Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Asertivnost

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Asertivnost

...Asertivnost je vještina koja omogućuje da se izborimo za svoja prava, osiguravajući da se naše mišljenje i osjećaji uzmu u obzir, a pri tom se ne narušavaju prava drugih. Ovo su stvari koje je podupiru:

Svaki čovjek zaslužuje poštovanje i dostojanstvo.
    Skladni odnosi s partnerom su mogući samo ako se zauzimaš za sebe
    Ako se ne pobrineš za sebe, malo je vjerojatno da će to učiniti netko drugi
    Ako se ne zauzimaš za sebe, potičeš druge da te iskorištavaju
    Ako se zauzimaš za sebe, ponekad je potrebno da nekome "staneš na nogu" ili ga razočaraš
    Ako se nekome podređuješ iz straha da te ostavi, to je siguran način da uništiš odnos
    Ako ne izražavaš svoje mišljenje i osjećaje, oni će se gomilati, i prije ili kasnije ćeš eksplodirati i nekoga možda nepravedno povrijediti

Pitanje:
    Odgajate li djecu u tom smjeru?
    Da li ste doveli neki odnos (prijateljica, obitelj...) potpuno u pitanje zato što ste bili asertivni?

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ako se nekome podređuješ iz straha da te ostavi, to je siguran način da uništiš odnos
    mogu li ovo potkrijepiti primjerom? recimo da mogu. Ukoliko ja , nakon što hoću zagrliti svoje dijete, a ono me odbije jer se zaigralo, odglumim uvređenost i odem od nje demonstrativno, a ona potom potrči za mnom moleći me da ju ipak zagrlim(iako to prvotno nije htjela),dakle, na koncu postignem što sam htjela, uništavam li u njoj ASERTIVNOST o kojoj govoriš?

ili, ako ja ponizno, blagim glasom suprugu se obratim ukazujući mu na neku moju potrebu ne bi li on pristao(nadmeno), što radim sebi? ili sam ja TAKVA jer u djetinjstvu nisam razvila tu ASERTIVNOST, tj. nisu mi ju razvili moji roditelji, a koju ja isto ne razvijam kod svog djeteta u gore navedenom primjeru?
    ima li nade?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vrlo važan point. U biti, većinu nas roditelji su odgajali (pogotovo cure, bar nas iz šezdeset i neke) da budemo skromno cvijeće. Tržiše rada i realnost traži asertivnost. Eh, sad, kako to postić' - nemam baš neki recept, ali recimo, ja se za sebe trudim, dok me moji roditelji (i neki doktori, doktore ističem jer su mi u MPO-u bili važni) percipiraju kao agresivku - obično dr-ovi malo "konzervativnijeg stila" ili stariji po godinama, mlađim doktorima, mojim kolegama i prijateljima je to već normalno. Na primjeru svoje nećakinje vidim kako je teško da roditelj postigne balans i ugradi neke vrijednosti, a da dijete pritom ipak bude asertivno. Iako, okolina je veliki korektiv pa onda se ta djeca interakcijom s drugima (vrtić, škola) ipak izbore za asertivnost u većoj mjeri nego što je generacija njihovih roditelja bila asertivna. Tako nekako ja o tome mislim.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Re: Asertivnost

Citiraj kate prvotno napisa
    ...Asertivnost je vještina koja omogućuje da se izborimo za svoja prava, osiguravajući da se naše mišljenje i osjećaji uzmu u obzir, a pri tom se ne narušavaju prava drugih. Ovo su stvari koje je podupiru:

Ako se zauzimaš za sebe, ponekad je potrebno da nekome "staneš na nogu" ili ga razočaraš
    Ako ne izražavaš svoje mišljenje i osjećaje, oni će se gomilati, i prije ili kasnije ćeš eksplodirati i nekoga možda nepravedno povrijediti

Pitanje:
    Da li ste doveli neki odnos (prijateljica, obitelj...) potpuno u pitanje zato što ste bili asertivni?
    Po svakoj navedenoj tački ja sam apsolutno NEASERTIVNA.
    Nadam se bez obzira na to da ću uspjeti kod svog djeteta razviti osjećaj samopouzdanja i sigurnosti, i u sebe a i u mene.
    Sad mi je očito da sam mnogo odnosa upropastila baš zbog toga što nisam bila asertivna.

Ovo ću si isprintati i okačiti na uzglavlje kreveta.
    I u dnevnoj sobi.
    I pored ogledala.

I iznad radne površine u kuhinji.
    Ne bi li se dozvala pameti već jednom.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

google veli..

Osnovni elementi asertivnog ponašanja
    Jasno izražavanje ponašanja koje nas smeta
    Objašnjavanje razloga zbog kojih nas to ponašanje smeta (izražavanje vlastitog mišljenja, osjećaja i/ili posljedica tog ponašanja)
    Jasno izražavanje našeg zahtjeva

Asertivnost uključuje
    Izražavanje vlastitog mišljenja
    Izražavanje vlastitih osjećaja
    Naglašavanje posljedica neželjenog ponašanja (ako se ponašanje nastavi tada ...)
    Izražavanje razumijevanja za drugu osobu (razumijem da ... ALI ja ...)
    Ponavljanje jasnog zahtjeva

Imam pravo:
    Poštovati sebe (ono što jesam, ono što radim)
    Prepoznati svoja individualne potrebe
    Izreći jasnu “ja-poruku”
    Dozvoliti sebi pogreške
    Promijeniti mišljenje
    Tražiti “vrijeme za razmišljanje”
    Dozvoliti si uživanje u vlastitom uspjehu
    Tražiti ono što želim
    Prepoznati da nisam odgovrna/an za ponašanje drugih odraslih ljudi
    Poštovati druge ljude (i njihova asertivna prava)

Primjeri “neugodnih situacija”:
    Stojite u redu u banci, pošti, trgovini ili sl. i netko dođe i stane upravo ispred vas.
    Prijatelj vas moli da mu posudite 50 kn, a zadnja dva puta kada ste mu posudili nije vam vratio novce.
    Želite da vam kolegica vrati dragu knjigu koju je davno posudila

Rezultat toga su osjećaj napetosti, sniženo samopoštovanje, a ponekad dolazi do nepotrebnih sukoba s drugim ljudima.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Primjeri “neugodnih situacija”:
    Stojite u redu u banci, pošti, trgovini ili sl. i netko dođe i stane upravo ispred vas.
    Prijatelj vas moli da mu posudite 50 kn, a zadnja dva puta kada ste mu posudili nije vam vratio novce.
    Želite da vam kolegica vrati dragu knjigu koju je davno posudila

Rezultat toga su osjećaj napetosti, sniženo samopoštovanje, a ponekad dolazi do nepotrebnih sukoba s drugim ljudima.
    Uh
    Kako poznato.
    Nego, u takvim i sličnim situacijama razmišljam kako je za sve ipak kriv odgoj. Jer su me učili: budi pristojna, ne smiješ biti bezobrazna, stariji su uvijek u pravu, itd, itd. I meni je to ostalo zacementirano u svim mogućim situacijama.
    Lako za mene, ali me strah da ću prenijeti iste greške (nesvjesno) na svoje dijete, a to ne bih htjela.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni ide na pindjur kad moram svojoj mami riješavati probleme jer se ne zna izboriti za sebe

onda sam ja baba roga

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: Asertivnost

Pitanje:
    odgajam
    važem da li ima smisla trošiti energiju na obranu u nekim situacijama

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da, zato sam i sve to ovdje napisala jer mi se čini da je izuzetno važno za zdravi odgoj djeteta. Prepoznala sam svoje muke.

Inače, to sam prvi put čula jučer na "školi roditeljstva" koju drži psihologinja (traje 12x2h) i svima toplo preporučam ako imate priliku da odete. Nama to firma plaća, pa nam je još i besplatno. Zna ga organizirati vrtić "Cvrčak", jedno 2 puta godišnje. za drugdje ne znam,ali ako neko zna nek veli.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Opa, po ovome gore od Kate ispada da sam ja asertivna - good for me . Preporučam svima, npr. nema šanse da imam problema sa situacijama a la banka i prijatelj nije vratio novac, pa može to moja majčica tumačit tisuću puta kako zbog toga nisam "dobra u duši". Njoj se događa upravo obrnuto - kupi, kupi, ne govori, zbraja ljudima negativne poene, a onda rukne. Ali, vjerujem da će nekako već sad okolina djecu usmjerit prema asertivnosti, jer je općenito paradigma ponašanja i vrijednosti koje se cijene na radnom mjestu i općenito promijenjena u odnosu na doba naših roditelja, čak i previše po mom feelingu (pa se iz poštuj starije i sto drugih stvari skrenulo u totalnu suprotnost u smislu svojevrsne "diktature juniora" i relativne marginalizacije važnosti starijih i zrelijih, barem je donekle tako u mom poslovnom okružju, a stvari su se stubokom promijenile u nekih 10 godina).

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

nas firma šalje na raznorazne seminare gdje se, između ostalog, uči kako komunicirati asertivno

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Cure, ovo vam je super knjiga:
    http://www.amazon.com/How-Adult-Psyc.../dp/0809132230

Ima puno i tome što vas trenutno ovdje zaokuplja.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mislim da se asertivnost najbolje uci primjerom kao i druge zivotno vazne vjestine)...

ja sam se prepoznala kao asertivna...
    no prepoznala sam i razdoblja i odnose u kojima sam bila manje asertivna...

imam osjecaj da je to osobina ali i vjestina koja se moze razvijati...
    i da nema nista lose u tome ako se prepoznamo kao manje-asertivne a onda odlucimo malo raditi na tome

- i sigurno ce djetetu i sam proces rada na asertivnosti biti vrijedan (ako ne i vredniji od loto zgoditka super-asertivne savrsene mame... )

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    - i sigurno ce djetetu i sam proces rada na asertivnosti biti vrijedan (ako ne i vredniji od loto zgoditka super-asertivne savrsene mame... )
    Definitivno!

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    mislim da se asertivnost najbolje uci primjerom kao i druge zivotno vazne vjestine)...

ja sam se prepoznala kao asertivna...
    no prepoznala sam i razdoblja i odnose u kojima sam bila manje asertivna...

imam osjecaj da je to osobina ali i vjestina koja se moze razvijati...
    i da nema nista lose u tome ako se prepoznamo kao manje-asertivne a onda odlucimo malo raditi na tome

Potpisujem.... tj. mislim da se može to sve doraditi i to samostalno.

Recimo ja... nikada ništa ne bih rekla nekome kada mi se uvali ispred mene, pa sam onda to počela mijenjati i lijepo bih rekla nekome gdje je red, ali ovih dana kada su mi živci pri kraju spremna sam se i potući, gdje sam se našla u takvoj situaciji...

E da.... i mislim da se takvo asertivno ili neko drugo ponašanje mora puno primjerima pokazati djetetu, tj. dijete mora gledati takvo ponašanje (iako kod nas većinom vlada ili podređenosti ili agresivnost, a ne asertivnost). I još nešto... ima odgoj utjecaja na to, ali mislim da najviše ima utjecaja u tom smislu na koji način se mi odnosimo prema njima, a ne kako im pričamo da bi se oni ili mi trebali odnositi.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Po navedenom ispadam asertivna osoba...

Oduvijek smatram da je način komunikacije jako bitan...kako i na koji način nešto izreći, ali da je poruka jasna. Također mislim da je jako važno reči kako se čovjek osjeća u određenoj situaciji jer onda se ne može dogoditi eksplozija emocija koja je već ovdje bila spomenuta.

To je jedini način na koji i znam funkcionirati...kako bi stari ljudi rekli: "Što na umu, to na drumu..." Ali na pozitivan način.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ima li netko preporuku za još koju knjigu na ovu temu? Može i na engleskom, ali hrvatski mi je draži.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Razgovori sa zrcalom
    (psihologija samopouzdanja)
    D.Riljković/M.Rijavec

RIJEČ AUTORICAKako koristiti ovu knjigu?
    Načini su brojni. Možete ju držati u vitrini - u kojem slučaju preporučujemo bar deset komada, estetike radi. Zatim, naslovna je stranica tako dobra da cijelu knjigu možete uokviriti i držati na zidu. Ako vam je vruće, možete se knjigom hladiti kao lepezom; korice su, za svaki slučaj, meke. (Zato ne savjetujemo niti njezino korištenje kao oružja.) Vjerojatno vam može posluńiti i da ju podmetnete pod kraću nogu stola. Na koncu, možete ju i pročitati. Ne obećajemo da će to biti u jednom dahu: sve smo zakomplicirale raznim vježbama, ilustracijama, primjerima, upitnicima - za rezultate koje dobijete ne odgovaramo - izrekama više ili manje poznatih vam ljudi... Kako se ne radi o špijunskom romanu, knjigu možete …itati i napreskokce - ovisno o raspoloženju i potrebama. U svakom slučaju, želimo vam da uživate u njoj čitajući je kao što smo i mi uživale pišući je.

SADRŽAJ1. Tko sam ja - pojam o sebiSelf-koncept ili pojam o sebi
    Čemu služi pojam o sebi?
    Dimenzije pojma o sebi
    Potreba za održanjem pojma o sebi

2. Kakav sam?Samopoštovanje
    Visoko i nisko samopoštovanje
    Uzroci lošeg samopoštovanja
    Samopoštovanje i svakodnevni život

3. Preuzmite odgovornost za vlastiti životImamo li slobodnu volju?
    Unutarnje ili izvanjsko mjesto kontrole ponašanja
    Samoefikasnost
    Naučena bespomoćnost

4. Realno procijenite sami sebeUočite svoje pozitivne osobine
    Ne odbacujte pozitivne informacije o sebi
    Ne ubijajte kritikom sami sebe
    Prihvatite sebe

5. Provjerite kriterije po kojima se vrednujeteNačin vrednovanja
    Ne morate biti savršeni
    Konvencionalnost
    Mišljenje drugih ljudi
    Uspoređivanje s drugima
    I na kraju

6. Naučite se zauzimati za svoja pravaŠto je asertivnost?
    Posljedice neasertivnog, agresivnog i asertivnog ponašanja
    Uzroci neasertivnosti
    Kako povećati vlastitu asertivnost
    Specifične tehnike asertivnog ponašanja
    Što bi vas moglo omesti?
    Kada (ne) biti asertivan?

7. Naučite uspješnije komuniciratiKomunikacija i samopoštovanje
    Komunikacijske vještine
    Znate li slušati?
    Znate li gledati?
    Kako uspostaviti kontakt i razgovarati?

8. Naučite bolje mislitiBudite radoznali
    Naučite se suočavati s problemima
    Pripremite se za stresnu situaciju
    Ne dopustite da vam brige unište život
    Naučite donositi odluke
    Izbjegnite pogreške u razmišljanju

9. Kontrolirajte negativne emocijeŠto su negativne emocije?
    Ljutnja
    Ljubomora i zavist
    Osamljenost
    Tuga
    Stres
    Sramežljivost
    Odbacivanje
    Strah
    Mržnja

10. Naučite podnijeti (ne)uspjehŠto je uspjeh?
    Želja za uspjehom
    Strah od uspjeha
    U čemu možete biti uspješni?
    Postavite podciljeve
    Uspješni i neuspješni načini
    Prihvatite pogreške

11. Samopoštovanje i spolStereotipi
    Stereotipi o muškarcima i ženama
    Utjecaj stereotipa na samopoštovanje
    Kako smanjiti štetne utjecaje stereotipa
    Androginost

12. Čuvajte se pretjeranog samopuzdanja

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala ti

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

zanimljivo, sjećam se u srednjoj školi da smo na engleskom usvajali tu riječ i da je ta osobina bila negativno obojena. Kasnije, u hrvatskom nisam koristila tu riječ, pa niti razmišljala puno o njenom stvarnom značenju, ali je ostao taj jedan negativan osjećaj. Sada, kada čitam kating post, dakako da ne vidim ništa negatovno u tome, već se dapače prepoznajem u velikoj većini opisa. Potpisujem lucky day, ne sjećam se da sam odgajana kao asertivna, više bih rekla da su odgoj po tom pitanju i primjeri iz okoline bili prilično kaotični i kontradiktorni. Ali, eto, ja sam valjda izvukla iz cijele priče ono što mi odgovara. Isto tako, gledajući unazad vidim da sam sama razvijala tu osobinu, i da imam još za dotjerati istu

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

9. Kontrolirajte negativne emocije Što su negativne emocije?
    Ljutnja
    Ljubomora i zavist
    Osamljenost
    Tuga
    Stres
    Sramežljivost
    Odbacivanje
    Strah
    Mržnja
    a kako to?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu