Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: neplaćeno do treće godine - molim savjet

aneri

Početno neplaćeno do treće godine - molim savjet

daklem, bebač će uskoro navršiti godinu dana i ja bih produžila porodiljni do njene treće godine. neplaćeni. e sad, šta, kako, gdje... pliz udijelite savjet kome se obratiti radi ostvarenja tog prava, s kojim papirima, postoji li kakav rok...?
    zahvaljujemo

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ima jedan stariji tekst na portalu, a ima i na forumu pod Pravni savjeti nekoliko topica

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Zar je to moguče?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=6&Tekst2ID=&Show=2041
    Hvala ti zlato!

aneri

Početno

TinnaZ, puno hvala!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mirovanje radnoga odnosa do tri godine djetetova života pravo radnika, što znači da se ovom obliku dopusta poslodavac ne smije usprotiviti. Onemogućavanje radnika da se koristi ovim dopustom spada u najteže prekršaje poslodavca i predviđene se visoke kazne za poslodavce,

Neplaćeni dopust po članku 58. po ZOR-u poslodavac može odobriti, ali i ne mora. Mogućnost korištenja, kao i trajanje ovog dopusta može se urediti kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili nekom drugom odlukom. U tom slučaju poslodavac je obvezan omogućiti korištenje ovog neplaćenog dopusta u dogovorenom trajanju.
    ja ili sam glupa ili ne kužim, u prvom djelu piše da je to pravo radnika kojem se poslodavac ne može usprotiviti i podlježe novčanoj kazni u slučaji da ga ne dopusti, a u drugom djelu govori o tome da sve ovisi o kolektivnom ugovoru......

Ili ja ne kužim ili je ovo kontradiktorno?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Podižem, zna li tko odgovor na moje pitanje, bitno mi je?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Postoje dva oblika neplaćenog dopusta:

1. mirovanje radnog odnosa (tiče se roditelja prvog i/ili drugog djeteta u obitelji), može se koristiti do navršene 3.godine djetetova života (poslodavac ga mora odobriti)

2. "klasični" neplaćeni dopust, nema veze s roditeljstvom, može ga zatražiti bilo koji radnik (bio on roditelj ili ne). Poslodavac ga ne mora odobriti (odnosno mora ako se nekim dokumentom obavezao na to)

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Minnie, možeš li reći nešto više o ova dva oblika 'nerada'. I ja razmišljam tome, pa me zanima razlika između ovih oblika dopusta.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

O "neradu" () pogledaj ovdje:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2041

ako te još nešto zanima, pitaj

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Jasno, thnx!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    Postoje dva oblika neplaćenog dopusta:

1. mirovanje radnog odnosa (tiče se roditelja prvog i/ili drugog djeteta u obitelji), može se koristiti do navršene 3.godine djetetova života (poslodavac ga mora odobriti)

2. "klasični" neplaćeni dopust, nema veze s roditeljstvom, može ga zatražiti bilo koji radnik (bio on roditelj ili ne). Poslodavac ga ne mora odobriti (odnosno mora ako se nekim dokumentom obavezao na to)
    PUNO HVALA

1. Znači mora mi ga odobriti, ako ga zatražim radi dijeteta.
    2. U pravilniku o rad moje firme nema riječi o neplaćenom radnom dopustu ni pod 1. niti 2., a ni o ugovoru o radu koji sam potpisala.

Znači li to da svaki put kada rodim mogu tražiti neplaćeno 3g. ili samo za jedno dijete tj. jedanput?
    U kojem obliku se to traži od firme, pisanom kao "molba" ili postoji neki formular.
    Hvala.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Znači li to da svaki put kada rodim mogu tražiti neplaćeno 3g. ili samo za jedno dijete tj. jedanput?
    U kojem obliku se to traži od firme, pisanom kao "molba" ili postoji neki formular.
    Možeš tražiti nakon svakog poroda, a nakon trećeg i svakog slijedećeg djeteta (ili blizanaca) ovo mirovanje postaje nepotrebno jer se dobija pravo na plaćeni trogodišnji dopust.

Moraš se šefovima obratiti pismeno, nema nekog formulara, može slobodna forma.

Najvažnije da barem mjesec dana unaprijed šefa obavijestiš o namjeri korištenja tog dopusta, kao i da ga najmanje mjesec dana unaprijed obavijestiš o povratku na posao.

U zahtjevu za korištenjem prava na mirovanje navedi da tražiš dopust do treće godine života, a ti se možeš vratiti i ranije ako želiš (uz najavu povratka mjesec dana prije).

Za zdravstveno osiguranje prijavi se kao osigurana osoba preko supruga (vjenčanog ili nevjenčanog, svejedno).

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

I ako želiš, možeš sama sebu uplaćivati staž (ali to nije obavezno):

http://www.mirovinsko.hr/default.asp?ID=54

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

primjer

Predmet: Obavijest o korištenju prava na mirovanje radnog odnosa do 3 godine djetetova života

Poštovani,

obavještavam Vas da ću od 01.01.2008 koristiti pravo na mirovanje radnog odnosa do 3 godine djetetova života.

Molim Vas da mi do 31.12.2007 izdate Rješenje te dostavite Odjave sa HZZO i HZMO te presliku radne knjižice, kako bih mogla predati svu potrebnu dokumentaciju za korištenje ovog prava.

Prilog: tiskanica-2, odjava na osnovno zdravstveno osiguranje

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam iskoristila mirovanje radnog odnosa do 3. godine djeteta i iskoristit ću to pravo i s drugim djetetom.
    Mjesec dana prije isteka porodiljnog dopusta, poslala sam zamolbu poslodavcu u kojoj se pozivam na članak u zakonu. Poslodavac mi je napisao jedan dopis u kojem me obavještava da mi je odobreno mirovanje i da se moram javiti na posao tog i tog datuma, itd.
    Mirovinsko nisam uplaćivala, a zdravstveno sam se prijavila preko MM.
    I nije bilo problema.

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ja sam to pokušala, ali su mi dali jedan bolji savjet zbog bolesti od male pa sam išla na pola radnog vremena, no nešto mi još nije jasno: da li to vrijeme ulazi u staž ili ne - tj da li će se upisivati u radnu knjižicu ili ne?

Mislim da su meni nešto zabrljali sa tim, možda sam čak bila i nezaposlena kojih par dana, moram provjeriti... Uglavnom, tada nisi nezaposlen, nego si što!?!

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ups, sada sam našla da ne teče staž, tj teče ako si uplaćuješ mirovinsko... Još kad shvatim kakve veze ima ta lova sa vremenom koje provodiš radeći?!? Viša matematika...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Nije da planiram treće, ali imam jedno pitanje. Što ako opet ostanem trudna za vrijeme, ili neposredno nakon tog neplaćenog dopusta, pa mi ti mjeseci uđu u prosjek?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imaš onaj minimalac
    ako ideš na komplikacije ( 800-900 kn , nisam sigurna )
    porodiljni isto bude minimalac ( 1660 cijelo vrijeme )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imaš onaj minimalac
    ako ideš na komplikacije ( 800-900 kn , nisam sigurna )
    porodiljni isto bude minimalac ( 1660 cijelo vrijeme )

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

to sam i mislila :/
    Baš motivirajuće

A ako odem raditi na pola radnog vremena? Kako se to onda računa?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

pola radnog vremena je pola plaće i pola naknade od HZZO

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

imam par pitanja na temu:

ugovor mi ističe 01.07.2008 (dan nakon što će dijete napuniti godinu dana), imam li pravo na taj neplaćeni ukoliko im mjesec dana ranije pošaljem zahtjev? ili mi prvo moraju produljiti ugovor?

i drugo, mm je prijavljen na burzi, sam si plaća zdravstveno.
    što onda sa mnom i s djecom? (do sada je radio i djeca su bila prijavljena preko njega).

zna li netko?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne znam da li ti je to pametno.
    Prvo se osiguraj kod poslodavca da će ti produžiti ugovor i da će te čekati posao dok ti dijete ne napuni tri godine, što mislim da nije vjerovatno ako imaš ugovor na određeno.
    U tom slučaju ti je bolje po isteku ugovora iskoristiti godišnji odmor za ovu godinu i prijaviti se na burzu rada.
    Imati ćeš pravo na novčanu naknadu od 1200 kuna neko vrijeme (ovisi o radnom stažu), a i dobiti ćeš zdravstveno osiguranje preko HZZO-a.
    Kada ti naknada istekne, ako želiš možeš se odjaviti sa burze (zdravstveno ne gubiš) i biti kući dok ti želiš.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

piplice hvala ti.
    ovo mi je skroz novi moment. pretpostavljam da mi poslodavac mora dati otkaz da bih imala pravo na naknadu, ili?
    gdje mogu dobiti podatke o tome koliko dugo imam tu naknadu? staža imam oko 8 godina, sve u komadu.
    nije mi jasno ni ovo za godišnji, vjerojatno mi neće dati (privatna je firma).

i, mogu li djeca onda preko mene dobiti zdravstveno osiguranje?

mama_28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Ima li možda netko na pola radnog vremena, ali po isteku rodiljnog dopusta od godinu dana za drugo dijete?
    Pretpostavljam da je to samo dobra volja poslodavca, ispravite me ako griješim.
    Mi razmišljamo da se ja vratim, ukoliko je tako nešto kod nas uopće izvedivo, po navršenih godinu dana drugog djeteta na pola radnog vremena raditi.
    Pretpostavljam da je to onda pola radnog vremena, pola plaće. Kako se to gleda sa strane zdravstvenog i mirovinskog? Je li to 1/2 staža mirovinskog po godini ili kako? Godišnji? Može li mi tu netko dati savjet ili podijeliti iskustvo? Hvala!

Početno

Meni istječe porodiljni 29.6. Budući da radim u školi, tada su praznici srećom . Mogu li dva mjeseca kao "raditi", a onda podnijeti zahtjev za 1 godinu neplaćenog?

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da ne možeš. Mora biti od ono dana kad ti prestaje porodiljni.
    S tim da mjesec dana ranije moraš obavijestiti poslodavca i predati mu zamolbu za mirovanje ro.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama_28 prvotno napisa
    Pretpostavljam da je to onda pola radnog vremena, pola plaće. Kako se to gleda sa strane zdravstvenog i mirovinskog? Je li to 1/2 staža mirovinskog po godini ili kako? Godišnji? Može li mi tu netko dati savjet ili podijeliti iskustvo? Hvala!
    Ja kad sam radila pola radnog vremena 6 mjeseci, zapisano mi je 3 mjeseca radnog staža.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ra prvotno napisa
    piplice hvala ti.
    ovo mi je skroz novi moment. pretpostavljam da mi poslodavac mora dati otkaz da bih imala pravo na naknadu, ili?
    gdje mogu dobiti podatke o tome koliko dugo imam tu naknadu? staža imam oko 8 godina, sve u komadu.
    nije mi jasno ni ovo za godišnji, vjerojatno mi neće dati (privatna je firma).

i, mogu li djeca onda preko mene dobiti zdravstveno osiguranje?
    Istekom ugovora isto stječeš pravo na novčanu naknadu.
    Ako imaš osam godina staža, dobivala bi naknadu oko 10 mjeseci.
    Na godišnji svakako imaš pravo, bez obzira na to tko ti je poslodavac.
    I da, djeca mogu biti preko tebe zdravstveno osigurana.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

piplice, još jednom hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •