Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: Femur length

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Femur length

Dakle, zanima me za kaj se mjeri femur.... Misli, kaj znaju po bedrenoj kosti? Pitam zato kaj me malo brine jer su sve bebine veličine (sve ono kaj se mjeri - CRL, BPD, AC...) za tjedan veće, a FL je za tjedan manje... Jel netko imao sličnu situaciju..
    Mislim, kužim da je sve sitno... Jel to znači da beba nebu visoka ili nekaj drugo. Sorry ak sam izvalila neku glupost

maaja79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

kod mene je BPD bio veliki u odnosu na FL
    zamisljala sam veliku glavu i sta sve ne...

onda su mi ovdje objasnili je to jako tesko precizno izmjeriti
    i da nisu sve bebe iste...
    (i da necu morati na carski, hvala TinnaZ )

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Tak su i mojoj seki rekli da beba ima veću glavu. Ona pala u bad, a rodila se normalna bebica sa normalnom glavicom....

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mislim da koji put doktori pretjeruju u praćenju raznoraznih detalja, a mi jadne slušamo upijamo svaku i najmanju sitnicu, a na kraju svejedno ćemo dobit bebača kakav god bude bio...
    Jedino je tužno što ćemo se u međuvremenu dobrano nanervirat umjesto da uživamo u trudnoći...

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

E meni je točno tako bilo na zadnja dva ultrazvuka (sve drugo za tjedan naprijed, a femur za tjedan 'kasni'). Ali šalili smo se s doktorom da to samo može značiti da vjerojatno neće biti baletan, nego nogometaš. Šta ja znam, sad kad ga gledam nema duge noge, ali nema ni kratke. Nisu sva djeca ista, kao ni mi odrasli. Zamisli samo kolika je to (mala) razlika u milimetrima pa i u centimetrima pa će ti biti jasno da to ne znači apsolutno ništa. A da ne spominjemo koliko je teško to precizno izmijeriti. Znam da meni malo nije bilo svejedno, ali sad kad ga držim na rukama tako savršenog smiješno mi je oko čega sam se brinula. Ne brini i uživaj u svom trbuhu.

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ms. Mar prvotno napisa
    Ne brini i uživaj u svom trbuhu.
    x

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I meni je ista situacija, stalno je femur kraći. Na posljednjem ultrazvuku u 27. tjednu femur kasni za tjedan dana.

Ali odbijam se uzrujavati. Pretprošli put me gledao jedan drugi doktor i on je izmjerio femur u skladu s tada očekivanim trajanjem trudnoće, ali manji opseg trbuha.

Kad sam ga pitala kako to, rekao je "puno toga je u oku promatrača". Ta rečenica za mene ima smisla pa sam mirna.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mislim da se i ne treba nepotrebno zabrinjavati jer su i dozvoljena odstupanja meni se čini i za više od tjedan dana. Istina je da i ako doktor fula za milimetar-dva ode tjedan dana.
    Drugo je da bebe ne napreduju uvijek isto kroz trudnoću. Tako je nama npr. u 18 tjednu glavica bila po mjerama,trbušćić veći za tjedan dana,a femur manji za tjedan dana, u 24 tjednu glavica je bila manja za tjedan dana i trbušćić,a femur duži za tjedan dana,u 30 tjednu sve su nam mjere bile ujednačene i točno za 30 tjedan.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

meni je femur kasnio 4 tj. (tj. mom djetetu) onda su mjerili sve druge duge kosti i one su isto bile krace, zadnji uzv prije poroda je pokazao duzinu femura 5cm
    kad se rodio na oko je to izgledalo totalno drugacije, bio je normalno proporcionalna beba

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

U 2 tjedna sva odstupanja su normalna. Tako piše i na UZV-u +/- 2 tj.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Cure, samo da javim da je sad situacija drugačija. Femur je dostigao pravu dužinu, ali je buša pobjegla dva tjedna naprijed

Iz mog avatara se moglo i zaključit da će bit bušonja

Samo sam htjela javit ako još nekoga bude brinulo da se stvari skroz mijenjaju....

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Doktori nekad fakat uplaše.
    Meni su starijim sinom u 7-8 mj. trudnoće rekli da mu je glava i femur veći za skoro 1-2 mjeseca i nepotrebno me svaka 2-3 dana pregledali skoro mjesec dana. A o mom strahu da nepričam i kako sam mislila da beba nije uredu.
    Zadnji deveti mjesec u trudničjoj knjižici kad su došli do 42tj. počeli dodavati +, ono tipa 42+, 42++ itd.

Na kraju rodila po terminu i sve uredu. Beba normalna, ocjena 10/10 3800kg/53cm, glava 37cm.
    Jedino je imao hidrokelu jedino što je bilo puno veće od normale.(Normaliziralo se u njegovih prvih 6 mj. života)

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da dodam i ja da je duljina bedrene kosti u 32. tjednu bila u dan u skladu s ostalim mjerama (do sad stalno kasnila).
    Mislim da su te mjere na UZV nešto oko čega se ne trebamo uzrujavati.

Peruska

Početno

Pozdrav
    pitanje vezano za femur, sve je bilo OK sto se tice njegove duzine
    13+2 FL=1,54 cm
    22+0 FL=4,03 cm
    27+2 FL=5,04 cm

Na kontroli 30+1 ginekolog izmjeri 5,08 mm svi ostali parametri linearno su rasli, znaci nije porastao, prepao me da mi je pritisak bio 170/100.

Otisla sam taj dan kod drugog ljekara koji je izmjerio duzinu od 5,56 mm i rekao da nemam razloga za brigu.
    To je bilo 20. februara, sljedeci UZV mi je 20. marta, brinem se jer sam do sada vjerovala svom ginekologu, pa zar je moguce da femur stane, tj. prestane sa rastom?????
    Jos kad sam malo prosurfala i vidjela da to moze biti marker za DOWN.....

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aaaaa, sad sam se sjetila jednog našeg ultrazvuka s Leonom.
    Gleda doktirica, mjeri femur, pa opet mjeri, pa diže obrve u čudu i onda odmjeri mog dvometraškog muža i nasmije se: O,pa, da - ima ona na koga biti tako dugonoga

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Peruska prvotno napisa
    Pozdrav
    pitanje vezano za femur, sve je bilo OK sto se tice njegove duzine
    13+2 FL=1,54 cm
    22+0 FL=4,03 cm
    27+2 FL=5,04 cm

Na kontroli 30+1 ginekolog izmjeri 5,08 mm svi ostali parametri linearno su rasli, znaci nije porastao, prepao me da mi je pritisak bio 170/100.

Otisla sam taj dan kod drugog ljekara koji je izmjerio duzinu od 5,56 mm i rekao da nemam razloga za brigu.
    To je bilo 20. februara, sljedeci UZV mi je 20. marta, brinem se jer sam do sada vjerovala svom ginekologu, pa zar je moguce da femur stane, tj. prestane sa rastom?????
    Jos kad sam malo prosurfala i vidjela da to moze biti marker za DOWN.....
    Draga Peruska vjetojatno večina budučih majki prođe te strahove dali če sve biti uredu sa njihovi djetetom. Pa tako tražimo imformacije sada po internetu i dodatno se opterečujemo,ponavljamo preglede u privat klinikama,plačemo ...
    Ja sam u jednom trenu svatila da ču ja roditi svoje djete i da nemam ama baš ništa od raznih dodatnih 3d,4d...itd pregleda osim dodatnog stresa koji nije poželjan. A i vidiš da ti je i drugi dr, izmjerio da je sve ok Ti si več u 31 tj. i polako še trebaš pripremit za najljepši šok u životu
    Ne brini nego uživaj u svojem trbuščiću,pričaj mu,voli i tepaj

Ivany avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mene je moja doktorica istro prepala kada sam bila u 37.tj. trudnoće. Radila mi uzv i beba joj se činila prevelika (3 puta je mjerila i svaki put joj ispalo da je beba oko 4000g do 4200g), čak me poslala u bolnicu... kad sam joj donjela nalaze mi samo hladno rekla "pa dobro, rode se bebe i od 5kg". Mene je strašno bilo strah poroda i samo sam mislila "kako ću ja roditi bebu tešku 5kg". Kad sam rodila u 38.tj. S je imala 3540g.
    S tim sam samo htjela reći da se netreba previše opterećivati s tim mjerama uzv jer je to samo okvirno da ginići vide da li se beba "normalno" razvija....

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Molim ako netko zna dal i taj FL koriste da bi izračunali težinu bebe ili samo BPD i AC?
    Hvala!

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

Ne znam za sto ga koriste ali upravo to mi sada zadaje glavobolje.
    Osim sto su mom bebanu izmjerili nesto kraci femur,uvidjeli su i hiperehogeno crijevo pa su mi u 21.tjednu savjetovali amniocentezu ako zelim biti sigurna da je sa njime sve ok.
    Nakon sto sam odvagnula koliko je u tom periodu i mojoj situacija rizicna amniocenteza,odlucila sam otici po jos jedno misljenje i ponoviti taj ultrazvucni pregled koji ce biti sutra..
    Nadam se da cu i ja nakon njega biti mirnija..

Inace i MM i ja smo nizeg rasta i nemamo bas preduge noge...

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj silvija222 prvotno napisa
    Molim ako netko zna dal i taj FL koriste da bi izračunali težinu bebe ili samo BPD i AC?
    Hvala!
    FL kao i BPD i CRL se koriste za procjenu gestacijske dobi djeteta.
    Pri tome najvažnija mjerenja obuhvaćaju određivanje duljine embrija od tjemena do trtice - CRL (crown-rump length), određivanje udaljenosti tjemenih kostiju - BPD (biparietal diameter) kao i mjerenje duljine bedrene kosti - FL (femur length). Od tri navedena parametra, određivanje duljine embrija je mjerenje koje najpreciznije predskazuje termin poroda.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno Re: bebomanka

Citiraj bebomanka prvotno napisa
    Ne znam za sto ga koriste ali upravo to mi sada zadaje glavobolje.
    Osim sto su mom bebanu izmjerili nesto kraci femur,uvidjeli su i hiperehogeno crijevo pa su mi u 21.tjednu savjetovali amniocentezu ako zelim biti sigurna da je sa njime sve ok.
    Nakon sto sam odvagnula koliko je u tom periodu i mojoj situacija rizicna amniocenteza,odlucila sam otici po jos jedno misljenje i ponoviti taj ultrazvucni pregled koji ce biti sutra..
    Nadam se da cu i ja nakon njega biti mirnija..

Inace i MM i ja smo nizeg rasta i nemamo bas preduge noge...
    Držim fige da sve bude ok!

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

bebomanka nadam se daje sa tvojom bbicom sve ok. Ja osobno nisam imala dobro iskustvo sa predviđanjima doktora o duljini FL kod svoje druge T. Izgleda da sam jedan od primjera kojemu doktori ipak ne fulaju dijagnozu. Mojoj je bebici FL kasnio za tjedan dana. Rekli su mi da je ta duljina najbitnija jer se time određuje ne samo veličina bebice već se može otkriti i koliko je dijete mentalno "normalno". Radila sam amniocintezu i nalaz je došao uredan ali sam se svejedno odlučila za inducirani porod. Nalaz patologa je pokazao da dijete ipak nije bilo u redu.

Nisam te ovim htjela uplašiti ali samo sakrećem pozornost svima da se sa dijagnozama nije za šaliti i da treba uvijek ići po drugo mišljenje. Ja sam,naime ,u dva dana obišla čak šest privatnih ordinacija i svi su sugerirali inducirani porod upravo zbog FL.

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

ANKARA jako mi je zao sto si dozivjela to neugodno iskustvo i vjerujem da si ispravno postupila.Svakako nakon misljenja 6 razlicitih doktora koji su potvrdili isto,niti ja vjerojatno nebi postupila drugacije..Time se samo potvrdjuje koliko je u biti amniocenteza riskantna za zdrav plod a vrlo malo pokazuje anomalije koje bi i nama i tom djetetu mogle zagorcati zivot..

Ja sam,medjutim danas dobila vrlo pozitivan nalaz i puno sam smirenija a sad cekamo novu kontrolu 15.10. koju ce opet raditi doktor koji je uvidio te sitne problemcice.
    Ultrazvucni aparat kojim je danas vrsen pregled bio je puno ostrije slike i zahvaljujuc tome smo dosli do mjera koje nisu nimalo zabrinjavajuce tj. po njegovom misljenju, cisto normalne! :D
    Ja vjerujem u to!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Re: bebomanka

Citiraj bebomanka prvotno napisa
    Ultrazvucni aparat kojim je danas vrsen pregled bio je puno ostrije slike i zahvaljujuc tome smo dosli do mjera koje nisu nimalo zabrinjavajuce tj. po njegovom misljenju, cisto normalne! :D
    Ja vjerujem u to!
    :D i ja vjerujem :D

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

bebomanka draga baš se radujem zbog tebe! :D
    Nadam se da ću i ja na pregledu za deset dasna primiti tako dobre vijesti!

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam bila na pregledu sa 12+3 tj. Evo mojih mjera: CRL 6,1 012+3, FL 6,7= 12+4. ( ovako mi piše u knjižici). Ja sam po ovome skužila da je sve ok, šta vi kažete. Nisam niti znala da treba gledati te mjere. Nisam niti znala da je FL- bedrena kost

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Svašta naučimo u trudnoći. Mjere su ti super, taman za tvoje trajanje trudnoće.

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Diami Stvarno nisam mogla niti zamisliti da ću ovo sve znati

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Bebomanka neizmjerno mi je drago :D :D

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Drejka prvotno napisa
    potpisujem

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj sb1977 prvotno napisa
    Citiraj Drejka prvotno napisa
    potpisujem
    X

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

bebomanka :D Jako mi je drago zbog tvoje bebice. Nemoj se brinuti za anomalije ovbakvog tipa. Meni je dr.Podobnik rekao da sam druga žena u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina kojoj se desila ta strahota. To je zbilja rijetko i šanse su jako male da se čak i meni ponovno desi. Važno je , opet ponavljam, da ideš po drugo mišljenje. Ako je ono zadovoljavajuće tada se zbilja nemaš što brinuti.

rebeca ma mjere tvoje bebice su

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

Cure..

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

bas mi je drago

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

Citiraj silvija222 prvotno napisa
    Nadam se da ću i ja na pregledu za deset dasna primiti tako dobre vijesti!
    Sigurna sam u to! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Samo da javim da je s našom bebom sve ok! Radilo se o pogrešnom mjerenju prošli put! Jučer su sve mjere odgovarale za 34 tj. koliko sam i trudna! Cure pusa i hvala!

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kako je lijepo pročitati ovakve vijesti!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Mislim da nije zabrinjavajuće ako bilo koje mjere po par dana odstupaju od prosijeka. U svim tablicama i piše npr. +/- 10 dana. Ako je riječ o znatnom odstupanju, eeee tu bi se ja već zabrinula. Isto tako mislim da bilo koja anomalija ima više da tako kažem "simptoma". Nije to samo fl. Ne znam.... ali nadam se najboljem.

borka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo i mene zabrinute

Naime u 35 tj. sam promijenila doktora i otisla kod dr. koji radi u bolnici i on mi je izmjerio FL 65, napisao je da je to donja granica i natuknuo da se po tome moze vidjeti neka bolest, ali nije zelio nista detaljno govoriti, vec me je narucio na novi uzv za 10 dana.

Naravno da mi je bacio bubu u uho i da sam ja lagano ludila.

E sada na zadnjem uzv, trudnoca 36+2 FM iznosi 67-68, on kaze da je to o.k., a ja pak na drugoj strani cujem da bi FM ipak trebao biti veci.

Eto, ne znam da li se bespotrebno brinem, no svakakve stvari mi p rolaze kroz glavu

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Meni u 22. tjednu sve mjere bile pobrkane, sve različite. Ginićka tvrdila i onda da je sve ok.
    U 30. tjednu sve mjere odgovaraju tjednu u kojem sam i trudna.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

retko oni dobro nameste sondu za merenje duzine femura.
    u trudnoci s isidorom uradila sam mnogo uzv pregleda, i mere femura (a neretko i ostale) su cesto mnogo odstupale od normale za trajanje trudnoce. posle sam negde videla da bi za pravilno merenje butne kosti oba kraja trebalo da budu tupa, a na skoro nijednoj slicici, narocito iz trudnoce pre 30. nedelje se nije tako videlo (ako bih uopste i dobila slike uz nalaz).
    negde sam vec pisala, msilim da to ginekolozi gledaju onako uopstenije, pa ako primete da nesto nije ok, onda mere detaljnije.
    ipak oni nisu radiolozi da ih uzv zanima u cisto tehnickom smislu.

meni je poslednji uzv pokazivao veci bpd, jako mali obim glave i stomaka i ok fl. procena tezine je bila nesto manje od 3kg 2 nedelje pred porod, a on se rodio 4050. cak su ga i dan-dva pre rodjenja izmerili 3800, a i svim drugim zenama iz moje sobe su bebu izmerili za oko 300g manje nego sto su rodjene.

borka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ma i ja si stalno ponavljam da je dovoljno malo, pa da podaci budu netočni.

Ali eto, neka nervoza me uhvatila, i jednostavno stalno razmišljam o toj dužini FL-a. Da mi barem ništa nije govorio, nego je samo natuknuo i onda rekao da najvjerojatnije nije ništa i naravno ja sada u sto briga i stalno o tome razmišljam i proučavam tuđe mjere, a znam da je to glupo

do 31. tjedna bivši ginekolog mi ništa nije rekao da mjere nisu u redu, kada proučavam slikice sa bivših mjerenja uzv nikada nije sve bilo isto za svaki tjedan, ali ovo me baš nekako zabrinulo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •