Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Obroci za velike i male

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Obroci za velike i male

Što kuhate, a da bude zajednički obrok?

MM i ja smo jeli prilično nezdravo, povrće uglavnom u obliku salate, eventualno kiseli kupus. Puno krumpira, puno mesa. Rijetko lešo, često prženo/ zapečeno. Kako je Tin počeo s dohranom, trudimo se da jede zdravo i raznoliko. Do sad sam mu kuhala odvojeno, obicno neko povrće s žitaricama, sve skupa pomiješano. Nekad uz to meso, nekad riba, nekad mahunarke. Voljela bih nam početi pripremati zajedničke obroke, ali nemam puno inspiracije i iskustva sa "zdravom" hranom i trebaju mi ideje za konkretne zajedničke obroke. Do sad smo skupa jeli guste maneštrice, rižota s povrćem, ribu s blitvom i krumpirom i jučer sam napravila neko varivo od kupusa s palentom i piletinom okrenutom na kapi ulja. To je sve što mi pada na pamet. Dakle, što vi kuhate?

Nećete vjerovati, ali zapravo volim i znam kuhati

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

evo mene na temu

dakle, najjednostavnije: pašta- paradajz u boci bez konzervansa, izliješ u padelu koliko vam treba. u to stisneš češanj češnjaka, malo origana/bosiljka, mrcu začinske soli i vode, ako hoćeš dodaš i malo šećera. kuhaš. kad se skuha (10 min ), začiniš maslinovim. mljac. Tinu malu pašticu, a vama veliku.

onda, pileća ili pureća prsa razrežeš na kockice, začiniš s malo soli i đumbira i ako volite češnjak u prahu. izdinstaš na malo ulja i vode, dodaš smrznute mahune, poliješ vodom do pola mahuna, staviš pola alnaturine kocke za juhu, poklopiš, kuhaš, gotovo, fino.

zeljanica - kore namažeš uljem i slažeš po 2, između smjesa špinata, soli, papra ako podnosite, svježeg sira i jaja. sve premažeš vrhnjem na kraju i tutneš u pećnicu na 180.

guste juhe, naš oltajm fejvorit, karfiol i krumpir. izdinstaš na ulju luk, češnjak, celer, peršin korijen, dodaš karfiol (kaul, cvjetaču) i jedan srednji krumpir na kockice, pokriješ vodom da prekrije povrće, dodaš đumbir, začinsku sol, bosiljak, alnatura kocku i kuhaš 15ak minuta, kad je karfiol mekan, izmiješaš štapnim mikserom i staviš žlicu vrhnja.

kelj na lešo (iliti preko teče), skuhaš kelj i krumpir u slanoj vodi, kad je gotovo dodaš češnjaka, izgnječiš i začiniš maslinovim.

e, imaš na rodinim receptima super recept za novogodišnju juhu od leće, i to obožavamo svo troje.

eto, za jedan tjedan imaš

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hm, da, sad vidim na nije toliko problem u nemaštovitosti koliko u izbirljivosti mene i MM. Ovo sa zeljanicom je super ideja, a na paštu ne znam kako sam zaboravila, to volimo jako oboje. Problem su povrća koja na ovaj nacin koji si opisala zapravo kuham Tinu, a nas dvoje to eskiviramo.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

A šta od povrća volite? Ajde, smislit ćemo nešto.

Da moje dijete žvače , mi bi krasno jeli. Ovako smo i dalje često na dva ručka , uz moj posao.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

thalia,daj još recepata,baš su odlični,posebno ovaj s pilećim prsima i mahunama,nisam se nikad sjetila to pomiješati skupa

imaš još koji s keljom?ili porilukom?

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

poriluk ti mi jedemo samo na juhu, drukčije baš ne volimo. možeš probat omotat šunku oko poriluka, sve u vatrostalnu i zalit bešamelom i ribanim sirom. super izgleda, ali nam nije pasao okus. preslatko je. možda je individualno pa probaj.

a juha - poriluk na kolutiće, mrkvu naribanu, dodaš celera, poliješ vodom i staviš začine koji ti pašu. obavezno povrtnu kocku. kad se skuha usitniš i dodaš malo maslaca i vrhnja.
    ili napraviš kao onu s karfiolom, ali umjesto karfiola ide poriluk. isto je fina.

kelj radimo samo na lešo, ne volimo drukčije ni mi

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

poriluk ovako na juhicu radim i ja.
    nego,ova šunka koja se omota,misliš na pravu šunku ili šunku za pizzu?

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

zapravo sam uzela pureću šunku.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mi volimo sve sirovo... rajčice, paprike, zelene salate...
    Volimo jako krumpir, ali ga baš ne jedemo jer ja uglavnom kuham ujutro pa mi je bed to podgrijavati.
    Volimo kiseli kupus, grahorice.
    Ma jest ćemo mi i to što ne volimo, naučit ćemo.
    Ja do prije par godina nisam jela ni blitvu, ni ribu ni maslinovo. Danas mi je sve to fino. Valjda cu i ovo zavoliti.
    Do nedavno smo skoro svo povrće pripremali tako da ga skuhamo na pari, naribamo gore hrpu sira i onda u pećnicu. Tako je sve dobro i ima odličan okus, na sir

Ronin, mi radimo poriluk kao "rižoto". Poriluk na kolutiće prodinstam s kapulom i češnjakom, dodam vodu i malo ili rajčice ili vrhnja i rižu unutra dok se ne skuha. Bude neloše, čak i za nas mesoljupce.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj thalia prvotno napisa
    zapravo sam uzela pureću šunku.
    da,meni odmah pršutići pred očima plešu.

ali to možda i nije loša ideja,malo slanog razbije slatkoću...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Balarosa prvotno napisa

Ronin, mi radimo poriluk kao "rižoto". Poriluk na kolutiće prodinstam s kapulom i češnjakom, dodam vodu i malo ili rajčice ili vrhnja i rižu unutra dok se ne skuha. Bude neloše, čak i za nas mesoljupce.
    I ne zvuči loše,moram priznati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •