a jel ti pekaci imaju program za samo mjesanje il se mora ukljuciti neki pa iskljuciti prije pecenja?
a jel ti pekaci imaju program za samo mjesanje il se mora ukljuciti neki pa iskljuciti prije pecenja?
Ima program samo za izradu tijesta. U originalu je to program na kojem se radi tijesto za pizzu - i to je isprobano super.
Baš sam sada išla pogledati to je program broj 11 i traje 1,5 sati.
Angelina_2, ja ti u tom programu za miješenje napravim puter štangice, a sada sam počela i tijesto za pizzu
traje mi 1,5h kao i devi
sad malo gledam i kuzim da ih ima dosta razlicitih proizvođaca koji izgledaju identicno...
to valjda sve isti pravi a samo nakelje drugo ime
Ja obično radim polubijeli kruh
500 g brašna
3 dl vode
I taj omjer bude baš veliki kruh, ali kad smanjim na 400 g brašna onda kruh bude premali. Ne naraste dovoljno.
To mi se svaki put dešava i nikako da uskladim.
Jel podešavate gramažu kruha svaki put?
ja sam stalno na 500 (ali razl. kombinacije - napravim nekada i od po 3-4 vrste brašna)
evo, upravo vidjeh akcija u metrou (kome je blizu) moulinex ow 2000=487,77 kn, samo do 14.01.09.
vivax bm900,600 W = 367,04+35 kn dostava=402,04 (sa vivax stranica)
vivax je skup...ima i za 299 takvih...recimo u konzumu je 339mandy prvotno napisa
o, baš ti hvala ,mogu na maestro na više rata, pa uz mjesećnu spizu neću ni skužitiAngelina_2 prvotno napisa
meni je kruh od ovog novootkrivenog mlinarevog bijelog glatkog tip 400 kruh tako dobar da odustajem od polubijelog skroz :/
E pa evo, da se malo hvalim..
U međuvremenu sam vježbala, srećom sve što sam izvježbala se i pojelo
Ovako..
Ispekla sam relativno dobar miješani kruh od
20 dkg oštrog
20 dkg crnog
15 dkg integralnog
ulje 100mil
voda 270 mil.
manje od jednog kvasa
pol mjerice soli, dvije trećine mjerice šećera, lan, sezam i suncokretove..nije se previše digao ali nigdje nije ni pao i svagdje ima dobru teksturu i okus, pečen je na NORMAL/BASIC..na medijum i na veliku štrucu..
a onda sam ispekla polubijeli s malo mlijeka koji je ispao fantastičan
30 glatkog
30 crnog
100mil mlijeka
170 vode
3 mjerice kvasa..suhog jasno...šećer nepuna mjerica, sol pola velike mjerice
fantastično se digao skoro do poklopca i ukus mu je mrak....ali
meni nije cilj jesti bijeli i polubijeli, već što zdraviji, odnosno što cjelovitiji a promaklo mi je u uputama da kod integralnih sastojaka je bolje najprije usuti suho pa onda tekučinu..
trebat ću i tako probati..
muči me što sve kombinacije integralnog, bez obzira koliko unutra bilo glutena odnosno čistog brašna uvijek kad se ohladi bude relativno suh, odnosno trajnost mu i niej baš nešto
KAKO DA TO popravim...?????
ideje..??
ovo s velikom i malom štrucom mi niej baš jasnije..
ako koristim maximalno 600 grama brašna jel bolje na veliku štrucu ili na malu, odnosno....mijenja li išta kod kvalitete kruha taj dio naštimavanja..????
Neznam ali ja T 400 nikako ne volim, jedino ako neki recept za kolače traži 400 onda stavim ali nekako mi ne sjeda.ivarica prvotno napisa
Ono glatko/meko mi je draže. Pogotovo 850
ma jest glatko
cudi me jer sam svugdje vidjela da je tip 400 ostro brasno
ali ovo je glatko tip 400, skroz meko i glatko, samo sam ga od mlinara nasla i samo u konzumu zasad
To valja probati. Nisu se valjda zeznuli.
i ja sam pomislila da su zezli tisak deklaracije, a ja umislila da je kruh bolji
ali je![]()
Ja isto volim razne kombinacije, ali kad radim manje kruhiće, ne naraste dovoljno. To me baš ljuti.buby prvotno napisa
Pogotovu tamne, integralne s brdom sjemenki.
MM neće jesti neka zdravija brašna, do sad jedino hoće kad stavim bućino ulje i kruh bude tamniji, rekla bih malo zelenkast.
Al je fino elastičan, pa to onda hoće.
Nije greška, i ja sam jučer uzela tip 400 za dizana za kruh - glatko.
Povodljiva sam, što da kažem![]()
Ovo moje je od nekih Čakovečkih mlinova. I stvarno je kruh em lijepši (rupice, volumen), em ukusniji. Prije sam takav isti radila s polubijelim, 850.
I prvi sam put radila po receptu za normal, samo na brzom programu
Znači ipak ništa bez bijelog brašna![]()
Ja kupila 5 kila polubijelog (850), i mislila sam da je to najniže dokle idem![]()
Moj isto izvoljeva čim bjelije, a ljutim se jer neće kukuruzni (miješani, s miminalnom količinom kuk. brašna)monax prvotno napisa
![]()
ja sam svoje navukla na ta brašna malo po malo![]()
to se i nama događa! nije cigla, ali ne ne digne skroz kako treba... proučavala sam upute i to i napominju. znači lijeka nema. premještanje pekač u topliju prostoriju... :/ ja sam ga zgurala u špajzu, jer u kuhinji ga jednostavno nemam gdje stavit. bit će dobro na ljeto!anamar prvotno napisa
![]()
ja bih radila ovaj kruh ali imam par pitanja...sorry ako sam propustila koju bitnu lekcijuBiga:
2 dl kefira (onog jačeg, ne light)
2 dl vode
1 žličica šećera (opcionalno)
1/5 žličice suhog instant kvasca
25 dag brašna (konkretno: 15 dag crnog tip 1600, 7 dag integralnog i 3 dag pšeničnih klica)
Tijesto:
25 dag polubijelog brašna tip 850
1/2 do 1 žličica soli
1 žličica šećera (opcionalno)
(ne ide masnoća)
Postupak:
Kefir se izlije u jedan kut posude, a voda u drugi. U kut s vodom se pospe kvasac i šećer. Čim kvasac krene tonuti stisne se miješanje. U otopinu kefira s kvascem stavi se brašno za bigu i miješa se oko 5 minuta.
Kad se izmiješa, na bigu se stavi ostatak brašna, a na brašno ostali sastojci i dodaci po izboru (n. pr. suncokretove sjemenke). Programira se odgoda od oko 8 sati na uobičajenom programu (uz koji ispadne dobar kruh ).
za koju gramazu je ovaj recept ? ja imam vivax koji max pece 0,9kg
i moze li bez odgode (s ozirom da se radi s bigom)?
Kukuruzni sam radila 2 puta i svaki put bude nekako presuh, kao da je s oštrim brašnom. Tako da odustajem od kukurznog.anchi pp prvotno napisa
A MM izjavio da bi odgovarao kukuruzni.
Ja gramažu ne podešavam, uvijek je 1000. Tako ni boju korice. Imam moulinexMoMo prvotno napisa
Svečano izviještavam svekoliko pučanstvo da sam ispekla naprosto savršen ..hm miješani kruh od
20dkg oštrog
20 dkg crnog
18 dkg raženog
1 žlica grahama
280 vode
cca 0,7 ulja
nepuna velika mj.šećera
nepuna velika mj.soli
mala mjerica i pol kvasa
lanene, sezamove i suncoketove špice dooooobre ruke
na Basic sa Dark korom i na veliku štrucu..
digao se i ostao dignut izvrsnog izgleda i teksture...
sad mogu početi ekperimentirati sa većom količinom raži a jako me zanima recimo nešto s maslinama pancetom i lukom![]()
Podravka ima dobru mješavinu za kukuruzni kruh. Ja napravim tako da stavim pola mješavine i pola polubijelog brašna. Dakle, nije previše kukuruzan. Ispadne vrlo vrlo vrlo fin.monax prvotno napisa
Samo da podijelim jedno iskustvo sa vama, ako se vec pisalo o tome slobodno ignorisite![]()
Kad god sam stavljala heljdu oduzimala sam od ukupne kolicine potrebnog brasna ,npr. treba 600gr, stavim 500 bijelog i 100 gr heljdinog , medjutim nikad nije fino narastao kruh.
Zadnjih dana stavljam bijelog koliko i treba inace, a heljdinog dodam kao i sjemenke otprilike-50-ak grama, i ne racunam ga kao brasno -heljda i nije zitarica...i svaki put je super ispalo...pa eto, mozda nekom pomogne.
Sad mi se javlja problem držanja kruha.
Ja nemam onu posudu za kruh klasičnu, s vratašcima, već jednu plastičnu tupperware koja mi je do sada odlično služila.
Ali sad mi kruh ne stane u nju, i držim ga u krpi i platnenoj vrećici.
U čemu vi držite kruh?
Imala sam pol kile brašna od heljde koje sam htjela ubaciti u kruh, ali nisam viđala da netko stavlja heljdino brašno pa sam se predomislila i napravila od njega štrukle. Sad ću opet kupiti!a72 prvotno napisa
anchi pp prvotno napisa
Zašto ga u Tuperware zdjeli ne narežeš na šnite i tako držiš unutra,ona i tome služi..?
Ja imam kuptiju klasičnu od inoxa, ali sa mposlušala neke ovdje savjete i kad je skoro pa sasvim hladan držim ga u plastičnoj vrećici pa u kutiji..
super je ta ideja sa plasticnim kutijama i unaprijed narezanim kruhom
to bi me rijesilo problema bacanja metlice u smece zajedno sa suhim kruhom![]()
ja isto imam problem sa cuvanjem, zamotam ga u krpu pa u vrecicu, mrzim kad se osusi u krpi, mrzim kad je u vrecici, nikad zadovoljna
A meni je pak :/ to rezanje na komade pa u kutiju. Ja volim odrezat si svoju šnitu onda kad idem jestiivarica prvotno napisa
.
Ja uvijek držim kruh u plastičnoj vrećici, s tim ga radim svaki dan.anchi pp prvotno napisa
A baš za rezanje, zar se neće isušiti? Tupp je super ali zar do te mjere?
Bila sam danas u Metrou i kupila 25 kg brašnai htjela kupiti brašno T 400 za dizana tijesta, na kraju zaboravila.
I one velike vreće od 25 kg nema polubijelog samo T 550
U Tuperweru se ne bi smio osušiti, posuda i jest namijenjena ako imaš veću količinu ili veći kruh da ga narežeš na fete i drži ga sviježim..ali ne znam kako bi se ponašao ovaj domaći kruh.
Znamo da je kupovni pun aditiva i dodataka za svježinu...pa...
Trenutno se mutijedna mala štruca od miješane vrste tijesta, ali s pancetom, dinstanom kapulom..sjemenkama maslinovim uljem...i malim komadićima sira
![]()
Baš me zanima šta će od toga ispasti 8)
update...
nakon što je cijela kuća predivno mirisala po crvenom luku i panceti, izlegla se mala (od 250 grama brašna) štrućica uredno dignuta i na vrhu malo popucala...odlično izgleda..vjerujem da će biti dobra i za papati 8)
stavim slikicu kansije ako se snađem
najsvježiji update....
kruh je M M M M R AAAAAAAA KKKKK
sa butterino namazom od začinskog bilja
krampus recept i slicke po mogucnosti
sorry..ništa od slika, dok sam ja stavila punti baterije, ode kruh...
ovako
100 gr.mekog brašna
100 gr.crnog
100 grama raženog( u tih 100 grama pola žlice je bilo grahama,ali mislim da niej ni važno)
dvije dobre žlice maslinovog ulja
i cca 120 vode
mala mjerica soli
malo više od male mjerice šećera, pola mjerice male kvasa
sa strane zdinstala pol većeg crvenog luka, na to nabacala odokativno 5 dkg sitno sjeckane pancete, imala u hladnjaku dva mala slana inčuna, i dvije male kašićice feta sira(sve neki ostaci)..u tu istu tavu u koju sam to zdinstala(ne i sir, njega sam stavila zadnjeg) ubacila sam i dobru malu žlicu sezama, i sunc.sjemenki..
kad je zapištalo dodala sastojke, stavila peći na normal, na dark koricu, i na malu štrucu , jasno..
izvrsno..a korica sasvim reš...
pekač je Vivax uspravni
ispravak![]()
našla sam komad koji ipak niej pojeden, izgleda da je nekome od mojih ipak proradila savjest pa su se sjetili da i ja postojim...
http://picasaweb.google.hr/cvatnjA/K...eat=directlink
evo na PIcasi
ajde kad pisete recept u zagradi napisite kolikootprilke zlica jer nemam mjerice
u velikoj tupperware - narezano na šnite (ako ne cijeli, onda barem veći dio)anchi pp prvotno napisa
živciraju me mrvice okolo, pa ja režem![]()
Angelina_2 prvotno napisa
ja bih rekla da je jedna mjerica cca pola male žlićice..
e sad...i kod tih žlićica postoje varijacije veličina pa ne znam šta bih ti rekla...
davore, jerl imaš neki savjet za ove moje kruhoprobleme??
Imam. Tu-i-tamo ima za kupiti standardnih mjerica, sa ili bez skale, a izgledaju kao lončić u lončiću ... od žličice do šalice. Prije mjesec dana sam takav komplet (od čelika) kupio u ekonomatu saveza slijepih.
Uz moj stroj su isporučili mjericu koja na jednom kraju ima žlicu, a na drugom žličicu. Radi.
Davor prvotno napisa
nisam mislila na mjerice već na moje krušne divijacije...
U ovih par dana experimentiranja postigla sam izvrstan kruh od pola raži pola polubijelog tip 850
Ispekla sam Davorovu lumbliju ali bez bige, na običan način i za moj ukus je previše aromatična s ve drugo je super..
I za nju sam mislila da se uopće neće ispeći i dići, ali se super digla i spekla
i napravila sam odličan đem od narance s korom, i pola kesice Dolcela Želina..isprva sam mislila da će ostati vodenanasto ali se super stislo..naranče je bilo cca kilo i 20 dgk.
naranča sa korom?
i ja bih radila džem - ali sa fruktozom! primam vaše savjete (poželjno od voća kojeg sada ima)
Tako je, s korom..
Naime iz djetinjstva se sjećem gorkasto kiselog đema on naranče s korom kojeg je otac donosio izvana, ovaj koji se kod nas može kupiti mi je presladak
Ne znam kako se fruktoza inače ponaša kod kuhanja ..ali vjerujem da bi se s njom dalo napraviti(ja sam pola pola radila) i pol vrećice Želina
Na 5 velikih naranči išla je šalica bijele kave pola pola,šećer i fruktoza.
S oguljenih naranača(s kore) nožem sam skinula unutarnju koru..isjeckala sitno i voila.