evo ja nešto razmišljala...(bravo ja)
prvo sam čitala samo ovaj forum i samo topike "...nemam dovoljno mlijeka..."i sl, onda sam nedavno nakon prvih kritika na račun spomenutog na koje sam naišla u bližoj mi okolini, počela čitati i ostale topike, onda sam išla na forum.hr, npr. topike o dohrani i moji dojmovi su slijedeći:
1. istina je da je ovaj potonji forum puno ležerniji, da se tako izrazim, odnosno nema kritika od strane članica i ako započneš dohranu s 3,5 mjeseca s keksom i ako bebi od dva mjeseca daješ litre čaja i za sve slične ludorije koje bi na rodinom forumu izazvale salve zgražanja i osuda
2. istina je i da sam ja npr. prije par dana ) kad je M (7 mj) zaspala nakon podužeg vremenskog perioda nespavanja i konstantnog nezadovoljstva i protestiranja (taj dan je bila pravi namčor) dala J (6,5god) da prvo gleda TV crtiće jedno sat i pol onda da igra PS slijedećih sat i pol i onda da sve to zaokruži s igranjem kompa još sat i pol, a kao nagradu, da pojede jednu desetinu slatkiša koju imamo u kući od sv nikole - i poslije sam, naravno osjećala grižnju savjest
3. da sam taj primjer navela u nekoj raspravi na forumu roda vjerojatno bi dobila reakcije barem od jedne super mame tipa ...ja to nikad, nikad ne bi napravila svom jadnom djetetu...koje može imati nesagledive posljedice i ne znam kakve traume...i onda mogu početi rasprave tipa ...ja mislim da sam odgovorna mama i što ti imaš meni govoriti kako da ja odgajam svoje dijete itd.
4. bitna razlika između ova dva foruma je ta što je prvi forum na stranicama udruge koja se aktivno bavi za neke promjene u društvu i samim time se možda postavlja "patronizirajuće" , ali kako drugačije? kako će one meni objasniti da su platnene pelene bolje od jednokratnih kad to odmah djeluje kao pametovanje? nama je ipak lakše - mi samo se možemo s rodama slagati i uživati u promjenama koje one svojim radom unose, ili se ne slagati i trućati na raznim forumima kako je sve to bezveze
5. e sad, ja sam po svojoj prirodi rođeni diplomata (vaga, u podznaku vaga) i odmah osjetim kad je netko bez takta, ali neke savjete ću prihvatiti (zato smo i tu, zar ne? - radi savjeta) npr. oko pelena (još smo na jednokratnima, ali namjeravam pokrenuti topik da mi netko upravo to objasni), a neke i ne, npr. o iščuđavanju oko toga da djetetu dam šećerić u kafiću da na miru mogu popiti kavu s frendicom
6. i još nešto, iz vlastitog iskustva znam da je neupućenima (ovdje ne mislim glupima) teško nešto objasniti,kada je riječ o apelu HP zbog čestitki - i priznajem, i ja sam neupućena po tom pitanju, jer nisam toliko u svemu tome da bi mi bilo jasno u čemu je tolika frka - ali, ako žene u rodi koje više vremena od mene sigurno posvećuju proučavanju te tematike, a skojima se slažem da je promocija dojenja izuzetno bitna, misle da je to bitno - tko sam ja da se tome ismijavam? nije mi se dalo pročitati niti onaj pravilnik o marketingu kako spada jer mi to nije bilo od vlastitog interesa.

sad kad čitan ovaj moj post - čini mi se kao roman toka svijesti - radim sto stvari odjednom, ali neka ga...