zna li neko od vas gdje u dalmaciji ili ZG ima ustanova za liječenje alkoholizma.Brat je pristao na liječenje ali neznamo odakle početi
zna li neko od vas gdje u dalmaciji ili ZG ima ustanova za liječenje alkoholizma.Brat je pristao na liječenje ali neznamo odakle početi
Koliko ja znam u Zagrebu se liječi od alkoholizma u bolnici Sestara milosrdnica(Vinogradska)
hvala.jeli uz upitnicu općeg dr. ili treba od specijaliste,psiholiga,psihijatra
i mene ovo zanima jer nisam sigurna da ćemo sve riješiti bez stručne pomoći...
Svima kojima treba broj osobe kojoj se mogu javiti u Vinogradsku radi liječenja alkoholizma šaljite mi pp
Milica, ne znam da li je prekasno, ali preporučam bolnicu Sveti Ivan - Jankomir u Zagrebu , po mogućnosti prim. dr. Marinić (muški), naime i žena mu radi tamo, ali njega preferiram. :D .
Ako trebaš neke detaljnije informacije, pošalji mi pp.
i ja sam za tu na Rabu čula kao jednu od najdjelotvornijih. Barem je prije bilapiplica prvotno napisa
Vinogradska, Vrapče-imaju odjele za liječenje ovisnosti. Vinogradska mi se čini ok-tamo samo slušala kolegij o alkoholizmu, činilo se bolje nego Vrapče.
Svaka bolnica je dobra na svoj način - samo da se zaista i ode u bolnicu. Na žalost, većina ih niti ne vidi bolnicu....
Kao što sam navela, preferiram Jankomir i oni imaju veliku podršku i klubova iz Splita.
Na liječenje se može doći putem uputnice liječnika opće prakse. Također u gotovo svakom gradu postoji Klub liječenih alkoholičara koji može dati sve informacije o liječenju.
Iz iskustva znam, kad je čovjek iole spreman za liječenje treba to napraviti ODMAH, ne čekati. Ništa u tom trenutku ne bi trebalo biti važnije od njegovog zdravlja.
I još nešto....... u svemu tome je jako, jako važna odluka obitelji, tj. koliko je obitelj spremna nešto učiniti vezano za alkoholizam svojeg člana.
[quote="frkica"]Svaka bolnica je dobra na svoj način - samo da se zaista i ode u bolnicu. Na žalost, većina ih niti ne vidi bolnicu....
Kao što sam navela, preferiram Jankomir i oni imaju veliku podršku i klubova iz Splita.
Na liječenje se može doći putem uputnice liječnika opće prakse. Također u gotovo svakom gradu postoji Klub liječenih alkoholičara koji može dati sve informacije o liječenju.
Iz iskustva znam, kad je čovjek iole spreman za liječenje treba to napraviti ODMAH, ne čekati. Ništa u tom trenutku ne bi trebalo biti važnije od njegovog zdravlja.
I još nešto....... u svemu tome je jako, jako važna odluka obitelji, tj. koliko je obitelj spremna nešto učiniti vezano za alkoholizam svojeg člana.[/quote]
Ovaj dio je najvažniji, jer ako sam čovjek ima volju ali ne i potpunu podršku od obitelji (iz kuće izbaciti sav alkohol pa i rum za kolače, niti kada dolaze gosti ne kupovati alkohol - jednostavo u kući se više ne pije alkohol, ići redovno u klub lječenih alk. gdje se razgovara o problemu, gdje članovi obitelji otvoreno govore kako su oni doživljavali alkoholičara itd.), teško će se sam othrvati da ponovo ne poklekne.
Za ovo čovjek treba imati jaku volju i želju i bezrezervnu podršku obitelji (da nema onoga tipa pa popij jednu čašu ne bu ti ništa - i rum u kolačima smeta).
Moj obiteljski primjer je uspio i traje već dobrih 15 godina i tu su i lijepa prijateljstva iz kluba.
Želim vam da uspijete do kraja.
podižem temu jer želim pomoći frendici - da li se nešto promijenilo u međuvremenu ili još preporučate Vinogradsku?
i najvažnije, kako dobiti na liječenje čovjeka koji se ne želi liječiti?
Teško, naročito ako se radi o ženi (nisam shvatila pije li frendica ili netko njezin?!)ivy prvotno napisa
U Vinogradskoj imaju razređenu strategiju za one koje hitna doveze u stanju akutnog pijanstva, pa liječnici i ostalo osoblje naprave svojevrstan "pritisak" kako bi osobu privolili na liječenje. Nekad uspije nekad ne. Uglavnom najefiksnije je koristiti takve krizne i rubne situacije kako bi se osobu privolilo na liječenje.
ok. onda je najvažnije da je tvoja frendica ustrajna i nepokolebljiva u stavu da je njenom mužu potrebno liječenje. ako muž radi ponekad se može dogovoriti i zajenička strategija s poslodavcem odnosno poduzećem. bilo bi dobro da se frendica savjetuje s obiteljskim liječnikom; u svakom slučaju odlična bi bila situacija, ako ima dovoljno razloga, da pozove hitnu koja bi ga odvezla na trežnjenje u vinogradsku.ivy prvotno napisa
šta misliš jel bolje hitnu ili policiju ako izgleda kao da će postati agresivan
teško mi je ovako preko foruma procijeniti ozbiljnost situacije: ako izgleda kao da će postati agresivan. ako zove policiju, strpat će ga u zatvor (preko noći) i sudac za prekršaje će mu odrapiti neku kaznu zbog narušavanja javnog reda i mira; čisto sumnjam da će završiti na liječenju.ivy prvotno napisa
e sad ja ne znam njenog muža, ima ljudi na koje bi šokantno djelovala noć u zatvoru pa bi se i sami nakon toga javili na liječenje. s druge strane ima i onih kod kojih bi to izazvalo još više otpora...
čini mi se bolja opcija prvo zvati hitnu; u svakom sluačaju mogu i liječnici zvati policiju ako je potrebno.
hitna vozi po mjestu stanovanja
ne voze se svi alkići u vinogradsku
odjel za bolesti ovisnosti je i u vrapču i u jankomiru
a dobit nekog za liječenje mimo njegove volje je jako teško
u akutno pijanom stanju mogu ga odvest na triježnjenje, ali kad se otrijezni ako nije agresivan, ako ne ugrožava sebe ni druge,teško ga se može zadržati na liječenju
prisilna hospitalizacija se teško i oprezno provodi
jedino ako je suđen radi obiteljskog ili nekog drugog nasilja može dobiti mjeru obveznog liječenja
ma znam da se rijetko može nekoga prislilno ostaviti na liječenju, ali u vinogradskoj (nemam nikakav info za vrapče ili jankomir) imaju strategiju da nakon triježnjenja liječnici grupno (svi koji se zateknu) pokušaju obraditi tj uvjeriti otriježnjenu osobu da započne s liječenjem na odjelu. naravno ne mogu ga prisilno zadržati (osim u situacijama koje aleks70vanja navodi)aleksandra70vanja prvotno napisa
aleksandra70, može li ipak obitelj zamoliti da hitna vozi baš u određenu bolnicu (u slučaju da se osoba npr već tamo liječi)? jer ako ćemo baš po mjestu stanovanja sve 3 spomenute bolnice nalaze se u zapadnom dijelu grada.
hitna vozi po mjestu stanovanja i ne znam baš da bi se s njima moglo dogovarati
evo i frendice!![]()
naime, hitna nije htjela doći jer se s njim ne mogu (ili ne žele) boriti!
jedna psihologica mi je napisala na mejl da budem odlučna i da odem i da ga ucjenim lječenjem. al jako se veselim pričanju sa jednom drugom psihologicom ovaj tjedan. Odlučnosti mi ne nedostaje...još da se stvari uspiju poklopit. E da, zatvor, hitna, razbijanje omiljenog limenog ljubimca- ništa ne pomaže da lupi šakom od stol i odluči da više neće. Tako da, vjetrenjače su to.
To mi se čini kao najbolji način... s tim da budeš zaista odlučna da ukoliko ga to ne potakne na neki pomak, ti si zaista otišla i ne vraćaš se - dakle prvo moraš u svojoj glavi rasčistiti da to nije blef.vilenjak prvotno napisa
Hitna MORA doći , ali u takvim slučjevim s njima na intervenciju dolazi policija.
Imam u susjedstvu jednog narkomana /alkoholičara i svaki put kad je problem dolazi hitna s policijom.
Welcome vilenjak!vilenjak prvotno napisa
![]()
situacija se može činiti kao borba sa vjetrenjačama, jer nije lako.
vrlo mali broj ljudi u stanju je napraviti odlučan rez, lupiti šakom o stol i reći "od danas više ne pijem!" (i naravno ustrajati u apstinenciji).
alkići nisu navikli suačavati se s životnim problemima i rješavati ih (i to "na suho"), a proces liječenja iziskuje promjenu niza stavova i navika (a tko se od nas voli mjenjati?!).
uglavnom svodit će se sve na niz malih koraka, pogrešaka i padova, pa opet ustajanja i nastavljanja dalje.
držim palce i figeza vas oboje!
Pozdrav,trebala bih pomoć.Naime ,moj otac je alkoholicar,koji naravno to sebi ne želi priznati.Rastao se od mame prije 20 godina i od tada maltene živi kao skitnica.Sve je prodao i sada živi u tuđem stanu bez struje i grijanja.Često kad se napije,zove mene i brata i onda nam govori kako je njemu tesko,pa plače preko telefona.Ja više neznam što da radim.Jednom prilikom kad se napio je zvao hitnu da dođu po njega jer se bojao da si nešto ne napravi,i odveli su ga na triježnjenje,ali na upit dr.da li želi ostati naravno rekao je da ne želi.Neki dan me je nazvao pijan,i bio je vidno depresivan i plakao je,i u jednom momentu mi je rekao das če se on ubiti.Zvala sam policiju drugo jutro jer se nije javljao na mobitel,koja je otišlado stana i provalila vrata,no njega tamo nije bilo.Policija je zapečatila stan,a on se javio bratu navečer,i rekao je da što smo dizali takvu paniku,da on meni nije rekao da če se ubiti.
Ja i brat bi ga htjeli privoliti da ode naliječenje,znamo da će biti jako teško.Spremna sam mu pružiti svu potrebnu podršku i pomoć oko toga,ali neznam na koji način da ga uvjerim da se prijavi u bolnicu.S druge strane on nije zdravstveno osiguran i socijani je slučaj...
Oprostite na dugačkom postu,dali mi možete nekako savjetovati.
Uh teška situacija. Prvo se oboružaj snagom, strpljenjem, i najvažnije od svega - isključi neproduktivne emocije! To nije situacija u kojoj ga treba tetošiti i plakati, več čvrsto i odlučno tjerati ga u lječenje.
Ono što bi ti ja savjetovala jest da prekrižiš očev zdrav razum, i djeluješ maltene kao da ti je ovisno djete a ne otac. Svakako na neki način uputiti u bolnicu, a zatim bez konzultiranja sa njim, dogovorit sa lječnicima da ga se ostavi na lječenju. Jer, dok god se nadaš da će samoinicijativno krenut na lječenje, razočaravat češ se.
Za zdravstveno ne znam, moraš nešto smisliti, rješiti na neki način.
Konzultiraj se sa lječnicima oko uzimanja Antabusa, ljeka koji se daje lječenim alkoholičarima; ukoliko naprave recidiv ljek potiče jake mučnine, ubrzan rad srca, znojenje, i najčešče se osoba mora hospitalizirati. Mislim da prvih par mjeseci to ne dolazi u obzir, tako da bi vam tata možda trebao biti u bolnici za to vrijeme, a zatim krenut sa uzimanjem. S tim da moraš, MORAŠ biti priustna kod uzimanja ljeka - u nikojem slučaju ne prepustiti uzimanje ovisniku bez nadzora.
Ali to je več 2 faza, prva faza je natjerat ga u bolnicu i dati mu adekvatnu terapiju za prestanak pijenja alkohola (ukoliko ne bude pod terapijom za vrijeme prestanka, prijete mu veče komplikacije od naglog prestanka konzumiranja alkohola).
To je dug i mukotrpan proces, jako dug. Moraš biti svjesna u što se upuštate. Najvjerovatnije će vam tata nakon izlaska iz bolnice, trebati živjeti ili sa tobom ili sa bratom, jer ako ne može, možeš odmah zaboraviti da če vam lječenje upaliti. Alkoholičari moraju biti pod nadzorom bar nekoliko godina nakon prestanka.
Sretno!
Posljednje uređivanje od RozaGroza : 06.10.2010. at 20:00
svaki hrvatski drzavljanin ima pravo na zdravstveno osiguranje,samo trebas vidjet po kojoj osnovi...