Biga:
2 dl kefira (onog jačeg, ne light)
2 dl vode
1 žličica šećera (opcionalno)
1/5 žličice suhog instant kvasca
25 dag brašna (konkretno: 15 dag crnog tip 1600, 7 dag integralnog i 3 dag pšeničnih klica)
Tijesto:
25 dag polubijelog brašna tip 850
1/2 do 1 žličica soli
1 žličica šećera (opcionalno)
(ne ide masnoća)
Postupak:
Kefir se izlije u jedan kut posude, a voda u drugi. U kut s vodom se pospe kvasac i šećer. Čim kvasac krene tonuti stisne se miješanje. U otopinu kefira s kvascem stavi se brašno za bigu i miješa se oko 5 minuta.
Kad se izmiješa, na bigu se stavi ostatak brašna, a na brašno ostali sastojci i dodaci po izboru (n. pr. suncokretove sjemenke). Programira se odgoda od oko 8 sati na uobičajenom programu (uz koji ispadne dobar kruh ).