Moje najdrazem sincicu, 15-o mjesecni djecaku, dijagnosticiran je distoni sindrom sa hipertonijom (sa cetiri mjeseca), te redovito ide na preglede fizijatru, neuropedijatru + vjezbamo. Zeljela bi malol detaljnije opisati situaciju i cuti iskustva mama sa slicnim slucajem. Neuropedijatar nas je slao na kojekave tesove (npr. UZV mozga, VEP i BERA, kariotip, kraniogram, EEG) i sve je do sada bilo uredno. Na UZV mozga se nije moglo sve vidjeti, zbog nedovoljno otvorene fontanele, ali vidljivi dio je bio OK. Sto se tice vjezbica, imali smo demostraciju i dali su nam preporuku za vjezbanje doma-rekli da nema potreba za dolazak k njima. Sto se tice razvoja, malo je kasnio, ali sve je do sada savlado bez velikog odstupanja. Okretanje sa sedam mjeseci, sjedenje sa osam, puzanje sa devet, dizanje na nogice sa deset. I to je to. Danas, sa 15 mjeseci, puze ko pravi profesionalac, dize se na noge i hoda uz namjestaj, ali najveci problem je stajanje na prstima. Vec 5 mjeseci se ne spusta sa prstiju, posebno je problematicna lijeva nogica. Sve me to dosta brine, iako sam optimisticna i nadam se najboljem. Znam da je to vrlo individualno i da se ne moze tocno reci kako ce se dijete razvijati. Ipak, jako me zanimaju iskustva svih mama koje su se nasle u ovoj situaciji i kako su se njihova draga djechica razvijala. Sta sve ocekivati dogorocno? Isto tako savjeti oko doktora (npr. da li otici Dr. Sabolu?). Ja sam zadovoljna sa nasom neuropdijatricom na Rebru- dobar strucnjak, ali ne i vremenom koje mi moze posvetiti. Zapravo nemam nikoga sa kime mogu malo vise razgovarati. Stoga ce mi vasa iskustva puno znaciti.