Ancica prvotno napisa
Mi imamo oruzje, ne bas neki arsenal ali imamo. Kolko mi je bio grc prvi put u zelucu kad sam vidjela Robija kako uzima stap pa se macuje ili zudno gleda pistolj u trgovini, tolko mi je taqj grc otisao. A otisao je jer sam skuzila da nema smisla "branit mu voce" vec iskoristit priliku, kad mu je to vazan dio igre, za edukaciju.
U stvari, niti sama bas vise nemam apriori negativan stav prema oruzju, vise mi se stav bazira na tome kako ga koristiti.
Pa je u skladu s time, kod nas mantra - mozemo koristiti oruzje ali samo u svrhu obrane i zastite. Ne pucamo u nikog da ga ubijemo, pucamo, ako vec moramo (odnosno u obrani), u nogu ili negdje drugdje samo da ranimo kako bi ta osoba mogla prezivjeti i nauciti da moze biti bolja.
Klinci se igraju vojnika i rata u skoli, igrali smo se i mi kauboja i indijanaca, i policajaca i razbojnika, i uvijek se pucalo i ubijalo. Pa nismo odrasli u ubice i ratnike.
OK mi je skroz zamoliti prijatelje i rodbinu da ne donose takve igracke za poklone (ili za igru ili bilo sto) al cinjenica je da, prije ili kasnije, velika vecina klinaca, posebno djecaka, ce izraziti zelju, iskonsku zelju (negdje je to u njima - to da moraju braniti i stititi, kao sto je u djevojcica da njeguju i brinu), za igrackom u obliku oruzja. Zabranom iste ne moze se zabraniti i fantazija o njoj. Ali se zabranjuje razgovor, ravnopravni razgovor, o tome sto realnost oruzja znaci, jer zatvaras vrata fantaziji kroz koju se jako cesto puno stvari o realnosti iskristalizira.