-
GUACAMOLE
Davor
Posted: 01 May 2003 17:23 Post subject: Guacamole
--------------------------------------------------------------------------------
Idemo odmah u glavu - gledate mexičke sapunice i ne znate za guacamole
Odete u mexički restać i ne naručite guacamole
Odete u mexički restać i naručite guacamole i još uvijek ne znate što je guacamole
Što vam treba:
1. nekakav broj gladnih usta.
2. po jedan zreli avokado na dvoja gladna usta, ako se promatra kao ozbiljan obrok.
3 po pola svježeg limuna na jedan avokado
4. mladi luk (1 i pol po avokadu), začini, kap tekile, nacho čips i slično.
Zapravo, guacamole se može napraviti na puuuuno načina i uvijek ga se može prilagoditi sebi. Osnovni sastojci su zreli avokado (mislim da je na španjolski aguacato) i limun ili limeta - po izboru. Sve ostalo je pitanje hira - volite luk, stavite ga, ne volite luk, a tko vas tjera. Kažu da je na 4 avokada dobro staviti jedan češanj češnjaka, ali ja ga ne stavljam jer mi nije drag.
Avokado: važno je da bude zreli. Kako doći do zrelog avokada? Zapravo dosta teško. Obično su oni zreli u dućanu već i truli, jer ih budale stavljaju u frižider preko noći. Najbolje je kupiti lijepe krupne, bez crnih flekica pa ako su i tvrdi, bolje im je kod vas doma na sobnoj temperaturi. Dozorit će. Postoje s grbavom korom i glatki. Lakše se gule grbavi. Zreli su malkicu podatni na stiskanje.
Treba vam tupi nož, vilica, posuda za gnjecanje/miješanje i sastojci. Avokado se opere i uzduž prereže na četvrtine, jer se takvi dugački a uski komadi najlakše gule. Koštica se baca. Oguljene četvrtine se usput usitne na manje komade. Iscijedite limun i pobacajte začine. Sve dobro izgnječiti vilicom, glatko po želji.
Začine možete koristiti originalne (Old El Paso mix ili bilo koji drugi iz dućana) ili IMPROVIZIRAJTE. Recimo vegeta i crvena horgoška (slatka) paprika, nekakva mješavina za roštilj ili bilo kakav drugi smrad - po izboru. Ne pretjerujte ako hranite djecu ili trudnice.
Mladi luk je isto opcionalni i ubaci se na kraju. Zapravo se može staviti bilo što hrskavo - nismo u Mexiku. A ne mora se staviti ništa. Pa ni tekilu.
Nacho čips je najbolje kupiti onaj najjeftiniji, jer taj sigurno nije preslan, parfimiran imitacijom nacho sira ili paprike. Može poslužiti i tost ili jednostavno kruh.
Buen provecho !
Posted: 01 May 2003 23:06 Post subject:
--------------------------------------------------------------------------------
Baš mi je drago da si nam to napisao, mi smo ga jeli u restaću, mada baš njega nemaju uvijek. Vidjela sam po dućanima da ima za kupiti gotova varijanta ali nisam probala.
Posted: 01 May 2003 23:10 Post subject:
Davore, jel treba biti tvrd pod prstima ili mekan??? Može se to tako prepoznati??
da, i ako znate kako skužiti da li je papaja i mango zreo?? Jednom sam kupila mango i bio je fuj, tvrdi ko kamen i totalno nezreo,
prestala sam kupovati to dok ne saznam kak se kupuje
Posted: 02 May 2003 14:38 Post subject:
Na žalost, čak ni japanski restač nema Saporo piva - to je kao da u bosanskom restaču nema ćevapa
Skoro svo južno voće testira se njuhometrom - ako fino miriše, sva je prilika da je i zrelo. Ovo ne vrijedi za avokado.
Mango mora isto kao i avokado i papaja biti malo podatan na gnječenje. Zapravo je frka u tome da je slijedeća faza nakon podatnosti - truljenje. Zato je važno čim se ustanovi da je OK odmah ga i pojesti.
Zapravo, najbolje ih je kupiti još tvrde i lijepe i dozoriti ih doma na sobnoj temperaturi. Skoro svima frižider šteti.
Posted: 02 May 2003 22:19 Post subject:
mm se navukao na to u ova dva mjeseca down under, samo su to aussieji prekrstili u "avocado dip"
lahlah&poh
Posted: 03 May 2003 09:18 Post subject:
samo da rekapituliram:
bez kuhanja i bez kore?
litala
Posted: 04 May 2003 02:21 Post subject:
lahlah... da odlična ti rekapitulacija
Davor
Posted: 04 May 2003 11:32 Post subject:
BEZ KUHANJA! I ne treba dodavati masnoću jer je avokado dosta masan i sam po sebi.
Gotovi guacamole ne može dugo stajati jer brzo oksidira, a to uopće nije fino.
Posude u kojima se držao guacamole dobro je odmah potopiti, jer se inače fino zapeče pa se neće oprati u suđerici.
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma