aprilska_mama prvotno napisa
Mame koje imaju dvoje i vise djece molim za savjet.
Naime vec sam pocela panicariti kako cu sve uskladiti dolaskom drugog dijeteta kada ce razlika tada biti tacno 2 godine.
Ono sto me muci:
1. Da li i kada odvojiti dijete u drugu sobu ili drugi krevetic. Koji je najbezbolniji nacin?
Naime, nas sin spava u kinderbedu u nasoj sobi, ujutro prelazi u nas krevet. Dolaskom bebe nema jednostavno mjesta da se svi 4 smjestimo na jedan krevet ili da stavimo 2 krevetica u sobu. Znaci on bi se trebao preseliti u drugu sobu jer cini mi se da vidi bebu koja sada dijeli sa nama krevet ce izazvati kod njega samo negativnu reakciju. Opet da dijete dojim cijelu nocu i trpim mog vrtiguza kako se okrece non stop i udara po nama znam da nece moci, a nece moci ni da slusam njegov plac jer zeli kod nas u krevet.
Kako ste vi prosle kroz ovaku situaciju konkretno?
2. Kako mu dolazak bebe uciniti sto prirodnije da se ne osjeca zapostavljeno, ljubomorno, zeljno nase paznje?
3. On ide na cuvanje u manji vrtic, da li ga ispisati da se ne osjeca zapostavljenim ili zadrzati rutinu?
4. Kako ste ih prilagodili na novog clana, kroz koje igre, zadatke, da se osjecaju vaznim i sretnim.
5. Koliko ste ranije poceli da pricate o novoj bebi ( koliko je to moguce rano kada su u pitanju dvogodisnjaci )?