Ancica prvotno napisa
Umak od putra od kikirikija:
pola salice putra od kikirikija
sok od pola (ili jednog?) limuna
zlicica meda
jedan usitnjeni cesanj cesnjaka
zlica ili tako nesto soya umaka
sitno nasjeckani luk (ja to uvijek preskocim, klinci ne vole)
sve to stavit u loncek, pa mijesat na laganoj vatri i polako dodavat mlijeko, uz mijesanje. kolko mlijeka - ne znam. ovisi kolko gusto hoces. ja uvijek stavim dosta, barem pol salice, al sad ja to stvarno odokativno. u roiginalnom receptu se stavi mlijeko u prahu pa dodaje voda al ja tom bas ne vidim poantu a da ne velim da mi komplicira zivot.
umak koristimo za umakanje i hrskanje svjezeg povrca (mrkva, paprika, karfiol, brokula, gljive, celer, koraba i sl.) kao gablec, ovo najcesce.
ili uz nemesni stirfry (kikiriki je bogat proteinima) i tjesteninu ili rizu.