Zapravo se svi kruhovi mogu peći s odgodom, a jedino je važno kojim redom se trpaju namirnice. Tekućina ide prva. Sve ostalo treba plivati na tekućini. Čak i kod uzgoja bige se ostatak brašna i dodaci stavljaju na bigu koja je prilično tekuća.
Zapravo se svi kruhovi mogu peći s odgodom, a jedino je važno kojim redom se trpaju namirnice. Tekućina ide prva. Sve ostalo treba plivati na tekućini. Čak i kod uzgoja bige se ostatak brašna i dodaci stavljaju na bigu koja je prilično tekuća.
Hvala na odgovorima, a može li biga sa svježim kvascem?!
ewa, isprobala sam tvoj kruh i stvarno je super![]()
samo mislim da se nije digao baš najbolje jer je na sredini ostalo ulegnuće od miješanja tijesta (s dva propelera).
U receptima što sam dobila s uputstvima često se koristi bijelo brašno tip 1050.
Koje je to brašno ? Ne nalazim ga baš u trgovinama. :?
Kod mog pekača-panasonic tekućina ide zadnja, prvo kvasac, brašno, šećer, sol, masnoća, voda...tako da to ovisi od pekačajedino je važno kojim redom se trpaju namirnice. Tekućina ide prva. Sve ostalo treba plivati na tekućini![]()
...ne znam koje je to brašno 1050, jer je crno 1100, aženo 1250 a polubjelo 850 :/ , nemam pojma al mi je drago da ti se kruh sviđa..naime meni se crni kruh uvijek lijepo digne, možda stvarno ovisi od dva propelera ali sumnjam...možda da onda napraviš ovaj malo veći crni:
-1 i pol mala mjerna žličica kvasca
-550 gr crnog brašna
-2 male mj. žl. šećera
-25 gr maslaca
-1 i pol mala mj.žl. soli (možeš staviti dvije)
-360 ml vode
ewa, ponovo sam probala tvoj crni kruh, manju mjeru, ovaj put je super ispalo.![]()
Kako radite integralni kruh?
Imam integralno brašno ali nemam recept za njega.
100 % integralni-ja radim s graham brašnom
-3/4 male mjerice kvasca(1 mj.)
-400gr int. brašna (475 gr)
-1 mala mj šećera (1 i pol)
-15 gr maslaca (25 gr)
-1 i pol mala mj.soli (2 mj)
-280 ml vode (340ml.)
..ovo u zagradi su mjere za malo veći kruh..kod mene je to srednji, pa ko voli nek izvoli :D
Naravno da može, ali svježi kvasac ne može dugo stajati i zapravo je šteta zbog tako male količine kupiti cijeli svježi kvasac i potom većinu baciti. Suhi instant kvasac se otvoren lijepo drži u frižideru mjesec dana, samo se vrećica stisne spajalicom da ne ulazi vlaga.cvijetak prvotno napisa
Ma, većinom i koristim suhi kvasac, ali povremeno mi se u frižideru zatekne i pokoji komad svježeg kvasca pa me zanimalo može li se iskoristiti. Baš ću isprobati sutra ima li razlike u okusu.
ako netko želi baš Moulinex-ov XXL pekač (OW5000) i nije mu previše 850 kunića, ima ih u Konzumu (sinoć u Avenue Mall-u ostao još jedan komad)
a možete platiti i PBZ Maestrom na 3-6 rata beskamatno![]()
I ja sam stavila istu obavijest samo se odnosilo na Pevec u RijeciJuroslav prvotno napisa
. Dobili su ih cijelo brdo i cijena je 890 kn sa 2 godine garancije.
cvijetak :
Ja radim uvijek sa sviježim kvascem i onu jednu kockicu od 40 g. imam za 10 kruhova.Hvala na odgovorima, a može li biga sa svježim kvascem?!
Srdacan pozdrav svima!
Kupila zena prije nekih mjesec dana u Pevecu Vivax pekac i kao sto ste vec upoznati ne dodju nikakvi recepti uz njega. S obzirom da mu je proizvodjac domaca tvrtka (M-San), obratio sam im se i dobio na mail knjizicu recepata. Nije nesto ali pocetnika svakako veseli.
Link za recepte, pa ako netko ima isti moze mu pomoci:
http://rapidshare.com/files/13137697...0_RECEPIES.pdf
Lijep pozdrav![]()
I odmah jedno pitanje... Kruh s bigom mi bas i ne uspjeva, pretpostavljam zbog vertikalnog polozaja u pekacu i jedne metlice. Imam dojam da se ne digne koliko bi trebao i uspije jedino na normal programu (3 sata). Na programu fast(1h 30 min) ili ultra-fast (50 min) nikako ne uspjeva.
Mozda netko ima nekakav savjet?
Corto, hvala ti za knjižicu! Jeste li probali što iz nje i kako je uspjelo?
Ja isto imam taj Vivax BM i baš mi kruh s bigom i s odgodom od 8 sati najbolje uspijeva. Recept je Davorov iz one druge teme. Prvi recept na toj temi - za jednostavni mali kruh. Savršenstvo!
Meni jedino smeta što korica nikako ne može potamniti što god da mu radim. Uvijek ostaje bijela.
Dream toj svijetloj korici možeš doskočiti - stavi kruh sa cijelom posudom iz pekača na 5 min u pećnicu na 190 stupnjeva. Meni nikad ne ispadne svijetla, ali mojoj noni jest jednom i ona je upravo to napravila.
Sad jedno pitanje - kupila sam u Metrou mješavinu za raženi kruh. Je li to već netko probao?
Dream nisam previse eksperimentirao s receptima iz knjizice. Tradicionalni bijeli kruh i slatki kruh iz knjizice sam jedino radio i ispadnu ok, ali ni u snu ne stavim toliko kvasca koliko pise jer je previse (1 i pol zlicica!)...
Najukusniji mi je bio Davorov recept za kruh s kefirom ali na normal programu (3 sata)... sve ostalo sto probam s bigom mi jednostavno ispadne premaleno, mada nije gnjecavo i moze se jesti... a dosta toga sam i smrdao (hehe)... Probat cu recept za bigu koji je naveden, moguce da vise pase nasem pekacu... isprobam veceras i javim kako je proslo... radio sam sa slicnim tipom bige, isto s foruma... mozda su sastojci za nijansu drugaciji i to utjece na kruh...
Ali jedno mu moram priznati - tijesto vise ne mijesim rucno i savrsen je za zamijesiti tijesto - bas se danas malik davio u kiflicama![]()
Ja sam u dosta recepata stavio "brzi program", ali bez napomene da kod mojeg pekača to znači 2 i 1/2 sata. Ispada da dosta novijih pekača ima brzi program nešto brži od toga i tako je i s tvojim. Normalni program od 3 sata je svakako bliži ovom mojem brzom. Koliko strojeva - toliko ćudi.Corto_1973 prvotno napisa
Sinoć kupili Clatronic (nije bilo obožavane Alaske) i eno ga, još neraspakiranog, u autu. Naime, razlog kupnje je što nismo mogli podnijeti ideju da tokom višetjednog boravka na otoku jedemo bijeli gumasti kruh uz fine morske delicije. Javim se za mjesec dana s iskustvima.
Od 6h ujutro čitam oba dijela topica o Kruhu iz pekača, kopipejstam savjete i recepte (11 stranica, molim lijepo), sve po principu NNNI.![]()
Radila sam kruh sa pirovim brašnom po jednom receptu koji sam našla na netu,ali problem je uleknuće...pa mi treba savjet...u čemu je greška...Davore?
http://www.grouprecipes.com/19400/spelt-bread.html
Uleknuće je jasan znak prejakog dizanja. Obzirom da u tom receptu ide gro šećera i gro kvasca - prepolovi za početak oboje.
U moje kruhove ide apsolutni minimum kvasca uz koji se kruh lijepo digne. Slabije dignuti kruh je bez veze, a previše kvasca nije zdravo (pa što god naše bake pričale o tome). Svrha mojeg eksperimentiranja je postići upravo minimalnu količinu kvasca za dobiti dobar kruh. Takav kruh i savršeno miriši.
Davore,hvala...da li bi bilo izvedivo napraviti pomoću bige?Mogu li napraviti kruh od pirovog brašna po tvom receptu?
Naravno. Uvijek bigu radi s najcrnjim brašnom koje koristiš, a najbjelje u onu drugu fazu. Ako se brineš da se kruh neće dobro dići napravi po receptu s kefirom - tako sam dobio prilično OK kruh i od čistog raženog brašna.
Super..puno hvala...
Za sve koje zanima pekač Alaska na akciji u Metou od 11.9 za 298kn
Od koliko najmanje brašna može ta famozna Alaska napraviti kruh?! Nije za meneUstvari, pravo pitanje je, je li prevelik za osobu koja živi sama (nije fora da isti kruh jede deset dana)?
Karakteristike:
-kapacitet 900gr
-600W, 3-satni timer
-12 programa
-neljepljiva posuda za pečenje periva u perilici
...eto to je ono što je navedeno u prospektu
Čekaj malo, nešto mi ne štima, 3 satni tajmer ne bi bio OK. Moram malo kopati da dođem do Metro kartice, a bez broja se ne mogu ulogirati. Možeš li provjeriti da slučajno nije neka druga brojka. Pliiiizzzz
Ako nisu nešto kardinalno promijenili, to je i dalje najbolji stroj za najmanje para.
Davore, i meni je bilo čudno ali piše 3-satni...hm..možda je greška, možda su ipak htjeli napisati 13-satni, nemam pojma, samo sam prepisala :/
I ja mislim da je greška i da je ipak trebalo pisati 13 satni timer![]()
A ja ga jučer još nisam uspjela nači u katalogu![]()
Di ste ga vidli :? Možda je vama več došlo papirnato izdanje ili :/
meni daMožda je vama več došlo papirnato izdanje
Halo ekipo
Davno sam dobila pekač (Bomann), ali sam ga jako slabo koristila jer mi kruh nije ispadao, kako sada vidim zbog loših recepata!
Prvi problem - uleknuće, sam uspjela riješiti savjetima iz vaših postova (puno previše kvasca u receptima!), ali drugi ostaje - kruh se jako mrvi.
Imate li kakvu ideju zašto?
Lionne, mi imamo Bomanna. Ja sam iskustveno došla do zaključka da to mrvljenje ovisi o vrsti masnoće koju stavljam (a nekad čak zaboravim uopće staviti masnoću pa mi se onda kruh više i mrvi). Suncokretovo ulje, margarin - mrvi se dosta. Malko svinjske masti - bolja situacija.
Ja koristim suncokretovo ili maslinovo ulje i nikad mi se ne mrvi :/ .
Mani se obično znao mrviti zbog manjka tekućine.
mi stavljamo maslinovo ili suncokretovo, ne mrvi se
jesi li probala različite vrste brašna?
Hvala na prijedlozima, njušim gdje je problem!
Stavljam razne vrste brašna, najčešće u polubijelo ili crno dodam malo kukuruznog, raženog ili integralnog i to vrtim u krug. Ali NE DODAJEM NIKAKVU MASNOĆU! Kako se ne navodi u svim receptima nisam mislila da je obavezno
Probati ću sutra s maslinovim pa javim jel pomoglo![]()
lionne probaj sa jednom vrstom brašna, max 2 i dodaj 2 žlice maslinovog (na 600g brašna - to je moja mjera).
Ja sam ukinula dodavanje masnoće i skoro da i nema razlike. Zapravo, dodajem puuno mljevenih sjemenki koje su, vjerojatno, dovoljno masne.
Novi novcati Clatronic se pokazao kao najveći promašaj našeg inače prekrasnog ljetovanja. Naime, lijepo bi zamijesio tijesto, ali bi crk'o nakon 15 minuta pečenja i ne bi reagirao na nikakve gumbiće dok se ne bi ohladio. Dakle, nije pekač, nego miješač kruha![]()
Dobra strana je da me je to stimuliralo da malo sama pečem i mijesim i to mi je fantastično.
probaj staviti na cca 500 gr brašna oko 20 gr maslacalionne prvotno napisa
![]()
bila sam danas u metrou i vidjela sam alasku, taman su ih slagali za sutrašnju akciju. pogledala sam onaj timer, ipak se radi o 13 sati.
dakle, koga zanima, ima ih brdo!
Jupila alasku :D
Nakon što je sve dobro išlo 2 sata kruh je odjednom počeo padat![]()
osnovni program-2,75 vode,400g T-550,malo više 1g sv.kvasca žl-ca soli 2 žl-ce šečera i isto ulja :/
Mislim da je možda previše kvasca :?