Budući da ste imenovani osobom koja je ovlaštena primati i rješavati pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva radnika, a sukladno čl. 30. st. 5. Zakona o radu („Narodne novine“ 137/04.), trebali bi znati da se odredba gore spomenutog članka, odnosi samo na vas, a nikako na odvjetničkog vježbenika .......
Kao drugo, pritužbu ste zaprimili 21.07.06. a odgovoriti ste trebali u roku 8 dana sukladno čl. 30. st. 6. Zakona o radu, što znači do 29.07.06., a meni je pismeni odgovor uručen 01.08.06. dvanaestog dana od pritužbe, čime ste mi skratili rok podnošenja tužbe pred nadležnim sudom.
Odgovor kakav sam dobila pismeno od vas, bio je i više nego predvidiv i očekivan.
Kako sam i navela u dopisu kojeg sam vam tada poslala faksom, prekršili ste odredbu čl. 30. st. 10. Zakona o radu.
K...... C..... bila je obaviještena unaprijed o koracima koje će te poduzeti i o svemu što sam vam napisala u pritužbi.
Tako je radnicama da bi ih zaplašila rekla, da je obaviještena o tome da će te ih zvati i ispitivati.
Kao što sam i tada navela, ponavljam ponovno, niti jedna moja kolegica neće reći ništa protiv ......, jer bi to za njih značilo gubitak posla (budući da sve rade na određeno vrijeme, i da su duboko svjesne činjenice da će te .........obavijestiti apsolutno o svemu što izjave), a ja takvo nešto nikad ne bih tražila od njih.
Tu činjenicu svjesno iskorištavate i vi, kao i ........., i na tome temeljite sve vaše dokaze, obranu i laži.
Svjesno ste zlouporabili svoj položaj, i subjektivno odradili posao u korist ....... .
Temeljem čl. 54. st. 2. ZOR-a , svaki radnik koji godišnji odmor koristi u dijelovima, ima pravo prvi dio godišnjeg odmora koristiti, najmanje dvanaest dana neprekidno, što nije slučaj u trgovinama ..... ..., niti ... ....., čemu i sami možete posvjedočit (mada vjerujem da ste jako dobro obaviješteni o svemu) ako zatražite od...... raspored godišnjih odmora, kako od ove godine, tako i od prijašnjih godina.
Tako čl. 49. Zakona o radu, možemo protumačit i na način, da se radnik ne samo ne može odreći svoga prava na godišnji odmor, već da se ne može odreći prava, niti mu se može nametati kraće korištenje godišnjeg odmora, od zakonski propisanog minimuma čl.54. st. 2 ZOR-a, od dvanaest dana.
Vi kao odvjetnik i zakonski zastupnik ...... ...., trebali bi ste upozoriti svoga poslodavca da krši zakon, i to svaki put kada ga krši, a ne tražiti mu na sve moguće načine zakonska opravdanja, kršeći tako zakon, odvjetničku i moralnu etiku.
Naravno da se moje pomicanje godišnjeg odmora može smatrati maltretiranjem i ono to je, čisto psihičko zlostavljane i provokacija, (na koju se očekivala moja burna reakcija nakon koje bi slijedio izvanredni otkaz), ako se zna da je ono,kako sam već objašnjavala pomaknuto ne zbog organizacije i raspodijele posla.
Svaki čovjek sa i malo logike vidio bi da se tih pet dana u oba slučaja preklapam s kolegicom iz svoje smijene i ne vidim kako je za organizaciju posla bolje da se preklapam baš s ovom drugom, kada meni ne odgovara-PROZIRNO! U oba slučaja nas fale dvije iz iste smijene, i u obadva slučaja kolegice iz suprotne smijene moraju prelaziti u našu (a one su sve tri tu do 21.08.06).
Da se ovdje radi o preraspodijeli posla, ne bi riječ rekla, a ovako kad vas netko maltretira bez razloga godinama, sa stavom, ja tebi mogu raditi što hoću, koliko hoću, a ti ne možeš meni dokazati ništa, možeš samo dati otkaz, što joj je i cilj.
Što vi mislite, da ja iz dosade idem psihijatru, da liječnici izmišljaju dijagnoze, da obožavam biti na bolovanju i dobivat pola i onako bijedne plaće koju dajem svu na stanarinu?!
Cijeli život sam maštala o tome da završim na psihijatriji u 29 godini života, (s dijagnozom depresivni poremećaj-mobbingi) i to radi posla, da se vučem po sudovima, da od stresa ne mogu spavat već 2 mjeseca, i da je mom mužu već dosta moje neprestane depresije, plača i stresa radi posla.
Kako bi vi nazvali situaciju u kojoj je svim kolegicama naređeno pod cijenu otkaza da me moraju ignorirat i da ne me smiju razgovarat sa mnom, i da me niti jedna ne smije mijenjat?
Od kuda to sve meni ako mi one same po odlasku ..... nisu to rekle?!
Vi se u toj situaciji ne bi osjećali psihički zlostavljeno, izolirano?!
Ako se svi tako dobro slažemo sa C....... od kuda toliki otkazi i sudovi po kojima se povlači s bivšim zaposlenicama.
Onda su sve njene optužbe na moj račun lažne, pošto sve zaposlenice tvrde da se svi pa tako, i ona i ja, odlično slažemo!
Optužbe da sam neopravdano izostala s posla i da kasnim na posao su čista izmišljotina ....... (ona jako dobro zna koje su to kolegice koje kasne i ne znam zašto njima ne šalje opomene pred otkaz,valjda zato što poslije ne bi imala s kime piti kavu). Da je to istina odavno bi ona meni dala otkaz i to s zadovoljstvom.
Ja dolazim na posao na vrijeme, a ne 30min. ranije(osim kada je to potrebno radi istovara ili neke druge poslovne obaveze) da bi s njom pila kavu i tračala. Na posao dolazim isključivo radi obavljanja radnih zadataka, i plaće, a ne dijeljenja mog privatnog života s ........ Ako ga ona nema to je njezin problem, jer je vjerujem sama uzrok tome.
Ovdje radim skoro 6 godina, i sigurno ne bi tu toliko ostala da ne radim dobro tj. najbolje.
Zanima me koja će kolegica meni u oči lagati, da ne radim većinu poslova brže i količinski više nego one. Dok one naprave 3 do 4 štendera, ja napravim 7 do 8.
Time ne želim reći da one lošije rade, već da sam ja tu duže i logično je da brže obavljam posao.
Kao drugo, mi smo plaćene po satu a ne na normu, i tko je ....... da određuje koliko je to količinskog obavljenog posla zadovoljavajuće?! Ovo nije tvornica, a posao je apsolutno uvijek odlično i brzo obavljen.
Inače sve su moje kolegice, skupa sa mnom, i više su nego vrijedne.
Posao kao što je istovar kamiona gotovo svaki tjedan, iscrpi svaku ženu.
Najmanje svaki tjedan, 2 dana rada po cijeli dan, nekad i više puta tjedno, što je u većini slučajeva bespotrebno i to zbog loše organizacije posla ....... koja apsolutno nema nikakvih organizacijskih sposobnosti, i smeta joj kada se sve bolje i brže napravi kad ona koji put nije prisutna.
....... kada je prisutna, samo ometa i bespotrebno prekida posao, a da ne govorim da većinu dana igra poker i milijunaša na kompjuteru.
Kao što vidim iz priloženog, ona može izjaviti tj. izmisliti što god hoće, zbog spoznaje da joj zbog straha od gubitka posla nitko neće proturječiti.
Na kraju to prijavi vama, koja uopće takve informacije i optužbe ne provjeravate, a trebali bi ste po službenoj dužnosti. No vi to niste niti jedanput napravili, ni kontaktirali sa mnom!
Čl. 30. st. 11. Protivljenje radnika ponašanju koje predstavlja uznemiravanje ili spolno uznemiravanje ne smije biti razlog za diskriminaciju radnika.
Kada god bi se usprotivila....... kao i sada zbog njenog psihičkog maltretiranja, ona bi izmislila optužbe protiv mene i optužila me za drskost, a da ne govorim o opomenama pred otkaz koje vi spominjete a meni nikada nisu službeno uručene, koje niti sam potpisala niti zaprimila.
Isto tako kada sam napokon smogla hrabrosti iznijeti vama pritužbe na nju, odmah mi je počela mijenjati smjenu, stavila me da radim na blagajni, a kolegici naredila da mora cijeli dan stajat iza mene,što nikad nije bio slučaj. Vama to nije maltretiranje, omalovažavanje provociranje?!
....... ne želi nagraditi radnika za njegove zasluge,nego nas neprestance ponižava i omalovažava, zlostavlja. I naravno sve zasluge pripisuje sebi, a greške nama. Ona nikad i ni zašto nije kriva, uvijek okrivljuje jednu od nas, a nesposobna je uvidjeti vlastite pogreške. Njezin je cilj da nas, posebice mene, psihički potpuno degradira, šikanira, odnosno uništi. Na taj način mi kao radniku nastoji na sve moguće načine ugroziti ugled, čast, ljudsko dostojanstvo i integritet dok na kraju, zbog zlostavljanja i zbog ozbiljnih psihičkih trauma sama ne dam otkaz.
Zlostavljanje joj služi kao ispušni ventil za agresivnost.To je izraz njezine nemoći, slabosti kompleksa i neznanja, a provodi ga zato da prikrije nemoć i neznanje u poslu. Da bi to prikrila, okružuje se ljudima koji znaju manje od nje, kojima može manipulirat i koje može ucjenjivat otkazima. Na taj način joj oni tj. one prisilno postaju saveznice zbog straha od gubitka posla i sudjeluju u njenim lažima.
....... ne podnosi osobe poput mene koje traže više samostalnosti u radu, koje su samostalne u obavljanju poslova, koje traže bolje uvijete rada, povećanje plaće, poštivanje privatnosti, poštivanje radnika kao čovjeka i njegovih prava i potreba, godišnji, bolovanja, pravo na slobodne dane(koje nikad ne dobijete kad vama trebaju) itd.
Ona se okružuje ljudima koji ne znaju upaliti kompjuter a kamoli koristit se njime, postavlja ih kao odgovorne, samo zato da bi ih mogla poslije ponižavat raznim uvredljivim izrazima, kada je zovu i pitaju za savjet. Ona se jedinoj u toj situaciji osjeća pametnije, sposobnije, snažnije i moćnije: Liječi svoje komplekse manje vrijednosti, jer to rade osobe s poremećajem ličnosti.
Meni to nikad nije mogla raditi i zato me ne podnosi, jer sam ja njezina noćna mora, osoba koja je inteligentnija od nje, sposobnija, koja se ne boji upozoriti kada nešto nije u redu, koja je jaka ličnost i prvenstveno svjesna sebe i svojih mogućnosti kao i nemogućnosti.
Osoba sam koja je zrela za razliku od nje, iza koju je Bog netko drugi a ne ona.
....... nije osoba koja u meni, a tako i u kupcima, mojim kolegicama bivšim i sadašnjim, radnicima u trgovinama u sklopu našeg trgovačkog centra budi poštovanje, niti kao čovjek niti kao šef( i to upravo zbog svog nezrelog ponašanja razmažene tinejdžerice, naglih promjena raspoloženja i ne prihvaćanja odgovornosti).
Želim vas samo za kraj priupitati jednu stvar?
Koliko ja znam sukladno Ugovoru o poslovnoj suradnji između talijanskog poduzeća .........i .... K.C.ovlaštena je samo za INZVANREDNE POSLOVE NADZORA ZAPRIMANJA ROBE, poslove inventure, kontroliranje deklaracija.
Ona nije zaposlena od strane poduzeća ........ d.o.o. niti kao takova plaća porez na dohodak kao tuzemni porezni obveznik.
Njezin ugovor potpisan je kao takav tek 2003 godine, a ona barem u ........... D....... rad veći od 2000 godine.
Njezin ugovor ne daje joj ovlasti šefa, osobe koja daje otkaze, određuje godišnje odmore, slobodne dane, prekovremeni rad, raspodjelu posla, smjena itd.
Ugovor kao takav ne dozvoljava joj boravak od 8h do 20h u samo jednom dućanu, gotovo 365 dana u godini, što je slučaj sa ....... ......D...... gotovo 6 godina.
Sukladno ugovoru trebala bi tu biti prisutna samo u slučaju inventure i istovara, a ostale dane trebala bi obilazit dućane za koje je odgovorna širom Hrvatske. C....... to radi jednom u 3 mjeseca, čak je vrlo rijetko obilazila i druge dućane koji su jedno vrijeme obitavali i radili na području grada Zagreba.npr.( kada je saznala da je radnica u trgovini u S.... otuđila, ja mislim 50 000 KN, otišla je tamo samo jedanput, i umjesto da ih tamo kontrolira što je moguće duže, njoj je bilo bitnije u D...... tračat o curama u S...., piti kavu i igrat poker na kompjuteru od 8h do 20h, toliko o njenoj odgovornosti u obavljanju posla).
Da završim, C...... ima dozvolu boravka, a ne dozvolu za rad u Republici Hrvatskoj.
A ona tu ne samo da radi na blagajni, već provodi cijele dane ovdje, protivno njenom ugovoru
o poslovnoj suradnji.
Sam dokaz tome je da nikom ne smijemo na upit tko je šef reći njeno ime, a kamoli prezime koje skriva sve ove godine kao zmija noge.Na sve pismene odluke udara štambilj S..... .... tj. ne koristi svoje ime ili se nečitko popisuje.
Isto tako pristojba koju plaćamo za glazbena autorska prava,tj.korištenje, slušanje radija u trgovini, vodi se na ime M..... L....., a ne C........
Sve ovo govori samo o jednom da C........ krši zakon, a da su radne inspekcije kao i sve druge bile potplaćene.
Na žalost meni ne preostaje ništa drugo osim da Vas sve skupa imenom i prezimenom dam u novine.
Svjedoke i dokaze imam, puno je njih na žalost imalo čast raditi s C......, i vjerujem da će njoj biti zadovoljstvo susresti se s njima ponovno na sudu, osim ako je prije toga ne deportiraju iz Hrvatske.
Nadam se da će te biti dovoljno zreli i promišljeni u svojim budućim odlukama, i da će te, na taj način spriječit da do ovakvih situacija uopće dođe.
Ja se ničeg ne bojim, pa ni zatvora, jer sam izgubila najvrednije što sam imala, a to je moje zdravlje, psihički i duševni mir.