morska prvotno napisa
ne znam hoću li ti pomoći, ali kad je karlo imao oko dvije i pol godine, nakon što je krenuo u vrtić, bila sam uvjerena da će mi jedan dan samo pozvoniti socijalna služba i odnijeti dijete. po prirodi sam vrlo predana i patim od grižnje savjesti, i onda rodim hipersenzibilca koji je i predivan i neizmjerno zahtjevan. Do tog vrtića sve je bilo manje više u redu osim što mi se život doslovno pretvorio u zadovoljenje tuđih želja, a kad sam ispunila neku svoju dolazio je osjećaj krivnje. Dijete je kontroliralo svaki pedalj našeg života, na njegov mig mi smo mijenjali raspoloženja, prilagođavali mu čitav svijet jer je doživljavao apsolutno sve i stalno je bio nekako nesretan i sjetan. Onda je s dvije godine krenuo u noćnu moru vrtić koja je trajala šest mjeseci kojih se ne smijem sjetiti. Nakon jednog vrlo korisnog razgovora s vrtićkom psihologicom koja nam je savjetovala da ga ispišemo i ubacimo u zajednicu bar s tri (ili bolje četiri godine) počela sam istodobno i tonuti i liječiti se. Samopouzdanje mi je bilo na nuli, uvjerena da sam loša majka, plakanje, tjeskoba, perseni, preskakanje srca, izmijenjivali su se s trenucima u kojima sam polako skužila da nije sve tako glupo i beznadno, i da sav taj moj trud (i trud karlovog tate) ima itekakve rezultate. Bilo je vrijeme da ponovno nađem sebe i da izađem iz svog života. Počela sam polako izlaziti, tražiti nove prijatelje (našla nekoliko prekrasnih, na neočekivanim mjestima) i misliti na neke druge stvari, preslušavati neku muziku koju volim...otišla na (zasad) jedan koncert na kojem sam se izderala i izplesala (kako je to potrebno!)... iako još uvijek imam potrebu tu i tamo potražiti pomoć psihologa, sad sam puno bolje.
Nekako mislim da današnje roditeljstvo (ali i brak) od nas traži jako puno, plasira nam se totalno lažna slika u kojoj moramo biti savršeni i pritom zadržati pozitivan stav. Zapravo, ti mali ljudi i ta potpuno nova situacija u kojoj smo odgovorni, u braku (zatočeni zauvijek!) dolazi nam kao šok, pogotovo nama koji smo do tridesetih živjeli kao tinejdžeri. I mislim da je sasvim prirodno ponekad puknuti, reći sve svima, izderati se, mrziti ih sve skupa i otići (dakako, ako za to imaš uvjete, i ne zauvijek). Povratak je sladak, puno je više ljubavi i spoznaje da zapravo volimo što su tu i što su baš naši. Treba ponovno pronaći neka samo naša mala zadovoljstva, neke samo moje male tajne, priuštiti si komad odjeće u kojoj smo si baš seksi...kod mene je upalilo, nadam se da ćeš pronaći svoj put.