Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Moja dva poucna primjera

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno Moja dva poucna primjera

Moja su djeca rodjena u Genevi (Svicarska), u istoj bolnici, zapravo u istoj sobi.

Ja se stvarno i ozbiljno bojim bolnica i lijecnika. Imam smrtni strah od igala i nozeva. Mozda je to nekome cudno, ali ja sam se zeljela poroditi bez previse uplitanja raznih institucija u to pitanje. Ali u ovom gradu gdje zivim gotovo sve trudnoce vode lijecnici a zene se poradjaju u bolnicama. Skoro sve zene oko mene su se porodile na carski rez.

I onda je dosao red na mene.

Trudnoca je prosla bez problema.

Pocetkom 39. tjedna probudim se jedne noci sa nekakvom nelagodom u stomaku i cudnim bolovima, menstrualn

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Čestitam na hrabrosti, sigurnosti, a nadasve na lijepoj dječici!
    A ovo mi je genijalno!
    Sjetila sam se da sam procitala kod Inne May Gaskin da je 'arm wrestling' dobra metoda za pokretanje zastoja u porodjaju.

Mogu samo zamisliti sto su mislile babice kada su otvorile vrata i vidjele ovaj prizor: ja i moj trbuh s jedne strane kreveta, moj muz s druge, laktovi na ivici kreveta, grcevito pokusavam oboriti njegovu ruku na stranu.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Re: Moja dva poucna primjera

[quote="ls"]

Ispade da je svaki moj porod lako mogao biti carski rez. Ali nije bio. Mislim da je mogao lako biti da sam samo jednoga trenutka pokazala slabost, da sam rekla da ne mogu trpiti bolove ili trazila njihovu pomoc.

Ovako smo moj muz i ja vecinom to sami izgurali. On je bio bolja babica od svih babica u toj bolnici zajedno. quote]

aaaaa super! svaka cast na sabranosti!

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

svaka čast na nepovodljivosti sustavu.

To povećanje standarda i tehnika će nas dovesti da će jednoga dana stvarno svi porodi biti carski, ili bebe rasti u nekoj lopti koji će zvati maternica uh grozno kako nas melje ta tehnologija.

Za hrvatske pojmove ovo bi ti bili najnormalniji porodi bez pomisli na carski, samo što bi ti vjerojatno nafrljili umjetene trudove, apaurin, spasmex, dolantin ... pa bi možda završila na carskom od sve te kemije.

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

čestitam

Zoranova draga avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Cestitam! Zaista poucno i lepo!

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Čestitke
    A ti se se stvarno namučila :/

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super porodi, cestitam!
    arm wrestling - nisam o tome jos citala, sjecas li se mozda u kojoj knjizi od ine may si to nasla? izgleda da odlicno djeluje!

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Hvala svima za pozitivne komentare, nisam pomislila da ce vam se svidjeti!

Sto se Inne May tice, procitala sam (i to vise puta) njenu knjigu Inna May's Guide to Childbirth i tu sam pronasla vise savjeta koje sam isprobala i koji stvarno djeluju -- jedan je taj 'arm wrestling', a drugi je 'raspberry' -- nemam pojma kako se to kaze na hrvatskom, zahvalna bih bila nekome tko zna prijevod, ali to je onaj zvuk koji se napravi tako da se zrak propusti kroz usta tako da usne vibriraju, to djeca nauce vec sa par mjeseci. To je stvarno dobro raditi u toku jakih kontrakcija, pomaze da se izdrze. I nasmijavanje -- ako vas muzevi uspiju nasmijati tijekom poroda, bit ce vam puno lakse.

Ovdje u Svicarskoj je jako tesko imati 'prirodan' porod, pa je moj primjer dosta neobican. Uglavnom svi misle da si mazohist ako neces epiduralnu a ima ih i koji doista misle da je carski rez za svaku zenu bolje i sigurnije rjesenje. Aii je zdravstveno osiguranje privatno pa se o svemu moze pregovarati. Rutinska infuzija je nesto sto sam glatko odbila, kao i provociranje poroda (predlagali su mi krajem druge trudnoce jer su znali da ce beba narasti na preko 4 kg), ali eto nisam se susrela sa brijanjem i klistirom kao sto sam procitala u par primjera iz Hrvatske...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ls prvotno napisa
    ali eto nisam se susrela sa brijanjem i klistirom kao sto sam procitala u par primjera iz Hrvatske...
    u par , od 100 par ih ne počaste, a ostalih 99 dobiju to u paketu sa svime ostalim, dripom, apaurinom, spasmexom, epiziotomijom, skakanjem po trbuhu, vezanjem za krevet (nekada vezanje nogu sa stol, a sada vezanje posredno preko ctg-a) ... itd. itd.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A zasto daju apaurin? I sto je to spasmex?

Ovdje je epiziotomija rutinska procedura kod prvog poroda, u 99% slucajeva sijeku 'za svaki slucaj', ali ne skacu po trbuhu. To je zato sto su osiguranja i bolnice vecinom privatne pa se boje tuzbi i izbjegavaju svaki rizik. Zato nema forcepsa niti vakuma, ali je postotak carskog reza ogroman (oko 20% u drzavnim i preko 50% u privatnim klinikama).

Nema vezivanja, ali ce vas na svaki nacin pokusati natjerati da lezite na ledjima.

No ipak ne dvojim da je bolje nego sto je TinnaZ napisala. To zvuci kao pravi horor, nadam se da nije svima i svuda tako.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ls prvotno napisa

No ipak ne dvojim da je bolje nego sto je TinnaZ napisala. To zvuci kao pravi horor, nadam se da nije svima i svuda tako.
    ja san tila napisat da joj ono zvuci ko recept za horor ali nije daleko od istine, ja san dobila drip, epiziotomiju, skakanju po trbuhu, vezivanje na krevet ne doslovno nego ctg pa se ne mozes maknit iako su mi rekli da se mogu okretat kako zelim. al moram priznat da ipak sve to nisam dozivila ko horor nego ko neko lipo iskustvo. ma slozit cu tekstic pa stavit, al rekla bi da je bio "klasicni" porod ko i vecina u nasim bolnicama i da mi se carski rez vise cinio ko horor nego svo ono rezanje i skakanje po trbuhu koje je bilo samo jedan mali dio mog ipak koliko toliko prirodnog poroda kakvog sam zelila

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

wow, super priče

Is, u kojem dijelu Švicarske živiš?
    njemačkom ?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ls, baš mi se sviđaju priče a i način kako su ispričane - jednostavno, odlučno i životno - kako su i provedene

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    wow, super priče

Is, u kojem dijelu Švicarske živiš?
    njemačkom ?
    U Genevi, to je najzapadniji svicarski grad, imam balkon s pogledom na Francusku

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    ls, baš mi se sviđaju priče a i način kako su ispričane - jednostavno, odlučno i životno - kako su i provedene
    Hvala, hvala! A tek da cujete moju pricu o dojenju

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Is, super price!

Iduca beba, ako je ikada bude, rodit ce se u nasoj spavacoj sobi.
    ima u Genevi jedna babica koja asistira porodima kod kuce. Dosla je mojoj prijateljici, njezina je prica ovdje
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=145&Show=2126

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja sam primjenjivala sve te metode Ine May osim arm wrestlinga. raspberry, smijanje uz skakanje na lopti. dvije žene koje su bile sa mnom u sobi su isto to počele i sve tri smo rodile u istih 1.5 sat

raspberry je izuzetno smiješna metoda. valjda smo se zato sve tri bile toliko opustile i već na pregledu bile toliko otvorene da smo išle ravno u rađaonu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a kakva je to metoda?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    Is, super price!

Iduca beba, ako je ikada bude, rodit ce se u nasoj spavacoj sobi.
    ima u Genevi jedna babica koja asistira porodima kod kuce. Dosla je mojoj prijateljici, njezina je prica ovdje
    ja sam totalno pokisla nakon ovakvih priča, zašto to tako kod nas ne može, zašto mi nemamo pravo na intimu u porodu, i zašto moramo rađati pred cijelim auditorijem, svjetlima, galamom, zveckanjem metalnih instrumenata, smradom bolnice ... ah odoh s teme u mislima.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    a kakva je to metoda?
    pa proizvodi se opuštenim usnama jedan zvuk sličan glasanju konja...

što se tiče intime i naših bolnica....ja sam stvarno u Rijeci u kadi bila na miru. bio je polumrak. primalja je vrlo malo se uplitala. nitko mi nije ništa nametao, porod je tekao skroz prirodno. bila je tišina. čak recimo, kad sam pročitala prvu priču Saradedevii sam zaključila da sam ja više bila na miru u bolnici nego ona doma...
    znam da je moj porod izuzetak ali hoću reći da nije nemoguće i kod nas doživjeti nešto što se može nazvati prirodnim porodom u intimnoj atmosferi a da si i dalje u rodilištu

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    Is, super price!

Procitala sam pricu, super je. Drago mi je da cujem takve primjere, u Genevi ih ima jako malo, uglavnom svi misle da si luda kada kazes da ne zelis ici u bolnicu, jer 'svicarske su bolnice medju najboljim na svijetu'.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj kailash prvotno napisa
    ja sam primjenjivala sve te metode Ine May osim arm wrestlinga. raspberry, smijanje uz skakanje na lopti. dvije žene koje su bile sa mnom u sobi su isto to počele i sve tri smo rodile u istih 1.5 sat

raspberry je izuzetno smiješna metoda. valjda smo se zato sve tri bile toliko opustile i već na pregledu bile toliko otvorene da smo išle ravno u rađaonu
    Bas krasno da i drugi znaju za to, meni je Inna May bila totalno simpaticna od pocetka. Moj muz je procitao par prica s pocetka pred nas drugi porod i rekao: 'Vidis, ima tu zena koje su imale jednako dug i tezak porodjaj kao tvoj prvi, ali se ipak sve dobro zavrsilo. Steta samo sto je ta Inna May tako daleko a ovdje nema babica poput nje.'

Sjecam se da sam preporucivala poslije tu knjigu drugima, ali je oni najcesce pogledaju pa mi je isti dan vrate i kazu: 'Znas sta, cijela ta prica o orgazmicnom porodu je suluda, sto nije ni cudo, to su sve (kršitelj koda)yji, nije to za mene, moje se dijete nece zvati Sunflower ili Appleseed. Pa valjda doktori ovdje znaju svoj posao."

Whatever...

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj kailash prvotno napisa
    Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    a kakva je to metoda?
    pa proizvodi se opuštenim usnama jedan zvuk sličan glasanju konja...

što se tiče intime i naših bolnica....ja sam stvarno u Rijeci u kadi bila na miru. bio je polumrak. primalja je vrlo malo se uplitala. nitko mi nije ništa nametao, porod je tekao skroz prirodno. bila je tišina. čak recimo, kad sam pročitala prvu priču Saradedevii sam zaključila da sam ja više bila na miru u bolnici nego ona doma...
    znam da je moj porod izuzetak ali hoću reći da nije nemoguće i kod nas doživjeti nešto što se može nazvati prirodnim porodom u intimnoj atmosferi a da si i dalje u rodilištu
    samo da samu sebe nadopunim....
    porod mi je super ali tretman bebe mi je u bolnici bio užasan.....zbog toga bih ponajviše htjela roditi doma sljedeću bebu

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Is oprosti što odoh OT, vratimo se na tvoje priče koje su stvarno lijepe i jednostavne. i pune hrabrosti

diva7 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •