zdravo.
sad sam gledala na netu, ali recept nisam nasla. Samo sam nasla da se pravo od "prebijene" psenice. :/
Evo cekam ne bi li se Wewa ili Apricot oglasile. Mozda one znaju recept?
jel to koljivo?'
pšenica s medom i orasima
onda NE za Editu (bar joj ja ne bih to dala)
ma neeeeeee. Nema tu meda i oraha. To se samo skuha. Pitam veceras sveki pa javim.Originally Posted by maria71
![]()
Smiješ, to je pšenična prekrupa - način "obrade" pšenice.
Moram prizanti da kus-kus nikada nisam jela. A ono sto me je zainteresovalo jeste recept kus-kusa sa foruma, koji se potpuno razlikuje od tunezanskog tradicionalnog kus-kusa. Ovaj tunezanski se pravi sa mesom. Znam da ga je mama jednom prilikom pravila, ali ja nisam bila tu da probam.Originally Posted by apricot
Jesam li ja to nesto zbrkala, ili... Ja se uglavnom drzim bosanske i italijanske kuhinje, iako sam kupila desetak svjetskih kuhara![]()
kus kus ti je pšenica u formatu kuglica.
Nije to onaj tunežanski koji se sprema u onim dubokim i uskim loncima. I jede prstima.
Kus-kus je ovdje baš bungur!
Mislis kod vas u Hrvatskoj, ili...Originally Posted by apricot
na temu sam dosla jer me MM sad zove sa pauze i kaze da je za rucak jeo bungur. ja se iznenadila da Austrijanci znaju za bungur. Bas me interesuje kako ga pripremaju. da li kao vi u HR ili na tunezanski nacin?
kus-kus je tamo vrsta jela, a ovdje način prerade pšenice!
I ne treba ih uopće spominjati jedno uz drugo jer nemaju veze jedno s drugim.
Hm, ja mislim da se to zove bulgur, i nije isto što i kuskus
Bulgur (bungur u nekim krajevima) je djelomično kuhana, sušena i krupno mljevena pšenica.
U kraju odakle je MM kaze se bulgur ( na granici sa HR), a ja sam opet iz centralne Bosne i kod nas se kaze bungur.Originally Posted by Mima
sa psenicom ima ovaj slatkis:
VARENO ŽITO
Potrebno: 25 dkg pšenice, 25 dkg oraha, 10 dkg meda, 15 dkg šećera, 50 g maslaca.
Priprema: Operite pšenicu i izručite je u lonac u koji dodajte vodu i šećer. Kuhajte 2 sata. Procijedite. Jedan dio stavite u plitku tepsiju, premažite medom i pospite orasima. Odozgo stavite ostatak pšenice, pomastite i zapecite. Kada je gotovo i ohlađeno, pospite orasima.
a za slano jelo sa psenicom u bosanskoj kuhinji, cula sam jedino za keške, potrazicu recept![]()
evo našla sam izvorni bosanski recept iz Vranja :D :D :D
Vranjansko keške
Potrebno je: 100 gr crnog luka, 100 gr šargarepe, 100 gr bele zeleni, 200 gr pilece džigerice, 200 gr oraha, 300 gr pirinca, 500 gr pileceg belog mesa, beli luk, peršunov list, so biber i vegeta. Povrce upržiti, dodati pilecu džigericu i dinstati zajedno. Kada džigerica omekša staviti orahe i pirinac. Pri kraju kuvanja dodati piletinu, zaciniti i zapeci u rerni.
preuzeto sa www.tvnovosti.co.yu
nasla sam i ovo:
Zucchini blossoms stuffed with bulgur
1 cup olive oil
1 cup chopped onion
1 cup chopped scallions
3 cloves garlic, minced
1 cup grated zucchini (1-2 zucchini)
1 cup bulgur (cracked wheat)
2/3 cup raisins (optional)
1/2-1 teaspoon finely chopped fresh chili pepper, or 1/3-1/2 teaspoon dried red pepper flakes
1 1/2 cups water
1/2 cup pine nuts (optional)
3 tablespoons chopped fresh mint
1/2-1/3 cup chopped fresh dill
sea salt and freshly ground pepper
20-25 zucchini blossoms
3 cups strained plain yogurt
Preheat the oven to 375° F. In a deep skillet, heat half the oil over medium heat and sauté the onion, scallions, and garlic until soft, about 5 minutes. Add the zucchini, bulgur, raisins, chili pepper, and 1 cup water. Reduce the heat and simmer for 10 minutes. Add a little more water if all is absorbed. Turn off the heat and add the pine nuts, mint, and dill to the stuffing. Season with salt, stir, and taste. Add more salt and pepper if needed.
Using a spoon, carefully stuff each blossom. Fold the top over and place on their sides, very closely together, in an earthenware casserole. Pour in the remaining olive oil and 1/2 cup water. Cover the dish and place in die oven. Bake for about 1 hour, checking periodically to see if a little more water is needed, until most of the liquid has been absorbed. Serve hot or cold, accompanied by yogurt.
Ovo mi je poznato samo iz maminih prica (doduse ne po imenu bu(l/n)gur) i ako je to to onda bas i nije kao kus kus i mislim da je za klince malo teze probavljivo pa ne vjerujem da bih davala manjem djetetu. Sa godinu mozda i da, morala bih ga dobro izvidjeti. :D
Rijec keske mi je poznata i u to ide (prije skuhana) piletina a psenica nije mljevena nego 'lomljena'. Mislim da su sastojci iz wewinog recepta ti, iako ne kuzim sta je 'bela zelen'. Kupus? Celer? A postupak tek nikako ne kuzim, ali dobro.
Keške svakao nije za tako malo dijete, ali je za nas![]()
a ne kuzim ni ja sta je "bela zelen", bila sam pocela ispravljati, pa skontala da i nije tako lako :D sad se patite zajedno sa mnom
ja ipak mislim da su to celer i persun...
kus-kus je prije svega zitarica, a onda i nacin njene pripreme, dok je keske bas jelo...
Keske je meni katastrofa... samo sam jednom u zivotu vidjela kako izgleda i kako se sprema i to mi je bio horor... ne bih preporucila.
Podižem, jer mislim da će nekome zatrebati ove informacije:
Bulgur (negde i Bungur):
Da bi se dobio bulgur, pšenica se pari dok ne postane poluskuvana, zatim se suši i na kraju mrvi fino ili na krupno.
Kuskus:
Grubo zdrobljena i mlevena sirova pšenica meša se u širokoj ravnoj posudi visokih stranica, prska se vodom i pri tom kružnim pokretima dlanom trlja kako bi se napravila sićušna zrna. Onda se ona proseju da bi bila iste veličine. Zatim se takva zrnca pare iznad kipuće vode, rasprostire na platnu i suši na suncu. Ovakvim postupkom veliki broj Afričkih porodica ga priprema u svojim kućama i tako spremljena pšenica može da se održi do sledeće žetve.
Naravno, danas se kuskus i bulgur dobijaju industrijski.
Kuskus je takođe i naziv vrste jela koja se priprema sa kuskusom.
Dakle, bulgur i kuskus je način obrade pšeničnog zrna i mogu se dati detetu/bebi onda kada se preporučuje uvođenje pšenice u ishranu, a to je , koliko me sećanje služi, negde sa 8-9 meseci.
Bravo Davore. Uvek uletiš kad trebaOriginally Posted by Davor
Ta reč mi je falila, ali mi uopšte nije pala na pamet (čitaj: na moj dojiljski mozak) 8)
Da, odmah mi je bulgur pao na pamet! Ja ga jedem često ujutro kao doručak uz jogurt! Iato kao i kuhanu pšenicu! Nila ga voli!