-
s visokim tlakom u trudnoću
Željela bih začeti drugo dijete,ali se pribojavam zbog viskog tlaka koji mi je ostao još od prve trudnoće. Uzimam terapiju za visoki tlak Irumed 15mg dnevno. Svakako ću ići kod ginića, ali dok čekam termin pregleda dobro bi mi došlo vaše iskustvo. Kako ući u novu trudnoću s visokim tlakom? Što se događa s terapijom pošto znamo da neki lijekovi škode djetetu? Kako protiču takve trudnoće? Je li moguće da u trudnoći nema problema s tlakom? Jer čitala sam u Bebama da je čak moguće ako žena koja pati od visokog tlaka ostane trudna, da je moguće da joj u trudnoći tlak padne na normalnu razinu. :?
-
samo nemoj piti Irumed ako sumnjas da si trudna. taj lijek je teratogen, skodljiv je za plod. (genericko ime mu je Lisinopril, i spada u skupinu ACE inhibitora. oprosti ako ti solim pamet, mozda to vec sve znas i sama)
u trudnoci se obicno daje Metildopa (Aldomet) ali ne znam detalje. u Zagrebu se trudnicama s hipertenzijom uspjesno bavi profesor Josip Djelmis, on radi u Petrovoj, voditelj je PT1 odjela.
-
Ja sam tlakaš već godinama i isto me bilo strah kad smo planirali trudnoću. Išla sam na razgovor sa svojim ginekologom i internisticom. Ti razgovori i njihova podrška su mi bili jako bitni.
Trudnoća je prošla super što se tiče tlaka, bilo je možda 2-3 skakutanja, ali to kad sam se uzrujala. Cijelu trudnoću sam trošila Atenolol kojeg sad trenutno nema u ljekarnama, ali se umjesto njega uzima Ormidol.
Preokret se desio treći dan nakon poroda, zviznuo me takav tlak da se mjesecima nisam oporavila. Morala sam prestat i dojit nakon 2,5 mjeseca, jer mi sam Atenolol više nije pomagao, tlak mi se u to vrijeme (i puno kasnije) nije spuštao ispod 160/110, često je bio i puno veći. Tako da je meni u stvari puno gore to razdoblje nakon poroda.
Moj savjet je da obavezno razgovaraš sa ginićem i internistom, po potrebi promijeniš lijekove i onda možeš slobodno u akciju
-
lexy, pogledaj malo ovdje neka iskustva:
Trudnoća i povišeni krvni tlak
-
Ja sam prelezala u bolnici zadnjih mjesec dana trudnoce zbog visokog pritiska koji se kretao do najvise 180/120. Porod carskim rezom, radi karlicne prezentacije ploda. Sve proslo dobro. Hocu reci, cuda su moguca, uz pravilan tretman i njegu. Zato, samo naprijed, uz psihicku stabilnost koja je jaaako vazna. :D
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma