Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Vrtići u svijetu

Datum pristupanja
    May 2004

Početno Vrtići u svijetu

Cure, molim za malu pomoć. U nekoliko navrata je netko pisao o svojem iskustvu ili saznanjima o organizaciji predškolskog odgoja, tj. o funkcioniranju vrtića u drugim zemljama. Mislim da bi bilo zanimljivo da skupimo informacije sve na jednom mjestu, a meni bi osobno bilo jako korisno. Uvijek treba učiti iz pozitivnih primjera, a dobrodošla je i usporedba funkcioniranja vrtića u drugim zemljama sa stanjem u našim vrtićima.

Ja npr. znam za Francusku gdje je jako dobro organizirano čuvanje djece kod dadilja. Dadilje su školovane žene koje u svom prostoru koji mora biti adekvatno opremljen čuvaju nekoliko djece. Broj djece ovisi o prostoru i godinama staža. Dadilje su pod nadzorom države koja ih i sufinancira. Roditelj plaća, zajedno sa svim doprinosima oko 2500,00 kn mjesečno. Dosta ljudi se odlučuje za tu opcije dok su djeca manja, a dalje se odlučuju za vrtić.

Ajmo , cure, molim vaša iskustva i saznanja , svaka informacija, tj. konkretan primjer je dobrodošao

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Tema je bila dosta dobro obrađena u jednom od prvih brojeva Geo časopisa, pa ako te zanima probaj ga nabaviti.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Pošto ga nemam, može i ovako

noah

Početno

reci to nasoj vladi...sto bi dala da je sve bolje organizirano...grupe s manjim brojem djece...vise teta

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ne želim se zadovoljiti s tim da je na nekom drugom odgovornost. Ja mislim da je na pojedincu da radi male korake i nešto mjenja.

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moja sestra živi u Los Angelesu i radi u dječjem vrtiću .
    Radila je i u Osijeku dok nisu odselili.
    U grupi ima maximum 15 djece sa tri odgajateljice cijelo vrijeme.
    Vrtići su im dosta skupi (ne znam točno ali mogu je pitati) ali kaže da su zaista sve dobro izorganizirali.
    Vrtić je uređen vrhunski,sa svim mogućim detaljima,opremom,didaktičkim igračkama,penjalicama,bazenom,sportskom dvoranom .
    Prehrana je za američke uvjete vrlo dobra,dakle bez junka

Ne znam što bi još mogla napisati...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Je l' znaš možda radno vrijeme vrtića i cijenu koju plaća roditelj? Da li postoje posebni programi ? Koji je omjer gradskih i privatnih vrtića i razlika u cijeni? Je l' ima razlika u jaslicama i vrtiću, što se tiče organizacije- broj djece, broj odgajatelja?
    Dosta pitanja, sorry

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Veki prvotno napisa
    Je l' znaš možda radno vrijeme vrtića i cijenu koju plaća roditelj? Da li postoje posebni programi ? Koji je omjer gradskih i privatnih vrtića i razlika u cijeni? Je l' ima razlika u jaslicama i vrtiću, što se tiče organizacije- broj djece, broj odgajatelja?
    Dosta pitanja, sorry
    Sada ne znam,ali ću pitati kad se budemo čule. Nije problem.
    Radno vrijeme i cijenu će naravno znati,kao i posebne programe.
    A sad...za omjer gradskih i privatnih vrtića nisam baš sigurna jer je LA preogroman,pa ne znam ima li taj podatak.

Uglavnom pitam sve!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Jeeeee! :D Fala

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Evo bas smo ove blagdane imali goste iz Češke. U jaslicama je 15 djece s dva odgajtelja ujutro, sveukupno tri. Djeca cije su mame na porodiljnom ili imaju malo dijete kuci u vrticu mogu biti samo 4 sata, znaci poludnevni program i pola cijene. Cijena jaslica je 400 eura te u koje su oni isli,a kad im dijete krene bas u vrtic 100 eura.Radno vrijeme je od 6 do 17 sta mi je cudno s obzirom na relacije i kilometraze u Pragu.Ostajanje dulje s placa, al ne mogu se sjetit koliko da me ubijes.
    Sta se finaciranja tice ne znanm, nisam stigla pitati.
    Po opisu rekla bih da je to jako ispred nasih vrtica. Sta se uređenja i opremljenosti tice...
    Takodjer je velika navala na vrtice i jaslice i nema ih dovoljno al se postuje broj djece i dosta ljudi uzima tete cuvalice kao drugu varijantu.

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Veki-evo sinoć razgovarala sa sestrom,pa ona kaže:
    Vrtić u kojem ona radi je privatni,i pohađaju ga jevrejska djeca isključivo.
    Radno vrijeme je od 8 ujutro do 17 sati,a ako netko treba duže,može uz najavu,ali se dosta naplaćuje.
    Vrtić je jako skup-oko 1500 USD mjesečno ,a recimo državni je duplo jeftiniji.
    Ima raznoraznih dodatnih sadržaja tipa:učenje španjolskog,modeliranje,karate,plivanje....
    A za jaslice mi nije znala ništa reći
    Eto toliko za sada

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Traktorka draga mislim da je takvih mjesta u LA jako puo samo ako imas love za nas obicne ljude nedostizno moja prijateljica placa privati vric u LA znaci od sedam do pet 2500 dolara,zatim imas ove malo jeftiije tipa montesorija koji je od 1000 do 2000,onda imas katolicke koji su od 800 do 1200 onda imas drzavne koji rade ovako djeca sa tri godine dva puta tjedno tri sata 450 dolara
    djeca od cetri godine svaki dan tri sata od 100 do 600 ovisi koliko je djetepametno pa mi placamo samo sto svaki da ide tri sata i jako smo zadovoljni mali je sigurantamo ima ih 14 tri tete hrana ok

onda sa pet krecu u kindergarten i tamo sjede od 8 do 14 i uce ko u pravoj skoli po zakonu ih ne moras tamo dati do seste godine

inace nisu bas nesto emotivni zakasis placas dolar po nimuti ako kasnis tri puta u mjesec dana ides na savjetovanje a ako zakasis duze od pola sata i isi dostupan na telefon sto se desilo jedoj mamo bas prije praznika sad u skoli mog sina poslali su joj policiju i socijelnu sad je na nekoj probitako da svaki da mora doc pola sata ranijei cekat

ako nemas para jadan ti na to se sve svodi tu
    inace parkovi su puni dadiljauglavnom meksikaki koje pacaju oko 2500 mjesecnosat cuvanja se krece od 15 do 25 dolara po satu

nadam se da sam bar malo pomogla ako imate pitanjasamo naprijed

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vrtici u svijetu, bas zanimljiva tema...

sto se cijene tice, po ovome do sada ispada da je kod nas vrtic turbo jeftin

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja obozavam nas vrtic u Torontu i nije mi zao niti jednog centa koji placamo. Noah ide u privatni vrtic a Annabel u privatnu skolu. Usustini ove godine su u istoj zgradi. Je skupo je ali mi je vazna i najvaznija njihova sigurnost s obzirom da zivimo u tako velikom gradu. Grupe i razredi su mali i uciteljice imaju vremena za svako dijete.
    Volili bi imati dva auta ali nemamo, nisam bila u HR vec tri godine ali sta je tu je. Treba se odreci onog manje vaznog a investirati u ono najvaznije. Djecu.
    Tamo su od 9-3. Kuhinja im je odlicna i svaki dan im se kuha od junka ni j.

Ako roditelji rade i trebaju da im djeca ostaju duze u vrticu ili skoli postoje dvije opcije. Mozes platiti unaprijed godinu dana i djete moze ostati do 18 sati ili ako ti ta usluga ponekad zatreba racunaju od 16-18 a po satu je $15 dolara.

Dadilje nisu skupe kao u LA. Kod nas je mjesec oko $1600 dolara. Tj toliko placa moja frendica zeni koja joj dodje u 9 i ostane do 17 sati i cuva joj i djecu i vodi ih u vrtic ili skolu i cisti i kuha. Tih $1600 dolara mjesecno je prijavljena dadilja znaci crno na bijelo sa svim porezima.

Mene drzavne skole ovdje nikako neprivlace jer da bi ti djete islo u skolu koja je ok moras zivjeti u nekim ekstra skupim naseljima. Rzaredi su jako veliki i imaju onu politiku open koncepta znaci 1 i 2 razred su zajedno sa jednom uciteljicom.

Za neku djecu je to super jer mogu to pratiti tj taj tempo ali mojima koji su imali odredjenih problemcica to nikako ne bi pasalo. Djeca se cesto gube u sistemima, mislim na onu kojoj treba ekstra pomoc.

Kao sto rekoh mi svoju skolu obozavamo i dok god je mogu placati budem.

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj dane prvotno napisa

inace nisu bas nesto emotivni zakasis placas dolar po nimuti ako kasnis tri puta u mjesec dana ides na savjetovanje a ako zakasis duze od pola sata i isi dostupan na telefon sto se desilo jedoj mamo bas prije praznika sad u skoli mog sina poslali su joj policiju i socijelnu sad je na nekoj probitako da svaki da mora doc pola sata ranijei cekat
    ovo se odnosi na privatni vrtić? ili na gradski?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo i jedno iskustvo iz Europe
    Mi smo došli u Belgiju s Petrinih 9 mjeseci - ona je tad krenula u jaslice.
    Jaslice su izuzetno skupe, ne samo za neše pojmove, nego i za Belgijance (koji prosječno imaju cca 2000 eura plaću). U svakom slučaju osnovna jaslička cijena za puni boravak je 500eur mjesečno na što se dodaje određena suma ovisno o primanjima roditelja - a to može ići do otprilike 300 eura extra. Ovo se radi o državnim jaslicama. Privatne jaslice su praktično nepostojeće ili se radi o onima s prilagođenim programima za djecu s posebnim potrebama ili o vjerskim jaslicama.
    Standard je 10ak djece na 3 tete od 8 do 18 sati. s tim da se dijete dovede i odvede kad roditelju odgovara, hrana se sprema po alergološkim potrebama i prihvaćanjima djeteta, program je sveukupno izuzetno dobar i kvaltiteno pedagoški razrađen.
    S 2 i pol godine djeca kreću u tzv malu školu iliti naš vrtić i cijena se drastično spušta - od 40eur u državnim vrtićima do 150 u privatnim. POsebne metodologije tipa Steiner, Montessori ili jezični dostiž i do 1200eur.
    Mi smo u državnom i opet smo jako zadovoljni. Grupe su male, imaju glazbeni, šport, likovne radionice, ples, kazalište - jedino se od vrlo rane dobe počne inzistirati na slovima, brojkama, čitanju itd. Ali akko ovdje djeca redovito u školu krenu s 5godina nije ni čudno. I da, od 2,5 godina više nema spavanja u vrtiću.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj petra prvotno napisa
    I da, od 2,5 godina više nema spavanja u vrtiću.
    :shock:

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

znam za slucajeve i privatnih vrtica jer smo bili i u takvom jedom i sad znam za drzavni,da vasi vrtici su jeftii ali akousporedimo prosjecna primanja i sve ostalo ne znam koliko sujeftiniji ali znam da su humaniji

drago mi je za vas u Torotu mi smo isto htjel ida je blizu kuce tako d sam sretna da vozim deset minuta do skole
    mislim da nas punoi opce nije svjesno koliko su neke stvari u hrvaskoj za nasu djecu dobrerecimo u La svake godine drugi ucitelji i druga djeca ja mislim da to nije dobro taman kad se malo zblize opet sve novoalistaje tu je

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

znam za slucajeve i privatnih vrtica jer smo bili i u takvom jedom i sad znam za drzavni,da vasi vrtici su jeftii ali akousporedimo prosjecna primanja i sve ostalo ne znam koliko sujeftiniji ali znam da su humaniji

drago mi je za vas u Torotu mi smo isto htjel ida je blizu kuce tako d sam sretna da vozim deset minuta do skole
    mislim da nas punoi opce nije svjesno koliko su neke stvari u hrvaskoj za nasu djecu dobrerecimo u La svake godine drugi ucitelji i druga djeca ja mislim da to nije dobro taman kad se malo zblize opet sve novoalistaje tu je

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja sam na drugom kraju Amerike (New Jersey) i bili smo u jednom vrticu/jaslicama na razgovoru. Puna cijena za 8ujutro-6navecer je oko 1200$ mjesecno. Za najmladju grupu su 1 teta na 3 bebe, za slijedecu su 1 teta na 5 djece, za one najvece su 1 teta na 7 djece. Vrtic je izgledao dobro, ali nista posebno, a za posebne aktivnosti ne znam jer nam je mala jos premala za to. Znam samo da se tete placaju 11-15$ na sat - to im je placa prije poreza - ako zaradjuju manje od 20,000$ godisnje, porez na dohodak je 14%, a nakon toga 28%. Sto se mene tice, to je zbilja sica s obzirom na to koliko je to tezak i zahtjevan posao. Sat cuvanja djece se privatno placa 10-15$, ovisno o kvalifikacijama; a ako se radi o ilegalcima onda i manje - npr. moja prijateljica zna nekog tko je nudio da cuva cijeli dan 8 sati za 50$ na dan (ima i svoje dijete). Za dvoje djece je jeftinije imati dadilju nego dati u vrtic. (Za usporedbu, najam dvosobnog stana je oko 1,200$ mjesecno, medicinska sestra ili uciteljica u skoli bez puno staza ima placu nekih 40,000$ godisnje prije poreza tj. oko 20$ na sat - ja ne znam kako ti ljudi zive ako imaju samo jednu placu, jer najam stana+vrtic=skoro cijela placa, 40,000-12,000 poreza). Eh da, i placeni porodiljni dopust je 6 tjedana. Tako da vecina zena koja si moze to dopustitit da otkaz kad zatrudni i treba rodit.

Ja zbilja ne znam da li ovdje ima ista osim privatnih jaslica. Najranije sto mogu ici je u osnovnoj skoli od 3 godine, ali ne znam koliko je to dugo dnevno (mislim 9-12), a kod nas postoji lista cekanja i lutrija za to jer ima vise zainteresiranih nego mjesta. Mi smo u malom mjestu i javna skola je dobra, iako ih ima i puno privatnih - vjerskih, s posebnim naglaskom npr. francuski ili pjevanje, pa nadobudnih itd.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas grupe uvjek ostaju iste a ucitelji se mjenjaju sto mi je sasvim ok.

Dane vrlo te tesko citati. Ajde molim te malo pregledaj svoj post prije nego pritisnes posalji.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Natasa30 oprosti ako je malo teze bilo citati imala sam malu nezgodu s laptopom koji je ostao bez pol tastature , djeca vole tipkati
    Potrudit cu se da me ubuduce lakse citati a dok ne popravim ovo cudo sorry

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Natasa30 oprosti ako je malo teze bilo citati imala sam malu nezgodu s laptopom koji je ostao bez pol tastature , djeca vole tipkati
    Potrudit cu se da me ubuduce lakse citati a dok ne popravim ovo cudo sorry

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I samo jednom pritisni posalji 8)

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

jos nesto

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

natasa30 popravljam se stvarno moram nositi cudo na servis

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Malo podižem
    Hvala vam cure koje ste pisale. Meni je to strašno zanimljivo, a po broju čitanja teme vidim da je tema interesantna i drugima.
    Vidim da forumašica ima iz raznih zemalja, pa eto lijepo molim ( ) pišite!!!!

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo i ja podižem, jako zanimljiva tema

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nase iskustvo sa americkim vrticima je kratko ali temeljito. Isprobali smo 3 vrtica, a pregledali ih barem 20. Raznolikost tih vrtica tesko je opisati…

Povrsno gledajuci svi su im vrtici super, imaju zecice, gustere i slicne kucne ljubimce, ogromne prekrasne vrtove gdje djeca sade biljke i dvorista fantasticno opremljena biciklima, spravama, pjescanicima. Jedan Montessori je npr. imao kucicu na drvu , drugi je izmedju ostalih zivotinja imao cak i konje. Nas vrtic je imao vodeni stol, sadili su povrce koje su onda pripremali i jeli.

Ono po cemu se vrtici jako razlikuju je pristup. Prvi vrtic u koji je M. bila upisana je bio moj dream vrtic u kojemu su djeca jela samo organic hranu, a sukobi su se rjesavali na nama do tad samo sanjane nacine, dok je jedan drugi vrtic koji sam posjetila drzala jedna talijanka gdje su djeca bila doduse simpaticno musava, kao u onim starim filmovima, pa se hvalila kako im je najsretnije doba dana da kad se djeca popodne probude, a ona im podijeli lizalice pa svi cikcu od srece :/ .
    Ovdje bih zeljela spomenuti da je Italija inace prema nekim strucnjacima “najsretnija” zemlja na svijetu sto se tice vrtica jer oni imaju onaj “The Reggio Emilia Approach”, o kojem sam doznala iz knjige Ellen Winner “Darovita Djeca” to je inovativan pristup predskolskom odgoju, navodno mu nema ravnog.

Ja sam inace htjela M. upisati u Montessori vrtic jer je u takav isla u Zagrebu i s tim smo bili prezadovoljni. Medjutim na moje veliko razocarenje Montessori vrtici, su svi do jednog, su bili katastrofa. Cesto su bili u sivim i bezlicnim prostorima, a djeca su djelovala kao u vojsci. Ovdje u Montessori idu vecinom azijati, a oni kao sto znamo opet imaju sasvim drugaciji pristup odgoju djece (konfucijski pristup o kome je pisao Howard Garner u knjizi “Disciplinirani um”) pa mislim da to ima malo veze i s tim.

Da se vratim na nas prvi “dream” vrtic. To je bilo ono sto se ovdje zove “co-op” vrtic u kojem roditelji participiraju na nacin da sakupljaju donacije i sredstva te da aktivno rade u vrticu pa je zbog toga takav vrtic nesto jeftiniji. Dakle u smjeni su dva odgajatelja i po jedan roditelj. To cijeloj atmosferi daje jednu dobru dozu topline, a buduci da je taj roditelj koji se svaki dan izmjenjuje zaduzen i za pripremu marende, tako djeca upoznaju obicaje i jela iz cijeloga svijeta. No na zalost u tom vrticu nije bilo mjesta i dobili smo mjesto samo dva jutra u tjednu, sto nam nije bilo dovoljno. U taj vrtic su isla djeca vise zbog toga da se druze i socijaliziraju prije nego sto ce krenuti u skolu. Ta djeca su uglavnom imala mogucnost da ostanu doma sa mamama koje cesto imaju vise djece i potpuno se posvecuju odgoju djece dok ne krenu u skolu. Primjerice kad sam rekla da je moja kcer u HR isla u vrtic svakodnevno 8 sati, samo sto im nisu krenule suze. Zajedno sa ugovorom za vrtic dobila sam i literaturu za citanje “Parent Effectiveness Training (P.E.T.)” metodu kojom se koriste u tom vrticu (i u americi cesto) a zasniva se na aktivnom slusanju djeteta, sve u svemu jako zanimljiva, korisna i primjenjiva metoda, preporucam. I tako smo tamo proveli prekrasna 2 mjeseca.

Zatim smo se premjestili u vrtic koji je navodno najveci provider za predskolsku skrb u USA i time podsjeca na nase drzavne vrtice, premda mislim da ovdje nema drzavnih vrtica na nacin kao kod nas. Tu je M. isla tri puta tjedno ali na cijeli dan (8 h) kod njih su se pravila malo jasnije znala i to je vrtic u kojemu dijete za grizenje dva puta dobije opomenu, a treci put ga iskljuce. To nije u kontekstu nekog sramocenja djeteta koje grize nego vise kao dijete se ne moze adaptirati u grupu (sto dokazuje ako je do te mjere frustrirano da ne moze prestati gristi) pa ga iskljucuju dok ne bude spremno za grupu, u tom stilu. Kad sam prvi put vidla ugovor za taj vrtic mislila sam da su potpuno poludili ali sam ubrzo shvatila da sva ta cvrsta i jasno postavljena pravila u praksi jako dobro funkcioniraju. Npr. za kasnjenje po dijete se placa kazna za prvih 5 minuta, a onda po svakoj dodatnoj minuti sve vise. Nije dozvoljeno uredjivanje djeteta za vrtic vec svi moraju nositi prakticnu odjecu. Ono sto mi se svidjelo je da su Superheroes bili strogo zabranjeni. Dakle nosenje superheroes igracaka, ali i majica, torbica sa slicnim sve je to bilo zabranjeno. U tom vrticu je najveci problem bio sto djeca moraju spavati (ili se odmarati u kreveticima) a posto M. ne spava popodne vec preko dvije godine to je bilo neizvedivo. Bila je ona tiho, cak je uspjevala i zaspati koji put ali je zbog toga bila nesretna pa onda navecer ne bi mogla zaspati do ponoci i to nam nikako nije islo.

Inace, sto se tice cijena, za jedno dijete 8 h dnevno se placa u prosjeku 800 $ mjesecno ali cesto i puno vise. Tako da je jednostavna racunica mnogih majki sa troje i vise djece ovdje, vise im se isplati ostati doma. Vrlo su cesti fleksibilni programi, dakle dovoditi dijete samo odredjenim danima u tjednu ili samo na ponekoliko sati dnevno, jer je i njihovo radno vrijeme puno vise fleksibilno, mnoge majke rade part-time. Ono sto je takodjer puno drugacije jest da se puno vise bira, imaju cak i izraz “to shop arround” kad ides gledati vrtice. Skupi su i ima ih gomila pa nema sanse da bi netko drzao dijete u vrticu po nekoliko godina i bio nezadovoljan sto je kod nas potpuno normalna stvar.

I onda smo uspjeli dobiti mjesto u jednoj “community preschool” sto je opet neka sasvim drugacija vrsta vrtica, to je bilo 3 puta tjedno po 3 sata. Taj vrtic se nalazio u sklopu community centra sto je nesto nalik nasim mjesnim zajednicama samo je puno bolje organizirano, i bio je subvencioniran od grada pa je to bilo dosta jeftino. Za 3 mjeseca 3x tjedno po 3 sata smo platili samo 300 $. Taj vrtic je bio jedna velika dvorana krcata igrackama i s dva stola na jednom vise akademski zadaci, a na drugom kreativni, prema zelji, van su islu u javni park preko puta (koji se opet puno razlikuje od javnih parkova kod nas, najvise po sigurnosti) nista posebno ali su tete bile divne.

I tu se opet vracam na onu staru poznatu da su u vrticu najvaznije tete. Premda je M. bila jako zadovolja u sva tri vrtica i u svakom stekla pokojeg prijatelja, meni osobno od svih kucica na drvu, zecica, vrtova i igracaka niti jedan vrtic nije bio ravan nasem vrticu u Zagrebu, koji opet ovako na prvi pogled nije nista posebno, ali su u njemu posebne tete.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zaboravih staviti iza "tete"

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

e da, i zaboravih staviti da su u americi jako uobicajeni i kucni vrtici to je ovo slicno kao sto je veki opisala dadilje u francuskoj. dakle zene u svojim kucama imaju privatni vrtic s dvoje do 10 djece (mislim da je obaveza jedan odgajatelj na 6 djece) imaju sve kao i u drugim vrticima ali je malo "toplija" atmosfera. moraju za to imati licencu, cesto su te zene po struci uciteljice ili odgajateljice. cjena ima je vrlo slicna kao i svim ostalim vrticima. u kalifoniji cak prema zakonu moraju imati predskolski program sto znaci da isto uce slova, brojeve itd. cesto im vanjski suradnici dolaze drzati slobodne aktivnosti, dakle sve u svemu nema neke prevelike razlike.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

vec sam spomenula da su vrtici jako skupi, ali treba napomenuti da americka djeca krecu u kindergarden, a to je zapravo drzavna skola koja je besplatna vec s 5 godina. skole cesto imaju cjelodnevni program koji je dakle besplatan, a cak i ako nemaju imaju produzeni boravak koji je jako jeftin.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

tridesetri,wow za post!!
    zakasnit ću na posao, ali svejedno
    od mojih iskustvava sa vrtićima, najupečatljiviji su bili oni iz Francuske gdje sam se zgrozila kada sam vidjela da djeca sjede na betonu u dvorištu a bila je jesen, vjetar puše, svi u zimskim jaknicama. mislila sam da je teta nešto previdjela, ali ona je rekla da je to ok i da im neće ništa biti. dođem u drugi vrtić u Parizu, ista stvar :shock: onak drito s guzama na podu
    već sam si bila zapitala jesu li to francuzi toplokrvni

sad mi je nedavno frendica iz londona pričala da je bila u jednom privatnom vrtiću (jako, jako skupom) i da je ostala :shock: kad je vidjela da sestogodišnjaci imaju u razredu (neka vrsta nastave, valda kao mala škola), umjesto ploče te veličine monitor i još svako mali ispred sebe. ona je inače onako dosta "zelena", kaže da joj je bilo grozno za gledati

u Italiji svaka čast vrtićima, ali oni su i inače topli kao ljudi, pa se to vidi i u pristupu radu s djecom. jedino što se na cesti često vidi kako roditelj lupi dijete. ono tipično talijanski temperamentno, prvo ga ljubi, pa se izdere i pljusne ga, pa ga opet ljubi

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ja sam na jednom drugom forumu forumu otvorila sličnu temu:

prošle godine sam upisivala dijete u vrtić (u splitu) i nisam ni sama imala pojima koji je to cirkus.
    ja i muž smo oboje u stalnom radnom odnosu već deset godina (on je inače branitelj), podstanari smo, nemamo baka servis i nismo se uspjeli upisat. bili smo 240 ispod crte. upisali smo se tek nakon žalbe i to smo dobro "priprijetili" nadležnima jer smo znali da je dosta roditelja upisano preko veze a ne rade.

prije toga sam malo obilazila vrtiće i moram priznat da sam bila dosta razočarana stanjem u večini vrtiča a da o pretrpanosti grupa i ne govorim (u našoj grupi od 3-7 godina je 31 dijete).

onda mi je prošlo ljeto došla prija koja inače živi u njemačkoj (oklica frankfurta). ona je inače tamo teta u vrtiću.plača joj je 1800 E?! tada je njen mali imao oko 8 mjeseci i rekla mi je da ga je pokušala upisat u vrtić ali da dolazi na red tek za TRI godine i da će morati ostati kući (naravno na neplačenom porodiljnom) dok ga ne upiše za nekoliko godina !? upitala sam je da li može platiti dadilju a ona se začudila na takvo pitanje jer se "takve žene" tamo plačaju ogromne novce.
    što se tiče njenog vrtiča gdje radi (u Frnakfurtu) kaže da je u grupi oko 20-tak djece a njih dvije odgajateljice su tu stalno zajedno 8-9 sati dnevno. znači ne rade 6 sati dnevno kao kod nas već "puno" radno vrtijeme. u slučaju da se jedna odgajateljica razboli ne dolazi zamjena već ova ostaje sama. što se tiče godišnjeg ima 2 tjedna ljeti i tjedan zimi a putuje do posla 1 sat!?
    isto to ljeto došla je muževa rodica iz francuske koja živi u parizu i rekla mi je da porodiljni traje kod njih mjesec dana prije poroda i 45 dana poslije poroda !?

možda kod nas i nije sve tako "loše"'? (iako sumnjam da bi se vani dogodilo u vrtiću ono što se meni dogodilo baš jutros. dovedem dijete u vrtić (koji inače ima 4 grupe) u 7 sati, vrtić inače radi od 6 a tamo nijedne jedine tete već mi dijete preuzme kuharica ?!!!!)

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

mala nadopuna gornjeg posta: ono što je mene iznenadilo je to da u dosta vrtića u EU nema kuhane spize!!!

i još nešto jeste znali da u kini djeca ostaju u vrtiću od ponediljka do petka ?????

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

amene zanima koje je obrazovanje "teta" po EU i Americi. Meni se cini da su nase medju obrazovanijim i to sigurno nesto znaci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi imamo 2 god iskustva u zg vrticu i sad 8 mjeseci u njemackom vrticu. pa mogu malo usporedjivati. nacelno mi se oba dva svidjaju, imali smo srece, tete su nam bile i sad su mrak mrak.

tu su mali vrtici. u svakom tri grupe od po 25 djece (mada ih nikad toliko nisam vidjela). dvije tete su stalno, zna biti jos koja praktikantica, al nekako su svi povezani i cesto po par djece iz grupe rade nesto s drugim tetama u nekoj drugoj sobi. mjesto smo dobili bez problema, iza kuce mi je vrtic, mada su me tjesili ako ne dobijemo mjesto, sigurno cemo se upisati u neki drugi, mrvu udaljeniji.

grupe su mjesane. od 3 do 6 godina. za nas je to ok. nika voli i maldje i starije od sebe, a programi su razliciti za manje skupine. (prije se djeca ne upisuju, mame su doma, sad tek pomalo grade jaslice, nedavno se otvorile jedne, al to su onda samo jaslice, do trece godine.) oni najstrariji u svim grupama se zovu einstein-ovci, predskolci, i s njima se radi posebni program. i u vrticu i "vani" (obilazak osnovne skole, bolnice, gradskih ureda i sl).

sam vrtic je zgodan (u zg je bio ljepsi, jer je bio novi novcat), svaka soba je dosta velika i unutar nje ima jos jednu manju sobu, imaju drvenu kucu na kat, dosta veliku, u predsoblju isto bazen s lopticama i slicno, i ono kaj se meni jako svidja jednu malu sobu s raznim potrepstinama za rukotvorine, pa tam malo malo pa nekaj rade u grupicama od 5-6 djece), u podrumu dvoranu (svaki cetvrtak je tjelesni).

svidja mi se kako rade s djecom, programi su stvarno zanimljivi, uvijek je neka tema (imaju pravu kuhinju, onak nisko postavljenu, u sobama, pa zajedno rade i peku kolacice ili nekaj jednostavnije, ili neki dan vidjela na stolu paradajz i konzervu sa paradajz sosom, pa su pricali kako to dolazi u konzervu...) i moraju doc od 9-12, to je minimalno, jer je tad pedagoski program. mene su trazili nedavno da niku dovodim u pol 9, jer 15 do 9 vec pocinje neki program za predskolce, a kako mi jos uvijek imamo jezicne probleme, vele da je bolje za nju da cuje i to.

vani su svaki dan. jedino ako pada kisa ne idu i ako jako jako puse. za moje pojmove nekad pretjeruju. kad smo tek dosli, jednom sam zatekla niku otkopcanu, sjedi vani u pjescaniku, a vani je bilo jezivo hladno. tad sam bas malo poludila, rekla tetama, pa je poslije bilo ok (njihovo objasnjenje je bilo-pa kad ona sve radi sama, pa ju nismo gledale ). kad idu van moraju obuci one gumene hlace na tregere na svoju robicu. to im stoji u vrticu. jednom su skoro svi bili vani, a nika se igra unutra. veli mi: teta nije dala jer bila je zima, a ona nije imala debele hlace ko skijaske, nego samo te gumene.

cesto izlaze i van vrtica u malo udaljenije parkove i igralista. 5-10 min pjesice, kroz sumicu, pjesacka zona.

vecina ne spava. ali imaju posebnu sobu s kreveticima i ko hoce i mali spavaci-spavaju. to mi se svidja. (jer je meni bila trauma kad sam bila mala, nije mi se spavalo, radje bi crtala il nesto radila, a morala sam bit kus u krevetu. i uglavnom nisam dala mira drugoj djeci, pa bi za kaznu dobila one zute gumene gace iz jaslica... :shock: )

idemo u drzavni vrtic i to 5 sati dnevno. najmanje je 4 sata i to je 70 eura. pa svaki sat vise, jos 5 eura vise. imamo kuhani rucak, al se posebno placa. mislim 2,70 po obroku. ujutro jedu ono kaj donesu u svom kofercicu od doma. jedino imaju pice, ali sokove donose roditelji (a mislim i voce). jednom u pol god 15tak litara.

svako malo ukljucuju roditelje u vrtic. il na zajednicki dorucak subotom il se nesto radi u vrticu skupa s djecom il organiziraju rasprodaju djecje robice i igracaka (to roditelji rade).

a ono kaj mi se najvise dopalo je da su nas pozvali na roditeljski, mi i tete. imale su 5,6 papira s pitanjima i one su pisale zapazanja o niki i to nam prezentirale. u detalje. kako se ponasa u odredjenim situacijama, kako se igra, s kim, interakcija s djecom, kognitivne sposobnosti, kako ju druga djeca prihvacaju...ma brdo toga...toliko mi u dve god zg vrtica nisu ispricali o mom djetetu.

ne svidja mi se kaj malo malo pa ne rade, npr imaju konzept tag, stagodtoznacilo, i ne radi vrtic. pa u 5.mj ne bu tj dana radilo i tak...meni ok, doma sam, al kaj rade mame koje rade, nemam pojma. i vrtic radi samo do 17h.

ima puno razlika, ima i boljih i losijih stvari, al meni je trenutno najvaznije da mi dijete trceci ide u vrtic i da je sretno tamo. a cim me trazila da duze ostaje (prvo je isla 3 i pol sata, sad ju ostavljam 5) valjda i jest tako.

uu..kolko sam se raspisala...nadam se da vam nece bit predosadno citat.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Tridesetri za post.
    Nika612, predosadno :shock: , hvala šta si pisala.
    Ne znam za druge, ali meni je ovo baš zanimljivo čitati.
    Fala cure šta ste se raspisale.
    Imam neka pitanja za Vas , ali nemam sad vremena...čim stignem...

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

predobra tema...zanima me samo školovanje teta vani...hoće li novim zakonom o dadiljama i u RH biti moguće čuvati klince doma? i najbitnije zna li netko postoji li edukacija u RH Reggio Emilia Approch....inače imala sam prilike vidjeti Talijanske vrtiće u par navrata i najviše mi se svidjelo odvojene sobe za psavanje-ne zbog spavača i ne spavača već zbog higijene-po tim sobama se ne skače, kreveti se prašnjavi ne stavljaju jedan na drugi it.

Imam želju otvoriti privatni manji vrtić, ali kad bi dobila na lotu ufff bio bi to vrtić s vrtom koji bi sadila djeca (organski) iz njega bi brali i kuhali, adrenalinski park u nekoj obližnoj šumi ili vrtićkome dvorištu, malu pozornicu, dvoranu.....male radionice i kuhinju (domaćinstvo) gdje bi djeca učila stvari iz stvarnoga života itd... 1 teta na troje djece da nikome ne pofali pažnje (obvezno tople i brže a onda i obrazovane) i kombinacija raznih pedagogija, Motesor,REA, Waldorf itd....

Zanima me je li tko čuo za švedski program Ur Och Skor- ne mogu ništa naći na netu....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a jesi li izdaleka izračunala kolko je to kvadrata, po meni najmanje 3000

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •