Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Doniranje JS u Njemačkoj

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno Doniranje JS u Njemačkoj

64-godišnja rodilja na udaru njemačke javnosti

U privatnoj klinici u njemačkom Aschaffenburgu 64-godišnjakinja turskog porijekla donijela je na svijet toliko željeno dijete. Zdravu djevojčicu tešku 2 kg i 100 grama i dugu 46 centimetara

No, nakon što je objavio da su i majka i dijete dobro i zdravo, te da je obavljen carski rez, direktor klinike Michael Halbach odmah se ogradio: 'Mi sa cijelim slučajem, osim s medicinskim dijelom, nemamo veze. Učinili smo ono što se s liječničke strane mora učiniti: izvršili smo porod. On je, bogu hvala, dobro prošao, a za ono što je svemu prethodilo nismo odgovorni', prenosi Deutsche Welle.

Jajna stanica 25-godišnjakinje u tijelu 64-godišnjakinje

64-godišnjakinji je u inozemstvu implementirana jajna stanica jedne 25-godišnje žene, prethodno oplođena spermom njezinog također 64-godišnjeg supruga. A to u Njemačkoj nije dozvoljeno. Ne baš tako mlada majka je zaobišla njemački zakon tako što je obavila zabranjene radnje u drugoj zemlji, a legalni nastavak trudnoće u Njemačkoj. Time je, nakon nekoliko spontanih pobačaja i prekinutih trudnoća, ostvarila svoju žarku želju za majčinstvom.

U njemačkom zakonu koji regulira zaštitu embrija, pak, navodi se da je presađivanje jajne stanice, odnosno, implementacija tuđe oplođene jajne stanice zabranjena zato što dijete ne bi trebalo imati dvije majke. Najnoviji slučaj u Njemačkoj, a ne i jedini u svijetu, ponovno je razbuktao javnu diskusiju o argumentima za i protiv takve zabrane.

Direktorica instituta za etiku i povijestu pri sveučilištu u Goettingenu Claudia Wiesemann se protivi generalnoj zabrani donacije jajnih stanica, upućujući na pravno stanje u drugim zemljama. Kritizira, međutim, rađanje u poodmakloj starosnoj dobi. Za nju je, kaže, granica tolerancije u slučaju 64-godišnjeg para prekoračena i to zato što bi svako dijete, prema njezinom mišljenju, do punoljetnosti trebalo imati pravo na barem jednog roditelja.

Sličnog je mišljenja i Savezna udruga centara za reprodukcijsku medicinu. Njezin predsjednik Ulrich Hilland osuđuje potez 64-godišnje majke, tvrdeći da se radi o zloupotrebi medicinskog napretka, ali samo zbog njezine starosti. On je, naime, za legaliziranje donacije jajnih stanica ali pod uvjetom da se postavi dobna granica majke koja ne bi smjela biti iznad 45 godina, ni u kojem slučaju iznad 50.

O slučaju iz Aschaffenburga oglasili su se i nadležni političari. Bavarska ministrica obitelji Christa Stewens je kritizirala 64-godišnju majku tvrdeći da će netom rođenoj djevojčici biti jako teško odrastati. 'Ja ne bih to moralno vrednovala', rekla je ministrica, 'ali priroda je sigurno znala što radi kad je predvidjela da se djeca nakon određene starosne granice više ne mogu rađati'.

Svjetske rekorderke

Posljednjih godina je više slučajeva starih rodilja u svijetu uzburkalo duhove i raspirilo diskusije. 2005. jedna 66-godišnja Rumunjka rađa djevojčicu tešku samo kilogram i 400 grama i upisuje se u Guinessovu knjigu rekorda kao najstarija rodilja na svijetu.

Prošle godine svijet obilaze vijesti o tri postarije novopečene majke: jedna 62-godišnja britanska dječja psihijatrica rađa zdravog dječaka, jedna 64-godišnja Turkinja rađa sina, svoje prvo dijete, a jedna 67-godišnja Španjolka rađa čak dvojke - dva zdrava sina. Ona je - prema dosadašnjim saznanjima, najstarija novopečena majka na svijetu. Vjerojatno je suvišno reći, da je u svim slučajevima, trudnoća omogućena zahvaljujući umjetnoj oplodnji.

DW/tportal.hr
    četvrtak, 6.12.2007.

Nisam znala da je u Njemačkoj zabranjeno doniranje JS... :?
    Ako je tamo zabranjeno, a kad će tek onda kod nas to legalizirati :/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Na prvi pogled jednostavno, a u biti užasno kompleksno pitanje - stavljanje starosnog limita za donaciju JS-a. Vezano za doniranje JS da ili ne - nemam tu dileme - ja sam ZA. Argument prirode je isto tako vrlo opasan, jer u biti puno mi i u svemu, ali u svemu, interveniramo u prirodu, ali trebalo bi s mjerom, a što je mjera - definiranje toga glavni je životni izazov, čini mi se. Mislim, na prvi pogled taj starosni limit djeluje zdravorazumski, ali ajmo se igrat Devil's Advocatea i reć, npr. ako stavimo starosni limit tu postavlja se pitanje drugih granica, npr. ta žena de facto može bit zdravija i više fit od mene s bolesnim kukom i imat veći life expectancy nego npr. neko u čijoj je obitelji povijest malignih bolesti itd. Dokle to onda ide - mislim, zavrtimo li to do kraja i dodamo malo mašte dolazimo npr. do SF filma "Minority Report" (mislim da se zvao "Specijalni izvještaj" ili tako nekako s Tom Cruizeom i onim vidovnjacima i "Crime-Prevention Section". Bolnica je očekivano postupila - nije mogla ništa ne reć, a opet se nekako PR ogradila od cijelog slučaja. Indikativno je da su to sve žene iz "jugoistočnih zemalja", vjerojatno s prevladavajućom Madonna-like percepcijom glorificirane mama uloge žene kao njene jedine životne misije. Malo sam zabrazdila u svojim introspekcijama.... Moj konkretni prijedlog i komentar na ovo bio bi da želim sreću toj bebici, mami i tati, a MPO klinike bi više-manje trebale svaka imat neki psiho-konzalting koji može u nekim slučajevima bit potreban i savjetovati parove od slučaja do slučaja, ako je potrebno i prema "exitu" iz postupaka, jer je u MPO-u veliki adiktivni potencijal (mislim, a šta isto i ja da kažem za sebe, ali nekako ipak za sebe mislim da sam "s ove strane razuma"), a i savjetovati vezano za razna rješenja, od posvajanja do prihvaćanja života bez djece, uključivanja u humanitarne akcije i sl. što isto može ispuniti čovjeka. Samo, pitanje je bi li se u životu tog konkretnog para išta i sa savjetovanjem promijenilo, vjerojatno su u tome bili odlučni, ajmo pretpostaviti da žena nije radila i da je bila kući i da savjetovali ih ili ne, oni bi se isto odlučili. Sad, tko je taj da ih odbije i tko procjenjuje jesu li oni prestari ili su dovoljno fit?

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Koliko je meni poznato, postoji gornja dobna granica za prihvat donirane jajne stanice i ona je 47 godina. Ona pretpostavlja da će majka biti živa i radno sposobna do punoljetnosti djeteta. Uzimajući u obzir sve dulji životni i radni vijek ljudi (ne zaboravimo, prije nepunih 100 godina, prosječan životni vijek ljudi na našem području bio je ispod 40 godina!), za pretpostaviti je da će takva mama još i "plesati na svadbi" svog djeteta.
    Ono što je po meni još bitnije od same dobi majke rodilje je psihička, emocionalna i materijalna stabilnost takvog para, odnosno, činjenica hoće li dijete imati svu ljubav, pažnju, potporu i potrebnu sigurnost u životu.
    Kako pak neka koka od 64 može "prodat" da ima recimo 46 :/ , e to mi fakat ostaje enigma.
    Činjenicu da se stavovi mijenjaju pred sve duljim životnim vijekom potkrepljuje i nedavna izmjena našeg zakona (dakle, u jednoj konzervativnoj zemlji) kojim se liberalizira dobna granica kao uvjet za usvajanje djeteta! A koda će kod nas dozvoliti doniranje js...... mogu samo uzdahnuti kao odgovor na ovo pitanje!

I na kraju, mama je ona žena koja hrani, oblači, voli, njeguje, odgaja, čita priče, kupuje prvu šminku (o curicama ja!), vodi na izlet i u kazalište, poučava o leptirima, kori, prigovara, daje džeparac..... Ona kojoj kad smo odrasli telefoniramo kad smo radosni ili tužni, ili kad nemamo pametnijeg posla!, ona koja nam šalje povrće uzgojeno na ekološki način.... Što se mene tiče, mogla me je rodit i sama kraljica majka, ali moja mama je ova iz radaka iznad!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj iva_luca prvotno napisa
    Koliko je meni poznato, postoji gornja dobna granica za prihvat donirane jajne stanice i ona je 47 godina.
    Iva_luca, izgleda da to ipak varira od klinike do klinike, a možda neke države di je to dozvoljeno (voljela bih da je naša jedna od tih) imaju to regulirano zakonom. Našla sajt neke indijske klinike di bi kao cut-off age bio 55 plus ovisi od slučaja do slučaja i onda komisija od psihijatra i psihologa pregledava ženu, neki južnoafrički site isto navodi da nemaju cut-off granice ali isto da su im najčešći recepienti oko 50 godina, neka rečenica je tamo stajala da u današnje doba većina ljudi ide u "nursing homes" oko 85... Neki sajtovi pak navode da su im najčešći receipenti žene u preuranjenoj menopauzi... A sad, tko zna kako ta žena izgleda, izgled je varljiv, evo ja u odijelcu i na kraju radnog dana izgledam 10 godina starija nego u nekoj neformalnijoj robi u subotu ujutro... U svakom slučaju, moj osobni stav je isto da je 64 previše.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ove godine se i jedna 62-godišnja Crnogorka porodila, a IVF obavljen u Beogradu u jednoj privatnoj klinici. U Srbiji o donaciji js kobojagi odlučuje nekakva Republička komisija, a upućeni tvrde da ta komisija za ženu od 62 godine donaciju sigurno ne bi odobrila. To samo znači da je js uzeta od neke druge žene, verovatno bez njenog znanja. To je ipak kriminal, zar ne? Ovde takođe svi znaju u kojoj klinici je to rađeno, ali ništa dalje se nije preduzelo, što znači da su vrata otvorena i drugima za istu zloupotrebu. Čula sam da je u Hr. dr Kurjak bio procesuiran istim povodom, znate li nešto kako je to završilo?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Koliko ja znam (a ne pratim baš pozorno), sudska saga još uvijek traje i nije završilo, to traje godinama, ali kredibilitet je definitivno narušen.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •