Ena je stara 16 mjeseci
sa 11 joj je, zbog obilnih kasastih stolica i nenapredovanja, dijagnosticirana moguca alergija na mlijeko i gluten
od tad je na bezmlijecnoj i bezglutenskoj prehrani
stolice su se stabilizirale, tacnije vise nisu onako obilne i mahom je rijec o formiranoj stolici
medjutim ona sve vrijeme ima jako napuhan trbuh, povremeno ucestalo prducka ali joj to nekad jako smeta cak se i po noci budi jer ju to muci.
takodjer povremeno ima malo jaci neugodan zadah
jedan gastroenterolog kaze da je to normalno i da je napuhana od povrca i voca
drugi mi kaze da to nije dobro i da to ukazuje da je alergicna na nesto trece i da to jos uvijek unosi u organizam
sto se tice Enine prehrane situacija je sljedeca:
dorucak; kukuruzni griz, riza, proso, sad sam ponovo uvela zob u prehranu, kuhano na rizinom mlijeku ili vodi sa vocem
rucak; povrce, zitarice, meso (otprilike meso jede tri puta sedmicno)
medjuobrok; voce, ukoliko je rucak lose prosao onda napravim opet nesto slicno rucku
vecera je mlijecni obrok; pregomin sa instant pahuljicama, najcesce prosene iz bio&bio, mada ponekad joj ponudim i veceru sa povrcem i zitaricama
i imamo jedno do dva dojenja tokom noci
dakle ne konzumira nista od gotovih proizvoda, tipa kasice, slatkise, sokove i sl
povrce i voce nastojim kupovati organsko ali desi se da dobije i ono iz ducana,
problem je sto nikako da upratim da li joj nesto od hrane smeta
prosli mjesec sam vodila dnevnik o tome sta jede i kakve stolice ima i kako se ponasa, ali mi ni to nije pomoglo,
ne dajem joj nista od onog sto znam da napuhuje, nikad nije probala kupus, salatu, paprike, od mahunarki jede samo lecu
ili sve to ukazuje na neki veci problem![]()
inace je Ena puna energije, vesela, zivahna, nije nervozna, noci dosta dobro spava kad je ne muci trbuscic.
njeno ponasanje ne ukazuje na neki problem, ali ipak ta napuhanost mi nikako ne djeluje dobro, cak i kad ne prducka stalno joj je trbuscic izbocen :/
ne znam da li da idem po trece misljenje kod gastroenterologa ili mozda da idem alergologu
radila je ukupni IgE (4) i RAST na kravlje mlijeko i gluten i bili su negativni
ali povecan broj eozinofila (20/vvp) ukazuje na postojanje alergije
bilo kakve ideje, savjeti su dobrodosli