Kupila sam zabunom kiselu repu umjesto kiselog zelja i sad nemem pojma što bih s njom. Kakav uopće okus ima? (Kiseli, znam) Ideje...?
Kupila sam zabunom kiselu repu umjesto kiselog zelja i sad nemem pojma što bih s njom. Kakav uopće okus ima? (Kiseli, znam) Ideje...?
Ako nije kasno evo par ideja![]()
http://www.coolinarika.com/recept/ki...a-s-valjuscima
http://www.coolinarika.com/recept/kisela-repa-s-grahom
ovo ti je recept za "odrasle mesoždere" (pišem bazični, a ti ga možeš doraditi):zumbulmama prvotno napisa
staviš kuhati neki fini sušeni buncek ili sušena rebrica (muški više vole buncek, ima više za jesti nego za glodati), dodaš koji list lovora i par zrna bibera, soli po potrebi i naravno grah koji je bio dan ranije namočen, a ako nisi najspretnija kuharica, onda izostaviš grah i kupiš u konzervi onaj crveni veliki (nemoj priznati da je iz konzerve i svi će se čuditi kako malo napuhava). Znači, u prvoj varijanti se meso kuha s grahom, pa otprilike pol h prije završetka jela dodaš onu finu kiselu repu i onaj sok iz repe (ili zelja ako kuhaš sa zeljem) i na kraju dodaš zapršku (to pretpostavljam znaš raditi). U drugoj varijanti kuhaš meso dok postane mekano, dodaš repu pol h prije kraja, zapršku i na sam kraj grah iz konzerve (ocijediš, staviš, ne treba se više kuhati).
Po želji i ukusu neki dodaju mrkvice, pastrnjaka -on mi je super kad radim grah i ričet, peršina i sl. Vegetu ne stavljam, nemam potrebe.
I napravi količinu bar za dva dana, jer je drugi dan još ukusnije![]()
Tak sam nekak i kuhala grah, ali bez repe. Pa mogli ste reć: ubaci repu u grah ćušpajz!![]()
Hvala
Ja jako volim repu sa ječmom, ali bez graha i bez zaprške, kako kuha baka od MM-a, ona taj način spremanja kisele repe zove "ćićki način", naime, tako se repa kuha na Ćićariji.
Stavite ječam kuhati, dodajte češnjaka, lovorov list, sol, par zrna papra, a može i malo mrkvice. Baka stavi i malo vegete. Tko voli meso stavi suho meso po izboru, a tko ne želi, može bez mesa, samo sa malo maslinovog ulja, kako se nekada uglavnom i kuhalo.
Kada je ječam pola kuhan (za sat vremena otprilike), dodajete malo ispranu repu i kuhate dok ječam ne omekša, a repa bude kuhana.
Jednostavno, a jako fino!
Ajmeeeee što mi sad učinite....... Odoh sutra po kiselu repu![]()
Ja radim kiselu repu na čušpajz i bez graha.
Komad finog mirisnog špeka izrežem na kockice i malo popržim na ulju, pa onda na to stavim kiselu repu (oko 500 g) koju sam prethodno dobro oprala pod vodom (inače je prekisela), dodam vode i ostavim oko pola sata na laganoj vatri da se dinsta. Onda dodam oko 3 dl tekuće rajčice, soli po potrebi, papra i malo šećera ako je paradajz prekisel, a tko voli može dodati i Vegetu. Ostavim još 20 minuta na laganoj vatri i na kraju zagustim to s malo glatkog brašna koje sam rastopila u šalici mlake vode, ostavim d akratko prokuha i gotovo.
i ja tako, ali bez zaprške i paradajza.
radim na bijelo, kao i raštiku ili kelj.
jel koja baš doma kiseli repu, u utorak sam počela kiselit repu u tegli od krastavaca, tad nisam imala celofana, počelo se kiselit i izlazit voda od kiseljenja van, bilo pred kraj malo više žučkasta voda, pa sad dio gornji izvadila van dodala malo soli i još malo vode, pa satavila sad celofan, kajme zanima to zučkasto se sad proteže skoro do na staklenke, jel to ok??? inače to mi stoji za sad u kuhinji, posle bu na hladno
Moja kisela repa čas posla, a jako fina.
Stavim vodu, posolim, malo svinjetine (većinu puta stavim kosti od karea, a može i suho), to se malo pokuha,
dodam repu prethodno opranu vrućom vodom.
Zatim dodam min. tri glavice luka na pola prerezane, puno cijelih češnjaka, može mrkva cijela ili narezana,
malo papra, može i lovor.
I to je to, jako ukusna čista juhica, bez brašna i zaprške, čak i djeca obožavaju.
Evo baš smo se jučer okrijepili repom poslije Martinja![]()
Posljednje uređivanje od oka : 12.11.2012. at 08:02
ma mi peremo, inače ova je trebala ić za poklon, i sad si mislim bili ili ne to poklonila.
Oka nisam skužila jel ti kiseliš repu, ili samo jedeš svinjastu kiselu repu