Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 219

Tema: Pričajmo o dohrani, 4.

  1. #151
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Mi smo prvo probali zobene pahuljice, sa punih 10 mjeseci. Noj se dopalo jesti, ali se nakon njih tako ukakalaaaa Pa sam ja usfrkisala da je od glutena i stala. Čekala još mjesec dana, pa skuhala rižu i dodala joj malo skuhanog griza (sve na vodi). Nakon toga nije bilo nenormalnog kakanja. Tokom nekoliko dana sam povećavala količinu griza, da se uvjerim da je sve OK. Vjerovatno su zobene pahuljice grube pa su iziritirale crijeva. Sad papa koricu hljeba (i sramoti me jer ispada da joj ništa ne dam jesti, kako zdušno glođe tu koricu )
    Hljeb sam ja pravila :jakoponosansmajli: u glanjc novom pekaču kupljenom specijalno za šmizlu. Hljeb je bez soli, sa manje kvasca, i bez dodataka (mlijeko, masnoće).

  2. #152

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    593

    Početno

    Citiraj vještičica prvotno napisa
    Hljeb sam ja pravila :jakoponosansmajli: u glanjc novom pekaču kupljenom specijalno za šmizlu. Hljeb je bez soli, sa manje kvasca, i bez dodataka (mlijeko, masnoće).
    Moze recept please

  3. #153

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    593

    Početno

    Recept jer neznam pravit kruh,nikakav,pa tako ni za djecu

  4. #154
    betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Opatija
    Postovi
    632

    Početno

    Citiraj Christy prvotno napisa
    Recept jer neznam pravit kruh,nikakav,pa tako ni za djecu
    recept za klasični kruh je:

    brašno
    kvas rastopljen u malo mlake vode i malo šećera (pustiti da se digne u poklopljenoj šalici)
    sol
    ulje
    mlaka voda

    brašno (količina otprilike "od oka") staviš u posudu i u sredini napraviš rupu u koju naliješ dignuti svježi kvas, malo soli i malo ulja....s rukom to malo pomijesiš i polako dodaješ mlaku vodu i paralelno s dolijevanjem vode mijesiš tijesto....kad tijesto bude mekano i podatno za mijesiti prestaneš dolijevati vodu i nastavi mijesiti dok se tijesto prestane lijepiti za ruke (svako toliko pobrašni ruke da se ne lijepi za ruke)
    stavi u tepsiju namazanu uljem i u toplu pećnicu na 180-200 C
    kada dobije lijepu boju izvadi van i zamotaj u čistu krpu (ovo nemam pojma zašto se radi ali je tako radila moja baba koja je bila maherica za kruh )

    nadam se da sam dobro objasnila

  5. #155
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Ovo je recept za pekač, ne znam kako funkcioniše ako se peče u rerni:
    300ml vode, 1.5 mala dozirna kašičica soli, 1/2 veće dozirne kašičice šećera (ne stavim ni jednog toliko; soli nikako, šećera upola), 520g brašna i 1 manja dozirna kašičica suhog kvasca (ja stavim manje, oko 2/3). Nakon toga uključim program br 2 koji traje oko 3,5h. Imam Moulinex-ov pekač
    Izmjeriću mililitražu dozirnih kašičica, pa ću napisati.

  6. #156

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    593

    Početno

    Thnx cure...

  7. #157
    Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    North
    Postovi
    1,490

    Početno

    Da se i mi prijavimo ovdje .
    Počeli smo dohranu prije 3 dana sa kuhanom rižom pomiješanom mojim mlijekom. Prvi obrok je bio katastrofa, pravio je gadljive face i na trenutak se napinjao kao da će povraćati :? . Drgi dan je izraz lica bio malo bolji a danas je čak sa smiješkom pojeo cca 1,5 velike žlice. :D No tata je zabrinut da je to jako malo . Do kad su vaši klinci jeli tako minimalne količine hrane?

  8. #158

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,502

    Početno

    Skoro 9 meseci i još uvek tako jede. Možda se desilo dva tri puta do sada da je pojela neku količinu. A dobila skoro 2kg od početka dohrane

  9. #159

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Citiraj Elinor prvotno napisa
    Do kad su vaši klinci jeli tako minimalne količine hrane?
    Oko 3 tjedna od početka dohrane. Nakon toga bi pojeo oko 2 jušne žlice, ali se ubrzo razbolio pa je bio samo na cici sljedeća 3 tjedna.

  10. #160

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Slavonski Brod
    Postovi
    681

    Početno

    Elinor, moja L kad pojede punu jusnu zlicu, ja kazem da je dobro jela taj dan. Sad ima 7 i pol mjeseci. Kad super pojede, onda su to jedna i pol do dvije jusne zlice.

  11. #161
    (maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zg, IR
    Postovi
    2,187

    Početno

    MIhael je 2 tjedna jeo po pola male teglice od kašice...pa mjesec i pol jedva da je i jednu žlicu dnevno pojeo, tek nakon 7,5 mjeseci je počeo jest otprilike 1,5 veliku staklenku kašice (po njima gledam koliko jede)...

    u početku je dohrana zapravo brljanje tj upoznavanje sa hranom i treba im vremena da sve to novo prihvate, upoznaju... ...ipak od rođenja poznaju samo mljeko

  12. #162
    (maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zg, IR
    Postovi
    2,187

    Početno

    što još od žitarica osim prosa smije beba od 9 mj..?

    vidim bulghur (to sam danas našla u DM-u, proso isto)...
    amaranth ću potražit u bio&bio

    pod šta leća spada? Vidjela sam danas crvenu leću pa me zanima jel smije i to?

    jel smije kus-kus?

    eto sva sam u žitaricama

    jel se sve priprema prema uputama na ambalaži proizvoda ili za bebe treba kuhat duže?

    za kus kus je netko napisao da se samo prelije vrućom vodom...

  13. #163
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Leća je mahunarka, crvena i žuta se brzo skuhaju, pa mogu od 8 mjeseca.

  14. #164
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Smije i ječam. Mi ga obožavamo. Pogotovo na varivo. I Jana ga jede tako, naravno bez začina u ulja. Davi se.

  15. #165
    (maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zg, IR
    Postovi
    2,187

    Početno

    ok...:pusa:
    ječam, laća, bulghur, proso, quinot, amaranth....

    upravo skuhala proso i super ispalo sa povrćem, vidjet ćemo kako će proć kod Mihaela.

    samo stavila jednu malu čašicu za žestice a možemo se svi najest

  16. #166
    betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Opatija
    Postovi
    632

    Početno

    kako se radi varivo od ječma? :?

  17. #167

    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    zagorje
    Postovi
    404

    Početno

    Gdje kupiti dojenačke musle i što pod to spada?
    Vidim da po tablici dohrane mogu koristiti i mislim da su to one žitarice sa voćem koje idu uz mlijeko kao što su vivera al nisam sigurna dal je to za mog malog koji ima 11 mj.

    ________

    D 1998.
    I 2007.

  18. #168
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj betty boop prvotno napisa
    kako se radi varivo od ječma? :?
    Namočiš ječam preko noći (ako je integralni, onaj iz običnih dućana ne, jer je to oljušteni), pa ga kuhaš oko pola sata i ocjediš. Mrkvu narežaš na kockice, celer i poriluk isto. Pa složiš tim redom u lonac i na to dodaš ječam. Kuhaš dok ječam ne omekša i varivo ne postano kremasto. Začiniš po želji. Ja stavim sol i papar.

    1 šalica ječma dosta je za 4 osobe.

  19. #169
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Da, kuha se oko 40 minuta sa povrćem.

  20. #170
    Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    North
    Postovi
    1,490

    Početno

    Cure, hvala na odgovorima!
    Danas, četvrti dan dohrane opet je pojeo cca 1,5 jušne žlice, ali novost je da je jeo s užitkom! :D Ušićarili smo i nekoliko nešpricanih jabuka pa će nam to biti slijedeće na repertoaru!

  21. #171

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Slavonski Brod
    Postovi
    681

    Početno

    Ide to vama super, Elinor.

  22. #172
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Mi još nismo počeli,no spremamo se.
    Muče me rižine pahuljice;koje su dobre i gdje ih kupujete,može i na pp

  23. #173
    Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    North
    Postovi
    1,490

    Početno

    Eh, taman kad nam je krenulo, počeo nam je izlaziti zubić. Jučerašnja riža je završila na podu, a današnja jabučica nije izazvala oduševljenje . ALI zato imamo prvi zuuuuuuuuub! :D

  24. #174
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    :D

  25. #175

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Slavonski Brod
    Postovi
    681

    Početno

    Ima li tko kakvu zgodnu kombinaciju sa slanutkom za bebu? Koliko se sjecam, pisalo se da moze od 8. mjeseca. On isto nema glutena?
    Meni se slanutak jako svida (po izgledu ) i vrlo bih ga rado kuhala i Leoni i nama velikima, djeluje mi fino, orasasto. Do sada ga nikad nisam jela i sad imam problem jer nemam pojma sto s njim kad ga kupim.

  26. #176

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Slavonski Brod
    Postovi
    681

    Početno

    Pronadoh recepte, samo ostaje pitanje moze li od 8. mjeseca. Shvatih i da glutena nema, on niti nije zitarica, zar ne?

  27. #177
    Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    7,247

    Početno

    slanutak je mahunarka. ja ga samo skuham (nakon sto se mocio preko noci, kao grah) i jedem sa masl. uljem i cesnjakom. njammmm. tako dajem i malom, ali pocela sam mu davati nakon godine dana. ne znam sta pise u novoj tablici, meni je bilo frka da ga ne napuhne previse

  28. #178

    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    Zagreb, Jordanovac
    Postovi
    34

    Početno

    za mašu:kus kus nije žitarica kuskus bi se
    mogao smatrati vrstom paste.Kuskus
    se radi tako da se krupno mljevena pšenica (griz), koja se navlaži
    slanom vodom, trlja i gnječi između dlanova, kružnim pokretima, kako bi
    se dobile kuglice (različitih karakteristika i konzistencija), koje se
    kasnije suše. JBP preporuča uvođenje kus kusa od 12 mjeseci....

  29. #179
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj mmikul12 prvotno napisa
    za mašu:kus kus nije žitarica kuskus bi se
    mogao smatrati vrstom paste..
    Da ali je pšenica, a ona je žitarica.
    Misliš da je prerađevina žitarice. Kao tjestenina.
    A mi to sve trpamo u isti koš, radi raspoznavanja.

  30. #180
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj inga prvotno napisa
    Ima li tko kakvu zgodnu kombinaciju sa slanutkom za bebu? Koliko se sjecam, pisalo se da moze od 8. mjeseca. On isto nema glutena?
    Slanutak je mahunarka, uvodi se od 8 mjeseca.
    Ja ga kuham s krompirom i blitvom, ili jučer npr: Sa porilukom, mrkvom i rižom. Samo sam njega ispasirala i dodala u navedenu kombinaciju.

  31. #181
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    kaj mislite o sušenim smokvama?

  32. #182
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    mislim da ti je MArgita još premala

  33. #183
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    zbog smokve kao namirnice ili zbog toga sto su susene (ne znam kako se to susi, jel im se nesto dodaje?) ?

  34. #184

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Pa sta je ono bijelo sto bude po njima?

  35. #185
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    zbog smokve kao namirnice ili zbog toga sto su susene (ne znam kako se to susi, jel im se nesto dodaje?) ?
    Znam da se marelice za lijepši izgled tretira sumporom. Zato treba paziti da se kupuju one s oznakom eko. Za smokve ne znam, no šljiva, marelica i banana mogu.
    One su i u tablici dohrane.

  36. #186
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    kupila sam na placu, i nemaju ono bijelo po sebi nego su vlazne i glatke izvana (i moja je logika bila da je to bijelo "nesto" pa sam kupila te bez bijeloga)

  37. #187
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Ako su jako lijepe, znači da su tretirane. Najbolje je ono smeđe sušeno voće. Ono koje je zadržalo boju kao npr. narančaste marelice njet.

  38. #188
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    ove su bas ruzne, male i u gnjilim bojama

  39. #189
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja bih pričekala barem navršenu godinu.
    nemam pojma zašto, čekala sam i sa svježima

  40. #190
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    oke
    čekam još neki znanstveni podatak

  41. #191

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    http://www.advent.hr/proizvodi/smokva.htm

    ovdje sve najbolje o smokvama...

    A zasto si navalila da joj das? Ceznutljivo te gleda?

  42. #192
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    nemam :/
    sjećam se, kad je Orka imala deset mjeseci da sam na placu u Utrinama pitala čovjeka od kojega uzimamo voće i povrće bih li joj dala smokvu.
    on je rekao - nemojte još.
    i meni to bilo nekako tako drago i simpatično... ma sjelo mi bolje nego to znanstvenih dokaza.

    i dan-danas od tog čovjeka kupujemo, suhe smokve su mu

  43. #193

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    http://www.zzjzpgz.hr/nzl/16/voce.htm

    Zanimljivo....Nekoliko puta su bogatije mineralima, ali i secerom nego svjeze. Mozda zato da ne zuris.

  44. #194
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    ma stvar je u tome da s jedne strane jako voli jesti, a s druge strane inzistira na čvrstoj hrani koju može sama držati u ruci i gristi.
    pa smo trenutno ograničeni na komade sirove korabe, jabuke, sirovu mrkvu i sirovu bundevu. mora biti sirovo jer ako je skuhano i mekano, onda samo zgnječi prstima i neće staviti u usta.
    smokve su mi se činile kao bar još jedna moguća namirnica.

  45. #195
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Lut jeste li već probali prokelj (prokulice, kupusiće)?
    Ja ih samo skuham prepolovljene uzduž.
    Mica ih jako voli, a i ona već neko vrijeme insistira da se sama hrani i zgnječi pola skuhanih stvari.
    Prokelj bude skuhan, ali ipak ostane u komadu, kao i mrkva. Ostalo ili moram malo ranije maći s vatre, pa jede polusirovo (tikva) ili skuham pa zdrobim zajedno sa žitaricama. Onda je lovim za tu-i-tamo koji zalogaj kašikom između njenih samostalnih
    E, da, ona sama jede i kuhano meso isječeno na komadiće.

  46. #196
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    da, meso sam joj dala 2 puta, iščeprkala si ga je iz usta i bacila van s gađenjem. i to je bilo to.
    prokulicu još nisam kuhala, ali dobra ideja!

  47. #197
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    brokula ili karfiol samo na pari, da ostanu čvrsti, pomalo hrskavi?

  48. #198
    znatizeljna avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Zagreb, Malešnica
    Postovi
    347

    Početno

    ja ulećem k'o padobranac....
    Zanima me kad je ok da bebe počne same jesti. Maša ne želi ništa što ne može sama pa nemam puno mogučnosti; a ne želim baš da jede bananu svaki dan, nekoliko puta dnevno
    Ovako izgledaju naši obroci:
    http://picasaweb.google.com/hanamari...ey=w1dRJTzaJyc
    http://picasaweb.google.com/hanamari...ey=oY8bjb-0dUg
    Ona je jako sretna i ponosna kad sama jede, a MM zabrinut i misli da joj ne bi trebali davati jer da se samo igra sa hranom. Zapravo, pojede puno više nego kad je netko drugi hrani.

  49. #199
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa prekrasno!
    nema ništa ljepše ni bolje od fongerfooda.
    idem potražiti onaj Lutonjicin tekst na Portalu...

    Ne mogu pronaći.
    Lutonjice, gdje je?

  50. #200

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Ako hoce sama jesti - niposto joj to ne uskracuj! Pa to je super.
    I naravno da jeste dovoljno velika da to moze.

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •