Results 1 to 17 of 17

Thread: Kisela repa

  1. #1
    zumbulmama's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zg, Kvatrić
    Posts
    839

    Default Kisela repa

    Kupila sam zabunom kiselu repu umjesto kiselog zelja i sad nemem pojma što bih s njom. Kakav uopće okus ima? (Kiseli, znam) Ideje...?

  2. #2
    Tessa's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    393

    Default

    Grah i kisela repa, mljac

  3. #3
    zumbulmama's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zg, Kvatrić
    Posts
    839

    Default

    Recept molim...

  4. #4

  5. #5
    filip's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sesvete
    Posts
    1,036

    Default

    Quote Originally Posted by Tessa
    Grah i kisela repa, mljac


    DAVIM se u ovome....

  6. #6
    Tessa's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    393

    Default

    Quote Originally Posted by zumbulmama
    Recept molim...
    ovo ti je recept za "odrasle mesoždere" (pišem bazični, a ti ga možeš doraditi):
    staviš kuhati neki fini sušeni buncek ili sušena rebrica (muški više vole buncek, ima više za jesti nego za glodati ), dodaš koji list lovora i par zrna bibera, soli po potrebi i naravno grah koji je bio dan ranije namočen, a ako nisi najspretnija kuharica, onda izostaviš grah i kupiš u konzervi onaj crveni veliki (nemoj priznati da je iz konzerve i svi će se čuditi kako malo napuhava). Znači, u prvoj varijanti se meso kuha s grahom, pa otprilike pol h prije završetka jela dodaš onu finu kiselu repu i onaj sok iz repe (ili zelja ako kuhaš sa zeljem) i na kraju dodaš zapršku (to pretpostavljam znaš raditi). U drugoj varijanti kuhaš meso dok postane mekano, dodaš repu pol h prije kraja, zapršku i na sam kraj grah iz konzerve (ocijediš, staviš, ne treba se više kuhati).
    Po želji i ukusu neki dodaju mrkvice, pastrnjaka -on mi je super kad radim grah i ričet, peršina i sl. Vegetu ne stavljam, nemam potrebe.

    I napravi količinu bar za dva dana, jer je drugi dan još ukusnije

  7. #7
    zumbulmama's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zg, Kvatrić
    Posts
    839

    Default

    Tak sam nekak i kuhala grah, ali bez repe. Pa mogli ste reć: ubaci repu u grah ćušpajz!

    Hvala

  8. #8
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Ja jako volim repu sa ječmom, ali bez graha i bez zaprške, kako kuha baka od MM-a, ona taj način spremanja kisele repe zove "ćićki način", naime, tako se repa kuha na Ćićariji.
    Stavite ječam kuhati, dodajte češnjaka, lovorov list, sol, par zrna papra, a može i malo mrkvice. Baka stavi i malo vegete. Tko voli meso stavi suho meso po izboru, a tko ne želi, može bez mesa, samo sa malo maslinovog ulja, kako se nekada uglavnom i kuhalo.
    Kada je ječam pola kuhan (za sat vremena otprilike), dodajete malo ispranu repu i kuhate dok ječam ne omekša, a repa bude kuhana.
    Jednostavno, a jako fino!

  9. #9
    Tessa's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    393

    Default

    Quote Originally Posted by zumbulmama
    Tak sam nekak i kuhala grah, ali bez repe. Pa mogli ste reć: ubaci repu u grah ćušpajz!

    Hvala

  10. #10
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Ajmeeeee što mi sad učinite....... Odoh sutra po kiselu repu

  11. #11
    Amelie32's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    839

    Default

    Ja radim kiselu repu na čušpajz i bez graha.
    Komad finog mirisnog špeka izrežem na kockice i malo popržim na ulju, pa onda na to stavim kiselu repu (oko 500 g) koju sam prethodno dobro oprala pod vodom (inače je prekisela), dodam vode i ostavim oko pola sata na laganoj vatri da se dinsta. Onda dodam oko 3 dl tekuće rajčice, soli po potrebi, papra i malo šećera ako je paradajz prekisel, a tko voli može dodati i Vegetu. Ostavim još 20 minuta na laganoj vatri i na kraju zagustim to s malo glatkog brašna koje sam rastopila u šalici mlake vode, ostavim d akratko prokuha i gotovo.

  12. #12
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    i ja tako, ali bez zaprške i paradajza.
    radim na bijelo, kao i raštiku ili kelj.

  13. #13
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    jel koja baš doma kiseli repu, u utorak sam počela kiselit repu u tegli od krastavaca, tad nisam imala celofana, počelo se kiselit i izlazit voda od kiseljenja van, bilo pred kraj malo više žučkasta voda, pa sad dio gornji izvadila van dodala malo soli i još malo vode, pa satavila sad celofan, kajme zanima to zučkasto se sad proteže skoro do na staklenke, jel to ok??? inače to mi stoji za sad u kuhinji, posle bu na hladno

  14. #14
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    ?

  15. #15
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Moja kisela repa čas posla, a jako fina.
    Stavim vodu, posolim, malo svinjetine (većinu puta stavim kosti od karea, a može i suho), to se malo pokuha,
    dodam repu prethodno opranu vrućom vodom.
    Zatim dodam min. tri glavice luka na pola prerezane, puno cijelih češnjaka, može mrkva cijela ili narezana,
    malo papra, može i lovor.
    I to je to, jako ukusna čista juhica, bez brašna i zaprške, čak i djeca obožavaju.

    Evo baš smo se jučer okrijepili repom poslije Martinja
    Last edited by oka; 12.11.2012 at 08:02.

  16. #16
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    ?
    Nemam vlastitog iskustva, ali po opisu ja bih rekla da su to gljivice koje izazivaju kiseljenje (kao kod octa). Samo dobro operi repu prije upotrebe.

  17. #17
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    ma mi peremo, inače ova je trebala ić za poklon, i sad si mislim bili ili ne to poklonila.

    Oka nisam skužila jel ti kiseliš repu, ili samo jedeš svinjastu kiselu repu

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •