Dragi svi,

moje dijete ima 3 godine i 3 mjeseca i, dok tražim info na forumu u vezi drugih problema, nabasah na ovaj topic i osjećam jaku želju svima savjetovati iz našeg iskustva.
Moj Luka preživjeo težak porod zbog klasičnog hrvatskog drip-poroda, s mjesec dana imao dijagnosticiran dystoni sindrom, jak hipertonus. Praćeni smo, i još se pratimo na Goljaku.
Liječnicima i stručnom osoblju na Goljaku svaka preporuka, fizioterapija je loše organizirana jer od vježbanja jednom tjedno i rjeđe nema koristi, a i naša fizioterapeutica je bila vrlo loša, kasnije mi je bilo krivo što je stvarno nisam tužila nadređenima. (Nakon svega što sam prošla s djetetom moj je zaključak da treba reagirati i reći svoje nezadovoljstvo. Prvo osobno, a onda nadređenima.)
No, toplo preporučam svima, a posebno težim dystoncima:
- vježbanje više puta tjedno (privatno obavezno), ali s osobom koja je educirana u Marte Meo tehnici ili je dovoljno narmalna da zna kako dijete NE MORA STALNO VRIŠTATI KAD VJEŽBA, jer u suprotnom će vam dijete patiti od psiholoških trauma (u ovo sam, nažalost, sigurna)
- senzorička integracija (a i radna terapija) su metode koje su fantastične i puuuno pomažu u kasnijim stadijima (poslije prve godine) pa se potrudite da to svome djetetu omogućite (senzorika ima samo u 2-3 ustanove, gdje je neviđena gužva, ali ima i privatna praksa koje ju provodi u Zagrebu, nadam se da će uskoro biti i više)
- Pomozite sebi! Educirajte se, priuštite si razgovore sa roditeljima slične djece i osobnim psihoterapeutima kako bi smanjili svoje strahove, okrivljavanja, traume i mogli biti svome djetetu dobar roditelj
- shvatite situaciju da vaše dijete do prve godine ima motoričke probleme, ali nakon prve godine MOŽDA dolaze novi, drugačiji, ovisno o onoj vještini koja dolazi na red u određenoj fazi razvoja
- obzirom nam stalno stavljaju dijete u razne tablice, prosjeke i mjere odstupanja, djelomično to ignorirajte, a djelomično budite toga svjesni i priuštite svom djetetu provodobno sve moguće terapije koje nudi naš zdravstveni sustav (tražite to od liječnika sami!) ili platite privatno. Znamo da u tim razdoljima nekoliko mjeseci igra veliku ulogu pa imajte to na umu. (Obavezno preporučam pročitati knjigu "Čarobno drveće uma" od nakladnika Ostvarenje)
- lakšim slučajevima preporučam posjeteti više stručnjaka iste struke, jer danas je svako 4 dijete dystonac (nova popularna bolest, a posebno kod privatnih praksi tipa S..ol, Sto....ić-Polo..na (šteta što ima topliko nezedovoljnih roditelja koji ovu dotičnu nisu do sada tužili) jer oni još niti jednog roditelja nisu odpustili sa dijagnozom zdravog. (U ne-preporučam popis obavezno dodajem logopedicu u Vinogradskoj prof. Vuč...ić, o kojoj bi se dala napisati knjiga, ali sva sreća da uskoro odlazi u mirovinu)
- slušajte sebe i svoj nutarnji intuitivni glas, bez obzira što vam svi govorili
- i na kraju, shvatite da ste dobili ovo dijete kako bi VI nešto naučili u životu i o životu

Veliki zagrljaj svima
i najvažnije - smirite se, pronađite i stvorite si vremena za svoje dijete. Ovakva djeca vas puno više trebaju nego druga.

Pusa