Bok!

Iskreno nemam pojma gdje kupiti bambus (osim u "Ledo" smrznutom pakiranju kineskog povrća). Friške crne gljive koje se mogu kupiti kod nas su isto "bljak". Najbolje je kupiti originalne sušene.

Inače kineski hladni umaci se rade sa bilo kakvim zgnječenim kuhanim povrćem. Zakisele se sa octom, zasole sa sojinim umakom, zaslade s medom ili šećerom, a zaljute sa Sambal-om. Zgusnu se sa rižinom sluzi ili gustinom i to je to.

Nedavno sam kolegi poslao recept za Mongolsko meso, pa ću ga podijeliti i s vama. Klopa se inače nudi po zagrebačkim kineskim restoranima, pa ako to niste probali, obavezno probajte.

Mongolska govedina za 2 osobe:

Za pac ti treba:
400 g govedine za biftek (narezati na sitne listiće)
4 žlice soja sosa (tamnog)
2 žlice sezamovog ulja (može i bučinog)
2 žlice rižinog vina (može i običnog)
1 žličica octa
1 žličica meda
mala žličica mljevenog azijskog đumbira. (Može i domaći, ali bude manje ljuto, pa ga moraš staviti duplo više. Za azijski đumbir vele da ima afrodizijačka svojstva, pa ti vidi...)
Netko stavlja i 2 režnja češnjaka... zdrobljena ili sitno narezana... valjda da se umanje potentna svojstva đumbira.

Sve to pomiješaš i ostaviš u frižideru nekoliko sati (dan do dva je savršeno)

Narežeš 1 poriluk na listiće.
Skuhaš rižu ili staklene rezance.
U Wok staviš malo ulja (bambusovo je savršeno, ali može i suncokretovo). Zagriješ wok na plinu do daske, dok se ulje ne počne dimiti. (oko 300C)
Staviš napacano meso iz frižidera u wok. (pažljivo jer je velika razlika u temperaturi)
Pržiš to full gas 5 minuta, dodaš nasjeckani poriluk, pržiš još 5 minuta. zalijevaš vodom po potrebi. (ako je dobra vatra neće trebati vode.)


Serviraš kipuće, uz rižu ili staklene rezance.

Želiš još :D