Sandee, prije svega, tvoja N. možda i nema distoniju, to je zasad samo sumnja pedijatrice; a kako god se pokazalo, nemaš razloga za malodušje i niti jedna dobra stvar koju si učinila za nju sigurno nije uzalud. U inozemstvu je pregled bebe od strane fizijatra redovni postupak, kao u nas npr. pregled kukova i svakako je dobro da to obavite.

Inače, spletom okolnosti, mislim da sam apsolvirala relevantni krug stručnjaka po ovom pitanju u ZG, jer sam sa svojim I. radi distonije naišla i na privatnike i na poluprivatnike (rade i u bolnici i privatno) i na one treće; a imamo nalaze iz Vinogradske, Klaićeve i sa Goljaka 8) .

U Vinogradsku i kod dr Polovine (koja je tamo izgradila svoju karijeru) nemoj. Na Goljaku rade onako kako se prema suvremenim znanstvenim spoznajama utvrdilo da je najefikasnije - tako da se dijete potiče na aktivno izvođenje za njega povoljnih pokreta. U Klaićevoj primjenjuju tek od novijeg vremena ono što se radi na Goljaku, a u Vinogradskoj još uviijek ne, nego se i dalje baziraju na pasivnom razgibavanju djeteta. Dakle, Goljak definitivno. Od privatnih neuropedijatara dr Sabol.

Ako se zaista radi o distoniji kod tvoje malene, na tvom bih mjestu svakako poduzela što je potrebno da se utvrdi uzrok, a ne kako se pisalo na forumu, to izignoritati i vježbati. Evo zašto: mom djetetu uzrok distonije uopće nije bio neurološki nego se ona privremeno javila radi katastrofalne krvne slike.

U svakom slučaju, preporučujem ti da dogovoriš termin kod Mladena Žiljka u Novom Zagrebu, koji je privatni fizioterapeut stasao na Goljaku, jer ima ogromno iskustvo ("izvukao je" i svoje dvoje vlastite visokoneurorizične djece). K tome, on ti prvi posjet ne naplaćuje jer podržava preventivne preglede. Nama je bio ključan za oporavak, čak nam je bio korisniji nego FT na Goljaku.

Nisam se stizala uključivati na forum i ne znam baš koliko ću ubuduće stići, ali nadam se da će ti ovo biti korisno...