Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: osnovica naknade - puna ili isplacena placa???

papaya avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno osnovica naknade - puna ili isplacena placa???

Molim vas za pomoc u konkretnom primjeru. Dosta se pisalo i pise o slicnim temama ali nigdje nisam naisla na jasni odgovor na moju dilemu - PUNA placa vs ISPLACENA placa.

Dakle od 01.03. - 31.07. sam na radnom mjestu A sa placom od 4000 kn, zatim prekid, a od 24.09. sam na radnom mjestu B sa placom od 5500 kn.
    U 20.om tjednu trudnoće sam i upravo sam dobila preporuku ginekologa za otvaranje komplikacija u trudnoci .
    Kako vidim, otvaranjem bolovanja u 12. mj. u izracun osnovice mi ulaze tek place za 10, 9, 8 mj...i tako unazad.

Kako sam u 10. mj. imala isplatu za 9. mj. koja je tek dio pune place (jer sam zaposlena tek 24.09.) zanima me slijedece:
    1) da li se za izracunavanje osnovice gleda isplata (makar i samo za tjedan dana rada) ili iskljucivo puna placa?
    2) ako da, da li su mi samo 2 isplate dovoljne da bi mi naknada na komplikacijama bila maksimalna?
    3) da li ce se, ukoliko se komplikacije produze sve do otvaranja porodiljnog, pri otvaranju porodiljnog ponovo obracunavati osnovica (i u tom slucaju ce mi se racunati i placa za 11. mj i placa za 12. mj, a koje sada nece uci u izracun naknade za komplikacije)?

Svakako bih nastojala uhvatit delimitirani iznos naknade na porodiljnom i zabrinjava me mogucnost da odlaskom na bolovanje sada umanjim sva dugorocna primanja.

Napominjem da imam ostvaren uvjet od 18 zaposlenih mjeseci u zadnje 2 god.

Unaprijed hvala na svakoj informaciji!

zabrinuta

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

1) da li se za izracunavanje osnovice gleda isplata (makar i samo za tjedan dana rada) ili iskljucivo puna placa?

Gleda se isplata, ne mora to biti puna plaća.

2) ako da, da li su mi samo 2 isplate dovoljne da bi mi naknada na komplikacijama bila maksimalna?

Da, jer imaš uvjet prethodnog staža (18 mj.u dvije godine). Ali tebi će i stari poslodavac (kod kojeg si radila do 31.07.) morati dati Potvrdu o plaći, za isplate u 8, 7 i 6 mj (plaće za 7, 6 i 5 mj.).

3) da li ce se, ukoliko se komplikacije produze sve do otvaranja porodiljnog, pri otvaranju porodiljnog ponovo obracunavati osnovica (i u tom slucaju ce mi se racunati i placa za 11. mj i placa za 12. mj, a koje sada nece uci u izracun naknade za komplikacije)?

Neće automatski, ali ako smatraš da bi ti novo računanje naknade bilo povoljnije od dosadašnjeg (a bilo bi, zbog većih plaća koje su kasnije isplaćene), imaš pravo zatražiti ga.

papaya avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Minnie,
    hvala na brzom odgovoru.

Hoces reci da ce mi cak i da se komplikacije oduze i vise se ne vratim na posao prije otvaranja porodiljnog dopusta, naknada na porodiljnom dopustu biti 'delimitiranih' 5500 kn?

U zadnji tren ipak nesto dobrih vijesti u danasnji dan.

pozdrav!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Da, samo kad dobiješ doznaku za rodiljni dopust zatraži novi izračun.

Na novoj Potvrdi o plaći (jer tražiti će te novi ispunjeni obrazac) moraš imati barem dvije isplate (to bi trebale biti ove po 5.500 kn, one ljetne od 4.000 će biti predaleko), i rodiljna naknada će ti se podići na puni iznos neto plaće.

Naknada od bolovanja ti neće ulaziti u Potvrdu o plaći.

Znaš termin poroda, prema njemu možeš već sad vidjeti kako će ti izgledati Potvrda o plaći na otvaranju rodiljnog dopusta (45 dana prije termina) i da li ćeš imati te dvije isplate koje su dovoljne.

papaya avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Minnie,

hvala na strpljenju, molim te samo mi potvrdi slijedece: u 12. mj. odlazim na komplikacije, a u 3. mj. otvaram porodiljni dopust. Tada trazim novi izracun, a na kojem ce biti uracunate i ONE ISPLATE KOJE MI JE POSLODAVAC ISPLATIO DOK SAM NA KOMPLIKACIJAMA - konkretno placa isplacena u 12. mj. (za 11. mj.) i u 1. mj (za ovih par dana prosinca prije otvaranja bolovanja).

Puno hvala, pozdrav.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Potvrđeno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •