kako odgojiti dijete da ima u sebi osjecaj odgovornosti prema svojim obvezama?

sto god mi radili kao roditelji, koliko god se trudili, nas skolarac (3. razred) i dalje ne mari za svoje zadace. A opet ima sve 5 :?
Necu ga valjda ja ganjati do mature da procita i napise lektire na vrijeme. On bi trebao imat sam taj neki osjecaj odgovornosti prema svojim obvezama, da odluci sam procitati i napisati lektiru.

A o pospremanju sobe da ne govorim. Zar ja uvijek moram njega tjerat da posprema? Kako to da ga bas nije briga za red? Agh!!!

Vidim da je mladji sin puno odgovorniji i organiziraniji od svog starijeg brata, makar nije jos krenuo u skolu. Pa nije valjda da je to cista stvar karaktera, sigurno mi kao roditelji mozemo nekako poticati dijete da stekne odgovornost za sebe....

Koliko bi se roditelji uopce trebali petljati u zadacama svoje djece?

Sad kad je sin u 3. razredu, ja stvarno minimalno pratim sto on radi od zadaca. Niti neznam kad ima ispite, za ispite saznajem tek nakon sto su prosli. Samo jednom pred kraj semestra sam prelistala knjige malo, cist da vidim na sta to sve lici. Redovito idem na informacije, pa znam da je sve uredu po tom pitanju. Tako da s te strane (zadace i ucenje za ispite), valjda je odgovoran, jer ne bi imao sve 5 da nije.

No svejedno sam uvjerena da bi on trebao sam znati uzeti iskaznicu za knjiznicu, otic po knjigu za lektiru, procitat ju, i napisat ju na vrijeme, i vratit knjigu u knjiznicu. ili previse trazim?

kak vi stime?