Majčino mlijeko može se pohraniti na sljedećim temperaturama:
Kolostrum:
* na 27-32 °C - 12 sati
Zrelo mlijeko:
Na sobnoj temperaturi
* do 15 °C ....... 24 sata
* 19-22 °C ....... 10 sati
* 25 °C ........... 4-6 sati
* 30-38 °C ......... 4 sati
U hladnjaku:
* na temperaturi 0-4 °C ....... do 8 dana
U zamrzivaču:
* u pretincu zamrzivača unutar hladnjaka (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata hladnjaka)...... do 2 tjedna
* u pretincu zamrzivača koji je dio hladnjaka od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata)....... 3-4 mjeseca
* u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C ....... 6 mjeseci ili duže
Mlijeko pohranjujte u manjim spremnicima jer ćete tako smanjiti količinu bačenog mlijeka koje dijete nije pojelo.
Mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku ima više antiinfektivnih svojstava od onog zamrznutog.
Za pohranjivanje je najbolje koristiti spremnike od tvrde plastike ili stakla, sa čvrstim poklopcem, ili u vrećice posebno namijenjene čuvanju majčinog mlijeka. Plastični spremnici bolji su od staklenih jer leukociti iz mlijeka prijanjaju na staklene stijenke i gube svoju djelotvornost.
Jednokratne plastične boce se ne preporučuju.
Prije upotrebe spremnike za mlijeko možete sterilizirati (npr. prokuhavanjem) ili oprati deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga dobro isprati pod mlazom vode.
Mlijeko iz hladnjaka možete zagrijati pod mlazom tople vode, tako da povremeno tresete bočicu sve dok se ne postigne željena temperatura ili u vodenoj kupelji.
Mlijeko nikada ne zagrijavajte do vrenja. Prokuhavanjem se gube ili smanjuju zaštitne tvari i neki enzimi, čime se smanjuje i njegova vrijednost.
Izdojeno majčino mlijeko nije homogenizirano pa je normalno da se podijeli u dva dijela - masni dio i vodenasti dio, tj. mlijeko i vrhnje. Prije nego što provjerite temperaturu, protresite spremnik, čime ćete rasporediti masnoću u mlijeko.
Kod zagrijavanja nemojte koristiti mikrovalnu pećnicu, jer visoka temperatura razara neke vrijedne sastojke, a moguće su i opekline djeteta nejednoliko ugrijanim mlijekom.
Zamrznuto mlijeko trebalo bi staviti u hladnjak na period od 24 sata kako bi se postupno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijati ga treba kao i mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku. Takvo odleđeno mlijeko ne smije se ponovo zaleđivati.