Ne, neću Vam ja dati savjete, upute ili kako god to već zovete... samo ću prepisati neke zgodne rečenice iz jedne knjige koju sam konačno uspjela pročitati (uz produživanje knjige posuđene u knjižnici i krasnu zakasninu).
Liz Fraser: vodič za moderne mame
Evo jedine vježbe disanja u cijeloj knjizi: nisam savršena mama (nagli udah). Zapravo, nikad nisam srela savršenu mamu (još jedan) i velika je vjerojatnost da ni ti nećeš biti apsolutno nepogrešiva (a sad izdah). Unatoč našim maksimalnim naporima u radu na sebi, trudu oko kuće i učvršćivanja stražnjice, sve smo mi stvarne žene koje griješe i sve imamo određenu količinu majčinske gluposti. I hvala Bogu na tome, jer bi u suprotnome bilo jako dosadno i ne bismo se imale na što žaliti.
Što je moderna, cool, supermama?
Majka, bilo koje dobi, koja se ne poistovjećuje s tradicionalnom, dosadnom slikom majčinstva. Bez obzira na to što razlikuje Gap od Guccija, jednako je zadovoljna kupnjom na rasprodaji i povremenim, nužnim, mahnitim trošenjem novca. Ne želi prestati nastojati dobro izgledati zato što je majka.
Supermama ima mnogo vještina: nastoji ostati zdrava i u formi, voli provoditi vrijeme s djecom, zna da je u redu slomiti se i rasplakati, te (gotovo) nikad ne zaboravlja njegu lica. Može istodobno kuhati, zabavljati bebu i obavljati telefonske razgovore, no nikad sebe ne doživljava previše ozbiljno i ima se snage nasmijati kad sve pođe po zlu. Cool mama ne dopušta da to što je dobra i brižna majka posve kompromitira njezin osobni stil i interese. Uvijek je tu za prijateljicu u nevolji. Kako je često razapeta između obitelji i posla, katkad joj je vrlo teško biti majka i neovisna žena, no trudi se najbolje što može uskladiti sve, na dobrobit svoje obitelji i sebe same.
Moderna mama je suvremena žena.