Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: toxoplazma

antigua

Početno toxoplazma

Znam da je toxoplazma jako opasna u trudnoci, ali me zbunjuje podatak mog ginekologa koji mi kaze da je ona opasna samo u prva tri mjeseca, kada se plod tek pocinje razvijati, te da je trudnica dobije u drugom ili trecem tromjesecju nema nikakve opasnosti za bebu. Uredno sam napravila sve nalaze, toxoplazma-negativna, dakle sve o.k. Sve dok nisam procitala na netu da je veci postotak zaraze toxoplazmom pred kraj trudnoce kada je izrazito opasna jer moze uzrokovati sljepocu nerodjenog djeteta i naravno jako sam se uplasila jer sam usla vec u 6 mjesec trudnoce, a imala sam kontakt s mackicom koju sam hranila. Da li postoji opasnost da sam se zarazila toxoplazmom ako nikad nisam dirala tu macku, niti dirala nista sto ima s njom veze vec joj samo povremeno spustila hranu u njenoj blizini?Mackica je na pola pitoma i nisam je dirala. :?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

malo sam zaboravila kako to ide sa toxoplazmom ali da te utjesim, nemaju sve macke toxoplasmu mozda je ta tvoja nema! sretno sa trudnocom!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mislim da zbilja možeš biti mirna, da se na taj način ne može dobiti toksoplazma (bez kontakta), a čini mi se da je največa mogučnost ako dođeš u doticaj s mačjim izmetom, npr. ako čistiš njihove kutije gdje obavljaju nuždu bez rukavica. To je moje laičko mišljenje, još će ti sigurno odgovoriti netko stručniji.
    Samo mazi svoju bušicu i bez puno sekiranja.

antigua

Početno

Kud prije! Cure, hvala vam. Pokusat cu se jos malo raspitati, a ako mi odgovori stignu ovako brzo kao sto ste mi i vi odgovorile... moci cu mirno spavati. PUSA

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

jesi sigurna da na nalazu nemaš IGg antitijela....puno ljudi je pozitivno jer su nekad bili u kontaktu s toxo...bolje je imati ta antitijela nego da je sve negativno...
    ali isto tako mislim da se nemaš zbog čega brinuti
    veći postotak zaraze pred kraj trudnoće? to nema neke posebne veze sa trudnoćom osim ako pred kraj trudnoće puno ne diraš mace ili se zaraziš preko neopranog voća što sve možeš i u ranoj trudnoći i bilo kad i sl.

antigua

Početno

By the way, jedete li vi prsut u trudnoci? Kazu da bi ga trebalo izbjegavati jer nije dovoljno termicki obradjen. Navodno i od njega mozes pokupiti toxoplasmozu. Ja ga u pocetku nisam jela, ali nedavno kad mi je zamirisao sa stola, ovakve su mi bile oci. :shock: Nisam mogla odoljeti, a da ne uzmem feticu. Inace sam jako disciplinirana.

antigua

Početno

ZO, evo bas ceprkam po nalazima i sve mi je negativno. I IgG i IgM. Nadam se da u medjuvremenu vrijednosti nisu postale pozitivne. Jooj, stalno neke brige! Necu vise ceprkati po netu, samo mi stvara nepotrebne strahove.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj antigua prvotno napisa
    By the way, jedete li vi prsut u trudnoci? Kazu da bi ga trebalo izbjegavati jer nije dovoljno termicki obradjen. Navodno i od njega mozes pokupiti toxoplasmozu.
    sorry al ne mogu odolit nije toxoplazmozu nego trihinelozu al to mozes dobit bilo kad u zivotu ako jedes prsut, ja nisam cula da je zabranjeno jest prsut u trudnoci, i ja sam ga jela i pancetu i sir i slane srdele, zasto ovo govorim jer mi je pasalo slano a ko treba laganu spizu a meni je bas bio prsut super, mozda zbog niskog tlaka pa mi je odgovaralo slano

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj antigua prvotno napisa
    ZO, evo bas ceprkam po nalazima i sve mi je negativno. I IgG i IgM. Nadam se da u medjuvremenu vrijednosti nisu postale pozitivne. Jooj, stalno neke brige! Necu vise ceprkati po netu, samo mi stvara nepotrebne strahove.
    relax

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

molim te nemoj više brigat jer zaista nemaš razloga.....opusti se i uživaj u svom prekrasnom stanju draga
    i nema strahova.....

antigua

Početno

Zhabica, sad si i ti mene nasmijala. Imas pravo. Ma luda sam vise od svih tih izraza. Ubi me, ali.. ili se moj ginekolog zabunio ili sam ja uz sve te strahove pocela slabije cuti. A tko bi to vise znao. Lijepo mi je prokomentirao nalaze toxoplazme i rekao mi da i nje ima u prsutu. Ali, ako si i ti gustala u prsutu i prezivila, bome cu i ja.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Pogledaj ovaj link: Trudnoća i mačke - Toksoplazmoza
    Istina je da od termički neobrađenog mesa, ukoliko u njemu ima toxoplazme, možeš i dobiti toxoplazmozu. A možeš i trihinelozu i brdo drugih parazita-ukoliko je i meso zaraženo.
    Zato se i ne preporuča konzumiranje suhomesnatih proizvoda u trudnoći.
    Tox. je inače najopasnija za bebu u višem stupnju trudnoće.
    Diranje mačke nije opasno, podrazumijeva se da opereš ruke nakon kontakta s mačkom za koju nisi sigurna da je zdrava, a nisu naravno ni sve mačke zaražene. Toxoplazmozu možeš dobiti ako parazita (koji se može naći u izmetu zaraženih mačaka) uneseš u svoj probavni sustav.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

a gle...ja sam u pocetku toliko citala na netu i pazila na sve...od macke i salama do kupusa i sira...
    kad sam rekla doktorici...rekla je da pazim jedino da ne cistim pjesak, da ih smijem dirati i sve,....(imam ih 7), a za hranu se pukla smijati i rekla nek jedem kaj god pozelim (ali da se ne zdebljam previse). Mislim da su toksoplazmoza i ine stvari cesce u manje razvijenim zemljama...

meri lu

Početno

ola antigua, moram ti priznat da sam i ja takva bila, ako ne i gora! ja sam iti zvala veterinarski fakultet, posto mi je jedna gospoda u pet ducanu rekla da ima neka ampula koja se stavlja mackama na vrat protiv te toxopazmoze, sto mi je doktorica to demantirala. ja sam imala macka i zivija je s nam u stanu do drugog mjeseca moje trudnoce, onda sam ga spedila jer nisam imala ziva mira, a ti tu macu si samo ocigledno pogledala, tako da mislim da stvarno to tribas izbacit iz glave i uzivat u trudnoci, ne virujem da si je mogla pokupit. a i ostale zene su ti jako dobrih savjeta dale. mazi svoju pupu i uzivaj u njoj

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Baš ću isto pitat svoju dr, nemam mačku, ali imam susjedu koja hrani jednu mačku lutalicu koje je onda po cijeli dan čeka pred ulazom. Mislim da je sve OK ako se ne dira izmet i kao ne bi smjelo radit po zemlji bez rukavica. A propos termički neobrađenog, meni sve to moja gini odmah na početku savjetovala - ništa termički neobrađeno, uglavnom lagano jest - piletina itd., ne plodovi mora (to je meni najteže), ne tuna, puno ribe, jaja samo iz samoposluge, sir samo iz samoposluge (ne plac). Ali, ja sam isto i special case jer moram pazit na kilažu pa je to sve onako bio jedan "paket" savjeta.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Stronghold ampula za mačke djeluje na toxo i stavlja se mačkama na vrat.
    Ako niste u kontaktu sa mačjim izmetom nemožete ju pokupit, a i izmet mora "odstajat" da bi jajašca bila infektivna.
    Mislim da se nemate čega bojati... Ako se ustanovi da nemate protutijela za tokopl. savjetujte se sa doktorom da to kontrolirate i to je to. U prvom tromjesečju je najopasnija jer izaziva pobačaj, a kasnije se uspjesno liječi. Bitno je samo na vrijeme otkriti.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Zanemarite ono sa ampulom meni su isto to jednom rekli u pet centru pa sam sad išla provjerit djeluje na parazita koj se slično zove a ne na Toxoplazmu.
    Ja sam se dosta raspitivala o tome jer nemam protutijela , pa me bio strah al sve prošlo ok.
    Sad u drugoj trudnoči se ne bojim tolko ali ipak kontroliram titar.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

znala sam da ne smijem citati o toj toxoplazmi, a sad jesam, pa nisam cijelu noc spavala kak spada. imam moju zrinkicu koja otkako smo u kuci ide van, u stanu je bila zatvorena. a cistila sam joj wc dosad, o sad ce mm morati. ali ja sam oduvijek imala macke, vjerojatno sam stvorila antitijela... dakle postoji test kojim se moze ustanoviti ima li osoba ta antitijela? sve mislim da ce me ginko blijedo pogledati kad ju pitam...

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj manal prvotno napisa
    dakle postoji test kojim se moze ustanoviti ima li osoba ta antitijela? sve mislim da ce me ginko blijedo pogledati kad ju pitam...
    mislim da ti je to jedna od uobicajenih pretraga u trudnoci ili prije nje, sad sam malo zaboravila kad se testira jer san hrpu testova radila pa ne znam kad je sta bilo, u svakom slucaju ne bi te trebala pogledat cudno, jos pogotovo ako imas macku.

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Manal, test na toxo vrlo se jednostavno radi iz uzorka krvi-nekoliko dana neizvjesnosti i sve je jasno.
    Ako imaš antitijela-dobro za tebe, možeš se dalje družiti sa svojom mačkom bez zadrške.

Ako antitijela nemaš, onda krajnji oprez-nemoj se mačjem wc-u niti približiti, a i s macom se za vrijeme trudnoće druži što manje (oprostit će ti ona već).
    Kako dugo imaš macu?
    Ako već dugo imaš istu macu, znači da nije zaražena, jer bi i tebe već zarazila.
    Daljnju opasnost od zaraze možeš spriječiti ako joj ne daješ jesti nikakvo meso koje nije termički dobro obrađeno.
    Iznutrice zabranjene.
    Pravi problem je što ti maca izlazi van-ako je ikako moguće, pokušaj joj do kraja trudnoće ograničiti kretanje.
    Ako maci ne možeš ograničiti kretanje i tako ju spriječiti u kontaktu s drugim mačkama i eventualno zaraženom hranom, to obavezno reci infektologu u ustanovi gdje ćeš obaviti testiranje ili svom liječniku, jer bi to mogao biti dobar razlog da macu privremeno udomiš do poroda.

No ništa od toga te ne mora brinuti ako nalazi pokažu da imaš antitijela.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala puno! napravit cu test sto prije. zrinku imam nesto vise od dvije godine, ali tek od 10. mjeseca ona ide van. medjutim, nesigurna je ona vani, kako prije toga dvije godina nije vidjela slobodu :/ tako da se zadrzava u nasem dvoristu i sigurno nije jela nista vani. navikla je na kupovnu hranu, uglavnom suhu. ne bi ja nju mogla dati... nadam se da ce sve biti u redu. a nju mogu i cijepiti protiv toxoplazme, ne? thx again!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam uvijek imala hrpu mačaka i to sve oko kuće, koje nismo ni cijepili ni vodili veterinaru. Stalno sam ih nosala, ljubila, hranila... Nikada nisam dobila toxo. Sada imam mačora (kastriranog) u kući, ali po danu izlazi u dvorište. Redovito smo kod veterinara i potpuno je zdrav. Jedina promjena od kad sam trudna je ta da za svaki slučaj više ne čistim njegovu kutiju.

Nije toxo toliko raširena i toliko lako za ju pokupiti jer da je tako ja bi je sigurno bila preboljela kao mala, a nisam jer nemam antitjela.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pliska, to je zato jer je u Istri ima puno manje nego u okolici Zagreba.

pikabou

Početno

Antigua znam kako ti je. Macu sam imala 13 godina prije no što sam zatrudnila. Prije trudnoće savjetovala sam se i s ginekologom i veterinarom koju su zaključili da sam ju sigurno preboljela da imam antitijela i obojica rekli no frx. Između smo uzeli još jednu macu. Na testiranju koje sam napravila s nekih dva mjeseca trudnoće mi je sve bilo negativno. U međuvremenu sam mazila i pazila mace, jedino što sam im wc mijenjala u debelim gumenim rukavicama. No kako sam sve više istraživala, čitala, slušala tako sam bila sve nemirnija i preselili smo mace na određeno u podrum. Veterinar mi je rekao da se mogu mace testirati na toxu pa ako su negativne držati u zatvorenom do kraja trudnoće. No ja nisam imala srca oduzimati im slobodu. S tim da me mala maca,( koja se za razliku od stare, iskazala kao vrsni lovac donijevši osim miševa, jednom i goluba, a jednom i vranu) , u međuvremenu nagrebla u 5 mj trudnoće pa sam tražila radi svog mira ponovno testiranje i sve bilo ok. Znači izbjegavaj ju i neka obavezno netko drugi čisti wc, a dobro bi bilo da ga jednom mjesečno zalije s vrućom vodom.

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Inače, moja primarna ginekologica mi je, čim sam rekla da sam trudna i pitala za savjet o maci, bez diskusije rekla da mačka odmah treba van iz kuće, i neka odlučim da li mi je važnija trudnoća ili mačka.
    Nije mi htjela dati uputnicu za toxo, samo je "naredila" da mačka mora van.

Test sam napravila bez njezine uputnice, posavjetovala se s liječnikom na zaraznoj klinici, te još jednim ginekologom i Žigicinim veterinarom. Maca je naravno ostala.

Promijenila sam ginekologa.

Oprez je uvijek potreban, ali ovo iskustvo sam napisala tek toliko da se ne bojite previše i ne poslušate odmah prvi savjet, nego obavezno napravite test i konzultirate se s najkompetentnijima za toxo-liječnikom infektologom i veterinarom.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

pa da, neki ljudi cudno reagiraju. zato sam oprezna sto govorim. bas me zanima sto ce mi reci na sljedecem terminu sad u petak. a da joj jos kazem da sam vegetarijanka! that might be too much bit cu mirnija kad napravim test i budem znala koje mjere predostroznosti trebam poduzeti. ali najbolje bi bilo da imam antitijela.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

vjecito ta toxoplazma! drage cure, sorry sto opet povlacim pitanje, prosurfala sam sad sve linkove, ali opet nemam odgovor na moje pitanje: naime danas sam tek dobila nalaze na svoj torch test i u stvari me zbunila ginko. nalaz kaze citomegalovirus IgM neg, IgG poz, ali toxoplasma gondii IgM neg i IgG neg. sad bi ja kontala da nemam antitjela protiv toxo, ali je ona podrctala onaj citomegalovirus i rekla da imam antitijela i da je to ok. a jos sam joj opet pricala o macki, koja me neki dan, taman kad se vratila izvana udarila sapom po licu i usnama - odmah sam isprala usta, ali sam se uplasila. i sad dobijem takav nalaz i takvo objasnjenje... :? :? :? molim savjet tko zna!

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj manal prvotno napisa
    vjecito ta toxoplazma! drage cure, sorry sto opet povlacim pitanje, prosurfala sam sad sve linkove, ali opet nemam odgovor na moje pitanje: naime danas sam tek dobila nalaze na svoj torch test i u stvari me zbunila ginko. nalaz kaze citomegalovirus IgM neg, IgG poz, ali toxoplasma gondii IgM neg i IgG neg. sad bi ja kontala da nemam antitjela protiv toxo, ali je ona podrctala onaj citomegalovirus i rekla da imam antitijela i da je to ok. a jos sam joj opet pricala o macki, koja me neki dan, taman kad se vratila izvana udarila sapom po licu i usnama - odmah sam isprala usta, ali sam se uplasila. i sad dobijem takav nalaz i takvo objasnjenje... :? :? :? molim savjet tko zna!
    Jednostavno je - CMV si preboljela, a Toxo nikad nisi imala. ako si prosla 1. tromjesecje, onda nemas nikakvog razloga za strah. ako si jos u 1. tromjesecju, nemoj se previse druziti s mackama

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ok, skuzila sam da moja ginko nije pogledala nalaz i da ocito nisam preboljela toxo. moja maca odnedavno ide van, pa se sad malo bojim. usla sam u drugo tromjesjecje, a sad se pitam koliko cesto trebam kontrolirati krv na toxo? iako si kontam ako je dosad nisam dobila... a za mace ne postoji cjepivo, rekao mi vet danas. :/

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

manal, samo se drži podalje od mačjeg wc-a i ne diraj previše macu (poslije obavezno pranje ruku) i sve će biti ok.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

tja, mm je sad zapao ugodni zadatak ciscenja wc-a. al to ti je frajla: ona ide van prosetati, al duznosti obavlja unutra na wc-u! ne kuzi ona valjda da bi mogla i vani.
    ma non stop perem ruke, a ne mogu namazati kremom, jer mi svaka krema smrdi (jos traje faza mucnina), tako da mi je koza ko smirgl papir
    testirat cu se ja opet, mira dusevnog radi, mozda tamo u 20. tjednu... hvala na potpori!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •