Kalimero, molila bih te detaljnije upute za tih tjedan dana kiselog tijesta. Probala sam i sa 2/3 raženog brašna ali nije kiselo.
Kalimero, molila bih te detaljnije upute za tih tjedan dana kiselog tijesta. Probala sam i sa 2/3 raženog brašna ali nije kiselo.
Ajd prvo napravi jednu bigu i drži je na sobnoj temp.jedan dan. Kruh radi sa novom bigom a ovu staru dodaj kao kiselo tijesto 20 -30 % na brašno. Ako želiš još kiselije dodaj više.
Ovaj postupak sa dobivanjem kvasa je previše zahtjevan da bi to koristila za kiseljenje kruha. Taj kvas je umjesto kvasca, a pošto je meni toga ostalo, da ne bacam ja ga koristilakao kiselo tijesto ali u manjem postotku jer nevolim kisele kruhove.
Kiselost dobivaš kad ti biga odnosno tijesto prefermentira jer se fermentacijom od alkoholnog vrenja nastavlja kiselo vrenje ili ti stvaranje octene kis. Daklle što je biga starija bit će kiselija , ali time gubi moć nadimanja pa moraš raditi i sa normalnom bigom ili kvascem.
joj komplicirano, provjeri me:
1. dio bige (odstajale 1 dan) mi u određenom %-tku zamjenjuje brašno kad radim kruh?
2 . ja radim kefir bigu, može li ona proći u ovom slućaju?
3. kad radim kruh opet napravim novu bigu?
4. dio stare bige mi mijenja brašno u pripremi nove bige ili mijenja ono brašno koje se stavlja na bigu?
5. kad radim novu bigu ne stavljam kvasac?
6. koje brašno, za staru i novu bigu i ono ostalo?
sve sam gradivo utvrdila ali pomalo odustala od druzenja s pekacem iako jos uredno stoji na radnoj povrsini bijeli kruh bude ok ali ga ja izbjegavam a crni i kukuruzni nikako same cigle i kamenja di grijesim pomozite ako znate imam moulinex 2000 s novom metlicom
Miki, ovdje su ti 2 linka na stranice s receptima. Pogledaj si omjere crnog, integralnog i ostalog brašna, pa lijepo štreberski po recept. Sigurno nećeš pogriještii
http://www.seb.hr/big/Moulinex/Mouli...ipe%20book.pdf
http://www2.club-paneo.com/cr_cr/index.html
Ja osobno ne radim samo crni kruh već miješam crno brašno s bijelim ili polubijelim, u istom omjeru, a ponekad prevagne crno brašno. Uvijek uspije.