Evo prvo cu pokusat malo priblizit baby handling(BH) onako na zdravo seljacki(oni koji su od struke neka ne zamjere):handling(rukovanje) je osmisljen kako bi sacuvao pozitivne ucinak ciljanog vjezbanja,traje 24 sata jer i briga o dijetetu traje 24h,osnovne aktivnosti osmisljene tako pa poticu normalan tonus misica,a tako i normalnu motoriku.Dio je Bobath koncepta,za neurorizicnu djecu je nuzan a ostalima moze biti poticaj(nekim roditeljima je da tako kazem i praktican,neki cak instinktivno na taj nacin rukuju s djecom).

Sta se tice tvog bebaca,nije bas pozeljno dijagnosticirat na nevidjeno,ali kako i sama kazes cini ti se da su to sve odmaci od optimalnog,ako nije bilo faktora rizika i sanse za odstupanja su manje.Bez obzira na sve ako sumnjas mozes se posavjetovati s dr.

Polzaj ruke kod nosenja ili dojenja u BH je takav jer se na taj nacin upisuje pravilna simetricna slika tijela u mozak(ako je rukica iza prosto receno nema je,ima tu jos stvari vezano za misicni tonus,ali nebi te sad bunila tim pojedinostima).Spustanje i dizanje preko boka(ruke) normaliziraju tonus=normalan pokret,a to je cilj.
BH se prilagodjava kako dijete raste,tako da je logicno da ti je bebac od 11kg tezak preko jedne ruke kad ga dizes.

Nadam se da sam malo pojasnila i da nisam zakomplicirala pricu.

A sad sa stajalista mame,upravo imam jednu bebu koja se u zadnje vrijeme jako voli izvijati i sve gledati naopacke,mislim da se ona to meni inati jer zna da ja na to ,salim se al cini mi se da je to neka faza jer ona eto nije nurorizicno dijete pa ju ja ne sprijecavam.
Oprostite na dugom postu.