Drage clanice Rode i forumasice Rodinog foruma,

Procitavsi vecinu ove teme i onu na forum.hr, mogu reci da su me na obje strane neki komentari nazivcirali.

Majcino mlijeko je najprirodnije za dijete, a ono sto je prirodno je i najbolje. Osobno smatram da je glupost kad neka majka odluci ne dojiti zato da joj se grudi ne objese. No, vjerujem da vecina majki ipak zeli dojiti: neke uspiju, neke ne.

Ono sto me ovdje smeta jest kada netko komentira da majka koja nije uspijela s dojenjem nije dovoljno educirana, ili se nije dovoljno trudila (bilo da je samo forumasica ili nesto vise). Patroniziranje ni u cemu nije dobro. Svaka osoba je drukcija, i svatko drukcije dozivljava stvari, ima drukciju toleranciju na bol itd., i nitko ne moze znati je li se neka majka dovoljno ili nedovoljno potrudila oko dojenja osim nje same. Nisam zagovornik adaptiranog mlijeka, medjutim, ako netko zbilja gubi zivce od boli/stresa ili cega vec, toliko da to ne moze izdrzati, radije neka bude sretan s bebicom na drugi nacin. Vjerujem da shvacate da istu stvar razliciti ljudi razlicito dozivljavaju.

Ja sam majka i dojim svoje dijete, uspijela sam s relaktacijom i drago mi je zbog toga, ali evo da ispricam neke detalje. U trudnoci sam procitala hrpu toga o dojenju, pokupila sve moguce rodine i ine brosure, ali nista od toga nije pomoglo kad sam rodila. Dojenje je toliko krvnicki boljelo da sam vristala i nisam mogla izdrzati. Imala sam odmah zastoj mlijeka i boljelo me i izdajanje. Pokusavala sam staviti bebu na sisu, ali i dalje je bilo neizdrzivo pa sam nekako pocela izdajati i kad me uhvatio prvi mastitis nazvala sam rodin sos telefon. Osoba koja me savjetovala nije rekla rijecima nista lose, ali me pogodilo sto me par puta pitala: "zasto izdajate?"jer sam se osjecala u svom onom kaosu kao da se moram opravdavati.
Moja beba je morala na pocetku dobivati i adaptirano. Takodjer sam zbog nekoliko razloga provela tjedan dana u bolnici bez bebe ubrzo nakon poroda, primajuci vise lijekova tako da bez adaptiranog za nju tada ne bi bilo hrane. Dobivala sam mastitise svakih nekoliko dana i bila na rubu ocaja- pokusavala dojiti: jedan podoj uspije, drugi bih si ruke htjela iscupati od boli, a polozaj je bio pravilan i sve je bilo kako treba, ali bol nije nestajala.
Mogu reci da sam vec psihicki bila polu-rastrojena od bolnih podoja, izdajanja i hranjenja na bocicu. Komentara sa strane je bilo i 1)onih da bih se trebala truditi i dalje, da je dojenje najbolje za bebu i kako to da me toliko boli. Napominjem da mi ni ginekologica ni doktorica nisu vjerovale da je takva bol, a obje su dojile svoju djecu; 2) i onih koji su rekli da ako ne mogu izdrzati, radije prijedjem posve na adaptirano. Mene su zivcirale obje strane, jer nitko nije znao kako mi je.
Tek nakon vise od 3mj. sam nakon poduzeg perioda samo izdajanja opet probala staviti bebu na sisu i nije me vise toliko boljelo i tako je krenulo nase dojenje, malo kasno, ali jos uvijek uspijevamo a blizi nam se godina dana. Da nisam uspijela i da mi netko kaze da je to zato sto nisam bila dovoljno educirana, smatrala bih to u najmanju ruku bezobraznim komentarom.
Inace, citam rado Rodine tekstove, i drago mi je da postojite, ali preferiram postati na forumu.hr cisto iz razloga sto se tamo osjecam ugodnije, jer me nitko nije omalovazavao zbog adaptiranog kao sto to ovdje neke forumasice znaju ciniti i jer se nisam osjecala da se moram opravdavati zato sto sam se samo izdajala na pocetku.
I jos jedno, iako je majcino mlijeko najzdravije, ne znaci da ce i osoba koja je dojena biti zdravija od nedojene. Moja majka me nije dojila i nikad nisam bila alergicna niti bolezljiva (niti je moja majka bila sebicna, niti mi je pruzila manje ljubavi, niti sam ja zbog njenog nedojenja manje vrijedna osoba od nekoga tko je bio dojen). Moja beba je imala kombiniranu prehranu na pocetku pa ima dermatitis. Prijateljica iskljucivo doji svoju bebu vec 5 mjeseci, a mali je bolezljiv i ima puno gori dermatitis.
I jos jedno sto mi je cudno: znam nekoliko majki-dojilja (i velikih zagovornica dojenja) koje su za nadohranu koristile vecinom kupljene kasice. Osobno mi je takav nastup kontradiktoran, jer ako je prirodnije zdravije, onda je prirodnije nabaviti zdravo voce i povrce i sam ga pripremiti vlastitom djetetu.
No dobro, zeljela sam vam nekako objasniti u cemu ja i mnogi poput mene vide problem.
Sretno RODI i SVIM mamama i bebama i neka se nitko ne ljuti, jer mi nije bila namjera napasti ikoga.