Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Griz na sto načina

  1. #1
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    ...GRIZ NA STO NAČINA...

    ŠPECLE SA UMAKOM
    3 jaja izlupati vilicom i dodati:
    35 dag brašna i oko 2 dl vode,sol, malo muškatnog oraščića i 1 žlicu griza.
    Potrebna je presa za tijesto. To je kao ribež s velikim rupama i dasčicom kojom to proguruješ(ne znam kako drukčije opisati). U nedostatku istoga, praviti male njokice sa žlicom tj. pustit da curi iz posude i samo odjeljivati s žličicom.Kužite nadam se!Ukuhava se u slanu vodu.Kad isplivaju, vaditi šupljom žlicom i stavljati u hladnu vodu. Zatim ih ocijediti i staviti na otopljeni maslac i ugrijati.

    Umak:Male medaljone od mesa(oko 30dag)+sol+papar ispržiti na malo maslaca sa svih strana i izvaditi iz tave. U istu tavu staviti još maslaca, dodati rezane šampinjone, 1 glavicu sjeckanog luka i može 2 mlada svježa luka a može i svježe crvene paprike.
    Malo popržiti, dodati malo bijelog vina i prokuhati. Na kraju dodati vrhnja za kuhanje i mesne medaljone pomiješati zajedno s tim.
    Jaaako je fino!!!
    Ima još...

  2. #2
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    KNEDLE OD GRIZA I SIRA

    250g pšeničnog griza
    250g kravljeg sira
    3 jaja
    sol
    Sve pomiješati i ostaviti da stoji 30 minuta, oblikovati knedle i kuhati dok ne isplivaju. Preliti umakom.

    Umak 1 :Ispržiti malo bijeli luk sa slaninom, dodati 250ml vrhnja za kuhanje, vegetu,sol,bosiljak,list peršina, muškatni oraščić(može se dodati i maslina i kapara)

    UMAK 2: popržiti crveni luk, 2 češnja češnjaka, dodati konzervu tunjevine, 250ml vrhnja za kuhanje, sol, papar, vegetu,može peršin,bosiljak,origano-po želji

    Umak 3: otopiti maslac i nasjeckati jedan trokut gorgonzole, 250ml vrhnja za kuhanje, lagano otapati, dodati kiselo vrhnje

    Umak prelijevati na tople knedle.

    A možete ih i na slatko:
    šećer i vrhnje preliti preko knedli,
    ili cimet i šećer

    Ima još...

  3. #3
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    SLATKE KOCKE OD GRIZA
    Skuhati griz sa mljiekom i šećerom da bude gust. Izliti u namazanu tepsiju s maslacem i zapeći da se dobije kora.

    krema:4 žumanjka i 4 žlice šećera izmiksati i dodati 2,5 dl vina. Kuhati direktno na vatri da se dobije gusta krema.

    Kad je griz ispečen, izrezati ga na kocke i na tanjuru preliti sa kremom. Jesti toplo.

    Jel dosta?
    Imate kuhati za cijeli tjedan novih jela:

  4. #4
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Nije dosta, daj nam još! Ja sam inače "poludila" za grizom u zadnje vrijeme; pa je svaka ideja dobrodošla.
    U međuvremenu evo i jedan moj recept:

    PITA OD ORAHA I GRIZA

    tijesto:
    7 dag šećera
    15 dag margarina
    30 dag oštrog brašna
    1 žumanjak
    1/2 soka od limuna (malo octa)
    žlica vrhnja ili malo mlijeka
    nadjev:
    10 dag griza
    1/2 l mlijeka
    25 dag šećera
    10 dag čokolade (ili 1 velika žlica navrh kakaa i 3 žlice šećera)
    3 žumanjka
    15 dag mljevenih oraha (li badema ili lješnjaka)
    čašicu ruma
    snijeg od 4 bjelanjka

    Zamijesiti tijesto. Skuhati griz u mlijeku i dodati u vruće šećer i čokoladu. Kad se ohladi dodati žumanjke, orahe i rum, te na kraju snijeg od bjelanjaka
    Peći kao ostale pite.

  5. #5
    andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,374

    Početno

    Pucaj dalje !

  6. #6
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Imam i ja jedan kolač, brzo a fino

    6 jaja
    20 dag šećera (ili malo manje)
    1 vanilin šećer
    13 dag griza
    15 dag kokosovog brašna

    Cijela jaja pomiješati s ostalim sastojcima, staviti u namašteni manji oblik, peći oko 15-20 minuta na srednjoj temp (oko 170 stupnjeva). Izvaditi iz pećnice i zaliti PRELJEVOM od pola litre kipućeg mlijeka s tri žlice šećera i vanilin šećerom. Sve će plivati, ali tako treba biti. Vratiti u pećnicu i peći dok se svo mlijeko ne upije. Na pečeni vrući kolač naribati čokoladu.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    177

    Početno Kolac od struganih jabuka

    i ja imam jedan odlican (citaj lagan) recept za kolac:
    2 solje (od b. kafe) struganih jabuka - one zelene kisele
    1.5 solja griza
    1 solja secera - za one sto vole moze i smedji secer
    1/2 solje ulja - ovo ja umanjim na sto manje
    1 solja oraha polomljenih - ovo je moj dodatak
    prasak za pecivo
    2 jaja

    sve lagano, rucno pomjesaj. peci u ugrijanoj pecnici (180 C) 30-40 min ili za one iskusne domacice (a ne kao ja) dok cackalica nije cista (ma ovo vam ja ne radim).

    sve se prelije glazurom od cokolade:

    100gr cokolade
    50 gr putera
    5 kasika vode

    Otopi cokoladu i puter na vodi i prelij kolac.

    Mi to jedemo ovako:
    MM s jedne strane tepsije, ja sa druge (kolac jos vruc, ko bi cekao da se ohladi). Svako po kasik(ic)u u ruku i uzivancija. Dok se ne "sretnemo" e onda se svadjamo ko je jeo brze ipojeo vise....

  8. #8

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    italy
    Postovi
    49

    Početno Re: Kolac od struganih jabuka

    Odlican je, njam, njam...

    Citiraj tamy prvotno napisa
    Mi to jedemo ovako:
    MM s jedne strane tepsije, ja sa druge (kolac jos vruc, ko bi cekao da se ohladi). Svako po kasik(ic)u u ruku i uzivancija. Dok se ne "sretnemo" e onda se svadjamo ko je jeo brze ipojeo vise....
    I mi ga tako jedemo, a u zadnje vreme pridruzi nam se i Stefan, mada nema sanse jadnicak

  9. #9
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    tamy, stefania,

    ovaj kolac, kad je izmijesan, nije bas "kremast"? u kojoj tepsiji ga pecete, mislim, koliko je debela smjesa prije pecenja?

    fala

  10. #10
    Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zd
    Postovi
    653

    Početno

    Ja mislim da je to onaj "mokri" kolac, pa ne treba biti kremast. Ili?!

  11. #11
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Da se malo "odmorimo" od svih ovih slastica ( ), samo da pitam - voli te li griz-noklice u juhi?

  12. #12

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    italy
    Postovi
    49

    Početno

    Citiraj litala prvotno napisa
    tamy, stefania,

    ovaj kolac, kad je izmijesan, nije bas "kremast"? u kojoj tepsiji ga pecete, mislim, koliko je debela smjesa prije pecenja?

    fala
    Ne nije kremast, izgleda kao masa za palacinke-recimo..

    Sto se velicine tepsije tice pitanje je pravo, ja cu napisati moj recept koji odovara mojoj tepsiji velicine 21x32cm.
    1 jaje
    1 solja (2.5dcl)secera
    1 solja mleka
    1 soljica (mala-za espreso) ulja
    1 solja mlevenoh oraha
    1 solja griza
    1 prasak za pecivo
    2 rendane jabuke

    Umutim jaje sa zicom, dodam secer, mleko opet malo sa zicom promlatim, dodam ulje i orahe, promesam, dodam griz sa pp i na kraju na sve to izrendam jabuke-promesam.Ostavim da odstoji u posudi dok se rerna ne zagreje.
    Upalim na 250C pa kad se lampica ugasi, masu promesam i izlijem u podmazan i brasnom posut pleh.
    Cim stavim kolac u rernu temperaturu smanjim na 170C i pecem 40min (bez otvaranja!!!)
    Pred kraj pecenja pripremim preliv na sledeci nacin:
    Istopim 100 gr cokolade sa 4 kasike mleka, 4 kasike secera, mala soljica ulja (mozes zameniti sa maslacom)- da bude ujednaceno a ne provri, a onda dodam pola solje seckanih oraha i vruc kolac prelijem toplim prelivom.
    To je to, nadam se da sam bila dovoljno precizna kao prava neiskusna domacica , one iskusnije to pisu sa manje detalja, pa meni retko koji kolac sa neta uspe . Zamalo mi MM nije zabranio pristup netu zbog serije neuspelih eksperimenata .
    E da orahe seckane radim tako sto ih stavim u jednu kesu od najlona i izvaljam flasom ili oklagijom do zeljene krupnoce-ovako je puno lakse i brze, a meni i lepse .

  13. #13

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Imam i ja jedan kolač, brzo a fino

    6 jaja
    20 dag šećera (ili malo manje)
    1 vanilin šećer
    13 dag griza
    15 dag kokosovog brašna

    Cijela jaja pomiješati s ostalim sastojcima, staviti u namašteni manji oblik, peći oko 15-20 minuta na srednjoj temp (oko 170 stupnjeva). Izvaditi iz pećnice i zaliti PRELJEVOM od pola litre kipućeg mlijeka s tri žlice šećera i vanilin šećerom. Sve će plivati, ali tako treba biti. Vratiti u pećnicu i peći dok se svo mlijeko ne upije. Na pečeni vrući kolač naribati čokoladu.
    Koliki je tvoj "manji" oblik

    ...ako još pamtiš

  14. #14
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj makita prvotno napisa
    Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Imam i ja jedan kolač, brzo a fino

    6 jaja
    20 dag šećera (ili malo manje)
    1 vanilin šećer
    13 dag griza
    15 dag kokosovog brašna

    Cijela jaja pomiješati s ostalim sastojcima, staviti u namašteni manji oblik, peći oko 15-20 minuta na srednjoj temp (oko 170 stupnjeva). Izvaditi iz pećnice i zaliti PRELJEVOM od pola litre kipućeg mlijeka s tri žlice šećera i vanilin šećerom. Sve će plivati, ali tako treba biti. Vratiti u pećnicu i peći dok se svo mlijeko ne upije. Na pečeni vrući kolač naribati čokoladu.
    Koliki je tvoj "manji" oblik

    ...ako još pamtiš

    Nisam više sigurna je li 32 ili 34 :?

  15. #15
    štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    ...kud Neretva hladna teče...
    Postovi
    451

    Početno

    SAVIJAČA S GRIZOM

    KREMA : 3 čvrsta jogurta, 3 šolje od jogurta šećera, 1 šolja ulja, 2 jaja, 1 prašak za pecivo, 250 g pšeničnog griza

    slagati redom :
    kora za savijaču
    krema
    kora za savijaču
    krema
    kora za savijaču
    krema
    nadjev

    NADJEV : svježi sir izmiksan s vanilijom i malo šećera
    ili
    izrendane jabuke s šećerom
    ili
    podravkin nadjev od višanja
    ili
    višnje iz kompota

    Nadjev složiti dužinom preko kreme i zarolati.
    Ispeći na 180 stupnjeva (o pećnici ovisi koliko dugo, otprilike 40-50 min)
    U svakoj kombinaciji je super, a gotovo za tren oka.

  16. #16

    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    138

    Početno

    Evo i jedan sa grizom i makom:

    2 case jogurta
    2 case mljevenog maka
    2 case brasna
    1 prasak za pecivo
    1 casa ulja
    1 casa secera
    1 casa griza.

    Umijesati kasikom i peci na 200 stepeni oko 20 minuta. Preliti cokoladnom galzurom, ja stavim 200 ml vrhnja za kuhanje i 1 cokoladu za kuhanje. Vrlo je jednostavno i brzo, nema mnogo posudja za pranje, a i ukusno je.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    267

    Početno

    Kuglice od griza

    Griz od Dinkela(umjesto pšeničnog)
    Sojino mlijeko
    Kakao
    Banana
    Javorov sirup
    Kokosovo brašno

    Skuha se griz tak da je jako gust,ubaci se kakao i znječena banana.Dobro promješati i ostaviti da se ohladi(može u gotovu smjesu javorov sirup).
    Kad je ohlađeno,oblikovati kuglice i uvaljati ih u javorov sirup pa u kokosovo brašno.Mi smo luuuuudi za ovom slasticom i često to radim jer je jednostavno i fino.

    Naravno da se umjesto ovih sastojaka može staviti pšenični griz,čokolada u prahu,šečer i k.mljieko.

    Dobar tek!

  18. #18

    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    267

    Početno

    E da!I malo arome vanilije

  19. #19

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    radila sam danas ivancicine knedle od griza i sira uz šnicle u umaku od šampinjona i vrhnja, jako dobro. same nisu baš nešto, ali s umakom i mesom, mmmm, kao u Pragu

  20. #20

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    A meni baš fine same... sa mrvicama i javorovim sirupom

  21. #21

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    mislila sam same - same i slane...

  22. #22
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    Originalni recept:
    Skuhati griz u kompotu od visanja. Dodati secera po zelji.
    Umijesati visnje, prethodno izvadjene iz tog kompota.
    Izliti u stogod.
    Skuhati puding.
    Naliti na griz s visnjama.
    Ohladiti.
    Dodati slag.

    Moja verzija je od integralnog jecmenog griza koji kuham u soku od visanja (ili 100% visnje bez dodanog secera, ili zasladjeni.. samo da nije sa sladilima). Ne dodajem secer. Koristim ili svjeze ili smrznute visnje, a ne zasladjeni kompot. Puding od Alnature (svejedno je li vanilija ili cokolada). Ne dodajem slag.

    Originalna verzija je fina, a ova moja mi je mrak. Kiselo i ukusno!

  23. #23

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    Evo jedne kalorijske bombe (ali jako fine ):

    SLATKI ZALOGAJ

    Biskvit:
    6 jaja (posebno žumanjci, posebno snijeg od bjelanjaka)
    6 žlica šećera
    6 žlica brašna
    3 žlice kakaoa
    1/2 praška za pecivo
    Peći 20' na 200°C i vruće preliti sirupom od 15 dag šećera i 2 dl vode.

    Krema:
    7 dl mlijeka (ali treba više)
    5 žlica griza
    1 puding od vanilije (može i čokoladni - isprobano)
    20 dag margarina (preporučam manje)
    12 žlica šećera

    U 2 dl mlijeka skuhati griz, pa ohladiti - (preporučam uzeti više mlijeka - ja sam radila s 2 dl, pa sam morala dolijevati jer je bilo toliko gusto da se nije dalo miješati)
    U 5 dl mlijeka skuhati puding.
    Izmiješati vrući puding i ohlađeni griz.
    U ohlađenu smjesu umiješati izrađeni margarin sa šećerom.

    Ohlađeni biskvit premazati kremom i preliti čokoladnom glazurom. Kad se stegne rezati na kocke.

    Radila sam sa smeđim šećerom i bilo je jako njamiiii

  24. #24
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    Citiraj Kaae prvotno napisa
    Originalni recept:
    Skuhati griz u kompotu od visanja. Dodati secera po zelji.
    Umijesati visnje, prethodno izvadjene iz tog kompota.
    Izliti u stogod.
    Skuhati puding.
    Naliti na griz s visnjama.
    Ohladiti.
    Dodati slag.

    Moja verzija je od integralnog jecmenog griza koji kuham u soku od visanja (ili 100% visnje bez dodanog secera, ili zasladjeni.. samo da nije sa sladilima). Ne dodajem secer. Koristim ili svjeze ili smrznute visnje, a ne zasladjeni kompot. Puding od Alnature (svejedno je li vanilija ili cokolada). Ne dodajem slag.

    Originalna verzija je fina, a ova moja mi je mrak. Kiselo i ukusno!

    Ovo ćemo danas isprobat ...

  25. #25
    khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    637

    Početno

    Citiraj Dream prvotno napisa
    Da se malo "odmorimo" od svih ovih slastica ( ), samo da pitam - voli te li griz-noklice u juhi?
    gdje se dede taj recept?
    ja ih obožavam, ali ne znam napraviti, pa čekam...

  26. #26
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj mama sanja prvotno napisa
    Evo jedne kalorijske bombe (ali jako fine ):

    SLATKI ZALOGAJ

    Biskvit:
    6 jaja (posebno žumanjci, posebno snijeg od bjelanjaka)
    6 žlica šećera
    6 žlica brašna
    3 žlice kakaoa
    1/2 praška za pecivo
    Peći 20' na 200°C i vruće preliti sirupom od 15 dag šećera i 2 dl vode.

    Krema:
    7 dl mlijeka (ali treba više)
    5 žlica griza
    1 puding od vanilije (može i čokoladni - isprobano)
    20 dag margarina (preporučam manje)
    12 žlica šećera

    U 2 dl mlijeka skuhati griz, pa ohladiti - (preporučam uzeti više mlijeka - ja sam radila s 2 dl, pa sam morala dolijevati jer je bilo toliko gusto da se nije dalo miješati)
    U 5 dl mlijeka skuhati puding.
    Izmiješati vrući puding i ohlađeni griz.
    U ohlađenu smjesu umiješati izrađeni margarin sa šećerom.

    Ohlađeni biskvit premazati kremom i preliti čokoladnom glazurom. Kad se stegne rezati na kocke.

    Radila sam sa smeđim šećerom i bilo je jako njamiiii

    Kaj ne bi bilo jednostavnije zajedno skuhati i puding i gris, ovak je kompliciranije i mažu se dvije posude ? Osim toga, 5 žl. griza je za oko pola litre mlijeka, zato se i nije dalo miješati.

    Pitam zato što ja radim bubine olfo kremšnite tak da istovremeno kuham i gris i puding (odn. prvo usipam griz i promiješam, a onda ulijem smjesu pudinga, šećera i mlijeka) i bude super.

  27. #27
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj khaa prvotno napisa
    Citiraj Dream prvotno napisa
    Da se malo "odmorimo" od svih ovih slastica ( ), samo da pitam - voli te li griz-noklice u juhi?
    gdje se dede taj recept?
    ja ih obožavam, ali ne znam napraviti, pa čekam...
    uzmeš šalicu
    staviš jaje
    malo soli
    umiješaš grisa toliko da gustoća bude kao... tijesto za kruh

    žlicu uvaljuješ u vrelu juhu i grabiš žličnjake koji će pri kuhanju jako narasti, pa računaj na to

  28. #28

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Citiraj Dream prvotno napisa
    Da se malo "odmorimo" od svih ovih slastica ( ), samo da pitam - voli te li griz-noklice u juhi?
    Volim, volim, al' samo kad mi ih napravi baba.

  29. #29

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Citiraj mama sanja prvotno napisa
    ...Krema:
    7 dl mlijeka (ali treba više)
    5 žlica griza
    1 puding od vanilije (može i čokoladni - isprobano)
    20 dag margarina (preporučam manje)
    12 žlica šećera

    U 2 dl mlijeka skuhati griz, pa ohladiti - (preporučam uzeti više mlijeka - ja sam radila s 2 dl, pa sam morala dolijevati jer je bilo toliko gusto da se nije dalo miješati)
    U 5 dl mlijeka skuhati puding.
    Izmiješati vrući puding i ohlađeni griz...

    Kaj ne bi bilo jednostavnije zajedno skuhati i puding i gris, ovak je kompliciranije i mažu se dvije posude ? Osim toga, 5 žl. griza je za oko pola litre mlijeka, zato se i nije dalo miješati.

    Pitam zato što ja radim bubine olfo kremšnite tak da istovremeno kuham i gris i puding (odn. prvo usipam griz i promiješam, a onda ulijem smjesu pudinga, šećera i mlijeka) i bude super.
    Nemam pojma, bilo bi sigurno jednostavnije, ali ovako piše u receptu po kojem sam radila. Piše također da se griz treba ohladiti i pomiješati s vrućim pudingom, možda i to ima neku svrhu :? . Možda idući put probam na jednostavniji način.

  30. #30
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj khaa prvotno napisa
    Citiraj Dream prvotno napisa
    Da se malo "odmorimo" od svih ovih slastica ( ), samo da pitam - voli te li griz-noklice u juhi?
    gdje se dede taj recept?
    ja ih obožavam, ali ne znam napraviti, pa čekam...
    Ja ih isto obožavam. Gotovo da ništa drugo i ne ukuhavam u juhu nego uvijek griz-noklice .
    Sljedeći put kad budem pravila, poslikat ću korake, pa složiti strip-recept. Bilo bi pametno čak video-clipić snimiti jer je bitno vidjeti gustoću tijesta.

  31. #31
    koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    1,654

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj khaa prvotno napisa
    Citiraj Dream prvotno napisa
    Da se malo "odmorimo" od svih ovih slastica ( ), samo da pitam - voli te li griz-noklice u juhi?
    gdje se dede taj recept?
    ja ih obožavam, ali ne znam napraviti, pa čekam...
    uzmeš šalicu
    staviš jaje
    malo soli
    umiješaš grisa toliko da gustoća bude kao... tijesto za kruh

    žlicu uvaljuješ u vrelu juhu i grabiš žličnjake koji će pri kuhanju jako narasti, pa računaj na to
    you make it sound so simple
    ja sam 4 dana za redom ih radila da mi ispadnu kako treba
    khaa, ako umješaš griz u jaje malo ranije, tako da stigne malo nabubrit, lakše i brže će se skuhat, bit će mekani a neće se raspadat...
    mmm kako volim, volim nokle

  32. #32
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Neki dan sam radila gris-knedle i ispali su mi za ne vjerovati - stavila sam jaje, malo brašna, gris, umiješala da bude dosta gusto, ostavila oko 20tak minuta da odstoji i stavila u juhu. Za divno čudo, nisu mi se raspadali, ostali su čvrste forme, a rahli.

  33. #33

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    MalaSirena, radila sam tvoj kolač s grizom i kokosom. Reci mi, prije nego ga preliješ mlijekom, treba biti do kraja pečen ili ne? Jer meni nakon 20 min. čačkalica još nije izlazila suha, pa sam produžila još 10-tak min. i onda ga prelila mlijekom, koje se gotovo sve upilo prije nego sam ga stigla vratiti u pećnicu. Svejedno je ispao jako fini, još bolji 2. dan i hladan iz frižidera.

  34. #34
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,081

    Početno

    Citiraj mama sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Evo jedne kalorijske bombe (ali jako fine ):

    SLATKI ZALOGAJ

    Biskvit:
    6 jaja (posebno žumanjci, posebno snijeg od bjelanjaka)
    6 žlica šećera
    6 žlica brašna
    3 žlice kakaoa
    1/2 praška za pecivo
    Peći 20' na 200°C i vruće preliti sirupom od 15 dag šećera i 2 dl vode.

    Krema:
    7 dl mlijeka (ali treba više)
    5 žlica griza
    1 puding od vanilije (može i čokoladni - isprobano)
    20 dag margarina (preporučam manje)
    12 žlica šećera

    U 2 dl mlijeka skuhati griz, pa ohladiti - (preporučam uzeti više mlijeka - ja sam radila s 2 dl, pa sam morala dolijevati jer je bilo toliko gusto da se nije dalo miješati)
    U 5 dl mlijeka skuhati puding.
    Izmiješati vrući puding i ohlađeni griz.
    U ohlađenu smjesu umiješati izrađeni margarin sa šećerom.

    Ohlađeni biskvit premazati kremom i preliti čokoladnom glazurom. Kad se stegne rezati na kocke.

    Radila sam sa smeđim šećerom i bilo je jako njamiiii
    Ovo sam danas napravila u napadu neimanja doma ničeg slatkog osim pudinga, baš je fino i brzo. Stavila sam 4dl mlijeka za 5 žlica griza, smanjila masnoću (60g maslaca), a nisam prelijevala šećernim sirupom nego čašom mlijeka.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •