nezaposlena majka, dal se ona mora javljati svaki mj u HZZ ako je na porodiljnom?
nezaposlena majka, dal se ona mora javljati svaki mj u HZZ ako je na porodiljnom?
ja sam bila na komlikacijama do 45 dana prije poroda i u tom periodu mi je istekao ugovor o radu. Onda su mi rekli da se moram ici prijaviti u HZZ. To sam i napravila. Rodila sam i sad se vec sest mj redovno javljam u HZZ, dali je to uopce potrebno? cujem da neke uopce nisu prijavljenuu HZZ
Da bi ostvarila rodiljnu naknadu moraš biti prijavljena na HZZ.
kopirano sa stranica HZZO-a:
Nezaposlene majke
Nezaposlena majka ima pravo na rodiljni dopust od dana rođenja djeteta do navršene godine dana starosti.
Za blizance, treće i svako sljedeće dijete nezaposlena majka ima pravo na rodiljni dopust do treće godine života djeteta.
Nezaposlene majke imaju pravo na porodni dopust ako ispunjavaju sljedeće uvjete:
- imaju hrvatsko državljanstvo
- imaju neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za priznanje prava na porodni dopust
- zdravstveno su osigurane u Zavodu
- vode se u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci koji prethode porođaju djeteta za koje se ostvaruje odnosno pravo ili da su se u roku od 90 dana nakon završenog redovitog školovanja, odnosno u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti prijavile u evidenciju nezaposlenih pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje
- radni odnos ili služba nije im prestala zbog toga što su otkazale ugovor o radu, odnosno službu, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu prouzročenog ponašanjem poslodavca, odnosno da im radni odnos nije prestao pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, odnosno službe.
Zahtjevu se prilažu sljedeći dokumenti:
1. fotokopiju rodnog lista za dijete ili fotokopije rodnih listova za blizance, trojke ili više djece jednake dobi
2. fotokopiju domovnice (za majku)
3. fotokopiju osobne iskaznice (za majku) i potvrdu o prebivalištu
4. potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od kada se majka neprekidno vodi u evidenciji nezaposlenih osoba
5. potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o visini novčane naknade koja joj se isplaćuje kao nezaposlenoj osobi
6. fotokopiju odluke o prestanku radnog odnosa.
Na uvid je potrebno donijeti:
1. osobnu iskaznicu
2. domovnicu
3. zdravstvenu iskaznicu
4. original rodnog lista (listove) za dijete (djecu)
5. original odluke o prestanku radnog odnosa
Novčana naknada za vrijeme rodiljnog dopusta nezaposlenim majkama iznosi 1.663,00 kune mjesečno. U slučaju da nezaposlena majka ostvaruje novčanu naknadu pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ima pravo samo na razliku do iznosa od 1.663,00 kune.
da moraš jedino što imaš pogodnost da ti to napravi TM ili neko drugi umjesto tebe, a ako imaš dobru savjetnicu možeš se javljati i tel.
ja dobivam 1000,oo kn od HZZ, a 663,00 od HZZONovčana naknada za vrijeme rodiljnog dopusta nezaposlenim majkama iznosi 1.663,00 kune mjesečno. U slučaju da nezaposlena majka ostvaruje novčanu naknadu pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ima pravo samo na razliku do iznosa od 1.663,00 kune.
ali na HZZ limit više nije 1000,00 kn već 1200,00 pa je i naknada za nezaposlene majke narasla na 1863,00 kn
dakle od prošlog mjeseca dobivam 200,00 kn više :D , nije nešto al veseli
Ja sam nezaposlena od 9. mj. 2005., uredno se javljam na burzu, rodila Josipa u prosincu 2006. i dobivala 1663 kn svaki mjesec, još ću valjda sad u siječnju dobiti nešto za 6 dana (jer je Josip rođen 6.). Mene zanima što je sa mirovinskim stažom, piše li se to ili ne ako sam nezaposlena i na porodiljnom?
Meni je istekao ugovor o radu u vrijeme kad sam već bila na porodiljnom.
Poslodavac mi nije htio produžiti ugovor, i sada je moja radna knjižica kod HZZO.
Imam li i dalje pravo na naknadu u visini plaće?
Prijavi se na burzu.makka prvotno napisa
da imaš pravo na staž, ali ga treba upisati do godine dana djeteta.jošmalo prvotno napisa
jedino da u ponedjeljak sa svim papirima odeš na mirovinsko pa probaš nažicati da ti upišu.
pa zar ti na burzi nisu rekli ???
jošmalo sad tek vidjeh datum ( 12.mj. ) nažalost mislim da ništa od toga
Ne, rakli su mi na HZZO da radna knjižica ide kod njih i da oni po isteku godine dana upisuju staž, (ali odozada u bilješke)mamma san prvotno napisa
I naknada ide preko HZZO-a.
Meni se čini da te naše adminstracijske službe više odmažu nego pomažu,puno toga prešućuju istina ovisno kako gdje.
Nažalost, nitko mi nije rekao, a s prvim djetetom sam išla na porodiljni dok sam bila u radnom odnosu. To mi je sve zapravo smiješno, zašto bi se trebalo javiti do djetetove 1. godine, sad sam ja zbog toga izgubila 1 godinu staža. Tu nekaj ne valja.
Kod nas nema sustavnog informiranja građana o njihovim pravima. A ako službenica koja je bar jednom čula/saznala/provela radni staž nezaposlenog roditelja to ne naglašava drugim nezaposlenim roditeljima, mogu samo potpisati Gustavo.![]()
Službe mirovinskog i zdravstvenog su obično u istoj zgradi, čak šalter do šaltera, a kao da su u različitim gradovima, suradnja 0 bodova.
meni su naglasili do godine dana, ali probaj ih pitati.jošmalo prvotno napisa
ili odi kod svoje savjetnice na burzu i reci da si čula nešto o tome, pa kad ona potvrdi ljepo ju operi pa nek ona malo telefonira pa možda i uspiješ.
nadam se da ćeš uspjeti. javi šta si napravila i sretno!
Javljam se ovdje da ne otvaram novu temu jer je slična.
Naime, jučer se desilo da je jedna mama došla na HZMO da pita što joj treba za upis radnog staža jer će joj curica u 2. mj napuniti godinu dana i dobila je odgovor da nema pravo (prije trudnoće ostala je bez posla).
Znam neke koje su također prije trudnoće bile nezaposlene pa su ostvarile to pravo i sad mi nije jasno. Na što da se pozove da onom koji ju je uredno otpilio dokaže da je u pravu.
Želim joj pomoći i sad tražim po zakonu ali nigdje ne nalazim da kaže točno "nezaposlena majka" već samo nalazim na "majka koja obavlja samostalnu djelatnost".
Neznam dali se uopće može pozvati na nešto pisano i dali je možda u međuvremenu stupilo nešto novo na snagu pa sada nema pravo na upis te jedne godine radnog staža?
Molim savjet.
ja ti neznam koji je to zakon
ali s prvim djeteton za vrijeme porodiljnog firma otišla u stečaj i tih par mjeseci mi upisali radni staž
s drugim djetetom sam cijelo vrijeme nezaposelena i savjetnica na vurzi mi je rekla da imam pravo samo trebam odnjeti sve papire na mirovinsko i upisuje se staž.
iz vlastitog iskustva
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=173&Show=1461
evo ovdje ti piše za pravo na staž
Kakav mirovinski staž? :?
I ja sam nezaposlena pa me zanima.
Javljam se na burzu svaki mjesec, ništa mi nisu rekli.
Kakve papire treba nositi u mirovinsko?
**mial** hvala, ovo sam sve već prošla.
Možda se još netko javi u međuvremenu s nečim konkretnijim.
Ima pravo, neka isprinta ili samo ovaj članak iz Narodnih novina ili one donje linkove.dobila je odgovor da nema pravo
Radi se o Zakonu o mirovinskom osiguranju, članak 15. (NN 102/98.):
Članak 15.
(1) Obvezno je osiguran roditelj koji obavlja roditeljske dužnosti u prvoj godini života djeteta, a nije obvezno osiguran po drugoj osnovi, ako je dijete hrvatski državljanin i ako roditelj i dijete imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Rođenjem sljedećeg djeteta, prije navršetka prve godine života prethodnog djeteta, prestaje pravo na obvezno osiguranje po prethodno rođenom djetetu.
(2) Ako oba roditelja obavljaju roditeljske dužnosti prema djetetu, a nisu osigurani po drugoj osnovi, obvezno se osigurava majka djeteta, ako se roditelji drukčije ne dogovore.
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1998/1409.htm
i još o tome sa weba mirovinskog:
http://www.mirovinsko.hr/default.asp?id=388
http://www.mirovinsko.hr/default.asp?ID=579
Minnie hvala, to sam i mislila, nek isprinta i nek im nosi pa nek joj oni protumače zašto nema pravo, a ispunjava sve uvjete. Bit će da nema pravo jer se nekom neda to raditi.
Još da nadodam ovaj link
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_p...l?news_ID=5491
je da je stari ali smatram kako se zakon o ovome nije mjenjao da će i njegovo tumačenje ovdje nekima možda pomoći.
Ja sam to sve malo pročitala, jel stvarno nigdje ne piše do kad se mora javiti da se dobije staž?
Nama su iz mirovinskog rekli da se upis staža može zatražiti u toku prve godine djetetova života, a ova beba za čiju mamu *dancy* piše još nije napunila godinu dana.
Iz iskustva:Kao nezaposleni roditelj, bez obzira primate li rodiljnu naknadu ili ne, imate pravo na priznavanje staža u prvoj godini djetetova života. Potrebni dokumenti su:
izvadak iz matične knjige rođenih za dijete,
domovnica za dijete,
potvrda o prebivalištu i roditelja i djeteta (iz MUP-a),
ako su oba roditelja nezaposlena, tada je potrebno dati izjavu o dogovoru koji će roditelj koristiti ovo pravo na staž, u protivnom izjava nije potrebna,
radnu knjižicu roditelja koji će koristiti pravo na staž,
kopija osobne iskaznice roditelja koji ce koristiti pravo na staž,
tiskanica M-1P (kupi se u knjižari ili papirnici).
Sva se dokumentacija podnosi područnoj službi HZMO-a, Odjelu matične evidencije, prema prebivalištu roditelja. Pravo na staž se ne odobrava rješenjem (kao kod dodatnog rodiljnog dopusta), već je vraćena kopija tiskanice M-1P potvrda o priznanju svojstva osiguranika. Staž će u radnu knjižicu upisati HZMO.
Prikupili papire (bio je i neki obrazac SO2 ili nekako slično) i odnijeli u HZMO. Svi se čudili, ali nisu odbili, samo su napomenuli da moraju nešto provjeriti. Kopija obrasca stigla je doma poštom, kao i obavijest da dođemo po radnu knjižicunakon što je istekla godina. Dijete je bilo staro nekoliko mjeseci kad je zahtjev pokrenut.
Jel možda rok prijave piše u članku 101 Zakona? Ili ga ja ne znam dobro protumačiti?
Svojevremeno sam negdje pročitala da je rok tijekom prve godine života djeteta. Koji članak, stvarno se ne sjećam. Samo sam se odlučila za taktiku ništa ne pitati nego onijeti sve papire i tražiti samouvjereno...upalilo je, nije bilo potrebe za citiranjem Zakona.jošmalo prvotno napisa
Čitam ono iz Glasa Koncila što je dancy dala, i tu objašnjavaju da u Zakonu zapravo nema roka.
jošmalo meni su oba puta naglasili do prve godine djetetovog života, a ti fino skupi papire i odi tamo. kad ti kažu da neznaju ili da nemaš pravo a ti njima da znaš da imaš i traži upis i stvar rješena
Da, a stvar je i u tome što meni to nitko nije rekao, a tek nedavno sam se sama sjetila jer sam listala radnu knjižicu i zamijetila da imam upisan staž od 1.9.2002. do 26.9.2003., dok je Karlo bio u svojoj 1. godini pa sam skontala da bi i sad tako trebalo.
A ne znam ni koji bi mi točno papiri trebali, za prijavu ili za odjavu ili za jedno i drugo ili za nešto treće?![]()
jošmalo sve što ti treba imaš u postu od mial, potraži malo gore i otvori.
Mislim da svima kojima je istekla ta godina najbolje da prikupe papire pa da pokušaju, a ak im kažu da nemaju pravo nek pitaju gdje se u zakonu spominje rok do kad se to rješava (a očito nigdje).
Ova mama koju sam spominjala ponovno će otić na HZMO sa papirima pa ćemo vidjeti kako će biti.
Mislim da je kod naj još uvijek najveći problem birokracija, pa kakve je tko sreće.
ISPRAVAK NETOČNOG NAVODA, moja isprika svima**mial** prvotno napisa
da veselje kratko traje iskusila sam baš ovaj mjesec.
pa da se ispravim i dalje je naknada za nezaposlene 1663,00 svaka više uplaćena lipa je u ovom mjesecu smanjena![]()
ne znam jesi li dobila info o ovome detaljniji, ali iz iskustva znam da ako ti je ugovor trajao minimalno 2 mj dok si vec bila na porodiljnom, dobivat ces naknadu prema izracunatom prosjeku placa (max do 4250 prvih 6mj i do 2500 drugih 6mj.), a staz ce ti se upisati na kraju porodiljnog kao napomena u radnu knjizicu na kraju (neki to nazivaju "mrtvi" staz) treba napomenuti prije isteka porodiljnog da ti je knjizica kod njih kako bi to upisali na vrijeme i ukoliko do onda ne pronadjes novi posao tek onda ides na burzumakka prvotno napisa
ne znam jesi li dobila info o ovome detaljniji, ali iz iskustva znam da ako ti je ugovor trajao minimalno 2 mj dok si vec bila na porodiljnom, dobivat ces naknadu prema izracunatom prosjeku placa ISPRAVAK SAME SEBE - DELIMITIRANO PRVIH 6MJ, A DRUGIH 2500KN, a staz ce ti se upisati na kraju porodiljnog kao napomena u radnu knjizicu na kraju (neki to nazivaju "mrtvi" staz) treba napomenuti prije isteka porodiljnog da ti je knjizica kod njih kako bi to upisali na vrijeme i ukoliko do onda ne pronadjes novi posao tek onda ides na burzumakka prvotno napisa
meni je istekao ugovor usred porodiljnog,ali na hzz su mi rekli da se ne moram svaki mjesec prijavljivat. knjižicu su mi dali i rekli da tamo na hzzo mi moraju odozada napisat od kad do kad sam na porodiljnom.i da dođem kad mi završi porodiljni.
sad je mene zabrinulo zašto nisu uzeli moju radnu knjižicu? ja dobivam i dalje prosjek plaće bez obzira što sam sad nezaposlena, to da, ali zašto je knjižica kod mene?
pozdrav svima, treba mi pomoć i to hitno.
nezaposlena sam majka, korisnica naknade i sa biroa i sa socijalnog. Beba mi ima deset mjeseci i dobila sam poziv za posao. Nisam još podnijela zahtjev za priznavanje staža. Mislila sam da se podnosi nakon godine dana, ali sam sva sreća ovdje vidjela da treba zahtjev podnijeti ranije.
Molim vas recite mi priznaje li se radni staž samo u slučaju da je majka cijelu godinu bila nezaposlena ili će se priznati onoliko mjeseci koliko nije radila.
najpametnije ti je pitati na besplatnom telefonu HZZOa ili u direktno u svojoj podruznici HZZOa da ti kazu tocno kad trebas podnijeti zahtjev da ti upisu staz...tonija27 prvotno napisa
logicno bi bilo da ti priznaju onoliko mjeseci koliko si na porodiljnom...ali bolje pitaj
sretno s novim poslom![]()
u mom područnom uredu su jako neinformirani i nezainteresirani i imala sam problema oko ostvarivanja svih prava do sada.
saska, hvala![]()
[quote="**mial**"]ja sam se isto poveselila što sam dobila 200 kn više. Dobivala sam 1200kn i 663kn do sada, a ovaj mjesec su mi uplate skroz nelogične. 1200kn sa biroa i onda 1663kn sa socijalnog. Pitala sam u HZZO u i oni naravno kao i inače nemaju pojma o ničemu.**mial** prvotno napisa
Očekujem da slijedeći mjesec neću dobiti ništa ili ću dobiti uplatnicu da im vratim sav višak.
moja knjižica je cijelo vrijeme bila kod mene, mislim da se ne trebaš brinuti.the bee prvotno napisa
Našla sam odgovor na telefonu HZZMO-a. Imam pravo na priznavanje staža koliko sam bila na birou, znači sad ću podnijeti zahtjev, pa kad se zaposlim za desetak dana ili tako nešto, podnijeti zahtjev za prekid i priznat će mi deset mjeseci.tonija27 prvotno napisa
![]()
primam naknadu za nezaposlene 7 mj.,sta se desava u slucaju druge trudnoce,jel postoji kakva naknada do rodenja djeteta?za kasnije znam da je nekih 1600kn do djetetove prve godine
ako ostaneš trudna u toku novčane naknade onda imaš pravo na novčanu naknadu do poroda ( 1200 kn ), a nakon poroda dobivaš naknadu za nazaposlene majke (1663 kn ), ali ima dostavi rodni list čim prije nakon poroda da što prije krenu s obradom novog riješenja.Rency prvotno napisa
kao dokaz ti treba potvrda tvog ginekologa da si trudna, koliko i kad bi trebao biti porođaj. to ti gin napiše na povijest bolesti i potvrdi ( u slučaju da ti ne kažu ili prešute )
znaci ako zavrsi naknada i ja ostanem t nista,a tipa ako dode do komplikacija jel to ima veze s njihovim bolovanjem pa se dobije naknada kao bolovanje ,ak si me skuzila??
e tu ti nisam sigurna dal to pali. ja ti ovo pišem iz vlastitog iskustva. možeš probati ih nazvati pa pitati dali pali, al :/ .Rency prvotno napisa
jedino što možeš je da prije nego ti istekne novč. nak. da si otvoriš bolovanje. na tom bolovanju možeš biti najviše 3 mj s tim da svaki mjesec do 5 u mj ( ako me pamčenje dobro služi ) im moraš donjeti doznake. pa onda ako nisi ostala trudna u tom periodu nov. nak. pokušaš u ova 3 mj![]()
![]()
![]()
ako imaš još kakvih pitanja slobodno i na pp
![]()
**mial** prvotno napisa
:shock: :shock: :shock: Ja sam isto na Zavodu i povećeli su mi naknadu. ALi gospoda s HZZO-a je smanjili za tih 200 kuna. Tako da sam na istom. Ko je tu lud????
a očito mi kad smo se poveselile.
porodiljna naknada za nezaposlene majke je 1663 kn. burza je povisila novčanu ne samo nezaposlenim majkama već svima. a kako nam po zakonu ne pripada tih 200 kuna + na 1663 kn onda ih moramo i vratiti tj. oni smanje uplatu dok se nebude po zakonu ,
nažalost sreća nam kratko trajala
Ha, ha... I ja sam se iznenenadila i odmah zvala Zavod. Uvijek nešto smrdi u državi Hrv....kad se čini da ide na bolje...
![]()