Rodila u Merkuru prije 6,5 mjeseci.
Uopce ne podupiru dojenje, dohranjuju ih redovito, cak ako ih i zamolis da to ne rade.
2 cure samnom u sobi su iz nekog razloga odlucile da nemaju dovoljno mlijeka ("Ide mi jako slabo, sigurno mu to nije dosta") kao da dijete staro 1 dan treba litru mlijeka po obroku. Nitko im nista nije rekao vec su im samo nosili (kršitelj koda), kao da je to normalno. Ja ih pokusala odgovoriti, bezuspjesno!
Da mi je to bio prvi porod, vjerojatno bih se i ja iz neznanja priklonila opcem misljenju. Srecom, prvo sam dijete rodila u Sloveniji. Tamo sam dobila dijete na podoj istog trena kad sam ga rodila, ostavili su ga uz mene i sljedecih 2 sata, dok sam se odmarala u radjaoni, tako da moze pomalo sistati. Nikakav (kršitelj koda) ne dolazi u obzir, cak ni na zahtjev majki, vec sestre strpljivo i ustrajno pokazuju kako se doji, izdaja, namjestaju dijete na grudi... "Mastitis? Pa to nisam vidjela vec nekoliko godina!" rekla mi je babica u Postojni. Svaki dan nekoliko puta sestre donose mast za bolne bradavice vec pripremljene na flasteru, kako bi se majke lakse i bezbolnije priviknule na dojenje, te pokazuju i upucuju kako ocistiti bradavicu svaki put za dojenje. U tu svrhu svaka pacjentica dobije cijeli paket vate za ciscenje bradavica (i paket ulozaka, i jednokratne gacice za svaki dan boravka u bolnici, i ima wc papira, i papira za brisanje ruku i papira za obloziti wc skoljku i sapuna.... - govorim o drzavnoj bolnici) Sve ovo nisam ni ocekivala u Merkuru, ali me iznenadilo (ja naivna) kad nismo dobivale nikakvu tekucinu (poznato je da prvih dana treba piti puno tekucine radi stvaranja mlijeka). U Postojni, u sobi s babinjacama - dojiljama - vrc sa toplim cajem mora biti stalno pun + 2 puta dnevno dobije se po casa toplog mlijeka (na zahtjev i vise).
Ako vam ovo zvuci ko SF, mozete ga pronaci samo 100-ak km zapadnije.
Mozda da neke od rodinih aktivistica, na nekom okruglom stolu ili sl. upoznaju s ovim nase lijecnike i medicinske sestre. Ne kosta puno - topli caj i mlijeko nisu bas skupi, vjrerujem ni mast za bradavice, a ostalo je samo trud i lijepa rijec!