sramota!!!
nema nam sefice, nitko ne kuha?
kakvo je to kulinarsko zabusavanje?
ja sve nesto planiram piletinu s rajcicama, negdje sam procitala recept, mislim da je jako fino.
a vi?
sramota!!!
nema nam sefice, nitko ne kuha?
kakvo je to kulinarsko zabusavanje?
ja sve nesto planiram piletinu s rajcicama, negdje sam procitala recept, mislim da je jako fino.
a vi?
Ja štrajkam![]()
....u ponedjeljak kod sestre na lazanjima, jucer pastu karbonaru, danas kod sestre na rucku iznenadjenja (neka teletina u umaku....).
slazem se sa sandromf 100%!![]()
J a danas pravim dolmu, ovako
izdinstam luk, dodam isjecenu piletinu i dinstam, kad je dobila ijepu boju i skoro gotova dodam rizu, vodu,vegetu,crvenu papriku i curry i kuham dok riza ne bude gotova.
Na maslinovom ulju isprzim kockice kruha da budu hrskave.(malo ih posolim i pobiberim)
U vatrostalnu posudu slazem, red piletine i rize, red prepecenih kockica.
Zavrsavam sa rizom i piletinom.
Pece se na 250 oko 15-20 min.
Mi ovo jako volimo,sa sirijskom salatom(kupus+mrkva+biber+so+majoneza+jogurt+persu n)mljac![]()
Ko kaže da ne kuhamo bez šefice, kuhamo bogme!![]()
Ja sam vam već dva dana na makrobiotičkoj kuhinji. Dogovorila sam se s MM-om da ćemo malo paziti na prehranu, pa dokle izdržimo. Jučer sam pravila juhu od griza s lovor listom i bijelim lukom te proso s kapulom i mrkvom. Iskreno, nije loše malo za promjenu. Danas sam pravila kelj na lešo s krompirima i popečke od soje. To je bilo mljac. Sve smo potamanili, a čak je i malac proždirao soju!
Danas francuski krumpir.
U kori skuham krumpir(ovisi o broju osoba- kod nas je to 6-8 srednja krumpira za nas dvoje). Skuham jaja.(cca 4). Kobasicu narežem.
U nauljenu vatrostalnu posudu slažem red krumpira, jaja pa kobasice i tako do vrha, a zadnji red je krumpir. Jos gore stavim vrhnje. I sve zapečem u pećnici.
Ivancica, ajde napisi kako radis proso. Jos nigdje nisam naletila na suvisao recept.
Danas se MM ustao rano ujutro i napravio gulas.![]()
Ja to ne jedem, pa cu na poslu slozit zelenu salatu s tunom, kukuruzom, paprikom i sirom.
Ivančice jel inače daješ bebaču soju? Mene je strah jer imam brdo proturječnih informacija, neki kažu da može, neki da se djetetu do 5 godina soja ne smije davati.. :?
Ovo mi se čini savršeno, ali prejako (ljutoooo)? Smiju li to i klinci jest?white_musk prvotno napisa
Maja Majica, curry nije ljut već čili! Ako ga ne staviš puno, mogu i klinci(barem ja dajem Franu).
Što se tiče soje, kažeš da si našla da se ona ne daje do 5 godina starosti djeteta. Jel mi možeš reći što si pročitala, koji su razlozi?
Proso pravim ovako:
JUHA: 1/2 šalice prosa
1 mrkva isječena na kockice
1 glavica luka(kapule) isječenog na kockice
1/2 celera isječenog dijagonalno
malo soli
Proso oprati i staviti kuhati zajedno s mrkvom, celerom i lukom u malo vode.Kad uvrije dodati još vode(4 šalice) i kad se proso raskuha na kraju sitno isjeckan peršin list.
PROSO S POVRĆEM(ovako sam ga ja sad pravila):
1 šalica prosa
1 glavica luka isječena dijagonalno
1 mrkva isječena na štapiće
3 šalice ključale vode
1 žlica ulja
malo soli
Na ulju kratko propržiti luk i mrkvu. Proso oprati i dodati povrću. Dinstati još 5 minuta te dodati kipuću vodu. Posoliti. Smanjiti vatru i ostaviti da se ukuha sva voda. Super ide kao prilog od popečaka od soje ili prženim tofuom.
Imam još nekih recepata kako pripremam proso ali ću ga navečr staviti na novi topic da se Apricot ne mora gnjaviti.![]()
Ivančice thanks! Ja ne koristim ništa od tih začina pa ne znam, ali ovaj(i) recept(i) su mi se toliko svidili da ću ih pokušati napraviti.
O soji sam baš čitala na rodinom forumu, ali ne znam na kojem topicu...pokušat ću nać..
dohrana
soja-korist ili šteta
Ivančice nešto ovako ili sl. je naziv topic-a
Majo M. , znam za taj članak, htjela sam ga baš ja staviti na portal, i to iz razloga da znamo informaciju, ali već ga je netko stavio tu na forum pa nisam. Ja jedem soju i znam za njene prednosti, ali i nedostatke kao i za mnogo ostalih namirnica koje koristimo. Jel znaš koliko antibiotika pojedemo npr,. u finoj dinstanoj šnicli ili pilećem batkiću? bolje da ne znaš jer bi ti bilo muka. Ali to je već tema za neki drugi topić. Ovdje ipak "prizivamo" fine misli o hrani!![]()
Ovo mi se čini savršeno, ali prejako (ljutoooo)? Smiju li to i klinci jest?
Majice, curry nije ljut, jako lijepo mirise, ali ne treba pretjerivati u njemu.
Ja koristim vecu salicu rize, 4 batka i na to stavim na vrh noza crvene paprike i pola kasicice curry-a.
ma sve ti to ja znam ivančice i tresem se svaki dan...
čini mi se da ti znaš više o makrobiotici pa sam zato pitala, htjela bi i ja uvesti više tih namirnica u našu prehranu, a i nude mi nešto poslovno na tu temu..
white_musk thanks, pokušat ću
Šta se kuha danas?
Ja pečem lignje i krompir u rerni. Imam novi recept pa isprobavam. Ovo nam je već 5. dan na makrobiotici. I sve bolje i bolje nam ide. Jučer sam pravila piletinu u vrećici za pečenje i heljdu kao prilog s dinstanim kupusom , mrkvom i lukom. Sve to onda u tamari sos. Bilo je baš ukusno.
ivancice, moze li plizzzz recpt za oboje (lignje i piletinu)![]()
Upravo smo se ubili s rižom u kombinaciji s dinstanim lukom, grahom i zelenom sojom + vrlo miješana salata (zelena, crvena, paprika, kukuruz...)
![]()
Pa piletina je po tvom receptu, posolila i posipala na svaki komad(batak i zabatak)malo curry-a. :D Zatim sam ih stavila u vrećice za pečenje i ubacila još listove peršina.(to su ti vrećice u roli koje sam proizvoljno izrežežeš po dužini kojoj želiš i zatvoriš priloženim kopčama.white_musk prvotno napisa
Lignje idu ovako:
Isječeš krompir na veće komade pa ga staviš u tepsiju namazanu maslinovim uljem. Zatim staviš na štednjak(ne pećnicu) i pečeš oko 12 minuta da se uhvati korica. Povremeno miješaš. Za to vrijeme opereš i isječeš lignje na kolutove. Posoliš ih i popapriš te dodaš sjeckani češnjak i sjeckani peršin list. Staviš na krompir i u pećnicu. Pred kraj zaliješ s oko 1 dl bijelog vina.
Mogu vam reći da su lignje super. Prvi put sam pravila ali mi se baš sviđa. Probajte!
Ivancice koja je alternativa za bijelo vino :?
Jel ga ne voliš ili ne koristiš?white_musk prvotno napisa
Možda da ga jednostavno ne staviš, bit će i tako ok po meni.
Šta je ovo?!
Rasulo?
U deset dana dva i po` recepta?! Tc, tc, tc...
u mojoj kuhinji stanje - bas kao i na forumu.
samo gledam kome cu se uvalit da ne moram kuhati. prijatelji su me poceli izbjegavati. spremna sam i platiti rucak, samo da ne moram kuhati.
nemam pojma sto bih danas. mozda narucim pizzu... to nisam dugo...
Ja deset dana nisam ništa skuhala (osim čaja, ali to se, valjda, ne broji)!
MM je od moje mame donosio hranu u termosici.
Tako ćemo i nastaviti - dok se ne osposobim.
white_musk, zašto ne stavljaš vino u hranu? Ja mislim da ga ne koristim samo u juhi - ostalo, ne može proći bez toga![]()
pretpostavljam da white-musk, isto kao i ja, ne koristi alkohol uopstepa ni u hrani
btw. ja sam u fazi improvizacije, nisam bas pri snazi...
A, ne važi ni to što alkohol ispari pri kuhanju?
Pitam gluposti, ali fakat sam neupućena iako mi se i vlastita tetka pridržava svega što vjera nalaže.
hmmm, pa ne mozes bas za sigurno znati da uvijek ispari sav alkohol. i ne, ne pitas gluposti, nije to bas commom knowledge.
ja sam recimo neki dan pronasla zanimljivu fatwu kojom je dozvoljeno konzumiranje namirnica koje sadrze aditive, bez obzira na porijeklo aditiva, jer u njihovoj proizvodnji dolazi do znatne izmjene hemijskog sastava pa nije bitno od cega su nastale (pisem jer se zna da je odredjeni broj aditiva svinjskog porijekla).
inace, nama je zabranjeno konzumiranje svega sto uopste nastaje alkoholnim vrenjem, pa tako i boze.![]()
:shock:
Svaka čast vama koji se toga pridržavate!
Ali, zato vas mi možemo iskoristiti - dobiti super recepte koji nisu bazirani na zapadnjačkoj prehrani![]()
ova razmjena recepata je stvarno superiska
btw. za white-musk, ako sam dobro shvatila, bijelo vino se dodaje radi kiselosti. onda se to moze postici malom kolicinom sirceta, narocito jabukovog![]()
Samo da se javnem. Redovito vas čitam i divim se vašim kulinarskim znanjima. Ne mogu reći da sam ja totalni neznalica, štoviše, smatram se pristojnom kuharicom, ai pošto mi dragi zbog posla puno izbiva, ne kuham niti dva put tjedno. A još sam zadnjih 10 dana na dijeti ( apricot, hvala...) Danas mi je voćni dan. Već sam se psihički pripremila na gladovanje..Nego, neko je spominjao da bi mi se želudac trebao naviknuti na male količine hrane, pa me zanima hoće li to biti ubrzo...Ne mogu reći da sam totalno gladna, sinoć sam večerala 3 palačinke, umisto kolača i rebro čokolade za kuhanje
, (nadam se da je to ok ), pokušavam si prilagoditi dijetu... ( još nisam izgubila ni grama...)Da vas ne davim previše , pozdrav svima...
katka, zajedno smo započele s dijetom, ali ja nisam na toj "četverodnevnoj".
Do sada sam izgubila 2,5kg i mogu reći da mi se mozak (to je veći problem od želuca) naviknuo na manje količine hrane. Pijem jaaaako puno tekućine i to mi pomaže.
Pokušaj ne izvrdavati - tamo piše da je neophodno pridržavati se svega što predlažu.
ja ću vala danas kuhati moje omiljeno jelo najbrže na svjetu jer ponedjeljak je...
špageti milanez
sastojci:
luk, češnjak, mrkva na tanke prutiće, grašak, kukuruz, šunka ili panceta izrezana na site komadiće, paradajz u nekom obliku, kečap, sol, papar, origano, peršin, celer i sl. po želji; špageti
dinstati luk na malo suncokretovog ulja, dodati povrće i šunku. sve lagano prodinstati. dodati kečap, paradajz i začine. mora biti dosta paradajza.
za to vrijeme skuhati špagete u posoljenoj vodi.
kad su "al dente", procjediti, dodati maslinovo ulje i umješati u umak.
kad ste sve umješalje dodati sitno sjeckani svježi peršinov list.
po želji dodati parmezan.
mljack(ovaj se ne ruga nego se oblizuje)
mislim da je originalni recept bez mesa pa stoga je prikladan i za vegije.
ja sam sinoc pravila spagete carbonara, vrlo jednostavno, nakon kuhanja spageta otopila malo vajkrema i jedan ABC s malo mlijeka i vratila spagete na to, bili su mljac
inace, ja radije kuham radnim danom nego vikendom, tacnije onim vikendom kad je MM kuci...
zar nije carbonara s jajetom?
nešto mi dođe muka kad pomislim na živi bjelanjak (nema smajlija koji riga)
moze biti da jest, samo kod mene nije![]()
shvatam na sta mislisbrrrr, ono ljigavooooooo
Ah, vas dvije!
Carbonara je jaje+špek (pršut). (Ništa ne ostane sirovo - kad se par puta "prebci" preko vrelog tijesta, sve se zapeče)
A milaneze... Mamita, majke ti, otkud ti ti fazoni s graškom? Šta "milaneze" nije samo paradajz i luk?
mene vise zanima prakticna strana - kako namotati grasak dok jedes spagete?![]()
Nabodeš grašak, pa oko njega motaš špagete!
Znam da je potrebno držati se dijete i držim se. Jedino sinoć nisam pojela tri kolača nego tri palačinke. Znači li to da sam je prekrdašila? Ako da, onda mi danas mora biti vodeni dan...Ajme meni...
Apricot, na kojoj si ti dijeti, ako si već dosad izgubila 2,5 kg? Ako nije tajna, naravno?!![]()
Ja sam izbacila slatkiše (ni najmanja mrvica šećera ne dolazi u obzir) i sve ono što se jede zbog "očiju", a ne zbog gladi.
Znači, nema grickalica, nema međuobroka, peciva, lisnatih tijesta...
Ništa! Doručak, u podne voće i ručak oko 17h.
To je sve. I puno tekućine.
Mamita, majke ti, otkud ti ti fazoni s graškom? Šta "milaneze" nije samo paradajz i luk?
šta ti je hoćeš da umrem.
evo za tebe jedan milaneze: skuhaj špagete i umuljaj ih u kečap.
i ne zaboravi par kapi malsinovog ulja![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kod mene bi više palilo upozorenje da ne zaboravim špagete![]()
Ili bilo što drugo, što nije maslinovo ulje!
Wewa, ne brigaj se jel i palačinke su vrsta kolača, kaj ne? Ja sam na toj dijeti od 14.02. i neću se vagati jel mi to ide na živce :/ ali imam dojam da sam u licu mršavija (valjda bu i trbuh krenuo dole)Što se želuca i apetita tiče, neznam i ja se nadam da će mi se želudac stisnuti, a kaj je nagore sada mi sve miriši i ono kaj inače ne volim lijepo mi izgleda, hehe. Držim ti fige da uspiješ .
nana, sjedni, jedan!
Nije wewa na dijeti, već katka...
Idi kući, ponovi gradivo!![]()
Naravno da možeš!
Ali, učiteljici (u ovom slučaju - moderatorici) čokoladu!
Ja se pridružujem pošto obožavam kuhati(a još više jesti).Evo jedan bezimeni recept:
zamjesit tijesto kao za pizzu(dva komada)
pile(količina ovisi o volji za jelom)
povrče po izboru(ja stavljam krumpir,tikvice,luk,šampinjone,karfiol,brokulu i mrkvu)
Meso se izreže i prepeče na tavici.Povrče se kratko prokuha u ključaloj vodi(ne skuhati do kraja) a šampinjoni prepeku.Tijesto razvaljati na debljin kao za pizzu i staviti u dublju protvu(tepsiju) tako da krajevi prelaze preko rubova protve.Na tijesto poslagati meso i povrče,začiniti.Odozgora preklopiti sa drugim komadom tijesta kojem krajevi takodjer prelaze preko rubova.Malo s vilicom prikeljite krajeve.Na sredini tijesta probušite malu rupicu debljine prsta.Peći u vrućoj roli dok ne porumeni.Kad je pečeno skinite gornje tijesto koje vam služi umjesto kruha.Odlično je.
Nadam se da sam razumljivo napisala.
Ovo mi se čini jaaako fino, ali do daljnjega niš od toga dok ne skinem kilice.
Ma, curke moje moze čokolada za obadvije, jedna manja za Apricot, tek tolko da joj želja mineobzirom da je na dijeti, hehehe.
A meni čokolada? Ipak sam ja ta koja je zamijenjena...Nažalost dolazi u obzir samo ona za kuhanje i to samo jedan red, i to tek preksutra...Uf što mrzim ova ograničenja...
Jučer sam svom dragom spremala junetinu na lovački ( ja zovem na lovački sve u čemu je iti malo vina, inače ga ne stavljam u saft ) i sam miris me opijao, ali izdržala sam, nisam čak ni liznula žlicu, on je probavao i govorio čega fali...Ja bila na samoj pašti... :/