eh, da! sjetila sam se da sam negdje procitala da bar pola sata nakon povracanja ne treba prati zube, jer je caklina tada omeksana od kiseline, pa da se ne bi komplet unistila. pa eto, cuvajte svoje zube!
eh, da! sjetila sam se da sam negdje procitala da bar pola sata nakon povracanja ne treba prati zube, jer je caklina tada omeksana od kiseline, pa da se ne bi komplet unistila. pa eto, cuvajte svoje zube!
povracala sam kao luda punih 5mj. trudnoce, nisam izlazila iz toaleta, glava kao da nije bila moja od bolova. Nista nisam uzimala od lijekova, i sve je proslo samo u 5 mj. trudnoce. Uf kad se samo sjetim![]()
povraćala sam bez obzira na doba dana do punih 5 mjeseci trudnoće. nisam smjela osjetiti miris graha ili kukuruza. isto sam dobila neki vitamin b da smiri te mučnine. malo je pomoglo.
ma apsolutno mi ništa nije pomagalo,do 12.tjedna sam mislila da ću saživjeti s mukum u želucu!!
jooooj, kako jedva cekam da prodje ta mucnina! Nista ne mogu jesti, ali najgore, ne mogu piti! stalno visim u u wc-u. Jako sam nestrpljiva i pun mi je kufer, a onda imam griznju savjesti, pa mislim, a small price to pay for my baby...bit ce i beba sretnija kad prestane rigoletto
Od prekjucer nosim akupresurne narukvice... umisljam si da pomazu, al ne znam bas... svima koje pate drzim fige da sto prije prodje!
![]()
kad se samo sjetim odmah mi dode zlo,povracala sam tjedan dana prije poroda,katastrofa,bljuvala i kad sam pila obicnu vodu,izdrzala sami sad uzivam u svojoj princezi,jedino neznam kako cu se odluciti na drugo...
Povraćala sam prvih 5 mjeseci non- stop a kad nisam povraćala onda sam spavalau prvoj trudnoći.
U drugoj trudnoći mi je bilo malo mućno, ali nisam bljuvala :D Smetali su mi mirisi (pećene kobasice, topljeni sir i sl.), i bilo mi je zlo, ali bez povraćanja. No tu sam imala druge tegobe (trudove od 5mj. do poroda :/ )
Joj, neznam kako ću se odlučiti za drugu trudoću zbog tih glupih mučnina.
Meni je jako veliki problem povraćati, dobijem napadaj panike i ako mogu ću se suzdržavati što duže samo da ne povraćam. Mislila sam da ću umrijeti (najozbiljnije).![]()
Čini mi se da ću morati pričekati još barem 4-5 godina da bar malo zaboravim tih duuugih 3 mjeseca, a onda idemo na drugo.
Ma glupo ti je čekati iz tog razloga. Pa ako postoji strah on se neće rasplinuti tijekom godina, jer sama trudnoća i porod su nešto što se ne zaboravlja. Nećeš se valjda zbog straha odreći još jednog malog anđelka :shock: Ma daj, jača si od straha jer nagrada za hrabrost je neprocjenjiva![]()
Nemoj da ti ovo zvuci kao bilo kakvo nagovaranje, ali poznam puno zena kojima je svaka trudnoca bila drugacija: neke su drugi put imale samo mucninu, neke cak ni to, neke su pak sa 1-2 djece prosle skroz glatko pa onda sa, primjerice, trecim djetetom povracale non-stop. Nema pravila.
(Raspitivala sam se o tome jer sam i sama lezala na infuziji radi pretjeranog povracanja)
bfamily, mogu te shvatiti, ja sam isto vec pukla od tih mucnina. ali citala sam da zene koje se bave sportom ili nekom tjelesnom aktivnoscu rjedje imaju mucnine. E! da sam to znala prije! pa mozda ako hoces isprobati - ionako je uvijek dobro biti aktivan - nabaci neki aktivni hobby, pa onda zatrudni! a onda nam javi jel pomaze!![]()
manal, ja sam sportski tip, pa me u drugoj T uhvatile mucnine za riknuti. a sve, tenis, bicikli, rolanje, pjesacenje s malim na treci kat.. svime sam se bavila![]()
cula sam da joga dosta pomaze kod mucnina (valjda ovo disanje i koncentracija) ali nisam isprobala, tj. krenula sam na jogu kad su mucnine prestale.
a istina je da su trudnoce razlicite, meni je u prvoj bilo lose svega 2 tjedna, mozda malo vise, a u ovoj sam odgulila 3 mjeseca.
damn, ode moja teorija!a bas sam mislila blago "sportasicama"! no dobro, ne moze skoditi, ne?!
![]()
sigurno ne, pogotovo da ostanes u formi i drzis kile pod kontrolom![]()
Thanx na ohrabrenju curke.
Već mi je srce počelo treptati kad vidim male bebače tako da neću baš dugo izdržati.Joj da ovo pročita mm.
Sa 13 tjedana mučnina ne prestaje, nekoliko puta sam završila na infuziji uključujući jučer.
Ima li ovome kraja? Ne pomaže ništa. Teško mi je napisati,ali ova 3 mjeseca su grozno iskustvo.
Kad ću već jednom i ja uživati u trudnoći,a ne osjećati se samo kao bolesnik?
sonja3333 izdrži još malo
šaljem ti ~~~~~~~~ ša što prije počneš uživat![]()
sonja 3333, znam da ti se iz ove pozicije čini gotovo nemoguće ali proći će ti skoro preko noći i to vjerojatno vrlo skoro (barem povraćanje). Potpuno te razumijem jer sam i sama bila oko 3 mjeseca vezana za krevet i konstantno povraćala, nebrojeno puta dnevno, bila po bolnici, na infuzijama, ma doslovno ko bolesnik. I onda, negdje oko 3. mjeseca, ko rukom odnešeno, u roku jednog dana prestalo povraćanje. Još mi je 15tak dana trebalo da dođem k sebi, morala sam vratit težinu (bila sam na -6 kad sam prestala povraćat), krvna slika mi je bila koma, mišići skoro atrofirali...Ali počela sam normalno jest, dapače uživat u hrani, ništa mi više nije smetalo, i ostalih 5 mjeseci uživala u trudnoći, hodala okolo i nastojala zaboravit na povraćanje čim prije.
Nadam se da će i kod tebe uskoro završit "stanje bolesnika"...Drži se![]()
sonja, drzim ti fige da brzo prodje. i ja sam na rubu zivaca, a mucnine sad kao polako prestaju (14. tj.), medjutim apetita jos nemam i u stvari mi se nista ne jede i isto se osjecam ko bolesnik - s tim da fala bogu nisam morala na infuzije. tako da si opravdano frustrirana. ja sam poslala upit za neki homeopatski lijek protiv mucnina, pa cim dobijem odgovor, javim ti. u medjuvremenu sve najbolje!![]()
![]()
Imala sam cjelodnevne mučnine od kraja 2. mjeseca trudnoće koje su kulminirale povraćanjem u poslijepodnevnim i večernjim satima. Nisam imala apetita ni snage, nisam podnosila određene mirise, čak ni samu pomisao na neku hranu koja mi se u tom trenutku nije jela - bilo je pravac toalet. Pranje zuba bilo je mučenje, jer mi se povraćalo čim bih stavila četkicu u usta. Prijateljica koja je ginekolog preporučila mi je akupunkturu. Krenulo je pretraživanje interneta u potrazi za najboljim terapeutom jer određenu preporuku nisam imala. Odlučila sam se za Mr.sc.dr Jasnu Lukić-Nagy koja ima ordinaciju u Frankopanskoj 5 u Zagrebu, i ugovorila prvi tretman. Razultati su bili i više nego zadovoljavajući! Nakon prvog tretmana od pola sata, prvi put nakon 3 tjedna, normalno sam oprala zube! Slijedeća 2 dana sam primila još po jedan tretman (sve skupa 3 uzastopna dana, svaki puta po pola sata i po 200kn) i to je bio kraj! :D Sve se isplatilo, čak i putovanje iz Bjelovara u Zagreb na terapiju. Sad sam u 7. mjesecu trudnoće i mučnine se nisu vraćale. Nadam se da sam pomogla! Sretno svima!
kopiram s drugog topica
Anastasia prvotno napisa
**mial** prvotno napisa
Tih se perioda ne želim ni sjećati, ne mogu baš puno pomoći ali samo želim reći da suosjećam s tobom![]()
I ja imam osjećaj da će me mučnine dokrajčiti. Od jutra do mraka, po noći, uopće ne popušta. Na mom jelovniku je samo jogurt, od svega drugoga mi se diže želudac, a tek sam u 6. tjednu. U 1T uopće nisam imala tih problema, tako da mi je ovo neugodno iznenađenje. Uopće ne mogu normalno funkcionirati. Od jučer stalno žvačem one najljuće kaugume od mentola, kao da mi ublažavaju sve ove mirise koji me okružuju.
Meni je čak i gore od mučnina (koje mi se doduše pojavljuju u valovima, ali za razliku od 1. trudnoće ne traju po čtave dane - bar ne još :/ ), to što su mi usta konstantno puna sline i stalno moram nešto žvakati, a želudac mi je već sad rupa bez dna.
S obzirom da iz 1. t imam neugodnih iskustava s kilama (zadnji mjesec mi je rastao tlak od navodno +16 kg :? ), u ovoj sam mislila da ću ih moći držati pod kontrolom, ali kako je počelo - teško.
Trudim se da kad već žvačem da to ne bude ništa prekalorično, pa bar jedem puno voća i natačem se vodom jer i ona pomaže, ako ništa drugo. Ponekad pomogne i običan tic-tac bombon.
Najviše mi paše mineralna, ali od nje se napuhnem ko žaba i trbuh mi je ko da sam već bar 4-5 mj trudna.
Drage mamice!
Evo i mene u vasem drustvu vezano uz povracanje i mucnine. Naime, ovo mi je druga trudnoca i ponavlja se prica iz prve. Najprije je pocelo sa zgaravicom i cjelodnevnom mucninom, a zadnje dane povracam sve u sesnaestJucer 9 puta, danas vec 6. Grozno!!! Ne mogu nista jesti, a kad popijem samo zlicicu vode sve izbacim. Cak i ako nema nista u zelucu, izbacujem samo kiselinu. Osjecam se grozno, pored mene je moj prekrasni klinac od tri i pol godine, a nemam snage niti igrati se sa njim... I jos sto je najgore, tek sam u 7-mom tjednu i kad pomislim da ce to trajati barem jos mjesec i po............. hvata me panika...ne vidim kraja... Hocu li to moci izdrzati??!? Imam i akupresurnu narukvicu, ali mislim da nije od neke pomoci.... Osjecam se tako iscrpljeno da se ne stignem ni veseliti ovoj trudnoci...
Eto, bar da se pozalim... Hvala vam...![]()
I da, jedva cekam dan kad cu moci popiti punu casu vode! To mi je jedina zelja...jer sam tako zedna...
Ovo je stvarno nezgodno ako ni vodu ne možeš progutati. Ni mineralnu? Meni ona uvijek odgovara. Držim ti fige da ti što brže prođe.Leana prvotno napisa
Ajme, evo i mene tu
Mene je čopilo povraćanje u 7. tjednu i još traje. Čim namirišim cigaretu, kavu, sol, ulje, parfere - ode sve van. Još me je taman čopilo najgore kada su mi krenule vježbe na faksu i nisam ih smjela izostajati (bolovanje se ne priznaje)
Sada sam sretna ako povraćam ispod 3 puta, a ako cijeli dan ležim onda uspijem čak i sve zadržati.
Ajme osjećam se odsjećenom od cijeloga svijeta i svih zbivanja, a da se spominjem da ne uživam baš u trudnoći jer me svaki dan hvataju grčevi - oinako kao da me boli slezena :/
Ovo je stvarno nezgodno ako ni vodu ne možeš progutati. Ni mineralnu? Meni ona uvijek odgovara. Držim ti fige da ti što brže prođe.[/quote]
Ma pokusavam, ali mi jako slabo ide, ponekad mi pase gutljaj-dva, a ponekad mi sve jos vise zakuha...![]()
Probala sam vec sve savjete koje sam cula... i nista...
Eto, malo prije sam se vratila iz wc, 6-ti put danas je sve izletilo iz mene, a jos ima do noci...
Osjecam se grozno.... Ali veliko vam hvala sto ste takva potpora![]()
Freyja prvotno napisa
Freya malo sam te krivo citirala, ali hvala ti svejedno na dobrim zeljama![]()
Leana, eto da te utjesim da vidis da nas ima jos. Meni je ovo prva beba, iduci tjedan ulazim u 12.tj. i iskreno se nadam da ce uskoro mucnine biti proslost.
Kod mene je pocelo sa pecenjem u zelucu nakon pikantnije hrane ali sam tada jos mogla normalno jesti. Od sredine 6.tjedna konstantno imam visak kiseline, slinim da to nije normalno, muka krene negdje od podne (ustvari kako-kad, ovisno kad ustanem negdje 2h nakon toga) a kulminacija je navecer. Jedino nocu sam na miru a po danu imam seanse uz wc skoljku od 2 do 10 puta.
Ne sjecam se kad sam zadnji puta uspjela popiti punu casu nekakve tekucine a mogu samo cistu vodu i blagu kamilicu. Od gaziranog me pece zeludac. Od hrane mi ide cokolino i kuhani krumpir. Ponekad prodje kakvo nemasno meso, oslic ili pasta. Voce kako kad ali najcesce sve izbacim.
Ponekad stvarno osjecam kako mi ove muke ubijaju svu srecu zbog bebe jer se osjecam nekako bolesna, pa mi bude krivo sto sam takva - ali bebicu smo zbilja dugo zeljeli i ako je ovo cijena za nju - neka je, samo da sve bude u redu.
Stoga draga, zelim ti da ti vrijeme sto brze prodje i da mucnine zavrse!
Cure moje!
Ja stalno surfam po netu i nasla sam informaciju na vise strana da akupunktura uspjesno rijesava ili bar ublazava ove nase muke. Danas cu kontaktirati meni najblizeg doktora ovdje u Puli i ako me primi; idem odmah! Neka me bodu samo da to sve prestane :/
Javim vam sto mi je rekao i kako je proslo i nadam se da ce to pomoci i meni i svima vama... da se sto prije pocnemo radovati tim prekrasnim malim stvorenjima u nasim trbuscicima!![]()
BTW trbuha bas i nemam, jer sam u tjedan dana izgubila 4 kg... Sta bi tek bilo da ovako moram do kraja........
Moja nona je isla na akupunkturu radi grceva u nozi, sjecam se da joj je to pomagalo. Mislila sam i ja malo se raspitati ali sve se nekako nadam da ce proci samo od sebe. Inace, moji su iz Pule.
A što se meni noćas dogodilo. Sinoć MM, Ivan i ja legnemo u krpe i pita mene MM: "Što ćeš ti s kaugumom u krevet?" (da se razumijemo, NIKADA u svome životu nisam išla s kaugumom spavati, ali sinoć je mučnina kulminirala tako da sam si usta, nakon pranja zubi 8) , natrpala ljutim mentol kaugumama da ublažim taj užas). Ja sam mu, naravno, rekla da je to samo privremeno jer mi je užasno zlo pa da si malo ublažim. I, naravno, čitam ja Ivanu pričicu i zaspem prije njegas kaugumom u ustima. OK. Budim se u 3 ujutro, ne mogu odvojiti glavu od jastuka - kosa, jastuk, sve mi se slijepilo od kaugume. Fuj! I onda sam ustala, otišla u kupaonicu i shvatila da mi nema druge nego odrezati dijelove kose koji su bili totalno slijepljeni. Sreća da imam dugu kosu (u ovom slučaju i nesreća) pa se skoro i ne kuži što sam radila. Ono što je pozitivno u ovoj priči je da se sve to događalo u 3 ujutro (u vrijeme kada se u zadnjih 15-ak dana redovito budim i zujim do jutra) pa sam imala neku zanimaciju, nije mi bilo dosadno.
![]()
ajoj Freyja, kakvo veselje!dobro da nisi i muza zalijepila!
![]()
evo, ja u 16. tj. samo jos ujutro povratim kiselinu, tako da je to cisto podnosljivo. a ako sam gladna pa ne jedem na vrijeme, onda me uhvati mucnina, pa na silu jedem. samo mi pice jos ne idecedevita i limunada mogu proci, al to je sve, i ne puno! a ja kad tako ispirem usta pozelim piti vode, vode, vodeee...
a bilo mi je kao Leani, nisam mogla ni gutljaj popiti.
da sam se ranije sjetila odnosno procitala na forumu, mislim da bi i ja otisla na akupunkturu. sad mi se ne ide, mislim funkcioniram ovako, nekako... bit ce bolje!![]()
manal, pa ti si još malo pa gotova sa mučninama i povraćanjem. Samo ćeš se jedno jutro probudit i nećeš trčet na wc.
Ja sam u obje trudnoće povraćala. Ali zaista pomaže i manji je nagon za povratit kada nešto pojedete.
joooj, sad sam u 15+3 ali mucninama nikako kraja
i vecernje su, a ne jutarnje..
inace obozavam vodu a sad sam vec 5tj samo na mineralnoj, nista drugo ne mogu piti
u zadnjih 2 tj pomalo popusta, pa tu i tamo mogu nesto i pojesti a da mi ostane u zelucu, ali ima dana kad fizicki drzi glavu dignute brade nadajuci se da ipak necu morati do wc.a, opet....
samo da posustane skoro jer sam GLADNAAAAA!
drzim ti fige saska da skoro prodje i da se najedesmeni su u pocetku bile cjelodnevne, isto vise vecernje. vodu ni sad ne mogu piti
ali s jelom je malo bolje. evo bas sad pravim rucak, al sam predugo cekala, od gladi mi je malo mucno. sutra ulazim u 17. tj. i puno je bolje nego sto je bilo. ali ove jutarnje... ne znam ni sama. cini mi se kao da vec ritualno povratim, iz navike. nekad nista ni ne ide, samo taj nagon i slina.
meni se sada potpuno sve okrenulo - zlo mi je samo poslije onako 18 sati. Neki dan sam reagirala da koja je to budala nazvala "jutarnjim" mucninama ako ja povracam prije spavanja.
Skuzila sam doduse da pomaze caj od brusnice, barem meni
Vodu nikako ne mogu piti, a ne smijem ni puno jesti iako sam povremeno glaaaaaaaaaaaadna.
Sada sam 11tj. pa se nadam da ce ici na bolje
ja doduše ne povraćam, ali zato kad stisne mučnina (isto usred noći), rado bih da mogu.
Meni je bolje samo kad stalno nešto žvačem i jedem, tako da se širim nenormalnom brzinom, samo se nadam za koji tjedan kad prođu mučnine da će me proći to žderanje
![]()
U 17.tjednu mučnine su skoro pa nestale.Još tu i tamo povratim navečer,ali to se ne može usporediti sa onim kako je prije bilo.
Uglavnom,pomagalo nije ništa samo strpljen-spašen.
Sad imam drugih problema,žgaravica,zatvor..,ali valjda tako mora biti.
eh, da!to je bilo nezgodno. al prestali su ili su manje ucestali, pa ce tako i tebi. mene sad muci podrigivanje, ili nesto slicno. ja ustvari jako rijetko podrignem glasno ili onako stvarno, nego vise nekako stucnem. al sad stalno, kad god nesto pojedem ili popijem. sad bar znam kako je bebama, kad leze, pa ih to muci.
e da i to, pa muz mi se smije kada se slusa, kaze da zvucim kao tuljan :?manal prvotno napisa
![]()
kaze da zvucim kao tuljan :?[/quote]
![]()
da, da! i ja isto!
![]()
Cure čitam vas i pokušavam se utješiti. U 8 tjednu sam trudnoće i mučno mi je za poluditi. Da bar mogu povratiti ali ne mogu samo mi je konstantno mučno i jako mi se skuplja slina u ustima. Najgore mi je to što se mučnina pogoršava i kulminira u većernjim satima. Već sam toliko razdražljiva od toga da pucam po šavovima. Najgore je što bez veze planem na MM i svog malog anđela jer mi je fakat pun kufer svega. Osim toga da ne spominjem vjetrove, podrigivanje itd. Osječam se kao SHREK!
ja sam trudna 6 tjedana i također pijem dabroston. mučninu imam 24 sata na dan i to nema nikakve veze s tabletama jer sam je imala istim intenzitetom i prije uzimanja dabrostona. stoga drži se!!!sonja3333 prvotno napisa
sto se dabrostona tice, probaj pitati doc-a da ti da utrogestane, oni se mogu koristiti i vaginalno i mucnine izmedju onih kad ih pijes i kad ih stavljas su primjetne, u korist vaginalnog koristenja.fbacelic prvotno napisa
drzim fige da bude sve sasvim ok i prestanes piti progesteron
evo meni se pomalo smiruje situacija :D sad sam 16+4 (po mom proracunu 15+5) i ocekujem da ce uskoro sve biti ok
i mi smo se osjecale kao SHREK, proci ce. Ja sam sada 12+3 i vec mi je bolje. Mucnine su samo navecer i podrigivanje se smanjilo na "poslije jela".svizac prvotno napisa
Skuzila sam da ako ne pijem nikakve, bas nikakve lijekove i ni pod razno ne pijem Folnu kiselinu ili Prenatal da mi se manje dize zeludac. Povracala sam do 5x dn. dok nisam to skuzila i da cim mi pozli da se legnem na lijevi bok, umanjuje zgaravicu![]()
Bok cure!
Evo i mene opet! U 10-tom sam tjednu, mucnine i dalje traju. Imam neke cudne faze; par dana "samo" mucnine i kiselinu, a par dana povracanja od jutra do mraka. Htjela sam i na akupunkturu, ali drzi me to sto se koliko-toliko stignem oporaviti izmedju faza povracanja... pa cekam jos koji tjedan i nadam se da ce onda proci...
Drzite se cure, nasi bebaci nas trebaju!
![]()