ja obožavam SVE leće (crnu, zelenu, smeđu, narančastu) ali narančastu koristim na stotine načina jer mi je najdraža i najbrže se skuha![]()
ja obožavam SVE leće (crnu, zelenu, smeđu, narančastu) ali narančastu koristim na stotine načina jer mi je najdraža i najbrže se skuha![]()
koje su stotine načina, ja spremam na tri i rado bih "pojačala" inventivnost?
Skoči na vege menije. Ima ideja.apricot prvotno napisa
Pire, popečci, salata, juha, varivo, leća na suho (samo kuhana sa začinima i lukom), u sarmicama...
Ih, ja obožavam leću.
Sve probala.
![]()
![]()
popećci i sarmice kod mene ne dolaze u pbzir.
pire mi je totalno glupo raditi, to je lešo leća s maslinovim, pa izmiksano... nema kod nas gnječenja.
koja je razlika između variva i leće na suho, osim u nekoliko žlica vode?
salata je meni leća na lešo, ubačen krumpirić. kad je kuhano, zalijem uljem i octom.
a kad je nasuho, samo uljem, bez octa.
jesam naporna![]()
U okusu.apricot prvotno napisa
I boji. Ako staviš npr. Crnu leću.
Prepržiš luk i češnjak, dodaš leću, na kraju sol, te par nistova blitve rezane na rezance. I mene pozoveš jer smo blizu, a ja ovo obožavam.
Skuhana leća sa kratko kuhanom mrkvom, celerom (rezanim na štapiće) te kosanim lukom, ili mladim lukom. Alge ne koristiš no i nije važno, salata je bez njih mrak. Malo maslinova i octa.apricot prvotno napisa
Skuhanu leću baciš na prženi luk koji samo što nije ostaklio, dodaš kari i sol.apricot prvotno napisa
I tu me zovi.
Jesi.apricot prvotno napisa
![]()
ma možeš ti doći iako nismo blizu (ja u dubravi).
ja ti ne pržim, nema šanse.
otprilike ja to sve tako i spremam; nisam još koristila crnu leću, najčešće zelenu.
kod crvene mi nešto smeta, ne mogu odgonetnuti što.
u salatu ja stavim i cherry rajčice, ponekad pospem koprom.
nemoj me zatući, ali nekad stavim i žlicu kiselog vrhnja na to...
Ja najčešće radim crvenu leću 'na indijski'.
Skuham crvenu leću (cca 20 min u malo više vode) sa malo soli, na tavi rastopim malo gheeja(masla) i kratko prepržim anis, crnu gorušicu, kumin, te zajedno sa kimom u prahu, kurkumom i naribanim đumbirom ubacim u leću.
Ak' mi ispadne rjeđe onda to nazovemo 'juha', a ako ispadne malo manje rjeđe onda jedemo uz žitarice, rižoto ili tempura povrće.
Evo zakaj nikad ne pišem recepte...uvijek ogladnim![]()
ima netko recept za lecu sa senfom iz vegehopa
apricot prvotno napisa
![]()
pa ti ne mozes pojacat kad ne gnjecis (btw. leca se ne mora gnjeciti jer se sama pretvori u pire), ne przis, ne dinstas... normlno da ju mozes skuhat samo na tri nacina, na rijetko, na gusce i na najgusce...![]()
ne biste vjerovali, bas sam danas kuhala lecu i razmisljala kako bi mogla i po nekom drukcijem receptu, te da bih shodno tome mogla i navratiti na ovaj podforum, (ako se ne uplasim cokoladnih glazura i razih kolacnih majstorija, od kojih dobim dojam da sam nesposobna kuharica ).
dakle ja kuham samo na dva nacina:
1. skuham u vodi s izrezanim crvenim lukom. kad je gotovo posolim i dodam maslinovo ulje.
2. isto tako kuham sa crvenim lukom, ali u pola kuhanja ubacim pest (slanina, cesnjak i persin sve na sitno nasjeckano). kad je gotovo dodam sol, maslinovo ulje i ako je potrebno dotjeram okus.
dakle, molim recepte na sunce. ne dajte se zbuniti aprinim upadicama![]()
1. kuhas crvenu ili zutu lecu u malo vode, dodajes po potrebi dok se skroz ne raskuha i ne pretvori u pire. osim soli i ulja, mozes dodati papra, currija, crvene paprike...
2. najbolji recept s lecom EVER: u jednoj serpi stavis kuhati 20dag prethodno namocenog jecma. u drugoj poprzis crveni luk. na to bacis narezanih liganja (20dag), stavis zlicu aceta, malo origana. nakon cca 15 minuta ubacis lecu (25dag ne mora biti prethodno namocena, ali ja ju stavim 1-2 sata prije kuhanja u vodu). kuhas. jecam se takodjer kuha. nakon nekog vremena dodas jecam u lecu. ovisno o jecmu, ponekad ga bude previse, to upotreijbis za neki desert. kolicine sam pisala cisto da mozes procijeniti koliko vam treba. moji zderonje sve ovo pojedu.
e ovo sa lignjama zvuci jako, jako dobro. i nije komplicirano.
sjeca me na ljeto, gdje sam na visu u "pojodi" jela nesto slicno, naime lignjice ili sipe sa slanutkom i jos jedno drugo predjelo gdje se riba mjesala sa socivicama i jecmom.
to mi je bilo prvi put da sam jela takve kombinacije i smekalo je super.
e bas ti hvala, marta.![]()
To i jeste recept iz "Pojode".![]()
Mislim da oni to zovu "Pojodski bronzinic".
pa vidis ti koincidencije.![]()
imas ti jos kakvih recepata iz pojode? tako smo fino jeli tamo.![]()
Evo Apri ova se leća samo kuha i peče u pećnici. Valjda će proći.![]()
Pogačice