Tjah, i sada moraš hrdati ono grdo iz pekarnice.
Zapravo i ne moram. Ja inače ne jedem puno kruha, pa i sad kad sam ga pekla jela sam minimalno. Ali me jaaaaaako veseli peći ga i smišljati kombinacije.Davor prvotno napisa
Još me više veseli kako se drugi vesele mome finom kruhu :D
Moj pekač ja Salco SBM 7500, koliko malo razumijem njemački program (valjda jedan od) traje 2h i 45 min, maximum mjera je 750g.
Ako je ovo meni išlo: bojim se bilo što isprobavati jer su upute i tipke, sve na njemačkom i nikad s pekačem nisam radila :/ , a njemački znam osnove osnova, moram uhvatiti nekoga da mi pomogne.Davor prvotno napisa
Svodi ti se kod svih strojeva na isto. Nađeš program odgovarajućeg trajanja, nađeš recept za kruh koji misliš da bi ti se dopao, skaliraš količinu sastojaka tako da se dadu strpati u tvoj stroj, prepoznaš čemu služi koji gumbić i - eksperimentiraš.
Probaj ipak prvo spaliti nekakav kruh u jednoj fazi, ali svejedno ne pretjeruj s kvascem.
Imga:
Brašno odležava da se stabiliziraju bjelančevine.kalimero (napisa):
Trebamo se tješiti da je to tretiranje uvijek pod nadzorom, dozvoljena sredstva i količine i da sve to za neko vrijeme ispari.
Problem je u nama koji bi htijeli živjeti bez kemije i sa novim tehnologijama.
Znači, i zbog toga je važno da brašno malo "odleži"?
Nakon što sam malo pogledala slike ovih kukaca i crva pristajem na barem minimum kemije, ako će mi to pomoći da ih ne sretnem u svojoj špajzi.
Ili kruhu.
Do zaraze brašna dolazi tokom ljeta,kad su visoke temperature, ako su velike zalihe brašna.
Jučer smo kupili pekač, od moulinex-a, još nisam pokušala peć kruh jer mislim da neću znati. U uputama piše da sol, mlijeko...ne smiju doć u dodir s kvascom. Pa kako da onda stavim sastojke :?
I da još nešto šta me zabrinjava, kupili smo onaj XXL i strah me da će nam to biti puno, dal ja mogu staviti manje sastojaka pa da bude to mali neki kruh??
![]()
kod xxl stavljaš prvo tekuće (voda, mlijeko) pa putar, ulje (ako idu po receptu), sol, šećer, brašno i tek onda na vrh brašna kvasac
sjemenke i ostalo kad bipne
ja još stavljam mlijeko u prahu, ako radim na vodi, a njega stavljam usred brašna (uspem pola brašna, pa mlijeko u p. i ostatak brašna)
najmanja mjera je 750 g kruha u Moulinexu xxl
ja radim tijesto za pizzu od 500 g, ali mi se ostane vrtiti na jednom propeleru
za pizzu ispadne ok, ali ne znam kako bi bilo s kruhom
Imga hvala, al mislim da ćemo ga danas pokušat ići zamijeniti za neki manji jer nama treba 2 dana da pojedemo četvrt kruha iz trgovine, znam da se ta dva ne mogu usporedit al ne bih htjela da bacam kruh kad ga nakon 5-6 dana ne pojedemo.
onda stvarno trebate manjimali karlo prvotno napisa
pričekaj Krampusicu da ti se javi, ona peče male kruhiće (samo sam zaboravila koji pekač ima)
Evo, i ja sam spekla svoj prvi kruh. pekač imam valjda više od dvije godine. Kupila sam ga kada hje Davor tu na forumu objavio akciju u Metrou - i otada stoji u kutiji u špajzi.
Radi se o Alaski 2000.
I kruh je, za početnika, ispao super. Radila sam sa polubijelim i integralnim brašnom. Danas ću probati s kukuruznim.
Heeej, super vijesti! :D
Baš mi je drago da ti je uspio.
Nemoj se obeshrabriti ako nešto neće štimati s kukuruznim, on je meni k'o sveti Gral.![]()
baš sam htjela pitati ima li kakva fora sa kukuruznim brašnom. Nisam ga mislila staviti puno.
NanoiBeba prvotno napisa
bolje ikad nego nikad. Idući tjedan je akcija u Lidlu
![]()
Kukuruzno brašno nema glutena pa nema vezanja. Zato ga se štedljivo stavlja u mješavine kako bi se kruh uopće digao.
Čuj, pekač nam je doma bio opća sprdnja, jer kad je bila akcija natjerala sam MMa da s pospa ode po njega - i otada stoji. Nism mogla kupiti niti jedan drugi aparat jer bi dobila pekač na nos. Mislim da je od te akcije prošlo i više od dvije godina.
Moram nadoknaditi vrijeme pekući dva kruha dnevno.
Inače, na placu na kvatriću jedna žena prodaje brašno. Ima: glatko i oštro bijelo, polubijelo, integralno, raženo, kukuruzno (bijelo i žuto). Cijene su od 4 do 8 kn. Mislim da je na placu od srijede do nedjelje.
Evo stiže Krampus :Dmali karlo prvotno napisa
Ja imam Moulinex ali mali..namjerno nisam htjela kupiti veliki jer nisam vidjela potrebe.Ja u mali s jednom lopaticom bez problema mogu ispeći kruh od 350 grama brašna ali nisam sigurna kako bi to moglo biti moguće u velikom s dvije lopatice..
Uglavnom..sve sastojke osim kvasa stavljaš u vodu..dakle voda ulje sol šećer pa na sve to ide brašno a na vrhu brašna na vrhu hrpice ide kvas.
Moj omjer za lijepi mali kruhić od cca 550 grama kad je pečen je cca 350 brašna i cca 180-190 vode.POla mjerice soli i pola šećera i jedva jedna mala mjerica kvasa.
Ovako malo tijesta s jednom mješalicom kao u mene ispadne ponekad malo grbavo..ali me to ni najmanje ne sekira.
U svrhu baš malih kruhića bolji je uspravni pekač ili ovaj moj s jednom metlicom.
Ostaje ti jedino ili da pokušaš ili da u taj tvoj radiš kruh za dva dana što uopče nije loša solucija..
Recimo da na 500 grama brašna radiš smjesu od koje dobiješ cca 750 grama kruha.
Mislim da bi kod ove mješavine itekako dobro došlo ono glutensko brašno o kojem sam pričala da ga nema kupiti i koje košta 40 kuna u Mercatora.Davor prvotno napisa
Čini mi se da onda ni kukuruzno ne bi bilo bauk.
Imga prvotno napisa
Da...tek sada sam vidjela ovaj komentar, možda je ipak bolje da ga zamijenite kad je već tako.Uzmite onaj drugi Moulinex srebrni, ne znam sada koja je točno šifra ali ima malu zdjelu i jednu vrtilicu.I odličan je...garantiram :D
Doduše...meni je odličan bio i Vivax ali je uspravni pa nisam voljela oblik kruha.
Krampus hvala ti, danas ćemo ga pokušat zamijeniti, nadam se da ćemo uspjet a ako ne onda ću peć kruh pa nek se jede dok se ne pojede![]()
Pa čuj nije ni to tako loše...dulje će ti trajat pekač ako ne pečeš svaki dan :D
evo da se ubacim
ja imam XXL i pecem kruh od 400g brasna i 300ml vode na programu za 750g(nisam vagala pecen pa neznam koliki je tocno) i nije bas veliki za drugi dan ostane mozda cetvrtina a cesce i manje
a super je za dizana tijesta jer mozes recimo napravit tonu klipica![]()
Wow...zar ti to nij malo preveč vode..???
Pa to je 70%vode i više od toga...?
Jel to bijeli ili integralni ili kakav kruh ??
fini!![]()
to je recimo polubijeli od brasna TIP850
ma ja uopće ne sumnjam da je fini...ali mi niej jasno kako ti uspije s toliko vode..
pa uspijeva mi samo s toliko vode kad stavim manje ni dobro![]()
mozda je zbog brasna?
ne znam...i mene zanima jer sa polubijelim brašnom samim nemam dobra iskustva
probaj s vise vode![]()
inace ja koristim domace vinkovacko brasno (mlineta) uvijek i za sve samo polubjelo a eksperimenti s kukuruznim nisu bas uspijeli pa sam odustala i jos cekam recept za palacinke s kukuruznim brasnom od anchi pp da ga potrosim - bas me lijepo izignorirala :/
evo pekla sam sinoć ,odnosno noćas pola polubijelo pola crno dvije žlice raženog i dvije integralnog i sve skupa ispao fenomenalan kruh..
stavila sam skoro 280 vode na 40 dkg brašna... :?
a zaključujem i po ne znam koji put da je program od 2 ipo sata sasvim dovoljan da nema uopće potrebe za onim dugačkim integralnim programom..na njemu mi svaki put spadne kruh...
eto vidis ma voda je zakon :D
a ja pecem na onom od 3 i kusur sati jos sam probala i rapid(sat i nesto) al kruh mi ostajao prijesan pa sam odustala
Probala sam u uspjela na svim programima..ali treba prilagoditi vodu i kvasac
radila sam s kukuruznim brašnom (od bijele kuruze) i nakon vaših komentara stavila sam samo 4 velike žlice od 1/2 sveukupnog brašna. I kruh je bio odličan.
Pusti me, jos sam u zalosti za svojim pekacem. Dala sam ga u servis, pa ce im trebati jedno desetak dana za dijagnozu. :/djuli prvotno napisa
A sto se tice kukuruznog brasna - od kile sam uspjela potrositi jedno pola, a za ostalo sam odlucila da necu muciti ni sebe ni druge - lijepo sam ga bacila!
![]()
aj aj aj zaboravih oprostianchi pp prvotno napisa
![]()
Ne znam jeste već pričali o tome, ali zašto mi se svi kruhovi mrve? I to poprilično.
Cubana, previše kvasca možda pa ti je kruh presuh?
Ni meni nije bas prakticno citati ovoliko stranica pa imam pitanje.
Dogodilo mi se i s novim pekacem ono sto i sa starim: nisam izvadila jednu lopaticu i onda sam, rezući kruh na mašinu zarezala tu lopaticu. Ostao je jedan rez koji sam malo izgladila, ali ostetila sam teflon.
Jel pametno da to ostavim tako (novo je) ili da ipak (ostećeni teflon je stetan) narucim nove lopatice?
Koji i kakvi ??Cubana prvotno napisa
I koliko vode stavljaš ??
Meni se u početku mrvio kruh s premalo vode previše kvasa i i premao glutena
Polubijelo brašno- 540gKrampus prvotno napisa
Voda-250ml
Kvasac- pola male žličice
Al svi mi se mrve, i kad eksperimentiram s nekim drugim sastojcima, i kad sam radila sa bigom.
Premalo vode..
Na 540 bi išlo minimum 300 vode..optimalno 320 do 340 po mojim mjerama..
Premalo kvasa..jedna puna mjerica bi bila optmalna po mojim iskustvima.O bigi neću jer nisam radila.
Pardon, čak bi stavila i malo preko jedne pune merice ako pečeš na rapid od 2 ipo sata..
definitivno premalo vode, a količina kvasca je OK (ja za 670g brašna stavim malo više od pola žličice kvasca i bude dobar)
općenito, primijetio sam da većina vas ovdje stavlja jako puno kvasca: moje je iskustvo da je na pola kile brašna dovoljno pola žličice kvasca(Diga), osim u slučaju kada se radi kruh na brzom programu (oko sat i pol) kada treba više
XKrampus prvotno napisa
a ja stavljam svijezi kvasac recimo velicine ljesnjika
ok, probat cu tako. _Tnx.Krampus prvotno napisa
Juroslav prvotno napisa
Ja sam pokušala sve moguće kombinacije s pol mjerice kvasa i kruh ne valja..
Moguće da ima veze s pekačem.
Osim toga..nemaju sve žlićice istu zapreminu, ja doma imam 3 vrste..
A jedna mjerica kvasa,mala jasno, odgovara dvije trećine najveće žličice pa ti sada budi pametan.
I u zadnje vrijeme stalno radim na integral rapid od 2 ipo sata pri čemu je kruh upravo kakav hoću da bude...razabran..mekan..sa mjehurićima trajan i slično.
Ja radim u posljednje vrijeme od čistog crnog brašna - 5oo g, 2,8 dl vode i 1,2 dl mlijeka, 2 male mjerice soli (samo ne do vrha pune), žličicu maslinovog ulja i 3/4 čajne žličice svježeg kvasca kojeg pustim da se raspjeni u malo mlijeka (od onih 1,2 dl) sa šećerom.
Pazim da mi sva tekućina bude mlaka, stavim sol, ulje, dolijem raspjenjeni kvasac (znam, protivi de pravilima o doticaju soli i kvasca) i na to naspem brašno. Pečem na osnovnom programu od 3 sata i kruhić je super - mekan, rahli, nije nimalo suh, odličan i 2. dan.
A upravo mi se radi crni s bigom - baš me zanima kako će ispasti, još nisam radila s čistim crnim i bigom 8)