Results 1 to 39 of 39

Thread: SIRNICA

  1. #1
    sasana's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    493

    Default SIRNICA

    Sad mozda ce cure oridjidji iz Bosne to bolje znati, a ja ju radim ovako :
    Gotove kore kupim na tržnici (srednje debljine) 6 komada
    Nadjev:
    svježeg sira 1/2 kg
    3 jaja
    malo vegete
    malo mlijeka
    soli
    Sve se to pomjesa tako da bude ni pre rijetko ni pregusto.
    U tepsiju poslozim jednu koru, jednu ostavim za gore, a ostale svaku iskidam na 4 komada i te iskidane komade stavljam u fil i mocim ih i redam u tepsiju.Kada je tepsija popunjena stavim gornju koru.
    Pred kraj pečenja namažem ju vrhnjem i stavim da se jos malo zapeče.

  2. #2
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    VEGETA?!
    Iš, iš....

  3. #3
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Sirnica (sa gotovom jufkom)

    Potrebno:
    gotova jufka
    svježi kravlji sir
    jaja
    kiselo vrhnje

    Nacin pripreme:
    Razvučeš kore pa po njima rasporediš nadjev, koji napravš tako da izmiješaš jaja sa sirom. Poprskaš sve sa uljem, a zatim zavijate kore i staviš ih u nauljen protvan. Pečeš u pećnici oko pola sata. Na kraju preliješ kiselim vrhnjem i ostaviš da malo odstoji prije posluživanja.


    Ali, sve su to varijacije na temu.
    Možeš napraviti i gibanicu. u tom slučaju ne savijaš, već tijesto natrgaš u posudu sa sirom i jajima, dodaš i mlijeka, u protvan staviš dvije kore dolje, pa istreseš smjesu, dvije kore navrh i ispečeš dok ne porumeni.

  4. #4
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    fil za sirnicu je najbolji ako je tek nesto vise mladog sira od milerama, oboje oko 1/2 kg i dvoje jaja (vise jaja osusi fil, pa dobijete visekratno punjenje :D ). moze se dodati i suhog sira (ako mozete naci tako nesto na pijaci, kod nas se proizvodi u okolini Visokog i mljac je

    pecena pita se u originalnom receptu na zalijeva osim mozda puterom/maslom i mlakom vodom, ali to su regionalne i pojedinacne varijacije...

  5. #5
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Najbolje je ako se ima i kajmaka...

  6. #6
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    e, to je vec kajmakusa

  7. #7
    sasana's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    493

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    VEGETA?!
    Iš, iš....
    Meni je Vegeta nuzno zlo buduci da sam sa solju na VI. (Nikada ne znam dovoljno posoliti pa mi bude bljutava)

  8. #8

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    joooj, cure, sline mi cure...

    pitanje: koliko dugo i na koliko se pece?

    jos jedno: ne ispadne vam gornja kora suha? meni se te gotove kore uvijek isuse i izokrenu im se krajevi....

    i jos jedno: te polomljene kore koje ide u sredinu ide bez nekog reda, ili se bas slaze da bude streberski uredno?

  9. #9

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    VEGETA?!
    Iš, iš....

    uuuuuuuuuu


  10. #10
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Gle, u posudi izmiješaš sir, vrhnje, jaja, mlijeko, sol, kajmak, štovećmislišstaviti i onda natrgaš tijesto unutra i sve zajedno izmiješaš.

    Gornja kora ti neće biti tvrda ako je premažeš nečim (vrhnjem voda) kad izvadiš iz pećnice. I pokriješ krpom da se malo zapari.

    Pečeš 40min do sat vremena - ovisi o debljini.
    Za gibanicu treba više vremena jer je deblja, a za pite manje.

  11. #11

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    Sandra, za na vrh izmuckaj jaje sa mlijekom + so pa prelij. Lijepo zalijepi kore. Cijela pita ostane 'vlaznija', ne davi kad jedes. :D

    Rjesenje za so: umjesto sira uzmi fetu (ako se isplati). Turska feta koju ja ovde kupujem je preslana ali dok joj dodam jaja, vrhnje, nekad malo drugog sira ispadne taman. Za uz fetu (umjesto mladi sir) treba masnije vrhnje (ja nekad stavim slag :D) jer je prilicno suha.

  12. #12

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Gornja kora ti neće biti tvrda ako je premažeš nečim (vrhnjem voda) kad izvadiš iz pećnice. I pokriješ krpom da se malo zapari.

    Znam problem, nastupi prije kraja pecenja pa je premazivanje nakon pecenja vec zakasnjela akcija. Meni su se prvi puta uvrnuli listovi, pa i nekih 10ak cm u visinu.

  13. #13

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    hvala djevojke, vidite.... ovaj prijedlog za gornje kore cekam vec 15-tak godina... prije 14-tak sam odustala od gotovih kora i pita i strudli, jer su mi kore bile opasne po zivot.

    eh, da sam vas prije upoznala... 8)

  14. #14
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    vrijeme i temp. pecenja pita je jako razlicito zavisno od fila (rupa na saksiji :D), a sirnica se pece na najvisoj temp. i najkrace jer se zapravo trebaju ispeci samo jaja, jufka bude zacas pecena.

    ako pravis tzv. polaganu pitu (znaci ne rolas jufku i tako slazes, kao jabukovacu) zgodno je one posljednje slojeve dobro nauljiti i poskropiti vodom, ne zagori i bude mekse, a mozes je i poklopiti nekoliko min. nakon vadjenja iz rerne. ako pitu slozis od jednog paketa jufke i pola kg sira i pola kg milerama, s dvoje vecih ili troje manjih jaja, peci je tek nesto vise od pola sata na 250 stepeni, vidjeces kad porumeni, a krajevi se odvoje od tepsije.

  15. #15

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    Slazem se sa wewom, ovako kako ona pise ostane socna. Neko je pece duze na manjoj temperaturi, onda se vise isusi, pa kako ko voli.

  16. #16
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    btw. moj tata je buregdzija

  17. #17

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    Wewa, cool!
    Moram se nadovezati: pite moje mame su kao od buregdzije (nekad i bolje).

  18. #18

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by wewa
    btw. moj tata je buregdzija
    pa vidim ja da tvoja strucnost nadilazi znanje obicnih smrtnika...

    pozdrav tati

  19. #19
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Sandra

    Lilly, moja mama je u trajnom bedu zbog tatine pite, nema sanse da dostigne taj nivo... ali je zgodan izgovor kad me pitaju da li razvijam tj. sama pravim jufke, ja kazem da pitu uglavnom kupim, jer je prave ljudi koji se skoluju za to...

    jedina nesreca je sto sam tatinu pitu u kucnoj varijanti pojela samo jednom u zivotu, valjda mu je dosta pite za cijeli zivot :D :D :D

  20. #20
    DUDU

    Default

    Sirnica?????.....u Dalmaciji je to nešto drugo,ne ovo o čemu vi pišete,sirnicu mi ovdi jedemo za uskrs i prije,mislim da to drugi zovu pinca,ili tako nešto.......

  21. #21

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by DUDU
    Sirnica?????.....u Dalmaciji je to nešto drugo,ne ovo o čemu vi pišete,sirnicu mi ovdi jedemo za uskrs i prije,mislim da to drugi zovu pinca,ili tako nešto.......
    pinca je nesto sasvim drugo. to je slatkasti uskrsnji kruh/kolac, jede se na uskrsnje jutro s "dodacima"... ako nesto ostane, naravno, jede se i kasnije...

  22. #22
    DUDU

    Default

    Quote Originally Posted by sandraf
    Quote Originally Posted by DUDU
    Sirnica?????.....u Dalmaciji je to nešto drugo,ne ovo o čemu vi pišete,sirnicu mi ovdi jedemo za uskrs i prije,mislim da to drugi zovu pinca,ili tako nešto.......
    pinca je nesto sasvim drugo. to je slatkasti uskrsnji kruh/kolac, jede se na uskrsnje jutro s "dodacima"... ako nesto ostane, naravno, jede se i kasnije...

    e to mi u Dalmaciji zovemo sirnice,i ja i moji smo ludi za njima,moja mama ih radi domače,i sad malo me sram,ali mogu ih punnnnooo pojesti,nekih 5-6 komada ,jednu za drugom,mmmmmm......a i žena ih voli,ali njoj dosta jedna.

  23. #23
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    pa kako 5-6 komada :shock: pinca je kod nas onako ogromna!!! jedna pinca na četveročlanu obitelj

  24. #24
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    To kod vas mršavih

  25. #25
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    he he! al ozbiljno, kaj nije pinca onak velika kao torta recimo??? ja sam samo takve vidjela... ili su svi oko mene to radili u velikim kalupima??

  26. #26
    DUDU

    Default

    Quote Originally Posted by Lutonjica
    pa kako 5-6 komada :shock: pinca je kod nas onako ogromna!!! jedna pinca na četveročlanu obitelj

    A šta da radim kad sam lud za njima,znam ja da je jedna za familiju dosta,ali ja ih gutam,sd me opet sram ,ma u pricipu obožavam sve od dizanog tijesta,npr.buhle ili kako neki zovu ovdje sače,mogu pojesti skoru cijelu tacnu,još ako su punjene nuttelim umjesto mermeladom

  27. #27

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by DUDU
    ...i sad malo me sram,ali mogu ih punnnnooo pojesti,nekih 5-6 komada ,jednu za drugom,mmmmmm......a i žena ih voli,ali njoj dosta jedna.
    Dudu, ti si neki krsni Dalmatinac, ha?

    pa kako 5-6? u kom vremenu? to kao da kazes da pojedes 5-6 struca kruha....

  28. #28
    DUDU

    Default

    Quote Originally Posted by sandraf
    Quote Originally Posted by DUDU
    ...i sad malo me sram,ali mogu ih punnnnooo pojesti,nekih 5-6 komada ,jednu za drugom,mmmmmm......a i žena ih voli,ali njoj dosta jedna.
    Dudu, ti si neki krsni Dalmatinac, ha?

    pa kako 5-6? u kom vremenu? to kao da kazes da pojedes 5-6 struca kruha....
    Ako mi ne viruješ pitaj mi ženu i mamu,e uz to jedem ih čim izađu iz pečnice,jer ih volim dok su tople,a sad jesam li kršan....pa 183 cm,i 90 kg.....al mogu,puno,puno pojesti

  29. #29

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by DUDU
    Ako mi ne viruješ pitaj mi ženu i mamu...
    cim ih sretnem....

  30. #30
    DUDU

    Default

    Quote Originally Posted by sandraf
    Quote Originally Posted by DUDU
    Ako mi ne viruješ pitaj mi ženu i mamu...
    cim ih sretnem....


  31. #31

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Je li pinca ono u zvrku ili kovrcu (krug) sto se pravi od sira, a nekad se nabaci i secer na to :?
    Apricot, prevedi?

  32. #32

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by snorki
    Je li pinca ono u zvrku ili kovrcu (krug) sto se pravi od sira, a nekad se nabaci i secer na to :?
    Apricot, prevedi?
    ne znam sto je to u zvrku, ali pinca nema veze sa sirom, izgleda kao zlatna pogaca od 4 dijela (ili za klince kao pletenica).

    ne secerimo je.

  33. #33
    DUDU

    Default

    Quote Originally Posted by sandraf
    Quote Originally Posted by snorki
    Je li pinca ono u zvrku ili kovrcu (krug) sto se pravi od sira, a nekad se nabaci i secer na to :?
    Apricot, prevedi?
    ne znam sto je to u zvrku, ali pinca nema veze sa sirom, izgleda kao zlatna pogaca od 4 dijela (ili za klince kao pletenica).

    ne secerimo je.
    E sad kod nas se na sirnicu,to jest pincu,stavlja šečer......valjda zavisi o regiji ,kako ko.

  34. #34

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    VEGETA?!
    Iš, iš....
    Moja svekrva stavlja vegetu u burek :shock: Da bude slanije
    Samo se meni one njihove Krajiske pite ne svidjaju. nekako mi masne i jake. Bolje su´one srednjobosanske. Moja mama ih ekstra pravi.
    Wewa, imam prijedlog .
    Ja i ti se uvalimo negdje u buregdzinicu Ne izlazimo, dok tepsije ne olizemo.

  35. #35
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    snorki, ic a dil! samo sto ja nemam opravdanje u vidu 2 bebe za spek, buaaaaaaaaaaaa....

  36. #36

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    412

    Default

    Hocuuuuu i ja na pittuuuuuu!!! Burek al bez vegete, al s puno bibera!

  37. #37

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Danas moram potrositi jedno pakiranje svjezeg sira jer mu istjece rok trajanja pa planiram napraviti sirnicu.
    E sad - ako danas istjece rok trajanja, hocu li tu sirnicu moci jesti jos par dana ili kad se to sve zapece vise rok trajanja nije vazan?
    To me pitanje muci i za druge vrste hrane, kako se ponasaju nakon obrade?.

  38. #38
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Sirnica je obicno jestiva jos sutradan, od svih pita jedino krompirusa ima kraci rok trajanja.
    Sto se sira tice, kad ga jednom vec ispeces ne moras brinuti zbog roka, ali pita ce se jednostavno osusiti i nece valjati ako dugo stoji.

  39. #39

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Hvala na odgovoru!
    Napravila sirnicu, sinoc u 1h iza ponoci je bila topla i fina, danas suha - ali napravila sam dosta gresaka.
    Za prvi put sam zadovoljna, drugi put cu pazljivije citati ove upute prije.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •