Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 86 od 86

Tema: da li ih vodite doktoru ako nisu bolesni?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Ja ne mislim. Doktori se bave bolestima. Kad je bolestan, vodim ga doktoru. As simple as that.
    A kad počine biti bolestan? Vjerujem da jedan stručnjak vidi ranije da nastupa bolest nego jedan prosječno obrazovani roditelj. A vremenska prednost može biti vrlo važna za zdravlje djeteta.
    Hoće li roditelj vjerovati procjeni stručnjaka, dopustiti liječenje za nešto što ne misli da je (još) bolest i sl. - pravo pacijenta da odbije liječenje.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo najranije djetinjstvo obje curke proveli u inozemstvu, gdje je sasvim drugačiji pristup liječenju i kontroli djece.

Išli smo na sve preglede predviđene tamošnjim zakonom, jer bi pedijatar zaista temeljito pregledao curke, dosta dugo i temeljito razgovarao s nama, mogli smo ga pitati što smo god željeli, bio je izrazito prodojeći orijentiran i jako, jako me podržao da nastavim s isključivim dojenjem bebe starije od šest mjeseci (Flora sve do 10,5 mjeseci nije htjela ništa jesti i bila je isključivo dojena, a nekakvu jadnjikavu dohranu započela je dosta nakon prvog rođendana).

U prijevodu, meni su ti pregledi značili da su bebe u redu (na njima se ne gledaju samo mjere, nego i napreduje li beba dobro i mnoge stvari koje ja sama sigurno ne bih mogla vidjeti, bez obzira na to što se smatram informiranim roditeljem), značili su mi ugodan razgovor i značili su mi pružanje podrške.

Paralelno smo ponekad (silom prilika) dolazili k našoj zagrebačkoj pedijatrici od koje sam se naslušala zaista svašta, neću sad nabrajati. Da smo živjeli ovdje i bili osuđeni na nju (i općenito taj tip liječnika, jer vjerujem da je ona pravilo, a ne iznimka), pretpostavljam da bismo izbjegavali preglede koji se svode na mjerenje kilaže i dužine plus savjete o hranjenju pudingom bebe od četiri mjeseca.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja ne mislim. Doktori se bave bolestima. Kad je bolestan, vodim ga doktoru. As simple as that.
    A ides li na kontrole kod ginekologa ili zubara, ili na sistematski povremeno?
    Po toj logici ni to ne bi trebalo. Mislim, lako je ovdje (nekim) mamama koje se interesiraju, prate razvoj, poznaju tablice, idu specijalistima. Vecina koju ja poznajem to ne zna i mislim da je bolje da postoje redovne kontrole. Posebno u prvoj godini, a poslije je to ionako prorijedjeno.

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    A ides li na kontrole kod ginekologa ili zubara, ili na sistematski povremeno?
    Po toj logici ni to ne bi trebalo. Mislim, lako je ovdje (nekim) mamama koje se interesiraju, prate razvoj, poznaju tablice, idu specijalistima. Vecina koju ja poznajem to ne zna i mislim da je bolje da postoje redovne kontrole. Posebno u prvoj godini, a poslije je to ionako prorijedjeno.
    Slažem se sa svakim slovom 8)

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi idemo na redovne kontrole a bome i izvan njih
    Borimo se sa AD-om pa se često viđamo i isprobavamo svakojake kremice bez kortića

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Obavili smo smo redovite sistematske preglede i ne vidim ni jedan razlog zašto nisam trebala/mogla ići.
    I ja idem redovno na sistematske preglede, pa mi je u skladu s tom navikom bilo normalno da vodim i novorođenče.
    I da, nama su bili korisni.

Kod naše pedice je kompletno drugi ulaz, ordinacije i čekaonica za zdravu i bolesnu djecu.

Jednako tako sam se informirala i obavila preventivne preglede kod neuropedijatra i dobro da sam to učinila jer sam spriječila eventualne probleme koje smo mogli imati :D

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kao što ja jednaput godišnje idem na sistematski, ginekologu i stomatologu, isto tako mi je normalno i da svoje dijete vodim na sve preglede, mjerenja, cijepljenja i sl, pogotovu u prvoj godini života.A tako ću nastaviti i ubuduće, u našoj ambulanti imamo odvojene prostorije za bolesnu i zdravu djecu, gužva je velika i preventive radi uvijek radije čekamo vani na zraku nego unutra.Inače kada je Zala bolesna, idemo u Helenu gdje smo uvijek prvi n aredu, nikad ne čekamo i odmah dobijemo sve nalaze i daljnje preporuke, našoj pedijatrici uredno nosim sve nalaze kako bi bila upućena u sve.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mi smo bili na svim onim redovnim kontrolama (savjetovalište za zdravu djecu...)
    jednom, s 6 mj smo bile nakon vikenda u temperaturi, ionako nama je slijedila ta jedna od redovnih kontrola i tu smo zeznule, jer je dobila antibiotik, a bila je virusna upala.

od tada nismo bile (osim na kontroli). bilo je i povišene temperature i začepljenog nosića, ali smo rješili (odnosno emin organizam je rješio)

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mi smo išli sve redovno kak je trebalo,vaganja,cijepljenja,kada je bolesna....

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno re

OK, sada ispada da sam ja neodgovorna prema svojoj djeci, jer ih ugrožavam ako ne idem pedijatru svako malo.
    Ja sam opisala svoju situaciju kod doktora i na šta su se ti sistematski pregledi svodili kada sam sa prvim djetetom odlazila na njih.
    Naravno da idemo doktoru kada zato postoji razlog, a to je, kada su bolesni i kada ja smatram da im doktor treba.

Ja mislim da su neodgovorni roditelji oni koji dozvole da im se nameću neka prethistorijska pravila dohrane, da se djeca smatraju naprednim ili nenaprednim samo zato što to kažu brojke u nekoj tablici, da im doktori šopaju djecu antibioticima svako malo, a da ni bris nisu napravili. Kad nisu informirani o tome koje cjepivo će im djetetu doktor ubrizgati i šta ono u sebi sadrži. Kad se svaka doktorova riječ uzima kao jedina ispravna. To je roditeljska neodgovornost,u potpunosti prepustiti brigu o zdravlju djeteta nekom drugom (u ovom slučaju doktoru).

Nisam "protiv" doktora. Samo sam protiv bespotrebnog odlaska doktoru. Npr. pregled bebe sa 9 mjeseci kod nas je izgledao ovako: sestra ga je izvagala i izmjerila, doktor to upisao u svoju tablicu. Na moje pitanje da li treba provjeriti željezo, rekao mi je da sam ja mama i neka to i ostanem. A ON je doktor i ON vodi brigu o tome šta treba.
    Za mene je to bilo ponižavajuće, jer ja sam "samo" mama i šta ja imam sumnjati u njegove postupke.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Re: re

Citiraj maxovamama prvotno napisa
    Ja mislim da su neodgovorni roditelji oni koji dozvole da im se nameću neka prethistorijska pravila dohrane, da se djeca smatraju naprednim ili nenaprednim samo zato što to kažu brojke u nekoj tablici, da im doktori šopaju djecu antibioticima svako malo, a da ni bris nisu napravili. Kad nisu informirani o tome koje cjepivo će im djetetu doktor ubrizgati i šta ono u sebi sadrži. Kad se svaka doktorova riječ uzima kao jedina ispravna. To je roditeljska neodgovornost,u potpunosti prepustiti brigu o zdravlju djeteta nekom drugom (u ovom slučaju doktoru).
    Oprosti, ali ti sada generaliziraš i uzimaš najgoru moguću opciju kao nešto standardno. Meni moja pedijatrca nije nikakvim predhistorijskim tablicama šopala dijete niti mu je na redovnom sistematskom bez veze davala antibiotike. Roditelji se mogu informirati i onda u dogovoru s liječnikom postupiti na određeni način. To bi tako trebalo biti i naravno da sam protiv slučajeva gdje doktor zanemaruje roditelje i ponižava ih i od takvog bih i ja pobjegla no ne treba odmah pljuvati po svima i bježati samo zato što netko nosi bijelu kutu.
    A što se tiče cjepiva eto ja ne znam što određeno cjepivo u sebi sadrži, a i da znam nemam pojma što bih sa tim znanjem. Jedino da se odlučim studirati medicinu pa si malo prolistam kompletne grane potrebne da bi se stekao uvid u problematiku cijepljenja. O cjepivima znam onoliko koliko jedan laik treba znati.

Datum pristupanja
    Feb 2005

[quote="dorotea24A što se tiče cjepiva eto ja ne znam što određeno cjepivo u sebi sadrži, a i da znam nemam pojma što bih sa tim znanjem. [/quote]

pa vjerojatno bi onda to iskoristila u donošenju nekih važnih odluka. Možda i u dogovoru s pedijatrom. Ali smeta me što većina roditelja smatra da ne mora o tome ništa znati, i sve odluke prepuštaju doktorima.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hm, hm, hm... razmisljam puno o tom...

Bili na dva redovna servisa (vaganje, mjerenje, urlikanje i ostali stres) i jednom na Rebru radi viroze nocu... Fala bogu da je tako... (napomena: ne cijepimo se!).

Ali, kako mi je doc prijetio socijalnom sluzbom radi necijepljenja i vegetarijanstva, pada mi na pamet kako bi mi mogli prikeljiti i to da ga zanemarujem jer ga ne vucem doktoru preventivno...

Fakat se nekad pitam tko je ovdje lud...

Btw da pitam... zna li tko kad se djeca mogu od pedijatra preseliti obiteljskom lijecniku (ja bi ga tako rado sto prije prebacila kod moje doktorice opce prakse...)??

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Znam jedan slučaj u kojem je majka nekoliko puta zanemarila preporuku pedijatrice za odlazak fizijatru jer joj je nezgodno putovati u mjesto udaljeno 20km. Pa takvoj bi ja definitivno poslala socijalnu službu, a takvi ili slični slučajevi na žalost nisu rijetki.
    Ne vidim stvarno čemu tolika frka oko tog vaganja i redovnog pregleda :?

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

S prvim smo streberski sve odradjivali i sistematske i cjepljenja i sve manje vise bilo ok, je da smo promjenili tri pedijatra dok nismo dosli do jednog super pedijatra. Sad zivimo u Los Angelesu i imamo bebaca od 15 mjeseci i sad pazite oni prvo s trzista povucu lijekove protiv kaslja za djecu, pa protiv gripe a sad naj novijem cjepiva koja su toliko stetna da sam se sledila kad sam sve cula tako da smo otkazali sva daljna cjepljenja za ostalo sve pricakam par dana ,pomalo se kuzim u homeopatiju tako da objici dajem samo homeopatske proizvode ako je nesto, sad zanima me kakva je situacija kod nas sa homeopatsaki ljekarnama ,da li ih opce ima i kako stvari funkcioniraju a ako ih i nema veselim se povratku doma i nasim pedijatrima koji su vjerujte mi bolji i humaniji nego ovi tu provjereno

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Mum2Be prvotno napisa
    Mi smo isli sa 1, 2, 3, 4ipo, 6, 9 i 12 mjeseci. Sistematski + cijepljenje. Sljedece sa 18 mjeseci, opet cijepljenje.
    To je školski, i mi tako odradili. Pitala sam pedicu kad sljedeći puta, pa ona veli da više nema potrebe za tako nekim sistematiziranim pristupom već po potrebi. Mislim da do 1,5 godine ja nisam u stanju detektirati eventualne probleme, koje pedijatri mogu uočiti.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

kad god smo išli doktoru na vaganje i cjepljenje u čekaoni smo pokupili sve moguće bakterije i jedva smo dočekali da ne moramo ići više na redovita cjeplenja.

ideja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Niste mi jasne vi koje ne cijepite djecu. Moram priznat da to još nisam čula. To mi se čini jako iracionalno i sebično ponašanje. Kaj to znači da ih uopće nećete cijepiti ili ćete ih cijepit kad budu veći? Sustavnim cijepljenjem iskorijenjene su neke gadne bolesti kao što su boginje, poliomielitis itd. I ta djeca će jednog dana odrasti i ne bi im bila u koži kad budu trudna ili u pubertetu pa se sretnu s još kojim takvim biserkom koji se nije cijepio pa zarade mums ili rubeolu. Ja iz nekog nepoznatog razloga (možda propusta) nisam cijepljena protiv ospica i dobila sam ih s 25 godina. Skoro sam umrla od te debilne bolesti koja se toliko zakomplicirala. Možda tu neku stvar ne kužim, u čemu je problem, zakaj ih ne cijepite? Naš pedijatar je nama vrlo detaljno objasnio koje su posljedice cjepljenja 5 u jednom, tri u jednom i sve vrste koje postoje a koja je posljedica ne cijepljenja. Nije nas na ništa prisiljavao i sami smo odlučili koje cjepivo odabrati.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Draga ideja, dobro došla u čudesni svijet pretražnika.
    Ako upišeš "cijepljenje", izlistat će ti se veliki broj tema u kojima forumaši/ce objašnjavaju zašto cijepe ili ne cijepe svoju djecu.

ideja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Hvala na sarkastičnoj obavijesti o pretražnicima . Bez tebe sigurno ne bih došla na tu ideju. Srećom nemam dvojbe o tome cijepiti djecu ili ne pa nisam niti tražila tu temu. Samo sam moram priznati bila šokirana da ljudi ne žele cijepiti svoju djecu. Onima koji su se odlučili na taj potez (isključivo iz nekih svojih hirova ili fiksnih ideja) želim svu sreću jer će im sigurno zatrebati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ih, da se ja krenem iščuđavati nad roditeljskim odlukama koje su meni glupe, neshvatljive, opasne ili hirovite, iščuđavala bih se nad 90% roditelja. Live and let live, ako ti nije preteško.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj ideja prvotno napisa
    Hvala na sarkastičnoj obavijesti o pretražnicima . Bez tebe sigurno ne bih došla na tu ideju. Srećom nemam dvojbe o tome cijepiti djecu ili ne pa nisam niti tražila tu temu. Samo sam moram priznati bila šokirana da ljudi ne žele cijepiti svoju djecu. Onima koji su se odlučili na taj potez (isključivo iz nekih svojih hirova ili fiksnih ideja) želim svu sreću jer će im sigurno zatrebati.
    Nisam ni mislila da pročitaš te teme da bi promijenila svoj pogled na (ne)cijepljenje, već da dobiješ odgovore na pitanja koja si postavila.
    Kaj to znači da ih uopće nećete cijepiti ili ćete ih cijepit kad budu veći?
    Možda tu neku stvar ne kužim, u čemu je problem, zakaj ih ne cijepite?

ideja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ne da mi se svađat mommy_plesačica, tema je ionak druga.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno re

Draga moja ideja , na tvoja pitanja neću ni pokušati odgovoriti, jer ionako ne bi niš ni skužila. Da te zanimalo, pročitala bi već debelo prožvakane teme o necijepljenju.
    Takvim bezobraznim tonom, kakvim se ti obraćaš nama, se ovdje međusobno ne častimo, pa makar bili i oprečnih mišljenja oko cijepljenja.
    Ovo je informativni forum, ako te zanimaju korisne informacije ovdje ih možeš naći. Ako bi se pak radije s nekom vrijeđala, molim te da to radiš negdje drugdje.
    I da, ja ne cijepim svoju djecu i dobro znam zašto.

ideja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Luna Rocco, imaš pravo ne treba se iščuđavati. Ljudi fakat imaju oprečna mišljenja. A maxovamama ne znam zakaj se žestiš, rekla sam već da se neću svađat i nisam bila bezobrazna. Ali povlačiš me za jezik sa svojim izjavama. Moram priznat da sam mislila da je cijepljenje kod nas obavezno i da nemaš pravo izbora. Možda se netko jedamput sjeti da nije dobro ić u školu pa svoje dijete ne pošalje jer ima svoje razloge.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Možda se netko jedamput sjeti da nije dobro ić u školu pa svoje dijete ne pošalje jer ima svoje razloge.
    Kad već ne voliš pretražnik...

obrazovanje kod kuće

ideja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Nisam mislila na obrazovanje kod kuće, nego općenito na školovanje. Zakaj si tak raspoložena za svađu? Ajde da to završimo. Tema je jel vodite dijete doktoru kad nije bolesno. Ja sam ustvari htjela na tu temu napisat da su moji klinci tolko često bolesni da ih niti ne stignem vodit doktoru kad su zdravi, uvijek su to nekakve kontrole nakon boleština.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Zakaj si tak raspoložena za svađu?
    :? Ne vidim iz čega si zaključila da se želim svađati.

A on topic - ne vodim dijete doktoru ako nije bolesno, ne vidim razloga za to.

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Osim na redovite preglede u dogovoru sa pedijatricom ne vodim svoje dijete doktoru.
    Kad je bolesna ( a to je hvala Bogu rijetko) prvo se konzultiram telefonski i onda vodim.
    Isto kao što ja jednom godišnje obavljam ginića,i 2x zubara smatram da je nepotrebno pohoditi doktora osim, kako rekoh radi sistematskog.

ideja avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Slažem se, ne vodim ih doktoru niti svaki put kad su bolesni. Naša nova pedijatrica im svaki put izvadi krv i po krvnoj slici da ili neda antibiotik. Uglavnom smatra da antibiotik ne treba, onda iza toga najčešće završimo na hitnoj sa nalazima puno gorim nego dan prije pa dobiju antibiotik- ovo je za drugi topic, ali upravo nam se to dogodilo pa sam iznervirana

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

pa se sretnu s još kojim takvim biserkom koji se nije cijepio .
    Toliko o tome da nisi bila bezobrazna!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A maxovamama ne znam zakaj se žestiš, rekla sam već da se neću svađat i nisam bila bezobrazna. Ali povlačiš me za jezik sa svojim izjavama. Moram priznat da sam mislila da je cijepljenje kod nas obavezno i da nemaš pravo izbora. Možda se netko jedamput sjeti da nije dobro ić u školu pa svoje dijete ne pošalje jer ima svoje razloge.
    Hvala bogu na roditeljima koji misle svojom glavom, informiraju se i biraju bolje za svoje dijete.
    A ima i onih koji bi g***o pojeli, zato šta se to mora!

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Ne cijepimo i ne idemo.
    nismo sve iscjepili,samo početna cjepiva.
    ne idemo na vaganje i sl.ne guramo se medju bolesnu djecu.aj dont si d point.
    (makar ja inače slušam lječnike i cijenim obrazovanje)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sve sumnje koje sam imala provjeravala sam kod stručnjaka za nadležno područje, a ne kod pedijatra (npr. sumnju na hipotoniju na Goljaku, detaljna obrada je uključivala EEG, posjet fizijatru, neuropedijatru, vježbe... Tako nešto ima smisla).
    Luna, jesi to sve provjeravala bez uputnice pedijatra?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Antonia prvotno napisa
    Sve sumnje koje sam imala provjeravala sam kod stručnjaka za nadležno područje, a ne kod pedijatra (npr. sumnju na hipotoniju na Goljaku, detaljna obrada je uključivala EEG, posjet fizijatru, neuropedijatru, vježbe... Tako nešto ima smisla).
    Luna, jesi to sve provjeravala bez uputnice pedijatra?
    Nisam, poslala sam MD-a po uputnice ili sam išla sama.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nisam, poslala sam MD-a po uputnice ili sam išla sama.
    tako i ja radim

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •