Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: obrtnik moja prava

sally avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno obrtnik moja prava

U obrtu radim samo ja. Trebala bi na bolovanju a onda na porodiljno,ako idem na bol imam pravo da mi država nešto plati??? dok mi je rekla da moram strogo mirovati.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno obrtnik

Pravo na porodni dopust žena koje obavljaju samostalnu djelatnost uređeno je Zakonom o porodnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki.

Sukladno članku 2. važećeg Zakona obrtnica koja je po osnovi svoga rada obavezno osigurana na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ima pravo na porodni dopust za vrijeme trudnoće, poroda i njege djeteta koji je nakon izmjena većinom usklađen s korištenjem ovih prava i po drugim osnovama. Dakle, porodni dopust može početi koristiti 45 dana prije očekivanog poroda, koji utvrđuje izabrani liječnik, pa do šest mjeseci djetetova života, a obavezno ga mora koristiti u razdoblju od 28 dana prije poroda do šest mjeseci djetetova života (obvezni porodni dopust). Majka koja obavlja samostalnu djelatnost ako je koristila obvezni porodni dopust, može nastaviti koristiti porodni dopust do navršene jedne djetetove godine života, odnosno za blizance, treće i svako sljedeće dijete do navršene treće godine djetetova života. U slučaju da je dijete prerano rođeno, obvezni porodni dopust produžuje se za toliko vremena za koliko je dijete prerano rođeno. Na vlastiti zahtjev obrtnica može početi raditi prije nego dijete navrši šest mjeseci života, ali ne prije isteka 42 dana poslije poroda.

Majci koja obavlja samostalnu djelatnost, vrijeme korištenja obveznog porodnog dopusta i porodnog dopusta do jedne godine djetetova života, odnosno do tri godine djetetova života priznaje se u mirovinski staž kao staž osiguranja u jednostrukom trajanju. Sredstva za novčane naknade za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta do godine dana djetetova života, odnosno do navršene treće godine djetetova života osiguravaju se iz proračuna Republike Hrvatske. Novčana naknada za korištenje obveznog rodiljnog dopusta isplaćuje se na teret sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, od prvog dana korištenja tog prava.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno obrtnik

Za sve detalje: Zakon o rodiljnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki ("Narodne novine", broj 24/96, 109/97, 82/01 i 30/04)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: obrtnik moja prava

Citiraj sally prvotno napisa
    U obrtu radim samo ja. Trebala bi na bolovanju a onda na porodiljno,ako idem na bol imam pravo da mi država nešto plati??? dok mi je rekla da moram strogo mirovati.
    Imaš prava kao i svaka druga zaposlena žena.
    Obrt stavljaš u tzv. mirovanje do kraja porodiljnog , država ti uplaćuje doprinose i isplaćuje bolovanje i poslije rodiljnu naknadu.
    Osnovica za obračun ovisi o osnovici koja ti je za mirovinsko i zdravstveno.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

vlasnica sam obrta i zanimaju me neke stvari:

1) koju porodiljnu naknadu primaju obrtnice i da li postoji mehanizam kroz kojeg se može povečati ta naknada (npr uplačivanje veće stope osiguranja prije porodiljnog)?

2) što se mjenja kod obrtnika u novom zakonu koji stupa na snagu 01.01.2009.?

probala sam zvati HZZO i poreznu direktno ali nažalost po običaju prebacivaju odgovornost jedan na drugog i ne daju ti konkretan odgovor.

hvala unaprijed

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako plaćaš zdravstveno 680 kn mjesečno( po onom papiru koji ti šalju
    svake godine ) , dobivat ćeš oko 3600 kn mjesečno.
    Ukoliko želiš , možeš tražiti povećenje osnovice , u tom slučaju ti je i
    naknada veća , ali .... nisam sigurna baš da se isplati... poslije ti ostane
    veća stopa doprinosa i kad završi porodiljno....

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

da li ima neka obrtnica friško iskustvo sa odlaskom na bolovanje radi mirovanja u trudnoći, kolika je naknada i da li moraš platiti doprinose državi da ih oni refundiraju ili se ne plati ništa i država jednosatvno isplaćuje naknadu za bolovanje?

ako obrt ima zaposlene, može vlasnik ići na bolovanje bez da stavi obrt u mirovanje?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naknada se računa prema stopi po kojoj plaćaš doprinose.
    Ne plaćaš ništa kad si na komplikacijama , dobivaš normalno
    naknadu kao da radiš bilo gdje.
    Ne smiješ imati ništa duga za zdravstveno .
    Ako obrt ima radnike , oni rade i dalje normalno , obrt ne moraš stavljat u mirovanje , za njih i dalje plaćaš sve doprinose.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

plaćam onu normalnu stopu, 0.65, koliko misliš da bi dobivala?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da bi to ispalo oko 3700 , gleda se prosjek 6 mjeseci ,
    a lani je osnovica bila 4533 ( zdravstveno 680 )

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

prema novom zakonu, da li vrijedi pravilo o tome da vlasnica obrta sama snosi troškove bolovanja za prvih 42 dana za bolovanje u trudnoći?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

bolovanje zbog komplikacija od prvog dana ide na teret hzzo-a tako da obrtnica ne snosi troskove za prvih 42 dana

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •