Drage moje,
jel koristite bijeli rafinirani ili smeđi šećer kada radite bebicama kašice????
Drage moje,
jel koristite bijeli rafinirani ili smeđi šećer kada radite bebicama kašice????
nikakav, čemu šećer? :?
Mislim da bebama ne treba nikakav šećer u tom obliku barem do godinu dana. :?
Prirodni okus hrane je najbolji okus, a dodatni šećer može uzrokovati probleme s težinom i vjerojatno mnoge druge, nek napiše netko stručniji na tom području.
Šećer nije štetan samo za zube, on nanosi štetu zdravlju i na druge načine. Za metabolizam šećera u tijelu potrebni su razni minerali, posebice kalcij. Neophodno je i željezo i vitamini, posebice grupe B. Bijelom šećeru su tijekom prerade oduzete sve prirodne sastojine, vitamini i minerali neophodni u metabolizmu šećera, a koje svakodnevna prehrana ne može zadovoljiti. Zato za metabolizam šećera organizam uzima vitamine i minerale odonud gdje ih ima. Kalcij uzima iz zaliha kalcija - zuba i kostiju. Zbog toga mlade majke u trudnoći i tijekom dojenja gube ranije zdrave zube, a maloj se djeci kvare već mliječni zubi. Metabolizam šećera lišava tijelo i željeza, što ima za posljedicu malokrvnost, i B vitamina. Zato je naročito štetno pecivo od bijelog brašna, kojem su zajedno s mekinjama oduzeti i B vitamini iz pšeničnog zrna. Bijelo brašno, u kombinaciji s bijelim šećerom, izaziva veliki nedostatak B vitamina, neophodnih za rad živčanog sustava.
Brošura o dojenju i dohrani
Znala sam ja da netko ima i malo stručnije podatke. Kajsa![]()
godina dana je stvarno minimum minimuma za davanje šećera djetetu.
bio on smeđi, žuti, ovakav ili onakav...
Meni kad neko pospe secer po vocu zgadi mi voce...Vjerujem i da bebe osjete slicno samo ne znaju verbalizirati![]()
Ne koristim šećer ni sol (dijete 12,5 mj.).
Nikakv secer do godine dana, a ni poslije ako se uspijem izboriti sa okolinom i bakama koje ce cuvati.
Ne vidim razloga da se u kasicu od voca (dakle slatko) stavlja bilo kakav secer.
Kajsa, ajde pls popravi link, ne mogu učitati. Brisala sam sve iza .doc, ali svejedno ne ide. Hvala puno!kajsa prvotno napisa
Brošura o dojenju i dohrani
Bio neki višak url-a u linku.
Samo si skini dokument na komp pa onda otvori, u word formatu je.
Ja isto ništa ne šećerim, ni Lani (3.5 godine). Lana si isto nekad zna naribati jabuku i sl. kad gleda seku i nije mi nikad palo na pamet šećeriti.
Mada, ni MM i ja šećer skoro uopće ne koristimo. Kava mi nije tako fina...
E vis..mi smo ludi za secerom..pogotovo ja..stavljam ga svugdje, doduse u zadnje dvije godine sam drastisno smanjila kolicinu al nije to to. Ko klinki su mi trpali secer svugdje..pa cak i u cokolino.. :/Anci prvotno napisa
Dakle sve pocinje od malih nogu..kako te naviknu..a zbilja mislim da nije bas dobro dijete naviknuti na secer (bar ne u tolikoj mjeri da se vec stavlja u slatke kasice).
retha,probaj steviu.
http://www.hic.hr/vrt16.htm
Probala sam neku Splendu..jel to isto???
Ni moj S ne dobiva šečer, a ako baš misliš sladit onda je najprikladniji rižin slad![]()
Meni je super :D ,ponekad koristim i javorov sirup i smeđi šečer a i obični :/
ja sam danas prvi put stavila u kašicu šećer,
stracciatella lino piše na uputstvu "staviti dvije kašike šećera"
pa hajd reko da probam
cvjetić, pa curica ima samo 8 mjeseci.
naravno da oni napišu kako se stavlja šećer jer znaju da će ga tako djeca više jesti, tj. oni više prodavati![]()
sve te kupovne kašice su, zapravo, sredstva za napuhavanje djece: bucmasti obraščići = zdrava djeca.
a zapravo su prazne kalorije koje želudac ispunjavaju - "ničim", uz šećer koji je poznati uništavač kalcija.
te velike kuće od toga žive i većini je potpuno svejedno koliko je to sve nezdravo![]()
Mi ga ne stavljamo nigdje osim u kavu i djeci u čaj.Ali moja djeca ionako jedu dovoljno slatkoga tako da im šećera ne faliretha prvotno napisa
![]()
Ni ja ne stavljem šećer ni sol u kašice. Ja stavim sebi u kavu. Kad je MM bio mali njemu su u sve stavljali šećer jer drugačije "nije htio". Tako da sam čula priče o zašećerenom lešo mesu i sl. I danas on stavlja puno više šećera u sve nego ja.
ja tako napravim neku lino kašicu kad mi ponestane ideja
šta da napravim...a nadam se da nisu sve nezdrave
ipak piše na njima da ima puno vitamina, kalcija i slično
barem je rižolino OK...nadam se
sorry na off topic
odi u bilo koji ducan zdrave hrane ili konzum ili mercator ili dionu i kupi zitarice. bez icega. ciste zitarice. imas ih na policama zdrave hrane.cvjetic27 prvotno napisa
i rizine i razene i psenicke i jecmene i zobene i kukuruzne.....kupis susene marelice, sljive, grozdjice, crni ribizl.....kupis svjeze voce, banane, jabuke, kruske....i to sve mijesas. imas x kombinacija, zalihe traju jako dugo. dodaj jogurta. dodaj rizinog ili zobenog mlijeka. dodaj svog mlijeka.
i ni zrna secera.
eto zdravogog dorucka od zitarica.
ja zitarice prokuham u vodi no mozes i u rizinom i zobenom mlijeku.
L. ima 22mj. i ne pada mi na pamet dati joj gotove zitarice iz "lino" i ekipa ambalaze jer su sve "nabildane" svime i svacime.
ovako TOCNO znam sta pojede![]()
Nazive nadomjestaka koji krše kod nije pristojno isticati na ovom forumu.
Povremeno uzimanje ovakve industrijske hrane sigurno neće napraviti nenadoknadivu štetu, ali je svejedno dobro čuvati ih se.
Sve suplementirane namirnice bez istaknutog porijekla suplemenata su odlične za izbjegavanje. Isto tako suplementi za koje nije istaknuto u kojem su (kemijskom) obliku je najbolje izbjegavati.
Svi proizvodi za djecu bez oznake sadržaja glutena je isto najbolje izbjegavati.
Sve "kašice" za koje proizvođači preporučuju primjenu raniju od 6 mjeseci života svjesno krše kod i upitno je koliko im je dobrobit djece duboko na popisu prioriteta. Vjerojatno na dnu.
I ... sadrže bijeljeni šećer.
Davore, možeš li pisati na jeziku koji je dovoljno i podjednako razumljiv članovima sa 12 kao i sa 5000 postova?
Onima sa 20 i 40 godina.
Ja te ništa ne razumijem.
cvjetic27, ovo ti je menu za narednih godinu dana.
tvojoj bebi sa 8mj. je dovoljno to sto pojede rizine pahujlice sa vocem ili cisto voce. u samom vocu je dovoljno secera.
(to je sto se tice "brzog dorucka")
od zitarica za tu dob mozes joj spremiti palentu, proso, griz pira....i ne zaboravi na povrce.
Apricot, sitnicaris.![]()
Nego, oftopicarim, ali moram....ima li ista u onoj teoriji da je gluten bolje probati ranije jer su dojene bebe kao zasticenije od alergija u tom vremenu kad puno doje? (znaci pocetkom perioda dohrane)
ima.
dok dijete intenzivno doji zaštićenije je.
ali to "ranije" neka ipak ne bude - prerano.
a ja se sad ne bih usudila kalkulirati je li to 7 ili 8 mjeseci...
ne sitničarim.
Znaci, ne pretjerivati s cekanjem, ali ne bas kao prvi zalogaj uvaliti zlicu psenice?
Inace, meni je Davor totalno razumljiv i razuman pa nemam pojma o cemu pricas.![]()
ja ovo nisam razumijela a htjela biSve suplementirane namirnice bez istaknutog porijekla suplemenata su odlične za izbjegavanje. Isto tako suplementi za koje nije istaknuto u kojem su (kemijskom) obliku je najbolje izbjegavati.![]()
i ja sam odrasla na zasecerenom cokolinu (bljak, bljak!) i imala sam katastrofalni imunitet (da ne govorim o mlijecnim zubima).
sad mi kila (smedjeg) secera traje godinu dana. ne stavljam ga u nista. i bas nam je fino. hrana ima divan okus.
cvjetic, ako moze dobronamjeran savjet. nemoj vjerovati svemu sto pise na proizvodima.ako ti se dijete navuce na intenzivne i vrlo slatke okuse... moglo bi se desiti da imas cetverogodisnjaka pokvarenih zubi koji zeli jesti samo zasecereni cokolino i nutelu... za dorucak, rucak i veceru. a od normalne hrane mu se bljuje (to se meni dogadjalo kao maloj) jer je navikao na prejake, umjetno pojacane, okuse. sad dok je beba sasvim mala, oblikujes joj zdrave prehrambene navike. kasnije ce biti kasno.
![]()
Mislim da kužim na što apricot cilja kada kaže da me ne razumije. Suplementi su svi oni vitamini, minerali, mikroelementi, džidže i midže koji se dodaju namirnicama. U stvarnom svijetu su nepotrebni, ali u svijetu marketinga čine čuda i zato se trpaju u nadomjestke.
Kako to funkcionira: kašica sadrži kalcij(ev karbonat iz kamenja) i marketira se uz slogan da djeca trabaju sav kalcij kojeg mogu dobiti. To što se kamenac ne apsorbira - nikome ništa.
xxapricot prvotno napisa
ja stvarno volim davora, ali ponekad me izbezumi kad napise nesto, sto "uzdrma" moja prehrambena "uvjerenja", te onda kad ga pitam za objasnjenje, sastavi nekakav "haiku" ili napise par linkova na engleskom za koje namam vremena...![]()
a sto ako je istaknut kemijski oblik suplementa. koji su kemijski oblici dobri, koji ne?
trebao bi (ako bi za djecu uopce trebao, naravno) biti kalcijev nitrat?
mi Emi ništ ne šećerimo. Sebi da, smeđi koji eto nije zdrav, ali je malo zdraviji.
tu i tamo joj napravimo (baka) neki lino, ali ja sam samljela lješnjake, mrvicu oraha i tak neke žitarice unutra i promješala, pa to papa.
također sam i po istom principu samljela rižine pahuljice kao bazu i onda dodala ostalo koštunjičavao voće.
ok, ali tek od nekih 14 mj.
cvjetić, dobro je leonisa rekla. imaš bezbroj kombinacija, koje ti na kraju po brzini pripreme također ispadnu kao instant. jednom sve skombiniraš i pripremiš i samo čeka da izmiješaš mlijekom ili vodom.
istina!Davor prvotno napisa
evo neki dan kupio MM od vindije sok a+b+c vitamini. i htio dati Lei jer "to ima vitamine". tek kad sam mu procitala sastojke doslo mu je "iz dupeta u glavu" i samo je rekao: jao, ja sam citao ovo- dodatak vitamina.
pa sam uzela narancu i rekla- evo daj joj dodatak viitamina![]()
to je strasno sta sve pise onim malim, sitnim, jedva vidljivim slovima preko kojih je cesto i naljepnica ili cijena....![]()
btw. hvala na pojasnjenju, pretpostavljala sam da se o tome radi ali me ipak zanimalo o cemu tocno![]()
a koji je "zdrav"?smeđi koji eto nije zdrav, ali je malo zdraviji
Ne. Treba majčino mlijeko, a u idealnom slučaju niti jedan suplement. Vidi što o tome piše leonisaseni prvotno napisa
![]()
ma znam to davore. to se podrazumjeva, pa nisam ni pisala.Davor prvotno napisa
pitala sam opcenito za karbonat odnosno nitrat.
Kod većine vitamina i aminokiselina postoji L- i D- oblik gdje je preferirani L- oblik. Isto tako neki se moraju kemijski vezati, a postoji razlika u iskoristivosti između npr -HCl ili sulfatnog oblika. Radi se o teeeeeeeškoj filozofiji koju sam već sažeo i ponavljam u dvije rečenice:seni prvotno napisa
1. suplementi kojima se ne zna porijeklo i kemijski oblik se izbjegavaju (kad bi valjali to bi pisalo)
2. suplementi su potpuno nepotrebni u dohrani male djece (dohrana je zabava a ne oporavak rudara nakon treće smjene).
(dohrana je zabava a ne oporavak rudara nakon treće smjene)![]()
![]()
[quote="Davor"]ovo bih i ja potpisala. taj marketing tipa: jabuka je super, ali posto ne stignete je ubrati sa stabla...onda evo malo tabletica, jeseni prvotno napisa
![]()
a i inace kod malo vece djece postoje puno bolje prirodne kombinacije, ako se radi o padu imunitete ili nekim specificnim problemima.
i naravno dobra prehrana kao alfa i omega.![]()
citrat - bolje se apsorbira u uvjetima niže kiselosti želučanih sokova.seni prvotno napisa
Nitrati ne valjaju u niti jednom obliku.
Nedavno je na teveu bila i reklama u tom stilu: prvo prikazu stol sa gomilom povrca i voca.....ali, neeeee, vecina djece to ne voli ili nece. E, pa kad vec povrce nije tako ukusno i privlacno, tu je Actimel.![]()
Ili reklama za jos nesto na jogurt-bazi: zenske po citavi dan trpaju u sebe junk food. Instant rjesenje-pojedite to nesto (zaboravila kako se zove) Ni slucajno nemojte ni pomisliti da se pocnete ispravnije hraniti.
ajmo onda ovakleonisa prvotno napisa
![]()
... ali je manje štetniji
Bebama je svaki podjednako štetan. Inače sam pobornik demerara šećera, ali mu u dohrani stvarno nema mjesta.
Da, baš sam htjela napisati, kalcij iz kalcij-citrata je puno iskoristiviji nego iz kalcij-karbonata
dobro je, vec sam mislila da sam fulala nesto i da ima zdrav secerRiana prvotno napisa
![]()
katastrofa.
ili, recimo - kad pogledas sastav na linima, pise ti ovak: jedan obrok, koji se sastoji od 2 dcl mlijeka i 40 grama cokolina (pisem napamet) sadrzi slijedece: bla bla bla. fora je u tom sto vecina tih vitamina i cega vec postoji u mlijeku, u tih 2dcl!da su napisali samo cega ima u cokolinu, ne bi imali nista za napisati jer niceg ni nema... (osim secera)