Citiraj blabla prvotno napisa
Sbuckow kazi mi dali ste i vi vjezbali vojtu ?
Nasa terapeutkinja je malo "drugacija" jer je ona dosta toga i sama smisljala. Ali u principu mislim da je najvise koristila bobath i jos jednu metodu kojoj sam zaboravila ime. Nikada nije radila vjezbe snage- rekla je da je to skroz kontraproduktivno jer u biti oni imaju problema jer nisu "skuzili" tijelo ili dio tijela kao svoj. Ona je recimo meni Tvrtka u jedno popodne tako sredila da je on prosjedio, propuzao i ustao na noge nakon prvog tretmana. Ona je govorila nesto tipa: "on ne kuzi zdjelicu i zato cemo raditi to, to i to da ju skuzi". Takva je bila njena prica. Kako sam ja po struci kineziolog i znam nesto anatomije, ona mije objasnjavala malo vise nego drugima ali to ej tako duboko da ne mogu vjerovati koliko slojeva svega ima. Taman kad bih mislila da sam nesto skuzila, ona bi rekla nesto sto bi mi srusilo moje misljenje o svom shvacanju. Zena jednostavno rastura funkcionalnu anatomiju, tocno zna sto ce napraviti ako nesto takne ovako a ne onako. Ma ludnica. Ja sam se isto bedirala svaki put kad bi ja trebala vjezbati s njim jer ga je ona nekako uspijevala "obrlatiti" da on stvarno nesto odradi, a kad bih ja radila s njim, imala sam dojam da se ja naradim a on nista. Tako da te skroz kuzim, ali moras se rijesiti tog pritiska. I ako ti muz kaze da je forsiras, onda je sigurno u pravu jer mame su malo cudne kad su im djeca u pitanju. Probajte vise zajedno s njom raditi. Svakako je nemoj piliti po tri sata dnevno. Preevise informacija i sebe ubijas. Sto posto. Probaj trenirati nesto tri sata dnevno pa vidi. Ili je mislis pripremati za Olimpijadu? Ma salim se malo, zelim te u biti oraspoloziti jer mi se cini da si se skroz isprepadala tim "dijagnozama" koje ni nisu neke dijagnoze. Tonus misica kod beba je jako promjenjiv do godine dana. E da, i jako znaju reagirati TONUSOM na stanje majke, svoje osjecaje, emocije i slicno. Tako da i to imaj na umu. Zbot toga takodjer trebas biti opustena kad radis s njom. Inace, kolicina tonusa je konstantna, tako da ako je beba negdje hiper- negdje mora biti hipo i kako ti vjezbas s njom tako se to mijenja dok se ne popravi na neki prihvatljiv nacin. I odrasli nemaju savrsen tonus ali imaju vec odredjenu posturu kojom to kompenziraju i lakse kontroliraju te stvari. Eto, nadam se da sam ti malo olaksala i pojasnila stvari. Nije to nista strasno. Ajd, drz se.