Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Jutarnji problemi

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Jutarnji problemi

Imam jaaaaaako veliki problem svoje dijete ujutro pripremiti za vrtić. Teško se probudi (jer navečer odgađa spavanje do krajnjih granica), treba mi nekih pola sata da ju razbudim, pa još pola da ustane, obuće se, umije i krene. Utorkom i petkom ima ritmiku u 9, pa bi bilo dobro da se naklopa dosta ranije, da ne hopsa s punim trbuščićem, ali to nam jedva uspijeva.

Znam, mala je i još ne shvaća pojam žurbe, ali ja gubim živce u svemu tome jer ne vidim kako bih mogla ubrzati stvar, jer fakat nema vremena i za igru i doručak i mirni odlazak u vrtić. Sve je navrat-nanos i onda vozim ko luđakinja, živcira me promet, a ona jadna samo zbunjeno gleda i veli "da, mama ".

Kak vi rješavate žurbu :? ?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ustani se ranije i pripremi sve, a onda i nju budi da stignete sve normalno. Pretpostavljam da ce poceti odlaziti i ranije u krevet nakon sto ju neko vrijeme budes ranije ustajala.

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ma kakvi, ja spremna, sve spremno, kakao se hladi, a ona ne želi ustati. Spominjem ritmiku (koju obožava), ali ne pomaže. I onda kad konačno uspije izaći iz kreveta, onda bi se igrala. Jednostavno ne znam kak da ju požurim tj. da joj objasnim taj pojam.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mi imamo isti problem pa i mene zanima

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja ustajem u 6h, pijem kafu i spremam doručak klincima. Njih budim u 6:30. Rasanjuju se uz crtić i maženje sa mamom do 7h. Oblačenje, doručak i 15-tak minuta igre (često istovremeno uz doručak jer ujutru uglavnom boje preostale crteže od juče ili ređaju puzzle). U 7:40 izlazimo iz kuće. I za sve imamo vremena i niko nije nervozan niti pospan

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ustala ja u 6 ili ranije, mogu i usisivati kraj nje, ona se ne budi Zbilja mi preostaje jedino da ju fizički izvučem iz kreveta.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ranije u krevet. i točka.

vjeruj mi jer smo mi imale isti problem. jedva se ustaje, UZASNO KENJKAVA, sve moram titrati oko nje... i onda sam je pocela stavljati dosta, dosta ranije. tj. ranije smo se poceli spremati za krevet, pa je i ranije bila u krevetu i zaspala), a i ja sam imala nesto od večeri.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj modesty71 prvotno napisa
    Ustala ja u 6 ili ranije, mogu i usisivati kraj nje, ona se ne budi Zbilja mi preostaje jedino da ju fizički izvučem iz kreveta.
    Razvlačiće se po krevetu dokle god može. Zato mi, pod onim polusatnim maženjem utroje, često podrazumevamo sledeću situaciju: na dvosed namestim po jedan jastuk na oba rukohvata, prenesem jednog pospanka, prenesem drugog pospanka, pustim crtić i sednem između njih, mazim ih po ručicama i kosici i tiho prepričavam šta se dešava na ekranu. Prvo počnu da negoduju, pa da žmire na jedno oko a onda počnu da se protežu i gurkaju mi glavice na grudi da ih još malo mazim dok oni gledaju crtić.

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ali kako??? Znam da je to povezano, i pokušavam ju uspavati ranije, ali najčešće zaspi u 22, čak i kasnije! Jedino zaspi ranije ako ne spava popodne, ali to mi nije neko riješenje - još je premala da ne spava popodne. Navečer u 20:30 završimo sa svim aktivnostima, ubacimo se u krpe, čitanje ili pričica i to bi trebalo biti to. Ali nije. Ako odem iz sobe, onda ustaje, a ako ostanem onda 1000 pitanja, ušutkivanje i umirivanje, bla bla...

Valjda bi ju morala 4-5 dana zbilja izvuči iz kreveta rano, pa da se navikne.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

je, ranije u krevet, lako za reći

ja je stavim u krevet u pola devet, a onda se ona bori da ne zaspi, rukama i nogama..pa joj je vruće pa mora piškiti, a kad već donesem klonju onda joj se i strašno prikaka (pokaka govance veličine graška, ali eto, da ja ne gunđam kad je već inzistirala) pa bi vode pa bi ovo pa bi ono

mi nakon što je spavim spavati ne dišemo, zabijemo se u sobu i doslovce šapćemo samo da dijete zaspi..onda odem u pola dvanaest na WC i vidim je da još sjedi na krevetu-budna, jedva gleda i živi, ali neće se predati..

mene odmah lupi migrena kad je vidim budnu jer znam što me čeka sutra..i tako nam ide dan za danom, a ona njednostavno ne želi spavati

kad dođe vikend spava do deset i tako valjda nadoknadi..i onda počne tjedan i sve ponovo

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A najzanimljivije je kaj moja točno zna kad je vikend. Onda se bez problema probudi i više ne želi spavati. Čak je izjavila da neće spavati kod bake jer tamo ujutro mora "dugo spavati"

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

tebi je onda još i bolja kombinacija..dolazi subota, a dijete u pola sedam budno i veselo

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da, kod nas je sve naopako. Clumsy mom, crtići ujutro moju razbude, nema problema, ali onda je protestiranje da hoće još, natezanje oko toga. Voli Pepu i velim joj da može Pepa (jer traje 5 minuta) i onda idemo, ali nije to dovoljno, ona bi još i onda urla. Zato sam ujutro izbacila crtiće. Ja nisam voljela ići u vrtić (isto mi bilo teško ustati ujutro i izaći iz kuće), ali ne sjećam se da smo ni sestra ni ja radile tolike probleme oko toga. A kaj je najsmješnije, vrtić voli, i kad dođe tamo presretna je i odjuri čak nekad i bez puse.

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Možda ću iz neba pa u rebra.. ne zamjeriti molim. Ali možda vam fali malo odlučnosti i inicijative. Ako ona zna da se može ujutro razvlačiti po krevetu i to joj paše - zašto to i ne bi radila? Tebi ne paše. Ok, onda joj daj do znanja i nemoj tolerirati ono što ti ne odgovara. Nađi ritam koji joj je ok (ne sad onako vojnički, mičem poplon i briši van), ja sam otkrila da npr Nevi ujutro paše da ju prvo nekoliko minuta pjevno zovem na buđenje (dok se ja oblačim tako da ne gubim živce čekajući) pa se ona tek na šesti poziv osmjehne, onda slijedi maženje i ljubljenje i škakljanje 10-15 min, nekad možda duže, ali uglavnom nam je to dovoljna mjera, a onda program ide dalje. Ako ja ne preuzmem kontrolu, ona ne bu. A onda i mi imamo scenarij da ja nervozno požurujem oblačenje jakne "jer je već kasno" - ko da je ona kriva što je kasno..

A ovo večernje kasno spavanje. Mislim da je "staviti dijete ranije u krevet" nemoguća misija (osim za neku djecu ili za takve režime, no to je druga tema), ali se puno može dobiti ranijim buđenjem (i to ne jedan ili dva dana, nego uredno barem tjedan dana da bi se osjetio efekt), a navečer pravovremenim pripremama (mi smo nažalost/nasreću već izbacili popodnevno spavanje - u vrtiću ne želi spavati, a meni zapravo i bolje dođe kad zaspi ranije). Pa tako je nama veliki problem to što ja obično prekasno krenem s pripremama. Svaku večer isto traje od kad krenemo do kad ne zaspi (večera, kupaona, priče, pjevanje, spavanje), i svaku večer ja krenem prekasno. I nema tu više požurivanja ili nadoknade. Ko mi kriv.

Raspisala sam se. Nisam planirala, samo izašlo

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Navečer u 20:30 završimo sa svim aktivnostima, ubacimo se u krpe
    ovo je prekasno. draga modesty, nije mi želja tupiti ti i pravit se pametna. velim, imali smo ISTI problem i jednostavno sam samu sebe primorala da ju stavljm ranije u krevet. onda uračunam u to jos i tih sat vremena što bi bila budna u krevetu. recimo ja sad već oko 19h počinjem sa spremanje za spavanje. tv mi nije upaljen, sve se malo smiri, nema više skakanja i glupiranja, ako treba ide na kupanje...ako se želi poigrati, može, al u krevetu i onda oko pola osam, 19'45, osam najkasnije je u krevetu, pa ako zaspi do devet - super!

evo, prije neki dan smo prespavali i probudili se u 8'20 a u 9 bi trebali biti u vrtiću. ona - odmorna kakva je bila - skočila je sama i sama obavila jutarnju toaletu, jer sam je ja požurivala da moramo da smo zakasnili blabla... bila je baš ono raspoložena i susretljiva...

ne znam kad poslijepodne spava ? ide li u vrtić ?

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj aqua prvotno napisa
    Možda ću iz neba pa u rebra.. ne zamjeriti molim. Ali možda vam fali malo odlučnosti i inicijative. Ako ona zna da se može ujutro razvlačiti po krevetu i to joj paše - zašto to i ne bi radila? Tebi ne paše. Ok, onda joj daj do znanja i nemoj tolerirati ono što ti ne odgovara. Nađi ritam koji joj je ok (ne sad onako vojnički, mičem poplon i briši van), ja sam otkrila da npr Nevi ujutro paše da ju prvo nekoliko minuta pjevno zovem na buđenje (dok se ja oblačim tako da ne gubim živce čekajući) pa se ona tek na šesti poziv osmjehne, onda slijedi maženje i ljubljenje i škakljanje 10-15 min, nekad možda duže, ali uglavnom nam je to dovoljna mjera, a onda program ide dalje. Ako ja ne preuzmem kontrolu, ona ne bu. A onda i mi imamo scenarij da ja nervozno požurujem oblačenje jakne "jer je već kasno" - ko da je ona kriva što je kasno..

:
    Ovo sam ja sažela u onome 'razvlačiće se po krevetu dokle god može''

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Kod nas vrlo slično. A ja sam probala šok metodu. Kad dođemo u vrtić iza 9h moramo zvoniti i teta se ljuti. i tako smo jednom kasnili i gledali dječje radove po vrtiću i ja sam pitala svog mišonju: jesi li i ti ovo radio? Nisam. Zašto? Jer sam kasnio, to su radili ranije ujutro. I tako se mi sad svako jutro malo manje igramo da se teta na zvonu ne ljuti i da stignemo sve raditi što i drugi.
    Pokušaj jednom zakasniti na ritmiku, tj. dovesti ju na kraj da vidi da je gotov sat. Možda upali.

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Zvuči ok, u smjeru prebacivanja odgovornosti za njihove stvari na njih.

ALI ne treba zaboraviti da netko od 3 godine možda i ne može tako dobro pokupiti uzrok-posljedica-reakcija uzorak, pogotovo ako ne nastupaju odmah u roku par minuta (da pojasnim, nisam sigurna da bi klincu od 3 godine bilo jasno da je danas propustio ritmiku jer se ponašao kao i svako jutro i nešto duže oblačio cipele ili još gore, da je danas propustio ritmiku jer je jučer kasno išao spavati. A ako im se u tom trenutku i napravi ta veza, koji trogodišnjak bi navečer disciplinirao rekao: mama, ugasi tv, požuri s večerom, ja moram u krevet da sutra ne zakasnim na ... ).

I dalje stojim iza toga da smo mi odgovorni za njih i da oni idu spavati kasno, dugo se bude, dugo oblače,.. jer smo mi to tako izorganizirali.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

do prije dva mjeseca naši odlasci na spavanje bili su čista petica, tuširanje, maženje, čitanje bla, bla.., sama bi se uspavala već oko osam, spavala cijelu noć itd.itd.

sad je krenuo čisti horor, na spomen spavanja drama i vrištanje, kad je treba skinuti za tuširanje bježi i sakriva se gola po stanu, poslije tuširanja je moram hvatati da si obuče pidjamu pa čitanje slikovnica s milijardu 'a zašto' pitanja..

i kad konačno legne, onda je žedna, gladna, vruće joj je, piša joj se i sl.

ustaje se između sedam i pola osam, ne spava u vrtiću i ja ne kužim kako ima snage tako malo spavati

red se uvijek znao, a sad ona više uopće ne pristaje sudjelovati u svemu tome,rutina odlazaka na spavanje nam je ozbiljno uzdrmana, a ja jedina zbunjena

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Naprosto nemam šta reči, samo ću se upisati u klub. Dijete koje smo do 2. godine u 8 sati stavljali u krevet u zamračenoj sobi i ostavljali da zaspe samo (što bi se i desilo u slijedećih nekoliko sekundi) nakon drugog rođendana je odlučilo da je s tim gotovo i da je ona sada nočna ptica. Ja se tješim da neki roditelji ne spavaju poslije rođenja bebe, a mi ne spavamo sada, te da je to neka globalna ravnoteža roditeljstva Sve isprobali od gore navedenih savjeta tokom protekle nespavačke godine, ništa ne pali. Možda se nakon 3. rođendana opet desi neko (molim se da bude pozitivno) čudo.

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Sofke, ovo mi zvuči kao nešto OT, ali svejedno: ona nešto signalizira - a na vama (tebi) je da otkrijete što. Analiziraj što se promijenilo, odnos između partnera, deda i baka, nešto na poslu, nešto u vrtiću, doma,.. Nešto je ispalo iz rutine i ona vjerojatno na jedini način koji zna to javlja..

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ma da, to sam i ja pomislila, ali to je dosta opće mjesto, dijete se 'povampirilo', bit će da nešto nije u redu i signalizira,ali..

..ništa se nije promijenilo, sve je ista svakodnevna rutina, ja i MM ok, nije bilo velikih putovanja, bolesti, nema druge bebe, dosta sam se angažirala oko nje pa stalno negdje idemo, kino, kazalište, po vani, igraonice, čitamo, radimo kekse zajedno, bla..bla..

onda sam mislila da joj se nešto ružno dogodilo u vrtiću pa je nešto ispitujem, ali nema neki negativan stav oko vrtića, sve kao i uvijek..a ona nemoguća..tako da sad mislim da me jednostavno počela zahebavati da vidi dokle je granica..a ja se ne znam prema tome adekvatno postaviti

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo tek poceli vrtic, znaci tek se uhodavamo, ali imamo problema s doruckom, jer ga zavlaci do maksimuma.

Alarm je u 6:40h, ona dodje na 5 min. k nama na mazenje (onda svira moj alarm ), SVE je pripremljeno - njena robica jos sinoc, tata se u medjuvremenu ustane i spremi dorucak, i, teoretski, mi bi trebali izaci iz kuce u 7:30h.

Medjutim, ona razvlaci li razvlaci s doruckom (nije tko zna sto - pola salice mlijeka i 2-3 keksica, u vrticu doruckuju tek u 10h), i jutros se dogodilo da se ona krenula oblaciti tek u 7:15h - a strasno je samostalna i zeli se sama obuci i smeta ju ako joj pomazemo ili ju pozurujemo - i tako smo iz kuce izjurili navrat-nanos. Stigli smo na vrijeme, ali ne volim zurbu.

U krevet ide u 20:00h, u vrticu ne spavaju, i samo spavanje i razbudjivanje nije problem - problem je dorucak. :/

P.S. apropos onoga da ako netko s klincima lezi a oni bi pricali umjesto spavali: moja je isto takva, ako lezim okrenuta prema njoj, pricica bi mogla trajati do prekosutra. Oduvijek je bila takva. Onda sam otkrila da ako obavimo ritual pricice, mazenja, puse, laku noc (rijetko kad spavamo u istom krevetu, ovo kod nas uglavnom vrijedi za popodnevno spavanje) i okrenem joj ledja - zaspe odmah.
    Mozda nekome pomogne

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj aqua prvotno napisa
    Zvuči ok, u smjeru prebacivanja odgovornosti za njihove stvari na njih.

ALI ne treba zaboraviti da netko od 3 godine možda i ne može tako dobro pokupiti uzrok-posljedica-reakcija uzorak, pogotovo ako ne nastupaju odmah u roku par minuta (da pojasnim, nisam sigurna da bi klincu od 3 godine bilo jasno da je danas propustio ritmiku jer se ponašao kao i svako jutro i nešto duže oblačio cipele ili još gore, da je danas propustio ritmiku jer je jučer kasno išao spavati. A ako im se u tom trenutku i napravi ta veza, koji trogodišnjak bi navečer disciplinirao rekao: mama, ugasi tv, požuri s večerom, ja moram u krevet da sutra ne zakasnim na ... ).

I dalje stojim iza toga da smo mi odgovorni za njih i da oni idu spavati kasno, dugo se bude, dugo oblače,.. jer smo mi to tako izorganizirali.
    Vjerojatno si u pravu. Mišek ima 4 i pol odine i to pomalo pali. Nisam gledala datum.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi smo uhvatili odličan ritam što se tiče spavanja/buđenja

Navečer ,najkasnije do 21 obojica spavaju(s tim da stariji zaspi prvi)
    Tako je bilo sa Josipom od samog početka,taj je ritam prihvatio i Roko

Roko je pokušavao ostati dulje budan,no to mu nikad nisam dopuštala,no apsolutno nikad svih ovih godina nije nijedan od njih u krevet išao u suzama,protestirajući

Što se večeri tiče,mi imamo svoje rituale,večera kupanje,crtić 15 minuta,priča za laku noć -i spavanje
    Njima je to toliko normalno da im ne padne na pamet protestirati

Ujutro se ja budim u 6 45,pola sata za sebe,u 7 15 se bude oni
    Primjenjujem sličnu metodu kao clumsy mum,pustim im medvjediće dobra srca koji su ujutro u to vrijeme,ali pošto su naspavani nema tu nekog razbuđivanja,oblačim ih i u 7 40 izlazimo iz kuće(to je kad radim ujutro)
    a kad radim popodne onda još odgledamo i pepu pa krećemo da stignemo na doručak koji je od 8-9

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Neki dan mi je sestra pričala kako već mjesec dana muku muči s tim da dobije svoju kćer (4,5 god) da ujutro kad se probudi ne počne dan s urlikom bočicuuu iii crtiiiic - nego bi ona sad da joj mala kaže dobro jutro i mazi se s njom (vjerojatno je pod utjecajem toga što sam joj ja slučajno opisala naše jutro). I svako jutro se svade oko toga. A onda je moja sestra shvatila kako si je zapravo sama kriva. Ujutro joj je od malena prvo dala bočicu i navinula crtić, pa sad ova sama traži upravo to što je naučila.

Znam da je lako meni pričati kada mi dijete samo po sebi nije sklono teve-u (u vrtiću dok sva djeca gledaju crtić nakon ručka, ona crta ili lista slikovnice u sobi do), ali koja je prednost da se dijete navikava na crtiće ujutro ili prije spavanja? Ne razumijem.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne znam za druge,ali mojim klincima je to jedino doba kad gledaju crtić...valjda pola sata dnevno...i to nam nipošto ne isključuje večernje/jutarnje maženje

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Meni je jutarnji crtić (tada Teletubbiesi) značilo odlazak na WC u miru bez djeteta koje mi se drži za nogu - prvi put u 2 godine i jedinih 15 min "mira" za osobnu higijenu.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Filip ustaje oko 8,15, ja 15 minuta prije da operem zube i umijem se. Obicno ga ja probudim i skidam jos u krevetu. Na tuti sjedi i pere zube dok gleda crtice (a ja se za to vrijeme obucem), a i obalaci se za vrijeme Žutokljunca. Obicno nakon Hople krecemo u vrtic (5 do 9). Najčešće ne jede prije vrtića, nekad pojede bananu ili popije mlijeko. Iako ne voli ici u vrtic pa se trudi odgadjati (pa tako "kaka" na tuti po pol sata i nista ne napravi) u 5 do 9 izlazimo iz kuce htio ne htio.

Mislim da je njegovo stizanje na vrijeme jos moja odgovornost i da sam ja ta koja ga mora probuditi ako prespava ili pokrenuti ako mu se ne ide. pomicanje odgovornosti na dijete od 2-3 godine (pa i 4) za kretanje na vrijerme mi se cini prerano i razvojno neopravdano.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •