Vidim da vas sve muči zašto se posprema prije Božića, pa da vam iskusnjača objasni...

Prema nekim seoskim ili provincijskim običajima učestalije nego inače druži se upravo blagdanima, više se posjećuje rodbina, prijatelji, ide se u čestitare.... pa je red da se domaćini pokažu u najboljem mogućem svjetlu, zar ne?

Vrijedne domaćice napeku puno raznih vrsta kolača, izvade najbolje stolnjake, špajz servise i bešteke, raznorazne ukrase i šlinge. Moram li posebno napomenuti da je poželjno da bude sve uredno, čisto i po špagici da se kume, tete i ostale druge dive ili bar ne nađu materijala za sočno ogovaranje...

Sad kad znate, ja raportiram...
Manje više redovito održavam kuću tako da pred blagdane nemam neki veliki posao... prošli vikend sam oprala sve prozore, sve zavjese i speglala ih, iznijela tepih iz dnevne sobe i isklofala ga vani na ljuljačci, za to vrijeme usisala i prebrisala parket po svim prostorijama, istuširala cvijeće, prebrisala sav namještaj i stolariju, presvukla posteljinu... vikend koji slijedi imam ispeglati zaostatke i ako budem raspoložena malo detaljnije kupaonu, ako ne onda sanitarije kao i svaki tjedan.

Ako za Božić imamo iz krušne peći pečen odojak, domaći kruh, francusku, juhu i ostalo što skuham dan ranije, onda sam, kada se vratimo sa sv. mise sva blažena... kuća čista, klopa pripremljena, duša u miru, a srce samo poskakuje od sreće...
Ako, pak pečemo puricu z mlinci , onda sam malo više angažirana što mi nije preveć drago, ali nije ni preveliki bed... tko mi je kriv kad sam se udala tako daleko da se ni mami ni sestri ne mogu nabiti na ručak