Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: prosjek primanja - da li se racunaju stimulacije

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno prosjek primanja - da li se racunaju stimulacije

Otvorila sam obavezno porodiljno od 3.12. i u firmi su mi napravili dokument sa primanjima u zadnjih 6 mj. Radi se o državnoj firmi i napisali su mi iznose samo za "golu" plaču. Tj. pored plaće zadnjih par godina primam iz raznih projekata stimulacije i koliko znam na njih mi uredno država uzima sve poreze uključujući i davanja za mirovinsko i zdravstveno, ali mi to nije navedeno u dokumentu koji su mi poslali. Da li imam pravo na to?

Hvala,

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja mislim da ulaze i stimulacije.
    nadam se da će ti Minnie znati što pametnije odgovoriti.
    Jesi pogledala što kaže Zakon?

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ma ne razumijem se baš u zakone i računovodstvo, zato i pitam. Koliko se sječam sa zadnje porezne prijave i "gola" plača i stimulacije su mi bile na istom dokumentu. I kad mi uplata sjeda na račun sjeda sa istim tekstom "uplata redovnih primanja" i to placa oko 15 u mjesecu, a stimulacija oko prvog.

Hvala,

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

možda ima šta u Zakonu o zdravstvenom osiguranju, probaj poguglati

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

U R-1 obrazac ulazi ono što se podrazumijeva pod redovna plaća. Svi ostali dodaci, bez obzira što se na njih plaćaju porezi i doprinosi, ako nisu dio redovne plaće prema ugovoru o radu, ne ulaze u izračun prosjeka.

Ovako su nama na poslu razjasnili, ali ja još nisam načisto s tim, trebaju mi primjeri iz prakse. :/

Je li stimulacija određena ugovorom o radu, može li se ona smatrati redovnom plaćom (bez obzira što se isplaćuje različitog datuma)?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

MM prima plaću u dva dijela, u jednom od ta dva dijela je i stimulacija. Ali kako znati u kojem?

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod mene u firmi se dobije potvrda o ukupnim svim primanjima. U njih ulazi i stimulacija jer je ona dio place (stimuliraju te sto si dobro obavila svoj redovan rad).
    Koliko znam takve potvrde prolaze.

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Meni na poslu (isto državna firma, ali znam da je gđa upućena) su isto rekli da se upisuje isključivo gola plaća (prije kaže da su na formular za porodiljni mogli upisati sve, a sada je formular takav da im to ne dopušta).
    Nama stiže božićnica u iznosu cijele plaće, a neće mi ući u prosjek

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni je nekako ovako logično da bi oni to mogli interpretirat - ako firma isplaćuje dio plaće kao onu stimulaciju koja se nekad isplaćivala po većni državnih firmi - tipa svaki mjesec ili par mjeseci zaredom - onda bi moglo upast, ako se radi o godišnjim bonusima ili Božićnicama - onda ne?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. da njima igra jel' to nešto jednokratno ili višekratno pa bi se višekratno moglo svest pod "mjesečna primanja".

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Treba dobro ispitati. Razne firme pod stimulacijom podrazumijevaju razne stvari. U nekim firmama stimulacija može biti dio plaće jer je plaća definirana kao takva. Ali dodaci na plaću koji se primaju temeljem rada na dodatnim projektima i sl. ne ulaze u osnovnu plaću.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    U R-1 obrazac ulazi ono što se podrazumijeva pod redovna plaća. Svi ostali dodaci, bez obzira što se na njih plaćaju porezi i doprinosi, ako nisu dio redovne plaće prema ugovoru o radu, ne ulaze u izračun prosjeka.

Ovako su nama na poslu razjasnili, ali ja još nisam načisto s tim, trebaju mi primjeri iz prakse. :/

Je li stimulacija određena ugovorom o radu, može li se ona smatrati redovnom plaćom (bez obzira što se isplaćuje različitog datuma)?
    Kod nas u firmi dio zaposlenika prima uz redovnu plaću i stimulativni dio koji je karakterističan dio prihoda s obzriom na radno mjesto (akvizter / posrednik u prodaji). Na isplatnim listama je uvijek posebno iskazana ovaj stimulativni dio i NE iskazujemo ga u R-1 obrascima.

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Zvala sam danas računovostvo i rekli su mi da će provjeriti slijedeći tjedan sa HZZOm pa da će mi javiti. Nije baš zvučalo pre optimistično, ali smo se složili da je šteta ne probati, pa ako prođe, super. Javim što je bilo

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj luce st prvotno napisa
    Zvala sam danas računovostvo i rekli su mi da će provjeriti slijedeći tjedan sa HZZOm pa da će mi javiti. Nije baš zvučalo pre optimistično, ali smo se složili da je šteta ne probati, pa ako prođe, super. Javim što je bilo

Jupi, i !

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa

Jupi, i !
    Ima što novog? Ja sam trenutno u provjeravanjima jel' osnovica za isplatu naknade za rodiljni 3 ili 6 mjeseci, u firmi mi onako odokativno jedna osoba rekla 3, al' još će mi javit, u internoj brošuri piše 6, zvala HZZO besplatni telefon kaže 6, računam znači 6, i to bi, ako bi otvarala porodiljni 3.2. to bi de facto bile plaće za lipanj-prosinac (zadnja isplata je u siječnju za prosinac 2006.-te). E, sad ta prosinačka plaća je velika, božićni bonus, performance bonus, u plaću za lipanje je isplaćen i regres za GO bilo bi mi nekako too good to be true da sve to ulazi u temelj za osnovicu...

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Meni su rekli da božićni bonus ne ulazi u prosjek, nego samo "gole" plaće. Da se ne veseliš prerano..

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj aqua prvotno napisa
    Meni su rekli da božićni bonus ne ulazi u prosjek, nego samo "gole" plaće. Da se ne veseliš prerano..
    tenks, to mi je logično.

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pričala sada s računovodstvom i žena rekla da mi je napisala novi dokument u kojem su uključene stimulacije i da mi ga šalje po asistentici. Bila je zvala HZZO provjeriti i rekli joj da mogu ići stimulacije, tj. barem u ovom obliku u kojem nam ih isplačuju.

:D

luce st avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Znači - obavezno provjerite. Šteta je išta pustiti...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pričala sada s računovodstvom i žena rekla da mi je napisala novi dokument u kojem su uključene stimulacije i da mi ga šalje po asistentici. Bila je zvala HZZO provjeriti i rekli joj da mogu ići stimulacije, tj. barem u ovom obliku u kojem nam ih isplačuju.

Jupi, good for you :D !!! Baš ću zvat HZZO da vidim što kažu.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno stimulacija

evo mog malog doprinosa objašnjenju pojma stimulacije. plaću čine osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću u koje ulazi stimulacija, dodaci za posebne uvjete rada, položajni dodaci i uvećanja plaća (blagdani, smjene i sl.). dakle pri izračunu naknada u prosjek ulaze sva ova primanja jer sveukupno čine plaću.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

znači, božićnica i regres ništa ?!? Ja nikako skužit.... :/

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Re: stimulacija

Citiraj božana prvotno napisa
    evo mog malog doprinosa objašnjenju pojma stimulacije. plaću čine osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću u koje ulazi stimulacija, dodaci za posebne uvjete rada, položajni dodaci i uvećanja plaća (blagdani, smjene i sl.). dakle pri izračunu naknada u prosjek ulaze sva ova primanja jer sveukupno čine plaću.
    Božana, sori, al fakat još da te i ja udavim. Ulazi li i bonus u prosjek, koji je kod mene poprilično velik u odnosu na plaću i stršat će u prosjeku sigurno, ako se uključi. U biti je to dio moje ukupne plaće... koji ovisi o ostvarenju nekih ciljeva, dobijem minimalno 70% istog...

i da, božićnica, regres??

puno hvala

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno stimulacija

božićnica i regres su naknada koja se isplaćuje odvojeno od plaće, nije oporeziva (ako je do visine neoporezivog iznosa) i ne ulazi u prosjek plaće za izračun rodiljne naknade.
    što se bonusa tiče, ako je isplaćen kao dodatak plaći kao stimulacija što sam gore napisala, dakle u ukupnom iznosu plaće, onda ulazi u prosjek za izračun naknade.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •