Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: pohrana izdojenog mlijeka

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno pohrana izdojenog mlijeka

Koliko vremena smije izdojeno mlijeko stajati u hladnjaku, a koliko u zamrzivaču?
    Ispričavam se ako je ovo pitanje već postavljeno, nemam sad vremena tražiti. Hvala!

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2135

iz teksta:
    Majčino mlijeko može se pohraniti na sljedećim temperaturama:

Kolostrum:

* na 27-32 °C - 12 sati

Zrelo mlijeko:

Na sobnoj temperaturi

* do 15 °C ....... 24 sata
    * 19-22 °C ....... 10 sati
    * 25 °C ........... 4-6 sati
    * 30-38 °C ......... 4 sati

U hladnjaku:

* na temperaturi 0-4 °C ....... do 8 dana

U zamrzivaču:

* u pretincu zamrzivača unutar hladnjaka (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata hladnjaka)...... do 2 tjedna
    * u pretincu zamrzivača koji je dio hladnjaka od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata)....... 3-4 mjeseca
    * u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C ....... 6 mjeseci ili duže

Mlijeko pohranjujte u manjim spremnicima jer ćete tako smanjiti količinu bačenog mlijeka koje dijete nije pojelo.

Mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku ima više antiinfektivnih svojstava od onog zamrznutog.

Za pohranjivanje je najbolje koristiti spremnike od tvrde plastike ili stakla, sa čvrstim poklopcem, ili u vrećice posebno namijenjene čuvanju majčinog mlijeka. Plastični spremnici bolji su od staklenih jer leukociti iz mlijeka prijanjaju na staklene stijenke i gube svoju djelotvornost.

Jednokratne plastične boce se ne preporučuju.

Prije upotrebe spremnike za mlijeko možete sterilizirati (npr. prokuhavanjem) ili oprati deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga dobro isprati pod mlazom vode.

Mlijeko iz hladnjaka možete zagrijati pod mlazom tople vode, tako da povremeno tresete bočicu sve dok se ne postigne željena temperatura ili u vodenoj kupelji.

Mlijeko nikada ne zagrijavajte do vrenja. Prokuhavanjem se gube ili smanjuju zaštitne tvari i neki enzimi, čime se smanjuje i njegova vrijednost.

Izdojeno majčino mlijeko nije homogenizirano pa je normalno da se podijeli u dva dijela - masni dio i vodenasti dio, tj. mlijeko i vrhnje. Prije nego što provjerite temperaturu, protresite spremnik, čime ćete rasporediti masnoću u mlijeko.

Kod zagrijavanja nemojte koristiti mikrovalnu pećnicu, jer visoka temperatura razara neke vrijedne sastojke, a moguće su i opekline djeteta nejednoliko ugrijanim mlijekom.

Zamrznuto mlijeko trebalo bi staviti u hladnjak na period od 24 sata kako bi se postupno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijati ga treba kao i mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku. Takvo odleđeno mlijeko ne smije se ponovo zaleđivati.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Puno hvala!

hatatitla avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Procitala sam tekstove s portala o pohrani izdojenog mlijeka, ali imam dodatno pitanje. Ako beba ne popije cijelo mlijeko koje je bilo u frizideru pa zgrijano pod mlazom vode, moze li se ono sto je ostalo dat bebi za par sati? Ako da, stavit u frizider pa ponovno ugrijat, ili ostavit na sobnoj temperaturi pa uopce ne grijat? Naime, uskoro imam jedno bitno vjencanje pa se par dana prije mislim pokusat izdojit u nekoliko posudica, pa da osoba koja bude cuvala malisa mu pokusa dat kad se probudi (druga opcija je da se dovezem doma na podoj, srecom restoran nije daleko od stana), ali nisam cesto izdajala pa ne znam koliko cu uspjet, pa mi je svaka kapljica vazna i zao mi je prolijevat.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ako beba ne popije cijelo mlijeko koje je bilo u frizideru pa zgrijano pod mlazom vode, moze li se ono sto je ostalo dat bebi za par sati? Ako da, stavit u frizider pa ponovno ugrijat, ili ostavit na sobnoj temperaturi pa uopce ne grijat?
    Idealno bi bilo da popije odjednom, pa je zato najbolje da spremaš mlijeko u što manjim odvojenim spremnicima.. a za slučaj da hoće još, lako se doda.
    No, ako mlijeka nakon hranjenja ostane, već korist da beba dobije kasnije i taj "ostatak", nego da se baci. Može ostati na sobnoj temp. neko vrijeme, ništa se neće dogoditi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •